Ik woon in Oost-Vlaanderen. Mijn schuilnaam is Aranil en Linara.
Geboren in 1953, Ik heb twee lieve kinderen; een
dochter en een zoon, een goede schoonzoon en een lieve schoondochter.
Mijn dochter heeft twee zoontjes, en mijn zoon heeft een dochtertje en een zoontje.
Mijn hobby's : bloggen, kruiswoordraadsels, tuin werken en .... ook genieten in de tuin.
Als de Leuvense Stoof weer voor het eerst werd aangestoken, gaf dat een aangename geur van de in het voorjaar aangebrachte kachelpoets. Het was het Steenkooltijdperk, met de antraciet of de eierkolen opgeslagen in de platte kolenbak. Die fungeerde tegelijk als vaders spuwbak van de tabakspruim.
De kachel was de enige warmtebron in huis, de geit en het varken zorgden voor warmte op de stal.
‘s Morgens werd de inhoud van de aslade in het assezeef geschud, het afval werd gesorteerd en de kooltjes opnieuw gebruikt. De asresten voor de wedplank, de rest uitgestrooid op de mestvaalt.
In de zwarte, geëmailleerde kachelpijp stak een schuifje om de trek van het vuur te regelen, hierop lag het doosje lucifers. De kachelpijp en de leuning werd door de meisjes gebruikt voor het gladstrijken van hun witte haarstrik, aan de leuning hing ook de vaatdoek te drogen. Op de bovenplaat stond de schoorsteenpijp en verder waren er twee gaten, afgedekt met ringen, waarmee met behulp van de pook, die aan de leuning hing, elke gewenste opening kon worden gemaakt.
Ook werd de pook gebruikt om de rèuzel, het kachelrooster, te schudden om zo de fijne asresten te laten vallen.
Met de tang die ook aan de leuning hing, werden brandende kooltjes gepakt om de klompen mee voor te warmen.
Op de bovenplaat stond de schoorsteenpijp en verder waren er twee gaten, afgedekt met ringen, waarmee met behulp van de pook, die aan de leuning hing, elke gewenste opening kon worden gemaakt.
Vroeger was de eettafel het midden van de huiskamer. Nu was dat de televisie. Iedereen moest vanaf de bank of een luie stoel de tv kunnen zien. Maar er veranderde nog meer. Toen er nog geen tv was, speelden mensen heel veel spelletjes. Dat werd een stuk minder.
De volgende dag konden ze daar dus met elkaar over praten. Vooral programma's over seks en godsdienst zorgden voor veel discussie. Maar ook de jeugd die zo anders was, met hippies en popmuziek, zorgden voor heftige gesprekken. En nu hebben we kabeltelevisie en internet
WIE KENT ARMAND PIEN NOG,????
Tegenwoordig zijn er veel meer zenders en zie je programmaÂ’s van over de hele wereld. Die komen binnen via de kabel, de satelliet of het internet. We kijken veel meer televisie dan in 1970, maar samen televisiekijken gebeurt juist minder.
Veel kinderen hebben een eigen televisie op hun kamer. Maar ook de computer en het internet zorgen ervoor dat we steeds vaker alleen iets aan het doen zijn.
waren sinds de prehistorie geliefd omdat ze een aantal belangrijke voordelen hadden op andere lichtbronnen als kaarsen of fakkels.
Ze vormden een goedkope en zuinige vorm van verlichting. De brandstof ging relatief gezien lang mee, zeker wanneer men een goede pit had. Wie er een beetje handigheid in had en op de juiste manier met het lampje omging, kon nog extra besparen.
Het bleef vlammetje bij deze lampjes onder de bovenrand van het reservoir, waardoor het enigszins beschermd bleef tegen wind en tocht. Hierdoor konden de lampjes ook redelijk goed in de buitenlucht worden gebruikt, al konden ze niet zo goed worden vervoerd.
