1. Niets zomaar voor lief nemen De meeste data zijn bij benadering. Onze voorouders had andere zorgen dan verjaardagskaarten kopen. Ze wisten dat ze daar geboren waren, x jaar geleden, op een winteravond. Dat was genoeg voor hen. Weliswaar is dit niet voldoende voor de genealoog maar het is wat het is. Indien je ziet staan "ongeveer" 60 jaar oud", aarzel dan niet om in de regel 5 tot 10 jaar speling te nemen. De spelling van namen en plaatsen kan wijzigen in de tijd. Wegens de geestelijke staat van de aangever, de doofheid van de priester, de door alcohol overgoten viering van de geboorte van de eerste zoon, en de tekortkomingen in spellingkunde van de ambtenaar van de burgerlijke staat van de locale gemeenschap, kunnen namen van personen en plaatsen soms verrassende varianten aannemen. Wees dus voldoende "breed" in het interpreteren van namen en plaatsnamen, ze kunnen soms de sleutel zijn tot het deblokkeren van bepaalde takken.
2. Documenteer altijd uw bronnen Het is het belangrijk de oorsprong van elk gegeven te vermelden. Zelfs indien je verschillende bronnen hebt die je tegenstrijdige informatie geven: confronteer ze, analyzeer ze en trek er een conclusie uit. Maar vermeld ze allemaal.
Maakt een systeem om je bronnen te benoemen en wees consistent in je papieren en digitale bestanden. 3. Online bronnen zijn niet de Heilige Graal Online archieven kunnen een handig hulpmiddel zijn om aanwijzingen te vinden over bepaalde voorouders: het laat toe om zonder zich te verplaatsen van herkomst van de regio van voorouders te bepalen. Echter, niet alles kan online worden gedaan. Waren de voorouders betrokken in juridische zaken? Sloten ze contracten af via een notaris (een huwelijkscontract of verkoop van een goed)? Deze bronnen zijn zelden online te vinden. Voor vele informatie en documenten zal de genealoog zich de moeite moeten getroosten zich te verplaatsen naar de regio van de voorouders en daar in de plaatselijke archieven de opzoekingen te verrichten. Dit kan soms over vrij grote afstanden gebeuren, zelfs in andere landen. Het is niet omdat je informatie vindt in een stamboon online, dat deze informatie correct moet zijn. Vele online genealogiën zijn zelf het (gedeeltelijk) resultaat dat gebaseerd is op andere online stambomen, waar niet altijd de bronnen worden vermeld. Het is belangrijk, zelfs als de bron wordt vermeld, in de mate van het mogelijke zelf de oorsprong van de informatie te controleren: een misverstand, een foutieve transcriptie, een dubbelzinnig naam kunnen ervoor zorgen dat (een deel van) uw genealogie moet worden overgedaan. "Kopiëren is goed, controleren is beter." 4. Hou de resultaten van uw opzoekingen niet voor uzelf Luister en deel uw genealogie! Deel uw familiegeschiedenis en/of uw genealogie op een blog, of via een boom online. Praat erover. Hoe meer je erover communiceert, hoe groter de kans dat iemand je zal contacteren om je verhaal aan te vullen, te verbeteren of te weerleggen. Dit helpt je bij het vinden van nieuwe informatie die kan helpen je vooruit te gaan.
Daarom deel ik dan ook de resultaten van mijn opzoekingen via deze blog en via de online genealogie: http://gw.geneanet.org/abavre_w
Weet dat, wanneer je de genealogie online deelt, de kans bestaat dat iemand anders gebruik maak van de vele uren werk die je in de opzoekingen hebt gestoken, zonder je daar enige erkenning voor te geven. Respect onder genealogen is een belangrijk begrip, maar niet iedereen past dit toe. Hoe vervelend ook, het zal je onvermijdellijk overkomen; probeer zelf steeds wanneer je iemand anders werk gebruikt, hier melding van te maken. Het kan je alleen maar respect en vrienden opleveren.
Vrije vertaling naar een tekst van Virgine Gicquel (Rennes - Frances)
Veel leesplezier en aarzel niet mij te contacteren!
|