BBC Dilsen-Stokkem - Hotel Beau Séjour - Dorpsstraat 59B - 3650 Dilsen-Stokkem - tel +32 89757791
Opm : deze blog kan de breedte van je scherm overschrijden. Zet je beeld dan op bv 75% (statusbalk) of gebruik de horizontale schuifbalk. Je kan ook handig gebruik maken van de sneltoetsen [Ctrl]+[-] om het lettertype te verkleinen (beide toetsen zijn simultaan in te drukken !) of [Ctrl]+[+] om deze te vergroten. Met functietoets F11 maak je van je scherm meer ruimte vrij voor de website en je keert terug naar de vorige toestand door weer op F11 te drukken.
18-05-2020
opfrissing voor de gevorderden : REVERSE BIEDEN, wanneer, hoe en waarom?
De term reverse betekent omgekeerd. Als je opent met één in een kleur en je biedt daarna twee in een lagere kleur, dan kan je partner op tweeniveau voorkeur geven voor je eerste kleur. Dat voorkeur geven, zo laag mogelijk teruggaan naar openaars eerste kleur, doet de antwoordende hand vaak met een minimum. Doe je het als openaar andersom, reverse, dan kan je partner alleen op het drieniveau terug naar je eerste kleur. Reverse bieden is dus erg oneconomisch !
opfrissing voor de gevorderden : KAARTWAARDERING, kijk niet naar punten alleen !
Meestal wordt tijdens het bieden duidelijk wat de waarde van je plaatjes is maar soms kun je al vooraf aan de samenstelling van je hand zien dat je weinig hulp nodig hebt om een manche te maken. Je kunt een aantal punten in gedachten houden : - hoe extremer de verdeling, hoe minder je in punten moet denken - tophonneurs zijn mooier dan vrouwen en boeren - met een troeffit tel je je korte kleuren punten mee - honneurs die elkaar steunen waardeer je op - de positie van plaatjes is belangrijk, zit je achter een speler die punten heeft beloofd waardeer je je hand op, zit je ervoor, waardeer je je hand af ...
opfrissing voor de gevorderden : DOUBLETTEN straf, negatief of â¦
Eens was het simpel. Als de tegenpartij te hoog bood, zei men doublet en de honderdjes rolden binnen. Toen kwamen de kunstjes : informatieve, negatieve, teruggekaatste, competitieve, krachttonende doubletten, heropenings-, uitkomsten- en afstopdoubletten. En alsof het nog niet genoeg was, waaiden uit Amerika de action-, support- en snapdragondoublenaar ons over.
opfrissing voor de gevorderden : het bijbod 2SA-vierkaartfit op een opening in majeurs (5k-hoog)
In het moderne bridge is het gebruikelijk om het antwoord van 2SA over een 1-HARTEN of 1-SCHUPPEN opening, als vierkaartfit voor de geopende kleur te spelen in het systeem 5k-hoog. In zijn boekje 5 (de vijfkaart hoog) heeft Berry het ook over een 2SA-bijbod (16+ punten met fit). Het natuurlijk 2SA-antwoord (SA-verdeling met een punt of 11) schijnt aan belang in te boeten omdat het niet echt nodig is. Hier in bijlage toont het bijbod van 2SA, naast een vierkaartfit, een limiet of beter.
opfrissing voor gevorderden : als je de zwakke twee (S&H) invoert heeft dat consequenties voor de sterke twee (R&K)
De zwakke twee openingen (2H en 2S) zijn succesvol omdat zij het de tegenstanders moeilijk maken om nog in de bieding te komen. Maar als je de sterke twee openingen (2H en 2S) inruilt voor de zwakke twee openingen (2H en 2S) heeft dit consequenties : met de klassieke (semi-forcing) 8-slagen kun je niet meer 2H en 2S openen, dat is immers zwak geworden ...
opfrissing voor de gevorderden : HET SPRONGANTWOORD, speel het bij een 1-kleurenspel. Met een tweede kleur kan de sprong teveel biedruimte wegnemen.