Men hoefde de brandende lampjes nauwelijks in de gaten te houden omdat ze in vergelijking met andere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld toortsen, maar weinig brandgevaar met zich meebrachten..
Bakker Boer
is al drie generaties een echte bakkersfamilie. 80 jaar geleden startte Izak Boer samen met zijn vrouw een bakkerij in Oud Sabbinge. Zijn zoon Sjaak en zijn vrouw Maddy openden in 1959 een eigen bakkerij in Kloetinge. De eerste jaren met veel bezorging aan huis. Dat betekende ‘s nachts brood bakken, ’s morgens bezorgen en ‘s middags koekjes en banket maken.
Ronde munten beschadigen en slijten minder snel dan vierkante munten. Ook zijn ze gemakkelijker in grote aantallen te produceren en te hanteren. Rond 650 voor Christus werden in de Griekse plaatsen Efeze en Sardis voor het eerst ronde munten gemaakt.
Hilde Vervliet uit Mortsel verzamelt al jaren kinderwagens en heeft ondertussen een collectie die teruggaat tot 1840. "Met 260 exemplaren heb ik de meest uitgebreide verzameling van heel België", zegt ze.
De meest unieke exemplaren stelt ze vanaf zaterdag tentoon in kasteel Cantecroy. "Iemand vertelde me dat er een Silver Cross uit 1958 te koop stond. Ondertussen gaat haar verzameling terug tot in 1840.
Vroeger bestonden er geen kinderwagens. De rijke gezinnen hadden een soort minikoets waarin de kinderen lagen. In het begin waren dat vooral driewielers, want op voertuigen met vier wielen moesten belastingen worden betaald."
Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schortje is.
Het voornaamste gebruik van Oma's schortje was,
om haar jurk te
beschermen,omdat ze er maar een paar had.
Maar ook omdat het makkelijker was, om een schortje te wassen in plaats van een jurk.
Ze gebruikte het schortje ook als pannenlappen,om de pannen van de kachel of uit de oven te halen..
het diende ook om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen..
En als ze de eieren uit het kippenhok ging halen,was het schortje ook heel handig,om de eieren te dragen.
Als er visite kwam konden haar verlegen kinderen onder haar schortje schuilen.
En als het koud was kon ze haar armen er indraaien en opwarmen.
Het was ook heel geschikt om de menige zweetdruppeltjes af te vegen,als ze gebukt stond over de kachel,met koken.
Hout voor de kachel werd ook in het schortje binnen gebracht.
Uit de tuin droeg ze allerhande soorten groente naar binnen,
En als de erwten gedopt waren gingen de schillen in het schortje.
In de herfst werd het schortje gebruikt om de appels op te rapen, die onder de bomen lagen.
Als oma onverwachts visite aan zag komen, je stond er van te kijken,hoeveel meubeltjes dat ouwe schortje nog kon stoffen, in een paar seconden.
Als het eten klaar was,ging ze naar buiten en zwaaide met haar schortje,
dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen.
Het zal nog lang duren,voordat iemand uitgevonden heeft,wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden,zoals het schortje!
Vergeet niet!! In deze tijd, zouden wij er gek van worden,te weten hoeveel bacteriën er in dat schortje zaten ..
Toch heb ik er nooit wat aan overgehoudenÂ…Â…..of toch ???????
Liefde
Al omstreeks 50 na Christus verlichtten de Romeinen de belangrijkste plekken in Rome met grote olielampen. Ook bij ons gaat de geschiedenis van straatverlichting eeuwen terug.
In 1571 kwamen er in Gent olielantaarns op de hoeken van belangrijke straten om de openbare veiligheid te bevorderen. In Antwerpen moesten de Sinjoren verplicht zelf een lantaarn bij zich hebben, op straffe van een fikse boete.
Aan het einde van de negentiende eeuw betekende de gasverlichting een grote stap vooruit. Die werd al snel vervangen door de eerste gloeilampen.
In de jaren 1900 stond de elektrische lamp klaar om de straatverlichting volledig te veroveren.