Voor deze proef hebben wij getost om te bepalen wie er begint. "Kop of Let". Ondergetekende wint (of liever verliest ??) en mag (moet ??) na vorige week ook nu opnieuw aan de slag. Om 8 uur 's ochtends krijg ik van Linda te horen welke mijn verplichte ingrediënten zijn : LAM en COUSCOUS zegt ze triomfantelijk. Ik slik even omwille van de couscous... niet dat ik het niet graag lust, integendeel ik vind het persoonlijk zeer smakelijk en heb het trouwens vaak besteld tijdens mijn vroeger buitenlands leven, maar eerder omwille van de bereiding. We hebben hiermee namelijk vorig jaar een slechte ervaring gehad en ik vrees het risico er opnieuw inzit. Niet getreurd, om 10 uur staan we al in de Delhaize en koop ik hetgeen nodig is (bovenop hetgeen ik uit de moestuin zal nemen) om het volgende te bereiden:
Couscous met gegrild lam en hartige groenten stoofpot
In bovenvermelde winkel heb ik een pakje bio-couscous gekocht waarvan ik de aanwijzingen letterlijk gevolgd heb (voor 2 personen):
200 g couscous
200 ml water
2 eetlepels olijfolie
klontje boter
Water + olijfolie aan de kook brengen. Van het vuur halen,
couscous toevoegen en omroeren tot alle vocht opgenomen is. Terug op zacht vuur
en met klontje boter gedurende 5 minuten blijven omroeren.Dit alles in een klein kwartier... dus best aan het einde klaarmaken :) Eenvoudig met een schitterend resultaat.
Aan de volgende groenten stoofpot ben ik meer dan een uur bezig geweest:
6 stengels snij selder (ik vermoed dat het met witte selder nog beter is, maar deze had ik niet in de tuin beschikbaar)
500 gr. gele wortel (gewone mag natuurlijk ook)
4 jonge prei (geplunderd van mijn winter prei)
10 baby maïskolven
6 lente ui
1 teentje knoflook
1 klein chilipeper
takje verse tijm
laurier
bladpeterselie
verse koriander
1/2 eetlepel kurkuma
1/2 eetlepel komijn
scheutje olijfolie
1/2 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel tomatenketchup
1/2 eetlepel oystersaus
2 groenten bouillonblokjes
1 liter water
Wortels, prei en selder kuisen en in grove stukken snijden.
De baby-maiskolven blijven best in hun geheel. Water met bouillonblokjes, tijm
en laurierbladaan de kook brengen.
Gezien de verschillende gaartijden deze groenten apart koken in de bouillon.
Alles samen kan natuurlijk ook, maar dan ben je veeleer bezig met vissen.Het is mij trouwens opgevallen dat de mais
een merkelijk langere kooktijd nodig had (20 minuten daar waar de andere
groenten gemiddeld maar 10 minuten behoefden).
Ik heb dezelfde bouillon gebruikt, dwz telkens uitscheppen
als ze beetgaar zijn en apart laten uitlekken, en zo verder groente na groente.
Terwijl je toch wacht kan je het teentje look en het
pepertje fijnsnijden.Ook delLenteuitjes (niet te fijn) versnipperen.
Wokpan met olie op hoog vuur opzetten. De chili en
lente uitjes snel roerbakken. Look toevoegen alsook kurkuma en komijn. Dan de
groenten bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Soja- en oystersaus en
ketchup toevoegen en een minuut laten inkoken. Gekookte groeten toevoegen en
blijven omscheppen tot de saus wat verder ingedikt is. Indien teveel
gereduceerd kan scheutje water toegevoegd worden.
Van het vuur halen, op de couscous dresseren en garneren met
gehakte peterselie en koriander. Gebraden lamsvlees (gezien het budget heb ik
mij beperkt tot merguez en lamsschouder) erbij serveren.
13 augustus 2011 Startschot van de huiselijke Masterchef!
Vandaag is het zover! Het is halfvijf en alles ligt klaar voor de uitdaging! De uitdaging is vandaag, "Vrij hoofdgerecht".
Wat ga ik maken? Ik heb de dag ervoor gesurft, gesnuisterd in kookboeken, en uiteindelijk gekozen voor een gerecht van Jeroen Meus - Stoofpotje met kip en Geuzebier. Het leek me een goede keuze, aangezien het een stoofpotje was, en ik dus zeeën van tijd over zou hebben van mijn twee-uur durende beproeving, die kon ik dan ontspannend doorbrengen, met af en toe eens dekseltje oplichten van de pot, misschien eens proeven af en toe, en daarna als de kip gaar was, de borden rustig dresseren, zoals ze dat nu zo mooi noemen.
