|
Kermis bier 2012
« Fred'eken »
Smaak en uitzicht :
Het is een amberkleurig bier met een stevige hoppige afdronk.
Door gebruik te maken van een lage gistingstam is het bier vlot doordrinkbaar en met een Alc. van 6.5 Vol.% kunnen er verschillende biertjes worden geproefd tijdens de kermis.
Het bier heeft een droge afdronk en heeft een moutige aanzet die doorgaat in een wat subtiele caramelsmaak, om daarna verder door te gaan in een stevige hoppige afdronk.
Het kermisbier Fred'ken werd gebrouwen met enkel natuurlijke producten en zonder kruiden. De basis van het bier bestaat uit 5 moutsoorten, deze 5 mouten geven de body aan het bier en ook de kleur.
Daarna werden er 4 verschillende hoppen gebruikt om het bier de bitterheid en afdronk te geven.
De eerste lage-giststam zorgt voor de droge afdronk en de tweede hoge-giststam gebruikt voor de vergisting in de fles te doen. Het zorgt voor een zachte Co2 pittigheid in de mond. Deze tweede gist zorgt ook voor een CO2-pareling en een mooie stevige schuimkraag.
Info over het biertype :
Dit jaar hebben de brouwers, Bob & Jo van de Belleketels gekozen voor het type Belgian Ale.
Dit biertype is een uitdaging voor de brouwers, omdat het een bier is van lage gisting. Er zijn in België niet zoveel bieren van dit type die worden gebrouwen met een lage giststam als basis. Tevens moet dit bier worden gebrouwen in een brouwinstallatie die gedurende het ganse vergistings proces de temperatuur van de vergisting moet kunnen laag en stabiel houden. We zijn dus wel best fier op dit bier dat in samenwerking met de brouwerijschool Elishout in Anderlecht werd gebrouwen. Het is nu aan de kermisbezoekers om het bier te proeven.
Aroma/Geur : Stevige carmelmout en een zachtige gebrande mout geur komt naar boven bij het inschenken van het bier. De Saazhop gebruikt als aromahop geeft dit bier een pittig aroma.
Uitzicht : Amberkleur met dikke fijnmazige schuimkraag. Het schuim blijft stabiel en lang op het bier staan.
De schuimkraag laat bij het degusteren een mooi kantwerkje achter op het glas.
Smaak : Vlotte, zacht moutige en carmel aanzet met een lange stevige bittere en droge afdronk.
De lage giststam gebruikt bij het brouwen van dit bier zorgt voor een droog bier met een fijne body en een stevige bitterheid die lang in de mond blijft.
Mondgevoel : Middelmatige Co2-prikkel die zorgt voor een frisse droge aanzet. De pittige caramelmout is in harmonie de 3 gebruikte bitterhoppen : Northern Brewer, Hallertau Perle and Magnum.
Deze 3 hoppen zorgen samen met de hoge giststam voor de nagisting in de fles en voor de lange, pittige, hoppige afdronk.
Algemeen : Een droog amberbier, met moutige aanzet en stevge langbitter afdronk. Reden genoeg dus om het kermisbier FRED'EKEN te komen proeven in de tent van De Lustige Geburen. Vanaf zondag 19 aug. 2012
Dit bier is ook verkrijgbaar aan de langste toog te Denderbelle .
16-07-2012 om 00:00
geschreven door Jo 
Categorie:Bieren
|