Voor deze proef hebben wij getost om te bepalen wie er begint. "Kop of Let". Ondergetekende wint (of liever verliest ??) en mag (moet ??) na vorige week ook nu opnieuw aan de slag. Om 8 uur 's ochtends krijg ik van Linda te horen welke mijn verplichte ingrediënten zijn : LAM en COUSCOUS zegt ze triomfantelijk. Ik slik even omwille van de couscous... niet dat ik het niet graag lust, integendeel ik vind het persoonlijk zeer smakelijk en heb het trouwens vaak besteld tijdens mijn vroeger buitenlands leven, maar eerder omwille van de bereiding. We hebben hiermee namelijk vorig jaar een slechte ervaring gehad en ik vrees het risico er opnieuw inzit. Niet getreurd, om 10 uur staan we al in de Delhaize en koop ik hetgeen nodig is (bovenop hetgeen ik uit de moestuin zal nemen) om het volgende te bereiden:
Couscous met gegrild lam en hartige groenten stoofpot
In bovenvermelde winkel heb ik een pakje bio-couscous gekocht waarvan ik de aanwijzingen letterlijk gevolgd heb (voor 2 personen):
200 g couscous
200 ml water
2 eetlepels olijfolie
klontje boter
Water + olijfolie aan de kook brengen. Van het vuur halen,
couscous toevoegen en omroeren tot alle vocht opgenomen is. Terug op zacht vuur
en met klontje boter gedurende 5 minuten blijven omroeren.Dit alles in een klein kwartier... dus best aan het einde klaarmaken :) Eenvoudig met een schitterend resultaat.
Aan de volgende groenten stoofpot ben ik meer dan een uur bezig geweest:
6 stengels snij selder (ik vermoed dat het met witte selder nog beter is, maar deze had ik niet in de tuin beschikbaar)
500 gr. gele wortel (gewone mag natuurlijk ook)
4 jonge prei (geplunderd van mijn winter prei)
10 baby maïskolven
6 lente ui
1 teentje knoflook
1 klein chilipeper
takje verse tijm
laurier
bladpeterselie
verse koriander
1/2 eetlepel kurkuma
1/2 eetlepel komijn
scheutje olijfolie
1/2 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel tomatenketchup
1/2 eetlepel oystersaus
2 groenten bouillonblokjes
1 liter water
Wortels, prei en selder kuisen en in grove stukken snijden.
De baby-maiskolven blijven best in hun geheel. Water met bouillonblokjes, tijm
en laurierbladaan de kook brengen.
Gezien de verschillende gaartijden deze groenten apart koken in de bouillon.
Alles samen kan natuurlijk ook, maar dan ben je veeleer bezig met vissen.Het is mij trouwens opgevallen dat de mais
een merkelijk langere kooktijd nodig had (20 minuten daar waar de andere
groenten gemiddeld maar 10 minuten behoefden).
Ik heb dezelfde bouillon gebruikt, dwz telkens uitscheppen
als ze beetgaar zijn en apart laten uitlekken, en zo verder groente na groente.
Terwijl je toch wacht kan je het teentje look en het
pepertje fijnsnijden.Ook delLenteuitjes (niet te fijn) versnipperen.
Wokpan met olie op hoog vuur opzetten. De chili en
lente uitjes snel roerbakken. Look toevoegen alsook kurkuma en komijn. Dan de
groenten bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Soja- en oystersaus en
ketchup toevoegen en een minuut laten inkoken. Gekookte groeten toevoegen en
blijven omscheppen tot de saus wat verder ingedikt is. Indien teveel
gereduceerd kan scheutje water toegevoegd worden.
Van het vuur halen, op de couscous dresseren en garneren met
gehakte peterselie en koriander. Gebraden lamsvlees (gezien het budget heb ik
mij beperkt tot merguez en lamsschouder) erbij serveren.