Men moet dus de betere kip nemen voor dit gerecht; dit kan een Maïskip zijn, een Mechelse koekoek, een Poulet de Bresse, maar ik koos voor een Poulet d'Ardenne. En daar ik de poelier niet om bijstand kon vragen, zoals vermeldt door Marcus Huibers in de Volkskrantsite, omdat ik de kip in een welbekende supermarkt had gekocht, zag ik me genoodzaakt om zelf de kip in 6 of 8 stukken te snijden.
t Lukte me wel min of meer goed, dus dit moeilijkste gedeelte was al achter de rug vond ik, de rest zou wel volgen, ten slotte ben ik een ervaren kookster. Géén zenuwen te bespeuren...nog niet....
Doordat ik natuurlijk geen poelier ben van beroep, en niet ervaren ben in het in stukken hakken, en uitbenen van kippen, stond ik in mijn tijd al wel flink achter. Geen nood, we deden gewoon of er niks aan de hand was. Eerst boter in de pan, kippenstukjes aan alle kanten aanbraden, kip eruit, daarna spek en ui erin en alles netjes laten bakken, tot alles een mooie kleur bruin heeft bekomen. Beetje bloem erover, kip terug in de pan erbij leggen, en dan het bier erbij gieten, tot het bijna onder staat. Dus eigenlijk is het wel nogal veel bier dat erbij moet. Het begon wel al lekker te ruiken, vond ik.
Toen, moest ik nog een bouquet garni erbij doen, dju zeg, die lag niet voorhanden bij mijn ingrediënten, dus moest ik de tuin in rennen, peterselie gaan snijden, en ook nog tijm en laurier. Deze verse kruiden in de pot gegooid, en deksel erop! Voila! dacht ik triomfantelijk, ik kan gaan rusten!
Dit was echter buiten de waard gerekend, ik had nog een goed uur over, en ik moest eigenlijk nog wel het één en ander doen. Aardappelen schillen bijvoorbeeld. Hier begon ik dan maar gezwind aan, want ik wou er een lekkere aardappelpuree bij maken.
Ineens met iets te zoeken in mijn kast, zag ik het laatste ingrediënt
nog schitteren in de kast, ongeopend! Poeh! Rap de peperkoek eruitgehaald, besmeerd met mosterd, en liefdevol op het kipje gelegd. Niet helemaal zoals het moet, maar ik dacht dat het toch nog binnen de tijd zou zijn, en dat de smaken zich zeker nog zouden vermengen.
De twee uren vlogen voorbij en ik moest me eigenlijk nog haasten om het bord nog een beetje mooi proberen te dresseren. De kip kwam er wondermooi en lekker ogend uit, de reuk was overheerlijk. Ik vond het een héél erg lekker recept, en zal het zeker en vast nog eens klaarmaken.
Ik heb hieronder nog eens overzichtelijk de ingrediënten en het volledige recept opgeschreven.
Recept: Stoofpotje van kip met Geuze bier
1 hoevekip (al dan niet versneden)
4 uien
4 repen gerookte spek (0,5 cm dik)
2 flesjes geuze van 37,5 cl
2 sneetjes peperkoek besmeerd met pittige mosterd
1 klontje boter
1 eetlepel bloem (afgestreken)
verse tijm
peterseliestelen
verse laurier
500 g vastkokende aardappelen
peper
zout
Bereiding
Zet een grote stoofpot op een matig vuur en laat de klont boter smelten.
Versnijd de kip. Haal de bouten eraf en
snij ze in twee. Verwijder de kippenborst van de rest van het karkas en
verdeel ze in 4 grote stukken.
Bak de stukken kip met een flinke klont boter bruin. Kruid met peper en zout.
Zorg dat ze aan alle zijden mooi goudbruin kleuren.
Pel de uien en snij ze grof.
Schep de kip uit de pot en houd ze warm.
In dezelfde pot laat je nu de uien bruinen.
Snij
de reepjes gerookt spek in blokjes. Laat eveneens het spek
meestoven met de uien.
Om voor een goeie binding te
zorgen, strooi je de bloem over de uien met spek. Even goed doorroeren
en zon 5 minuutjes laten stoven op een matig vuur.
Plaats de kip terug in de pot samen en doe er de bouqet garni bij. Laat zeker ook de jus van de kip niet verloren gaan
en giet ze erbij.
Dan de Geuze erbij. De stukken kip moeten net niet onder staan.
Bestrijk de peperkoek met een laag pittige mosterd.
Laat alles nu anderhalf uur lang op een zacht vuurtje pruttelen.
Peper en zout kan je naar smaak toevoegen.
Je kan dit serveren met een gekookt aardappeltje, zoals Jeroen het doet, en met waterkers, maar ik heb gekozen voor aardappelpuree, en er een fris Geuzeke bij gegeven om te drinken!