BBC Dilsen-Stokkem - Hotel Beau Séjour - Dorpsstraat 59B - 3650 Dilsen-Stokkem - tel +32 89757791
Opm : deze blog kan de breedte van je scherm overschrijden. Zet je beeld dan op bv 75% (statusbalk) of gebruik de horizontale schuifbalk. Je kan ook handig gebruik maken van de sneltoetsen [Ctrl]+[-] om het lettertype te verkleinen (beide toetsen zijn simultaan in te drukken !) of [Ctrl]+[+] om deze te vergroten. Met functietoets F11 maak je van je scherm meer ruimte vrij voor de website en je keert terug naar de vorige toestand door weer op F11 te drukken.
28-08-2019
iedereen kent het ACOL-biedsysteem maar vanwaar komt dat woordje ACOL ?
Het
bekendste natuurlijke bridge biedsysteem is ACOL,een Brits systeem, met 4 kaart
openingen en een zwakke SA opening (12-14 punten). De Nederlandse ACOL heeft een
sterke SA opening (15-17 of 16-18 punten). Het systeem is genoemd naar de Acol Bridge Club
dat vroeger gelegen was in de ACOL-straat in Londen NW6 (zie hier de afbeelding van de straataanduiding) waar het ontstond. Ben
Cohen en Terence Reese schreven als eersten een leerboek erover.
13 VIJFKAART HOOG AFSPRAKEN (uit het boek 'Vijfkaart Hoog voor iedereen ' van Ed Hoogenkamp)
Het grote voordeel om met een vijfkaart in de hoge kleuren te openen is dat de best 'betaalde' kleuren, door met een vijfkaart te openen, al met een driekaart steun een prima fit vormen voor een interessant contract. Het is dan ook zaak om als er een driekaart steun voor een hoge kleur aanwezig is in combinatie met weinig punten (6-9), de geboden kleur direct te steunen. Doel van het bieden is dus zo snel mogelijk een fit met partner te vinden en dan wel liefst in een hoge kleur, omdat die de meeste punten oplevert. In de standaardopeningen met een vierkaart wordt er alleen gesteund met een vierkaart.
De bridgecursus is afgerond en u gaat naar een bridgeclub. De wedstrijdleider komt naar je toe en brengt je naar je tafel. Waarschijnlijk voelt het alsof u daar voor de leeuwen wordt gegooid. Als dat zo is, dan zult u zich herkennen in dit verhaal. Een verhaal dat is gebaseerd op mijn eigen ervaringen, maar ook op gesprekken met veel beginnende bridgers.
Bridge heet een denksport te zijn. Maar hoe denken bridgers?
Inzicht, vaardigheid, bluf, list en bedrog - daar draait het allemaal om bij bridge. En omdat je het met z'n tweeën doet, is de keuze van een geschikte partner cruciaal. Lopen ambitie, temperament en speelsterkte te zeer uiteen, dan kun je maar beter omzien naar een ander. Dat scheelt een boel frustraties en minder verheffende taferelen. Hierover gaat het artikel in bijlage ...
de stelling, opgenomen in een vorig bericht, voorgelegd aan twee psychologen
Als je meent dat je partner een fout maakte, en hem dat zegt, verdubbelt dat de kans op een fout in het volgende spel. Maar omdat Rob Stravers toch wel graag wilde weten hoe psychologen denken over deze stelling, vroeg hij twee psychologen naar hun mening. Aan hen het woord. Een artikel van Rob Stravers in bijlage.
Nadenken zonder lichaamstaal. Kreunen, steunen, commentaar, hoorbare overpeinzingen over het waarom van je denken mag NIET. Dit geeft ongeoorloofde inlichtingen aan partner. Maar ook aan de tegenstander. Je doet dus drie mensen aan tafel tekort ...
over het merkwaardig boekje van Joost Prinsen, acteur, presentator, zanger, columnist, schrijver EN goede bridger.
Dat boekje is enig in zijn soort, het gaat over anekdotes, interviews, toernooiverslagen, vals spel, de geldstromen, de sponsors, de geruchtmakende spellen. Vrijwel iedere vedette, van Benito Garozzo tot Bob Hamman komt in dit boek aan het woord en aan de kaarttafel. Een goede speler is niet eerlijk is geen studieboek, het is een contemporaine geschiedenis van een wereld op zichzelf.
Plezant is de video (een intervieuw uit "De wereld draait door", NOS) in bijlage ! Absoluut eens bekijken !
Ook zo geërgerd als tegenpartij met de MULTI-2RUITEN opent ?
De partner van de 2R-openaar legt het alert-kaartje op tafel en zodra je het antwoord krijgt op je vraag om uitleg, heb je al spijt dat je erom vroeg Nu weet je zeker niet meer hoe je daarop moet reageren met die 1SA-opening in je hand !
Nu reeds enkele paren in onze club deze conventie gebruiken, weet je toch best hoe je ertegen te verdedigen. Dat is niet zo moeilijk, zoals in de korte bijlage is te lezen. Je zult ze mores leren, die aanstellers !
COMPETITIEF BIEDEN : volgbiedingen worden steeds agressiever ⦠LES 9/9
Tegenwoordig komt het nog maar zelden voor dat een van de twee partijen lekker ongestoord naar een goed eindcontract kan bieden. Volg- en sprongvolgbiedingen worden steeds agressiever en het is dan ook zaak je hiertegen afdoende te wapenen wil je een beetje meetellen. In een serie van 9 artikelen wordt systematisch ingegaan op situaties waarin de biedopbouw op de een of andere manier wordt gestoord.
opfrissing voor de gevorderden : met Inverted Minors worden de betekenissen van de verhogingen naar het 2- en 3-niveau omgedraaid.
Inverted minor is biedconventie die wordt gebruikt na partners opening in een lage kleur (een minor in het Engels). Het is een direct steunbod en het heet inverted omdat het de natuurlijke betekenissen van de steunbiedingen omdraait, ttz de fitverhoging van een 1K- of 1R-opening naar het 2-niveau belooft een mooiere hand dan de verhoging naar het 3-niveau. Voornaamste doel is om met een lage kleuren fit een verantwoorde keuze te maken tussen een troefcontract of een SA contract
sinds aan het begin van de 15de eeuw het kaartspel in Europa algemeen ingang vond, is er over heel wat geschreven
Theologen en moralisten hebben het fel veroordeeld, vaak met de Bijbel in de hand. Anderen hebben het voor de speelkaart opgenomen, voor zover het spel niet beheerst werd door overmatig winstbejag en dobbelzucht.
Van meer humoristische aard is The perpetual almanack of gentleman-Soldier's prayer bookmetde geschiedenis van de dappere soldaat, Richard Middleton.
opfrissing voor de gevorderden : voor bieden in de uitpas zijn de regels anders dan in het gewone bieden
Er bestaat veel onbegrip over het bieden in de vierde hand, ook wel de heropeningspositie of de UITPAS genoemd. U kunt het bieden na een één-opening en twee passen openhouden door een doublet te geven en door 1SA of een kleur te bieden. Bovendien kunt u springen in een kleur of in sans atout en ook kunt u de kleur van de tegenpartij bieden.
In het conventieboekje zijn de meest courante conventies opgenomen, het boekje legt geen beperking op om andere conventies te gebruiken. Wanneer je op uw systeemkaart een van deze conventies vermeldt, zijn er geen verdere verduidelijkingen nodig. Speel je een conventie die niet hernomen is in dit boekje dan moet je de conventie aan de tegenspelers uitleggen door middel van een bijlage aan je systeemkaart. Meer vind je in bijlage !
COMPETITIEF BIEDEN : volgbiedingen worden steeds agressiever ⦠LES 7/9
Tegenwoordig komt het nog maar zelden voor dat een van de twee partijen lekker ongestoord naar een goed eindcontract kan bieden. Volg- en sprongvolgbiedingen worden steeds agressiever en het is dan ook zaak je hiertegen afdoende te wapenen wil je een beetje meetellen.
In een serie van 9 artikelen wordt systematisch ingegaan op situaties waarin de biedopbouw op de een of andere manier wordt gestoord.
BRIDGEPHONE, het bridgescoreprogramma met uw eigen smartphone : scores direct beschikbaar, loopbriefjes hoeven niet meer, overzichten van de gespeelde spellen ...
Met een bridge-scoreprogramma in samenwerking met een aantal mobieltjes kan men ook de uitslag van een bridgedrive bekomen in 20 à 30 seconden.
BridgePhone is een app op uw Android waarmee u de administratieve rompslomp van een BC-drive minimaliseert : de score is direct beschikbaar, loopbriefjes hoeven niet meer gedrukt te worden, overzichten van de gespeelde spellen kunnen bekeken worden zodra u het spel gespeeld hebt, ..... (op GooglePlay is een BridgePhone-demo beschikbaar).
In bijlage meer informatie over BridgePhone. Ook een YouTube-video dat de verschillende stappen toont om de score naar het bridge-scoreprogramma over te brengen.
Sommige mensen menen dat Bridge een denkspel is, maar Bridge is een kansspel ...
Sommige mensen menen dat Bridge een denkspel is, maar Bridge is een kansspel waarbij véél aandacht en concentratie van je wordt gevraagd. Bridge is, in tegenstelling tot wat wel eens verondersteld wordt, niet echt een denkspel in gametheoretische zin. Het is een spel waarin je dikwijls je kansen zo goed mogelijk moet overwegen. Omwille van die vele toevalsfactoren zal het bij Bridge wiskundig nooit mogelijk zijn om een altijdwinnende strategie te ontwerpen. Meer over weten ? Lees dan verder de bijlage.
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
de 5 laatste berichten : → Deze staan hier onder de titel inhoud blog → Door op 1 artikel te klik- ken, plaats je het bericht bovenaan je scherm en kan je het nader bekijken.