BBC Dilsen-Stokkem - Hotel Beau Séjour - Dorpsstraat 59B - 3650 Dilsen-Stokkem - tel +32 89757791
Opm : deze blog kan de breedte van je scherm overschrijden. Zet je beeld dan op bv 75% (statusbalk) of gebruik de horizontale schuifbalk. Je kan ook handig gebruik maken van de sneltoetsen [Ctrl]+[-] om het lettertype te verkleinen (beide toetsen zijn simultaan in te drukken !) of [Ctrl]+[+] om deze te vergroten. Met functietoets F11 maak je van je scherm meer ruimte vrij voor de website en je keert terug naar de vorige toestand door weer op F11 te drukken.
14-09-2019
een beetje theorie : GERBER en BLACKWOOD, hand in hand !
.
12-09-2019
Opfrissen van wat men moet weten over veel gebruikte conventies is wel eens nodig. Ook als je deze niet gebruikt is dit wel nuttig.
Gelukkig hoeven bridgers niet alle 92 artikelen van de Spelregels te kennen om met plezier te kunnen bridgen. In deze rubriek gaan we alleen in op wat je als gewone clubbridger op zn minst moet weten van de Spelregels om correct en met plezier te kunnen bridgen. Bewust geen uitputtende opsomming in de bijlage !
De meest voorkomende fout : wanneer een speler niet bekend in de gevraagde kleur, maar (on)bewust een andere kaart speelt wordt is er sprake van een verzaking.
kofferbridge, een huiselijke vorm van wedstrijd waarbij een koffer een reis maakt langs de huiskamers
Kofferbridge is een huiselijke vorm van wedstrijdbridge. Meestal moeten alle deelnemers aan een wedstrijd op hetzelfde moment bijeenkomen om elkaars krachten te meten. Bij kofferbridge is er een koffer die een reis maakt langs verschillende huiskamers. Daar zijn twee paren aanwezig die bv 24 spellen spelen in hun eigen tempo, zonder een wedstrijdleider die zegt: "Denk om uw tijd". Zijn de spellen gespeeld worden deze uitgerekend en gepubliceerd ! In bijlage een reportage over kofferbridge, een eerste kennisname ...
motieven sportdeelname, bridgers en overige oudere sporters
Ten aanzien van veel niet-bridgesporten geven veel ouderen aan dat ze de betreffende activiteit leuk en/of gezellig vinden, maar staat vooral vaak het krijgen van voldoende lichaamsbeweging en de gezondheidsgerichtheid centraal. Bridgers noemen vaker dan andere oudere sporters enerzijds de competitie en het presteren en anderzijds het leren van nieuwe vaardigheden.
iedereen kent het ACOL-biedsysteem maar vanwaar komt dat woordje ACOL ?
Het
bekendste natuurlijke bridge biedsysteem is ACOL,een Brits systeem, met 4 kaart
openingen en een zwakke SA opening (12-14 punten). De Nederlandse ACOL heeft een
sterke SA opening (15-17 of 16-18 punten). Het systeem is genoemd naar de Acol Bridge Club
dat vroeger gelegen was in de ACOL-straat in Londen NW6 (zie hier de afbeelding van de straataanduiding) waar het ontstond. Ben
Cohen en Terence Reese schreven als eersten een leerboek erover.
13 VIJFKAART HOOG AFSPRAKEN (uit het boek 'Vijfkaart Hoog voor iedereen ' van Ed Hoogenkamp)
Het grote voordeel om met een vijfkaart in de hoge kleuren te openen is dat de best 'betaalde' kleuren, door met een vijfkaart te openen, al met een driekaart steun een prima fit vormen voor een interessant contract. Het is dan ook zaak om als er een driekaart steun voor een hoge kleur aanwezig is in combinatie met weinig punten (6-9), de geboden kleur direct te steunen. Doel van het bieden is dus zo snel mogelijk een fit met partner te vinden en dan wel liefst in een hoge kleur, omdat die de meeste punten oplevert. In de standaardopeningen met een vierkaart wordt er alleen gesteund met een vierkaart.
De bridgecursus is afgerond en u gaat naar een bridgeclub. De wedstrijdleider komt naar je toe en brengt je naar je tafel. Waarschijnlijk voelt het alsof u daar voor de leeuwen wordt gegooid. Als dat zo is, dan zult u zich herkennen in dit verhaal. Een verhaal dat is gebaseerd op mijn eigen ervaringen, maar ook op gesprekken met veel beginnende bridgers.
Bridge heet een denksport te zijn. Maar hoe denken bridgers?
Inzicht, vaardigheid, bluf, list en bedrog - daar draait het allemaal om bij bridge. En omdat je het met z'n tweeën doet, is de keuze van een geschikte partner cruciaal. Lopen ambitie, temperament en speelsterkte te zeer uiteen, dan kun je maar beter omzien naar een ander. Dat scheelt een boel frustraties en minder verheffende taferelen. Hierover gaat het artikel in bijlage ...
de stelling, opgenomen in een vorig bericht, voorgelegd aan twee psychologen
Als je meent dat je partner een fout maakte, en hem dat zegt, verdubbelt dat de kans op een fout in het volgende spel. Maar omdat Rob Stravers toch wel graag wilde weten hoe psychologen denken over deze stelling, vroeg hij twee psychologen naar hun mening. Aan hen het woord. Een artikel van Rob Stravers in bijlage.
Nadenken zonder lichaamstaal. Kreunen, steunen, commentaar, hoorbare overpeinzingen over het waarom van je denken mag NIET. Dit geeft ongeoorloofde inlichtingen aan partner. Maar ook aan de tegenstander. Je doet dus drie mensen aan tafel tekort ...
over het merkwaardig boekje van Joost Prinsen, acteur, presentator, zanger, columnist, schrijver EN goede bridger.
Dat boekje is enig in zijn soort, het gaat over anekdotes, interviews, toernooiverslagen, vals spel, de geldstromen, de sponsors, de geruchtmakende spellen. Vrijwel iedere vedette, van Benito Garozzo tot Bob Hamman komt in dit boek aan het woord en aan de kaarttafel. Een goede speler is niet eerlijk is geen studieboek, het is een contemporaine geschiedenis van een wereld op zichzelf.
Plezant is de video (een intervieuw uit "De wereld draait door", NOS) in bijlage ! Absoluut eens bekijken !
Ook zo geërgerd als tegenpartij met de MULTI-2RUITEN opent ?
De partner van de 2R-openaar legt het alert-kaartje op tafel en zodra je het antwoord krijgt op je vraag om uitleg, heb je al spijt dat je erom vroeg Nu weet je zeker niet meer hoe je daarop moet reageren met die 1SA-opening in je hand !
Nu reeds enkele paren in onze club deze conventie gebruiken, weet je toch best hoe je ertegen te verdedigen. Dat is niet zo moeilijk, zoals in de korte bijlage is te lezen. Je zult ze mores leren, die aanstellers !
COMPETITIEF BIEDEN : volgbiedingen worden steeds agressiever ⦠LES 9/9
Tegenwoordig komt het nog maar zelden voor dat een van de twee partijen lekker ongestoord naar een goed eindcontract kan bieden. Volg- en sprongvolgbiedingen worden steeds agressiever en het is dan ook zaak je hiertegen afdoende te wapenen wil je een beetje meetellen. In een serie van 9 artikelen wordt systematisch ingegaan op situaties waarin de biedopbouw op de een of andere manier wordt gestoord.
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
de 5 laatste berichten : → Deze staan hier onder de titel inhoud blog → Door op 1 artikel te klik- ken, plaats je het bericht bovenaan je scherm en kan je het nader bekijken.