Brouwerijen in België

15-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Ryck
Bezocht op: 14/09/08

Gegevens: Brouwerij De Ryck
                Kerkstraat 24
                9550 Herzele
                tel: 053/62.23.02
                fax: 053/63.15.41
                email: brouwerij.de.ryck@skynet.be
                webstek: www.brouwerijderyck.be

Bieren: Special De Ryck, Kriek Fantastiek, Jules de kriek, Jules de bananes, Arend Blond, Arend Tripel, Arend Dubbel, Arend Winter


De brouwzaal


De schrootmolen


De brouwzaal in bovenaanzicht


Detail van de beslagkuip


De kookketels


Detail van de achterste kookketel


De lagerkelder


De vatenafvullijn


De flessenafvullijn

15-09-2008 om 22:33 geschreven door Jan


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hoorn

Bezocht op: 14/09/08

Dit is eigenlijk geen brouwerij meer maar een stukje brouwerijgeschiedenis. Het is de voormalige brouwerij van Stella Artois. Gisteren op de open monumenten dag kon je een kleine blik naar binnen werpen. Zowel de brouwzaal zelf als de kelder en de zolder van de brouwzaal waren te bezichtigen. De gebouwen vind je op de hoek van de Burchtstraat en de Sluisstraat aan de Vaartkom in Leuven. Hoewel verschrikkellijk stoffig toch zeer de moeite waard.

Gegevens: /

Bieren: /


De majesteuze brouwzaal

   
Een ganse kelder vol techniek                                                                  De brouwzaal


Een blik op de brouwzaal vanop het verhoog


Eén van de twee lekbakken (zonder kranen intussen)


Het prille begin van computergestuurde brouwprocessen


De brouwzaal


Het verhoogde niveau in de brouwzaal


Om de ketels in de brouwzaal te bevoorraden werd vanop zolder zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de zwaartekracht.

15-09-2008 om 19:35 geschreven door Jan


13-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Contreras
Bezocht op: 13/09/08

Gegevens: Brouwerij Contreras
               Molenstraat 110
               9890 Gavere
               tel: 09/384.27.06
               fax: 09/384.83.56
               email: info@contreras.be    
               webstek: www.contreras.be

Bieren: Contrapils, Valeir Blond, Valeir Donker, Valeir Divers, Especial Mars, Tonneke, X-Mas


De brouwzaal


Detail van de beslagkuip


Onderaan (gelijkvloers) de beslagkuip, links de kookketels, boven open koelvat en koeler

   
Close-up van de koeler                                                                             De kiezelgoerfilter


De centrifuge


De vatenafvullijn


De flessenafvullijn


De lagertanks, links voor de lage gisting, rechts voor de hoge gisting

13-09-2008 om 21:57 geschreven door Jan


10-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaghmuylder
Bezocht op: 09/08/08

Gegevens: Brouwerij Slaghmuylder
                Denderhoutembaan 2
                9400 Ninove
                tel; 054/33.18.31
                fax; 054/33.84.45
                e-mail; info@witkap.be
                webstek; www.witkap.be

Bieren: Witkap Pater Stimulo, Witkap Pater dubbele pater, Witkap Pater Tripel, Greutj Lawauitj, Slag Lager bier, Helles Lager bier, Tafel Hell, Oud Bier, Paasbier, Slaghmuylder's Kerstbier


De brouwzaal


Detail kookketel


De beslagkuip


Detail beslagkuip


De lekbak


De nieuwe gistingtanks


De lager- en gistingtanks


De werkende stoommachine met op de achtergrond het museum


De stoommachine

10-08-2008 om 00:00 geschreven door Jan


30-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boon
Bezocht op: 30/07/08

Gegevens: Brouwerij Boon
               Fontijnstraat 65
               1502 Lembeek
               tel: 02/356.66.44
               fax: 02/356.33.99
               e-mail: info@boon.be
               webstek: www.boon.be

Bieren: Oude geuze Boon, geuze mariage parfait, faro Perte total, kriek Boon, Oude kriek Boon, framboise Boon, Duivels Bier

   
De Brouwzaal                                                                                         De kookketel


Het roerwerk in de beslagkuip


Het koelschip


Tussenstop voor het bier alvorens in de foeders gepompt te worden.


Enkele van de foeders


De bottelarij


De bottelarij


De flessenspoelmachine

30-07-2008 om 00:00 geschreven door Jan


01-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boelens
Bezocht op: 31/05/08

Gegevens: Huisbrouwerij Boelens
               Kerkstraat 7
               9111 Belsele
               tel: 03/772.32.00
               fax: 03/772.09.92
               e-mail: info@brouwerijboelens.be
               webstek: www.brouwerijboelens.be

Bieren: Bieken, Santa-bee, Pa-Gijs, Wase Wolf, Waaslander, Balzello, Prinsesken



De brouwzaal


De roerstok hangt gebruiksklaar.

