Inhoud blog
  • Welkom op het blog van Peter en Linda
  • 27 Augustus 2011 - Verplichte ingrediënten
  • 13 augustus 2011 Startschot van de huiselijke Masterchef!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Koken-eten

    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 Augustus 2011 - Verplichte ingrediënten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor deze proef hebben wij getost om te bepalen wie er begint. "Kop of Let". Ondergetekende wint (of liever verliest ??) en mag (moet ??) na vorige week ook nu opnieuw aan de slag. Om 8 uur 's ochtends krijg ik van Linda te horen welke mijn verplichte ingrediënten zijn : LAM en COUSCOUS zegt ze triomfantelijk. Ik slik even omwille van de couscous... niet dat ik het niet graag lust, integendeel ik vind het persoonlijk zeer smakelijk en heb het trouwens vaak besteld tijdens mijn vroeger buitenlands leven, maar eerder omwille van de bereiding. We hebben hiermee namelijk vorig jaar een slechte ervaring gehad en ik vrees het risico er opnieuw inzit. Niet  getreurd, om 10 uur staan we al in de Delhaize en koop ik hetgeen nodig is (bovenop hetgeen ik uit de moestuin zal nemen) om het volgende te bereiden:

    Couscous met gegrild lam en hartige groenten stoofpot

    In bovenvermelde winkel heb ik een pakje bio-couscous gekocht waarvan ik de aanwijzingen letterlijk gevolgd heb (voor 2 personen):
    • 200 g couscous
    • 200 ml water
    • 2 eetlepels olijfolie
    • klontje boter

    Water + olijfolie aan de kook brengen. Van het vuur halen, couscous toevoegen en omroeren tot alle vocht opgenomen is. Terug op zacht vuur en met klontje boter gedurende 5 minuten blijven omroeren.Dit alles in een klein kwartier... dus best aan het einde klaarmaken :) Eenvoudig met een schitterend resultaat.

    Aan de volgende groenten stoofpot ben ik meer dan een uur bezig geweest:

    • 6 stengels snij selder (ik vermoed dat het met witte selder nog beter is, maar deze had ik niet in de tuin beschikbaar)
    • 500 gr. gele wortel (gewone mag natuurlijk ook)
    • 4 jonge prei (geplunderd van mijn winter prei)
    • 10 baby maïskolven
    • 6 lente ui
    • 1 teentje knoflook
    • 1 klein chilipeper
    • takje verse tijm
    • laurier
    • bladpeterselie
    • verse koriander
    • 1/2 eetlepel kurkuma
    • 1/2 eetlepel komijn
    • scheutje olijfolie
    • 1/2 eetlepel donkere sojasaus
    • 1 eetlepel tomatenketchup
    • 1/2 eetlepel oystersaus
    • 2 groenten bouillonblokjes
    • 1 liter water

    Wortels, prei en selder kuisen en in grove stukken snijden. De baby-maiskolven blijven best in hun geheel. Water met bouillonblokjes, tijm en laurierblad  aan de kook brengen. Gezien de verschillende gaartijden deze groenten apart koken in de bouillon. Alles samen kan natuurlijk ook, maar dan ben je veeleer bezig met vissen.  Het is mij trouwens opgevallen dat de mais een merkelijk langere kooktijd nodig had (20 minuten daar waar de andere groenten gemiddeld maar 10 minuten behoefden).

    Ik heb dezelfde bouillon gebruikt, dwz telkens uitscheppen als ze beetgaar zijn en apart laten uitlekken, en zo verder groente na groente.

    Terwijl je toch wacht kan je het teentje look en het pepertje fijnsnijden.Ook delLenteuitjes (niet te fijn) versnipperen.

    Wokpan met olie op hoog vuur opzetten. De chili en lente uitjes snel roerbakken. Look toevoegen alsook kurkuma en komijn. Dan de groenten bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Soja- en oystersaus en ketchup toevoegen en een minuut laten inkoken. Gekookte groeten toevoegen en blijven omscheppen tot de saus wat verder ingedikt is. Indien teveel gereduceerd kan scheutje water toegevoegd worden.

    Van het vuur halen, op de couscous dresseren en garneren met gehakte peterselie en koriander. Gebraden lamsvlees (gezien het budget heb ik mij beperkt tot merguez en lamsschouder) erbij serveren.







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:couscous,groenten,lam



    Archief per week
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    geert_frickelo
    www.bloggen.be/geert_f

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs