Ons innerlijk denkertje
Ik zit reeds drie dagen in het meditatiecentrum, waarbij ik besloot deze in complete stilte door te brengen - lees geen conversaties met medebewoners, enkel nog innerlijke conversaties, waar ik niet altijd controle over heb.
Door in volledige stilte te zijn besef ik maar al te goed dat ons denkmolentje -innerlijke praatjes nooit stilstaat. De meesten onder ons, waaronder ikzelf, hebben weinig bewustzijn met betrekking tot onze gedachten. Als je eens stil zou staan bij dat waar je de hele dag aan loopt te denken zou je verwonderd staan. We denken aan het verleden, brengen het verleden dan eens in een ander kleedje terug naar het 'heden' of maken creaties, fantasieën naar de toekomst. Wat ik mij hier analyseer is hoeveel van wat ik denk is waarheidsgetrouw ? Stel die vraag maar eens voor jezelf als je wil.
Het wordt nog erger als ons gedachten een negatief denkpatroon volgen en geloof me dat doen ze vaak in ons onderbewustzijn. Ik laat het invullen aan jezelf over met betrekking tot negatieve gedachten die je vaak ervaart.
Sommige gedachten komen keer op keer terug, waardoor ze permanent fluctueren in onze geest, waardoor ze enorm sterk zijn aan geloofwaardigheid. Gedachten als faalangst, minderwaardigheid ...
Waar ik toe wil komen is dat het geheel aan denken ons eigenlijk voortdurend afleid van het heden of het nu - moment. Eigenlijk is het NU het enige waarheidsgetrouwe en hoe vaak zijn we eigenlijk nog bewust van dit moment. Onze gedachten kunnen namelijk niet leven in het heden en dat maakt ze bang ze grijpen graag terug naar het verleden en naar toekomst, dat is hun voer om te overleven. In het Nu lijden ze honger. Maar waarom is het zo moeilijk om het heden te ervaren ? Deels zoals hier boven al omschreven : gedachten hebben geen voeding in het heden.
Anderzijds omdat het moment van gewoon nu 'zijn' vaak niet voldoende voor ons is. We, onze gedachten, voegen er graag iets aan toe. In het huidig moment leven maakt ons angstig. Het is te gewoon - nothing special. We lopen in het park, maar zien het geheel aan natuurelementen niet meer. We lopen al te denken aan wat we vanavond zullen eten of wat er op de werkagenda staat voor morgen.
We worden eigenlijk slaaf van onze gedachten. Gedachten die niet reëel zijn en waar we ons geleidelijk aan mee gaan identificeren. Ons ego is eigenlijk ontstaan uit dit denkpatroon. Neem die gedachten weg en wie ben je dan nog echt, zonder creaties die we zelf hebben ingevuld ?
Hoe kunnen we leren omgaan met onze gedachten. Je kan ze enerzijds gewoon eens observeren en je realiseren dat het gewoon gedachten zijn. Dat je er geen identificatie bij moet gaan zoeken. Dat noemen we ook bewustzijn creëren. Bewustzijn brengt ons steeds terug naar het 'hier en nu'. Is al mooi als je bewust kan zijn van je gedachten !
Anderzijds kan je ook leren in het 'moment te zijn'. Dit vraagt geduld, nogmaals aangezien het heden ons angstig maakt. Je kan voorbeeld gewoon naar een landschap kijken zonder te interpreteren, zonder te hoeven denken. Het vraagt concentratie en geduld, maar is zeker de moeite waard om te stoppen slaaf te zijn van onze gedachten.
Wat wij hier doen in het meditatiecentrum is technieken aanleren om in het hier en nu te zijn. Daar gaat het principe van meditatie eigenlijk om, gewoon in het nu zijn. Daarvoor zijn verschillende technieken, waaronder het steeds terugkomen naar de ademhaling, gewoon luisteren naar de geluiden, allemaal factoren die je terugbrengen naar het huidige reële moment.
Om nog even dieper in te gaan op het aspect gedachten - voor zij die willen natuurlijk:
Wat is eigenlijk het proces in het opkomen van gedachten ? Ze roepen emoties op. Afhankelijk van onze gedachten positieve of negatieve emoties. De positieve willen we behouden, in die staat blijven en met de negatieve gaan we in conflict.
Vaak aanhoudende gedachten kunnen daarbij permanente emoties zaaien. Die emoties komen dan plots op zonder dat we nog bewust zijn van hun oorsprong. Voorbeeld plots angst voelen opkomen, zonder eigenlijk te weten waar die vandaan komt. Ze komt eigenlijk terug uit een jarenlang verleden gedomineert door negatieve denkpatronen bij onszelf: gedachten over falen, onzekerheid etc.
Gedachten en emoties gaan ook voortdurend in conflict met elkaar. Om terug naar het voorbeeld van angst te gaan zal je wanneer je angst voelt gedachten creëren van 'ik wil die emotie niet', waardoor het gevoel angst nog meer wordt gevoed.
Verder is er ook een vicieuze cirkel tussen gedachten en emoties. Voorbeeld je voelt je verdrietig. De emotie verdriet is aanwezig en plots begin je te denken aan het gemis van een dierbare. Je voedt jezelf daarbij met nog meer pijn, waardoor de emotie nog sterker zal aanvoelen.
Je kan bij zulke momenten gewoon leren dat de emotie er wel degelijk is, maar dat die werd gecreëerd door een gedachte - een creatie, die niet aan de werkelijkheid beantwoordt. Je hoeft gewoon maar te observeren, wees een stilzwijgende getuige van het proces.
We moeten eigenlijk leren, stap voor stap, om ons los te koppelen van gedachten. Zolang we ons niet loskoppelen zal pijn ( zowel negatieve gedachten - emoties ) een permanent begrip blijven. Wanneer we in het nu-moment leven kan er geen pijn zijn. Het vormt een proces van aanvaarding en bewust zijn, een moeilijk aan te leren proces, maar met zo veel voldoening.
Dieren leven eigenlijk steeds in het nu. Zij kennen geen toekomst of verleden. Zij hoeven niet aan elkaar te vragen hoe laat het is. Zij kennen enkel 'het is nu-tijd'. Bij dit schrijfmoment zit ik buiten onder een afdakje. Het regent hier voor het eerst en op nog geen halve meter van mij passeert een klein aapje. Hij of zij negeert me en zit in zijn nu-moment.
Conclusie: ongecontroleerd denken creëert vaak pijn --> negatieve emoties. Leer in Het nu te leven. Aanvaard het heden zoals het is, net alsof het je eigen keuze was en je krijgt geen innerlijke conflicten meer.
Troost je met de gedachte : het is moeilijk voor iedereen ;-)
( lees dit alles nog eens na in mijn Tuki, dit onder het muskietennet met enkel ligt van de iPad - nog 92 procent batterij over )
|