WAAROM RAAKT GEWELDIGE COMMUNICATIE MIJ ZO?
Mijn leven, zoals zo veel levens veronderstel ik, is een zoektocht naar vrede, harmonie, geluk.
Op mijn zoektocht kwam ik vele theorieen, systemen, elementen tegen, die hetzelfde beogen.
Hetgeen mij enorm in verschillende benaderingen raakt, is het gegeven dat harmonie en geluk iets is, dat binnen in mijzelf ligt. Je zou het de boeddhistische boodschap kunnen noemen, ook de oorspronkelijke boodschap van Jezus. In de huidige dagen door tal van systemen uitgewerkt en doorgegeven.
Belangrijk in dit kader is het in verbinding staan met mijzelf. Als ik niet in verbinding sta met mijzelf, kan ik ook geen harmonie kennen of gelukkig zijn. Hoogstens kan ik mij dan neerleggen bij hetgeen er is. Harmonie of geluk is voor mij van een andere orde.
Hoe sta ik in verbinding met mijzelf, luidt dan de logische volgende vraag?
Als ik contact heb met wat ik voel. Je zou het de revival van het voelen kunnen noemen: hetgeen ik voel is hetgeen zich vanuit mijn innerlijke naar buiten wil manifesteren.
Als ik dat kan toelaten en er open voor sta. Als ik daar geinteresseerd in ben.
Nu is voelen iets waar in onze cultuur vaak vrij negatief tegenover gestaan wordt.
Voelen wordt beleefd als subjectief, willekeurig, wispelturig, ongrijpbaar, te veranderlijk, daar kan je geen staat op maken. Daartegenover wordt dan het denken gesteld, dat ordening kan brengen in de wereld, die vanuit het voelen alleen maar een chaos zou kunnen zijn.
Het denken verkrijgt zo het primaat boven het voelen: cogito, ergo sum (Descartes), ik denk, dus ik ben. Waar ik eerder zou willen stellen: senso, ergo sum: ik voel, dus ik ben.
Dit om te benadrukken dat denken een ondersteunende funktie heeft: met mijn denken kan ik trachten mijn voelen en intuitie te begrijpen, mij bewuster te worden: denken als dienstig aan bewust-zijn. Als denken mijn voelen gaat beinvloeden, drijf ik van mezelf af.
Voelen heeft direct te maken met intuitie, wat een aanvoelen inhoudt: intuitie is dus niet aan het denken gekoppeld, maar aan het voelen. Vanuit intuitie zijn wij in staat authentiek te leven. Intuitie is echter, samen met het voelen, op de verdachte stapel gelegd.
In de plaats daarvan is ons een werkelijkheid voorgehouden, een leidddraad, die voor ons uitmaakt wat goed en wat fout is. Vnl. Onder invloed van het christendom.
Ik maak hier duidelijk het onderscheid tussen godsdienst en leer. M.i. is de christelijke leer,
de boodschap wel degelijk een pure boodschap van voelen, intuitie, en vertrouwen daarop.
Voelen is ook iets wat we allen met elkaar gemeen hebben, iets wat ook direct herkenbaar is.
Nu is voelen iets dat ook sterk secundair beinvloed wordt: naargelang hetgeen wij denken of geloven, wordt ons voelen ook zeer sterk beinvloed. Wat maakt dat dit voelen ons niet leidt naar onze werkelijke intuitie en weten, maar tot slachtoffers van de beelden die in ons bestaan, onder invloed van opvoeding, cultuur, ervaringen. Dit zou je vervuilde gevoelens kunnen noemen. Van hieruit denken mensen vaak dat ze kontakt hebben met hun intuitie, maar is het vaak alleen een kontakt met de gevoelens die voortkomen uit bijv. angst.....
Je zou het ego-gevoelens en ego-intuitie kunnen noemen: deze gevoelens worden gemanipuleerd om het ego te beschermen, om het in stand te houden. Dit heeft allemaal heel veel te maken met veiligheid: we trachten steeds situaties te creeeren die ons veiligheid geven, desnoods met bijpassende gevoelens. Op welk niveau die veiligheid zich dan afspeelt, staat dan ter discussie: de veiligheid van het ego, of de veiligheid van het wezen.
4Ik voel het toch, dus is het waar, is een heel gevaarlijk en absoluut onjuist statement, wat toch vaak in de praktijk voorkomt. Voelen is vanuit zichzelf subjectioef, zegt iets over de voeler, niets over het gevoelde. Zeker als het om interpretaties gaat van de werkelijkheid.
Allemaal heel ingewikkeld.
En dat is nu juist het mooie van geweldige communicatie, wat ik als benaming verkies boven geweldloze communicatie, non-violent communication van Rosenberg.
Ik hoef er helemaal niet ingewikkeld voor te doen, ik hoef er niet voor gestudeerd te hebben, of hard nagedacht, gewoon doen. En ik merk vlug genoeg of het werkt.
GC behandelt rechtstreeks de oorzaak van de kwaal. Vele andere middelen beginnen te veel aan de andere kant, aan de gevolgkant. En dan worden ongewenste gevolgen bestreden, zonder de oorzaak weg te nemen. Als er geweldig gecommuniceerd wordt, dan hebben wij een vredevolle wereld. Dan zijn al de andere inspanningen niet meer nodig.
Een vergelijking: als de riolen overstromen, kan men allerlei maatregelen nemen, maar er is er maar een de beste: de verstopte afvoerleidingen schoonspuiten, of als ze niet breed genoeg zijn, ze breed genoeg maken. En dat doet GC: het geeft mij een brede mogelijkheid om wat ik subjectief voel te plaatsen in mijn behoeften, dat met de ander te communiceren, en tevens te beseffen dat wat voor mij geldt, ook voor de ander geldt. Mededogen kan op zulke grond makkelijk wortel schieten. Omdat ik zo makkelijk bij het besef kom dat mijn geluk haast onlosmakelijk verbonden is met het geluk van de ander: wie wil er nu niet omringd zijn door geluk?
In al zijn eenvoud en directheid is GC een methode die mij rechtstreeks naar binnen in mijzelf wijst, en daardoor naar binnen in het leven. Een ontwikkelingsweg die tot bewust-zijn leidt. De zoektocht naar de eigen identiteit, met daarachter de eigen authenticiteit, de eenheid in wezen tussen alles en iedereen. Dat betekent het voor mij: op deze manier begrijp ik de boodschap van vele leermeesters: opdat allen één zijn.
25-04-2011, 00:42 geschreven door Boudewijn 
|