Het sprongantwoord in een eigen kleur het sterkste opbouwende bod dat de bijbieder ter beschikking heeft na partners één-in-een-kleur-opening. Je hoort hiervoor minstens een goede zeskaart te hebben en een eigen opening. Door het sprongbod zeg je dat je naar de manche wilt en neem je het voortouw in de bieding. Maar het kan geen kwaad een belangrijke bouwsteen van dit traditioneleconcept eens onder de loep te nemen.
opfrissing voor de gevorderden : DE NIEMEIJER-CONVENTIE die, na een sterke 2SA, elke mogelijke 5-3 of 4-4 fit hoog ontdekt
Niemeijer-conventie is een biedconventie in het bridgespel. Deze conventie is een uitbreiding op Puppet Stayman. Hij is ontworpen door Chris Niemeijer en geldt naast de Muiderbergse twee als een typisch Nederlandse conventie in het bridgespel en wordt internationaal erkend.
De conventie wordt in stelling gebracht na een sterke 2SA-opening (20+ honneurspunten) of een sterk 2SA vervolg via ACOL 2 klaveren of Multi 2 Ruiten), waarbij mogelijk een vijfkaart harten of schoppen voorkomt. Met de conventie wordt elke mogelijke 5-3 of 4-4 fit in een hoge kleur ontdekt en in de sterke hand gespeeld.
opfrissing voor de gevorderden : het NEGATIEF DOULET om een fit te vinden
Op 4 oktober 1957 brachten de Russen de eerste kunstmaan, de Spoetnik, in een baan om de aarde. Oók in 1957 bedachten de Amerikaanse bridgers Roth en Stone een conventie die ze noemden naar die Russische kunstmaan. De Spoetnik-conventie veroverde de hele bridgewereld maar inmiddels is de oorspronkelijke naam in de meeste landen vervangen door het negatief doublet
opfrissing voor de gevorderden : RKC BLACKWOOD of Modern Azenvragen (zelfs troefvrouw kreeg aandacht)
Eddie Kantar beschreef de conventie in Roman Keycard Blackwood, the untold story. Op de cover waarschuwde hij : Het is niet voor beginners, erg moeilijk voor gevorderden en zelfs experts moeten oppassen. Bij RKC telt troefheer mee als aas. Er zijn dus vijf azen (keycards of sleutelkaarten) in het spel. 5K geeft nul of drie keycards aan en 5R één of vier. 5H is gereserveerd voor twee keycards en 5S voor twee keycards met troefvrouw. In bijlage een variant van de RKC uitgelegd.
opfrissing voor de gevorderden : de MUIDERBERG wordt vooral gebruikt om het de tegenstander moeilijk te maken en de bieding te verstoren.
Het openingsbod voor een Muiderberg is 2Ha of 2Sch en dit met een zwakke hand. De bedoeling van de hele conventie is zo snel mogelijk een fit te vinden in de hoge kleuren om te voorkomen dat de tegenstander de fit vindt en de manche gaat bieden. Vaak zal de tegenstander te hoog eindigen en daardoor down gaan, terwijl ze zonder Muiderberg van de tegenpartij in het juiste contract zouden zijn gekome.
opfrissing voor de gevorderden : DE MULTI, een gevaarlijk wapen en de afkorting van Multi-coloured 2R-opening
In de Multi 2♦ zitten: een zwakke twee in harten, een zwakke twee in schoppen, sterke evenwichtige handen en eventueel een semi-forcing in klaveren of ruiten. In onze club spelen enkelen DE MULTI
Voor veel beginners heeft de Multi iets magisch. Vooral het eerste bijbod is vreemd. Als partner 2♦ opent, moet je ervan uitgaan dat hij zwak is en een zeskaart in harten of schoppen heeft.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw was de Franse wereldkampioen bridge (en dammen) Pierre Ghestem, samen met de Italianen, één van de eersten die de kracht van tweekleurenspellen onderkende. Hij zag het belang in van het in één keer bieden van twee kleuren. In de moderne biedtheorie vinden we dezelfde principes terug in het canapé-volgbodsysteem van Bocchi en Duboin.
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
de 5 laatste berichten : → Deze staan hier onder de titel inhoud blog → Door op 1 artikel te klik- ken, plaats je het bericht bovenaan je scherm en kan je het nader bekijken.