     
De hoppe- en kruidenmengeling tijdens het brouwproces.                                De afvullijn.


De etiketeermachine.


Het afgewerkt product.

01-06-2008 om 00:00 geschreven door Jan


09-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Den Bossche
Bezocht op: 20/04/2008

Gegevens: Brouwerij Van Den Bossche
                Sint-Lievensplein 16
                9550 Sint-Lievens-Esse
                tel: 054/50.04.11
                fax: 054/50.04.06
                e-mail: info@paterlieven.be
                webstek: www.paterlieven.be

Bieren: Pater Lieven Blond, Pater Lieven Bruin, Pater Lieven Tripel, Pater Lieven Wit, Kerstpater, Lamoral Degmont, Buffalo, Livinus.



De brouwerij gezien vanop het Sint-Lievensplein


De brouwzaal


De brouwer in actie (het reinigen van de brouwketel)


Het draf (het "brouwafval"), klaar om als veevoeder verbruikt te worden.


De lager- en gistingtanks


De bottelarij

09-05-2008 om 15:24 geschreven door Jan


07-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palm
Bezocht op: 20/04/2008

Gegevens: Brouwerij Palm (Palm Breweries)
                Steenhuffeldorp 3
                1840 Steenhuffel
                tel: 052/30.94.81
                fax: 052/30.92.80
                e-mail: info@palmbreweries.com
                webstek: www.palm.be

Bieren: Palm Speciale, Palm Royale, Palm Dobbel, Palm Green, ongefilterde Palm (zéér uitzonderlijk verkrijgbaar), Brugge Blond, Brugge Tripel, Steenbrugge Blond, Steenbrugge Dubbel Bruin, Steenbrugge Tripel, Steenbrugge Wit, Steendonk (50/50 joint venture met Duvel-Moortgat)



Als u de brouwzaal binnenstapt en u kijkt naar links ziet u kopere ketels,


kijkt u naar rechts dan ziet u roestvrij stalen ketels.


De gistingtanks zitten in de muur gebouwd.


De lagertanks.


Eén van de afvullijnen.


Dit lijkt al groot maar het is maar een achtste (schat ik) van de totale bottelarij.


Alles gebeurt volautomatisch.


De vatenspoelmachine


Iemand dorst??

07-05-2008 om 00:00 geschreven door Jan


06-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Koninck
Bezocht op: 12/04/2008

Gegevens: Brouwerij De Koninck
                Mechelsesteenweg 291
                2018 Antwerpen
                tel: 03/218.40.48
                fax: 03/230.85.19
                e-mail: info@DeKoninck.com
                webstek: www.dekoninck.be

Bieren: De Koninck, De Koninck Blond, De Koninck Tripel, Winterkoninck

 
De achtergevel

 
De oude brouwerij fungeert nu als museum.

  
Zoals op de foto's te lezen is, de oude hopmolen en de oude moutmolen.

 
De oude brouwzaal

 
De bottelarij

  
De huidige brouwzaal.

06-05-2008 om 00:00 geschreven door Jan


03-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roman
Bezocht op: 20/04/2008

Gegevens: Brouwerij Roman
                Hauwaert 105
                9700 Oudenaarde - Mater
                tel: 055/45.54.01
                fax: 055/45.56.00
                e-mail: info@roman.be
                webstek: www.roman.be

Bieren: Romy Pils, Adriaen Brouwer, Mater Witbier, Special Roman, Ename Blond, Ename Dubbel, Ename Tripel, Ename Cuvée 974, Sloeber, Black Hole





De Brouwzaal


De brouwzaal


De gistingkanks


De CO2 ontsnapt via een waterbassin, zo kan de brouwer zien dat het gistingsproces nog bezig is.


De lege flesjes worden automatisch uit de bakken genomen en naar de spoelmachine geleid.


De bottelarij


De bottelarij

03-05-2008 om 00:00 geschreven door Jan


02-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Canarus
Bezocht op: 01/04/2007

Gegevens: Sint Canarus
                Polderweg 2
                9800 Gottem
                tel: 051/63.69.31
                fax: 051/63.69.31
                e-mail: info@sintcanarus.be
                webstek: http://users.telenet.be/SintCanarus/index.html 

Bieren: Sint Canarus Tripel, Potteloereke, DOGA-bier



Heel klein maar heel gezellig brouwerijtje.


De al even gezellige brouwer.


De brouwzaal, gist- en lagerruimte en bottellijn, alles in één.






De schrootmolen.

