Jawel, bouwen is wachten. Lang wachten. Wachten op de detailplannen van de architect. Woensdag 15 april hebben we een afspraak en zou alles er moeten zijn. Wachten om offertes aan te vragen, want daarvoor moeten we wachten op de detailplannen en de meetstaat. WACHTEN op de bouwaanvraag, die nu al bijna vier weken is gearriveerd en als volledig dossier aanzien op stad Halle (en volgens ons daar ergens op een bureautje ligt te ... wachten om goedgekeurd te worden).
We zijn het wachten een beetje beu, voor wie het nog niet heeft gemerkt. Het mag wat vooruitgaan nu. Maar we kennen dat ondertussen ook al: als het dan goed vordert, is het vaak teveel ineens, en van hier naar daar crossen. Blijkbaar is dat een ongeschreven wet in de bouw: mondjesmaat kennen ze daar niet. Maar goed, we passen ons aan. We zijn geduldig. Ondertussen sparen we energie voor binnenkort...
Groetjes van wachtende Bart en Tania
09-03-2009
Batibouw
Hoi!
Verleden week hebben we ons gewaagd aan een namiddagje Batibouw, dé bouwbeurs bij uitstek. Dertien paleizen in Brussel is wat veel om alles uitgebreid te bewonderen, dus hebben we ons beperkt tot wat echt interessant is voor de start van de bouw. Spijtig genoeg was er dus maar een korte blik in het voorbijlopen naar de keukens en wellness badkamers , maar wel veel aandacht voor isolatie, passieve ramen, het passiefhuisplatform (zij hadden ook een stand), dakpannen en gevelstenen.
Wat betreft de isolatie hebben we toch een nuttig beursbezoek achter de rug. We waren voordien al fan van cellulose, papiervlokken als isolatiemateriaal. Het alternatief is glaswolisolatie, wat dan weer interessant is omdat we dat zelf zouden kunnen plaatsen en zo wat kunnen besparen. Maar... de cellulose heeft een aantal fijne eigenschappen zoals een tragere warmtedoorslag (dus minder warm in de zomer) en goede vochtregulatie. Dus je begrijpt ons dilemma. We hebben er een gesprek met de architect over gehad, en hij zal de plannen zo voorzien dat er cellulose kan gebruikt worden als isolatiemateriaal. Komt er dan toch glaswol, dan kan dat perfect, want voor cellulose moet er iets meer plaats worden voorzien. We zullen de offertes afwachten binnenkort.
Daarnaast veel passieve ramen gezien, wat wel eens fijn was (vorig jaar in Antwerpen hadden we er maar eentje gevonden op de beurs). Alhoewel... het blijft een gewoonte dat als je informeert naar de passieve ramen, er iemand moet "bijgehaald" worden. Blijkbaar toch een moeilijke vraag. En sommige firma's gebruiken het puur als reclamestunt, want bij navraag leveren ze dan niet in België . Er zijn gelukkig toch al een aantal firma's die passieve ramen installeren, vaak afkomstig uit Duitsland.
Kortom, het was voor ons een interessante beurs, maar the best is yet to come of course. De bouwaanvraag is opnieuw binnen (komaan stad Halle!), en eind maart verwachten we de gedetailleerde plannen van de architect. En dan: een aannemer vinden voor de grondwerken! Wie trouwens nog grond (zandgrond) nodig heeft in de buurt van Halle, deze zomer kunnen we een paar vrachtwagens leveren .
Veel groetjes!
De bouwers
05-03-2009
De lening!
Hallo iedereen!
De kogel is door de kerk: dinsdagavond hebben we onze handtekening gezet voor onze lening!!! Spannend moment toch wel, ook al zijn het natuurlijk nog maar voorlopige papieren om onze aanvraag in te dienen. We hebben de laatste maand enorm veel banken gezien, de één al wat interessanter dan de andere. Schuldsaldoverzekering, reserveringsprovisie, loondomiciliëring, referte-indexen, het duizelde ons wel eens.
Uiteindelijk kwamen we bij twee banken uit: AXA of Delta Lloyd. Zij hadden het meest interessante aanbod (lees: de laagste rentevoet ) voor een lening met vaste rentevoet op 25 jaar. Na wat heen en weer getrek liet Delta Lloyd zijn rentevoet zakken tot net onder de 4%, dus zijn we er opgesprongen. Nu ja, wel met dank aan Johan van Infides, het makelaarskantoor waar we enkele verzekeringen hebben lopen. Hij heeft voor ons onderhandeld met Delta Lloyd, en hij heeft dat niet slecht gedaan .
Ondanks het feit dat we heel tevreden zijn over onze lening en rentevoet, blijft het natuurlijk een beangstigend idee dat we tot ons 52e levensjaar elke maand een flink bedrag mogen neertellen voor ons huis. Dat lijkt toch ellendig lang, niet?
In elk geval is het nu nog een hele papierwinkel afhandelen, en dan naar de notaris. Rond juni zal de lening uiteindelijk beginnen lopen. Op die manier kunnen we gedurende de komende maanden nog meezakken moest de rentevoet diepe dalen kennen. We zijn dus in blijde verwachting!
Groetjes,
Bart en Tania
19-02-2009
De checklist
Piep,
Afgelopen dinsdag zijn we nog eens bij de architect langsgeweest na een deugddoende vakantie (wat zon, lekker eten, veel bejaarden, kunst en cultuur: wat moet een mens meer hebben aan de Costa del Sol?). En maar goed dat we net uitgerust waren, want er was werk aan de winkel. Niet zomaar wat plannen, of wat leuteren over het zoveelste voorontwerp. Neen, het was tijd voor.... DE CHECKLIST (dam dam dam dam).
Voor degenen die zich afvragen waar alle heisa om te doen is: met de checklist overloopt de architect samen met ons alle mogelijke details en keuzes die nodig zijn om de gedetaileerde plannen en de meetstaat op te stellen. Eens we die hebben, is het tijd om offertes aan te vragen.
Best stresserend trouwens, die checklist. Bijna drie uur zwoegen en kiezen heeft er toch voor gezorgd dat het bij ons wat ging duizelen. Zinken afvoerbuizen? Glaswol als isolatiemateriaal? Betonpannen op het dak? Hangwc's of gewone? Gyproc of fermacell? Tropisch hout of thermisch verduurzaamd hout voor het terras? Waar moeten er afvoerputjes komen? En welke ramen zijn vast, welke ramen draaien open en naar waar? Gelukkig is niet alles definitief, want waarschijnlijk zullen we tijdens het aanvragen van de offertes nog wel dingen wijzigen. Maar het wordt wel een beetje echter allemaal.
Qua timing zouden we hopelijk na het bouwverlof in augustus kunnen starten. Tevoren zal krap worden; alle offertes moeten tenslotte nog aangevraagd worden. Dat geeft ons gelukkig nog wel wat tijd voor onze nieuwe hobby: kiezen....
Groetjes van de bouwers,
Bart en Tania
18-02-2009
bouwaanvraag deel 2
Hallo iedereen,
De bouwaanvraag die we zo vlijtig hadden ingediend, is al van retour . Nu ja, eigenlijk zijn we wel blij met de snelle respons. Door het feit dat het huis wat gedraaid staat naar de zuidrichting, steekt er een hoek over de 12 m bouwgrens voor het verdiep. Onze architect had vooral rekening gehouden met de 15 m bouwgrens op het gelijkvloers, maar op het verdiep geldt dus wel degelijk 12 m.
Geen probleem, dan verzetten we de boel (lees het huis) iets naar voren. Komt eigenlijk nog best goed uit, hierdoor wordt er een kleine berging gecreëerd in de hal naast de garage, die meteen wordt ingepalmd voor de elektriciteit-en waterinstallatie. Maar dan: het terras. Blijkbaar is die 12 m inclusief terrassen, wat dus wel een probleem geeft. Sh*t . Maar we hebben niet voor niks een creatieve architect. Momenteel hebben we twee mogelijkheden: ofwel wordt het een verkavelingswijziging aanvragen voor het terras, ofwel maken we het terras in een spie-vorm (dus breed aan de masterbedroom en versmallend naar het westen). De architect vraagt na of die verkavelingswijziging kan.
En zo blijft bouwen toch wel een spannend avontuur van begin tot eind
Groetjes, en tot gauw,
Bart en Tania
28-01-2009
Plannen voor de bouwaanvraag
Hello,
Ondertussen is er al heel wat tijd verstreken. Na de laatste budgetcontrole eens gaan horen bij de banken of we ons droomhuis wel kunnen betalen en mits enige moeite zal dit lukken. Hopelijk kunnen we ergens een goeie lening afpietsen, we duimen alvast voor een lage rentevoet .
De architect heeft nu ook de plannen opgemaakt om door te sturen naar het stadsbestuur voor de aanvraag van onze bouwvergunning. De (voorlopig) definitieve plannen kunnen jullie nakijken op volgende link :
Gewoon op download klikken en dan moeten de plannen te zien zijn in een pdf file.
We zijn ondertussen druk bezig met het bespreken van de nodige materialen (gevelstenen, pleister etc.). Waarschijnlijk zal de muur van de garage en de voordeur geplaatst worden in leisteen. We dachten eerst aan zandsteen, maar omdat het over de voorgevel gaat, hebben we toch wat schrik voor moswildgroei . Leisteen is donker, dus dat zou toch een beter resultaat/bescherming moeten geven. We denken voor de rest momenteel aan recuperatiebaksteen voor het gedeelte met hellend dak en een lichte pleister voor het gedeelte met plat dak en de strook op de voorgevel. Nog heel wat keuzes te gaan en we zijn nog niet eens deftig begonnen
Vrolijke groetjes en tot binnenkort!
Bart en Tania
18-12-2008
budgetcontrole en passiefhuis berekening
Hallo iedereen!
Enkele dagen geleden zijn we nog eens langsgeweest bij de architect. Orde van de dag: budgetcontrole , de berekening voor de passiefhuisnormen, en nog enkele kleine aanpassingen.
We hebben nu een gedetailleerde berekening van het budget gekregen, waarin ook alle aanpassingen (zoals een grotere berging) en extraatjes (zoals het terras en de muur van de garage in natuursteen) zijn meegerekend. Effe slikken toch: we zitten een leuk miljoentje in oude Belgische frank boven het oorspronkelijk geraamde budget. Dat was wel te verwachten, want dat was gewoon op basis van het aantal m². Nu is het dus even banken afschuimen om te kijken of het huidige budget haalbaar is. We voorzien sowieso nog een "geheim" extra budget voor eventuele verrassingen, want je weet hoe dat gaat in de bouw.
Soit, naast de budgetcontrole, is ook de passiefhuis berekening bijna klaar. We komen aan de strenge passiefhuisnorm (joehoe!), mits nog enkele aanpassingen zoals grotere ramen op het zuiden, en een andere indeling van de inkomhal. Deze laatste wordt nu in twee delen verdeeld, zeg maar een inkomhal en een trappenhal, en de passieve schil zal pas starten vanaf de trappenhal. Dat bespaart ons alvast een passieve deur tussen de hal en de garage (dat mag nu een gewone binnendeur zijn), en we hoeven de lichtkoepels boven de inkomhal ook niet passief te voorzien. Bovendien levert dit alles een mooie winst op voor de berekeningen.
Als de nieuwe plannen helemaal rond zijn, zullen we ze hier nog posten.
Er moeten nog enkele kleine aanpassingen gebeuren, zoals een hoog en smal raam in de badkamer (minder inkijk), en de twee verticale lange ramen in de living zouden we allebei even breed maken. De wc's schuiven we ook op naar de buitenmuur toe, dan staan ze niet als een hokje in het midden van de hal en sluit alles wat mooier aan. Maar bon, details dus.
Wat betreft onze planning, zouden we eind januari onze bouwaanvraag moeten kunnen indienen. Hierop verwachten we snel antwoord, omdat het na de verkavelingsvergunning enkel langs de stad Halle moet passeren en niet langs de provincie. En dan komt het materialen kiezen en offertes aanvragen! Onze architect wil graag nog voor Batibouw de grote offertes voor grondwerken en houtskeletbouw opvragen, om niet in de grote hoop te belanden. We shall see...
Veel groetjes!
Bart en Tania
28-11-2008
Voorontwerp
Hello,
Deze week zijn we weer op bezoek geweest bij de architect voor ons 2e voorontwerp , joehee . De eerste maal was het al niet slecht maar hadden we toch nog wat bemerkingen en vragen. Kris heeft dat duidelijk allemaal mooi verwerkt en is met een aantrekkelijk resultaat op de proppen gekomen.
Misschien toch eerst nog eens alles verduidelijken. Ons huis zal 8m diep liggen, gezien vanaf de straatkant. Door de steile talud zal de garage, samen met de berging en de inkom ( enkel de laatste maakt ook deel uit van de passieve schil) volledig ingegraven worden. Hierop zal, naar het zuiden gericht, het gelijkvloers op het niveau van de tuin gebouwd worden. Hierop komt dan ons verdiep.
De schetsen zijn allemaal 1/100 gemaakt, maar op de foto's hier klopt dat niet (verdiep en gelijkvloers zijn 98 m2 bewoonbare oppervlakte)
rgevel (NO)
Zijgevel rechts (NW)
Zijgevel links (ZO)
Achtergevel (tuin)( ZW)
Garage en berging + inkom
Gelijkvloers
Verdiep
Voila, veel plezier! Alle reacties zijn welkom!
Vrolijke groetjes
Bart en Tania
27-11-2008
Passiefhuis
Hello,
Sinds enige tijd lopen we rond met steeds concreter wordende bouwplannen. Onze keuze voor een passieve woning was vrij snel gemaakt, dankzij een paar features van onze bouwgrond. Er ligt namelijk geen aardgas, noch rioloering. Omdat mazout ons toch een stap terug leek, dachten we eerst nog aan een lage-energiewoning maar uiteindelijk besloten we toch voor een passiefhuis te gaan. Voor wie meer informatie wil over wat voor een beest dat eigenlijk is, een passiefhuis, is er rechts een link terug te vinden naar het passiefhuisplatform.
De zoektocht naar een architect verliep alvast niet van een leien dakje Na veel bezoekjes en toch verschillende teleurstellingen, zijn we aanbeland bij Atelier Kyoto, met architect Kris Van De Voorde. Hij is iemand met oog voor ecologische architectuur en materialen en heeft toch ook al ervaring met passiefhuizen.
Ondertussen zijn we al langsgeweest voor een eerste en tweede (hierover meer in het volgende bericht) voorontwerp. En ik moet zeggen, het begint vorm te krijgen! Hopelijk blijft alles positief evolueren.