Voor gegevens en bieren; zie eerdere post over Orval. Het is niet m'n bedoeling elke keer wanneer ik een bepaalde brouwerij bezoek hier enkele foto's te plaatsen maar de brouwzaal van Orval is onlangs zo drastisch veranderd dat ik het jullie niet wil onthouden.
De oude brouwzaal
De nieuwe brouwzaal
Via de glazen vloer kijk je in de onderliggende verdieping van het gebouw.
Enkele glasramen sieren de nieuwe brouwzaal, achter de pijlers die de zaal in twee splitsen ligt de oude brouwzaal.
Bieren: Special De Ryck, Kriek Fantastiek, Jules de kriek, Jules de bananes, Arend Blond, Arend Tripel, Arend Dubbel, Arend Winter
De brouwzaal
De schrootmolen
De brouwzaal in bovenaanzicht
Detail van de beslagkuip
De kookketels
Detail van de achterste kookketel
De lagerkelder
De vatenafvullijn
De flessenafvullijn
15-09-2008 om 22:33
geschreven door Jan
De Hoorn
Bezocht op: 14/09/08
Dit is eigenlijk geen brouwerij meer maar een stukje brouwerijgeschiedenis. Het is de voormalige brouwerij van Stella Artois. Gisteren op de open monumenten dag kon je een kleine blik naar binnen werpen. Zowel de brouwzaal zelf als de kelder en de zolder van de brouwzaal waren te bezichtigen. De gebouwen vind je op de hoek van de Burchtstraat en de Sluisstraat aan de Vaartkom in Leuven. Hoewel verschrikkellijk stoffig toch zeer de moeite waard.
Gegevens: /
Bieren: /
De majesteuze brouwzaal
Een ganse kelder vol techniek De brouwzaal
Een blik op de brouwzaal vanop het verhoog
Eén van de twee lekbakken (zonder kranen intussen)
Het prille begin van computergestuurde brouwprocessen
De brouwzaal
Het verhoogde niveau in de brouwzaal
Om de ketels in de brouwzaal te bevoorraden werd vanop zolder zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de zwaartekracht.
Bieren: Gouden Carolus Classis, Tripel, Ambrio, Hopsinjoor, Christmas en Easter Beer, Cuvée van de Keizer blauw en rood, Blusser, Margriet, Anker Herfstbok, Boscoulis
Je ziet van ver waar je moet zijn.
De brouwzaal
Het beslag van wat de Cuvée van de Keizer 2007 moet worden.
De mout is er uit gefilterd, klaar voor het koken.
Detail van de filter.
Het water wordt op temperatuur gebracht voor de spoeling.
Centrifuge, koelers, gistingtanks...
De afvullijn
Het vroegere koelschip (wordt niet meer gebruikt) bovenop het dak van de brouwerij.
De brouwerij omvat ook een heel uitgebreid en authentiek museum, niet alleen van hoe er vroeger gebrouwd werd, maar ook van hoe de brouwsels geconsumeerd werden.
Bieren: Orval, Petit Orval (refterbier van de paters, als leek enkel te proeven in Auberge l'Ange Gardien)
De abdij
De brouwzaal
De brouwzaal
De gistingtanks
De lagertanks
De bottelarij
Flesjes in de wachtrij voor de spoelmachine.
Controle van de flesjes.
Klaar voor consumptie.
29-04-2008 om 00:00
geschreven door Jan
28-04-2008
Start
Hey
voorlopig zal deze blog nog een beetje magertjes aantonen, wat wel meer gebeurd met een nieuwe blog. Het is de bedoeling om hier ooit een klein objectief fotoverslagje van élke brouwerij in België geplaatst te hebben. Foto's van brouwerijbezoeken die ik in het verleden al gedaan heb, individueel of samen met onze bierproeversvereniging (www.kerbesia.be), zal ik hier de komende dagen (of weken) al plaatsen. Daarna is het telkens wachten tot ik nog eens een brouwerij ga bezoeken. Er zijn zo een 117-tal brouwerijen in België + een 3-tal geuzestekerijen, hopelijk staan hier ooit dus ongeveer 120 verslagjes en heb ik de mogelijkheid om ze aan te dikken zodat ze samen een heus verslag vormen over onze Belgische bier- en brouwcultuur.
Groetjes Jan
28-04-2008 om 00:00
geschreven door Jan
27-09-2005
Sint-Jozef
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.