02-05-2008 om 00:00 geschreven door Jan


30-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Anker
Bezocht op: 24/02/2007

Gegevens: Het Anker
                Guido Gezellelaan 49
                2800 Mechelen
                tel: 015/28.71.47
                fax: 015/28.71.48
                e-mail: het.anker@telenet.be
                webstek: www.hetanker.be

Bieren: Gouden Carolus Classis, Tripel, Ambrio, Hopsinjoor, Christmas en Easter Beer, Cuvée van de Keizer blauw en rood, Blusser, Margriet, Anker Herfstbok, Boscoulis


 
Je ziet van ver waar je moet zijn.


De brouwzaal


Het beslag van wat de Cuvée van de Keizer 2007 moet worden.


De mout is er uit gefilterd, klaar voor het koken.


Detail van de filter.


Het water wordt op temperatuur gebracht voor de spoeling.


Centrifuge, koelers, gistingtanks...


De afvullijn


Het vroegere koelschip (wordt niet meer gebruikt) bovenop het dak van de brouwerij.


De brouwerij omvat ook een heel uitgebreid en authentiek museum, niet alleen van hoe er vroeger gebrouwd
werd, maar ook van hoe de brouwsels geconsumeerd werden.

30-04-2008 om 00:00 geschreven door Jan


29-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orval
Bezocht op: 21/09/07

Gegevens: Brasserie de l'Abbaye N.D. d'Orval
               Orval 2
               6823 Villers-devant-Orval
               tel: 061/31.12.61
               fax: 061/31.29.27
               e-mail:
brasserie@orval.be
               webstek:
www.orval.be

Bieren: Orval, Petit Orval (refterbier van de paters, als leek enkel te proeven in Auberge l'Ange Gardien)





De abdij


De brouwzaal


De brouwzaal


De gistingtanks


De lagertanks


De bottelarij


Flesjes in de wachtrij voor de spoelmachine.


Controle van de flesjes.


Klaar voor consumptie.

29-04-2008 om 00:00 geschreven door Jan


28-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start
Hey

voorlopig zal deze blog nog een beetje magertjes aantonen, wat wel meer gebeurd met een nieuwe blog. Het is de bedoeling om hier ooit een klein objectief fotoverslagje van élke brouwerij in België geplaatst te hebben. Foto's van brouwerijbezoeken die ik in het verleden al gedaan heb, individueel of samen met onze bierproeversvereniging (www.kerbesia.be), zal ik hier de komende dagen (of weken) al plaatsen. Daarna is het telkens wachten tot ik nog eens een brouwerij ga bezoeken. Er zijn zo een 117-tal brouwerijen in België + een 3-tal geuzestekerijen, hopelijk staan hier ooit dus ongeveer 120 verslagjes en heb ik de mogelijkheid om ze aan te dikken zodat ze samen een heus verslag vormen over onze Belgische bier- en brouwcultuur.

Groetjes
Jan

28-04-2008 om 00:00 geschreven door Jan


27-09-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Jozef

Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 

27-09-2005 om 16:32 geschreven door Jan




Inhoud blog
  • Palm breweries site Rodenbach
  • De Plukker
  • Brouwerij Alvinne
  • Pirlot
  • Malheur
  • Chimay
  • Alken-Maes brouwsite Alken
  • Kaho Sint-Lieven, Gent
  • Huyghe
  • Domus
  • AB-Inbev brouwsite Artois
  • De Vlier
  • Het Gulden Spoor
  • Strubbe
  • Bosteels
  • Caracole
  • Gruut
  • Smisje
  • Brunehaut
  • Silly
  • Timmermans
  • Affligem brouwerij BDS
  • De Ranke
  • Van Honsebrouck
  • De Verhuisbrouwerij
  • De Struise Brouwers
  • Rochefort
  • De Glazen Toren
  • Paenhuys
  • Van Steenberge
  • Leroy
  • Van Eecke
  • Bockor
  • Nieuwhuys
  • Bavik
  • Loterbol
  • De Halve Maan
  • Duvel-Moortgat (site oudenaarde)
  • Lindemans
  • Jandrain-Jandrenouille
  • Duvel-Moortgat (site Puurs)
  • De Dool
  • De Dochter van de Korenaar
  • Brootcoorens-Erquelinnes
  • Alvinne
  • 't Gaverhopke
  • Oud Beersel
  • De Dolle Brouwers
  • Achilles
  • 't Hofbrouwerijke
  • Des Légendes, brouwsite Ellezelloise
  • Caulier
  • Abbaye des Rocs
  • Dupont
  • Bouillon
  • Orval bis
  • De "Proef" Brouwerij
  • De Ryck
  • De Hoorn
  • Contreras
  • Slaghmuylder
  • Boon
  • Boelens
  • Van Den Bossche
  • Palm
  • De Koninck
  • Roman
  • Sint Canarus
  • Het Anker
  • Orval
  • Start
  • Sint-Jozef

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs