Na zelf jaren geprobeerd te hebben met allerhande diëten, kreeg ik de steun van mijn vriendin die een arts is. Haar grootste hobby is koken en experimenteren in de keuken. Het resultaat: een unieke combinatie van hemelse gerechten die gezond en niet vet zijn.
01-04-2008
Canard à l'orange
Ingrediënten
voor 4 personen
4 kleine eendeborstfilets 3 eetlepels sinaasappellikeur 4 sinaasappelen 1 dl rode porto 4 dl gevogeltefond 1 eetlepel limoensap 1 eetlepel honing 50 gr ijskoude echte boter versgemalen zwarte peper
Bereiding
Maak een reeks fijne diagonale inkepingen in het vel zonder in het vlees te snijden, zodat er een ruitvormig patroon ontstaat. Snijd het vet aan de zijkant bij. Bestrooi de eendeborstfilets met peper. Trek 2 eetlepels zestes (dunne sinaasappelschilletjes zonder het witte vel). Breng een pan water aan de kook, blancheer de zestes 2 minuten in het water en laat achteraf uitlekken. Schil 2 sinaasapels en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Pers 2 sinaasappelen uit (zorg dat je 3 dl sap hebt). Bak de filets eerst met de velkant naar beneden op een zacht tot middelmatig vuur, tot tweederde van het vet onder het vel is gesmolten. Zorg dat het vel mooi krokant gebakken is. Draai de filets en bak de vleeszijde op een hoger vuur flink aan. Haal de eend uit de pan als ze gaar is, wikkel er aluminiumfolie rond en laat 10 minuten rusten. Giet het braadvet weg. Blus de pan met het sinaasappelsap en roer het aanbaksel los. Voeg likeur, fond en porto bij. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Doe de geblancheerde zestes erbij, alsook de honong en het citroensap en monteer de saus, van het vuur af, met een klontje ijskoude boter. Proef en breng op smaak met honing, citroensap en peper. Voeg de partjes sinaasappel toe en warm het geheel terug op, maar laat zeker niet meer koken. Snijd de eendeborstfilet schuin in plakjes, schik de plakjes op de voorverwarmde borden en lepel de saus over en rond het vlees. Serveer met versgemaakte aardappelpuree of gnocci.
Tip: als groenten kan je er sperzieboontjes, worteltjes of broccoli bij serveren.