Gevulde varkenshaas met rode portsaus
* 2 varkenshaas (circa 250 g per stuk) * 100 g rundergehakt * 80 g champignons * 1 ei * 100 g spek of pancetta (dunne plakken) * 350 ml ruby port * 25 g roomboter * peterselie * zout en peper
Hak de champignons en peterselie zo fijn mogelijk. Kluts het ei los. Meng het gehakt met de champignons, de peterselie en de helft van het ei. Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
Snijd de varkenshaas rond open. Leg hiervoor de varkenshaas in de lengte van je af. Zet je mes een centimeter van de onderkant evenwijdig aan de haas. Snijd nu hem terwijl je de varkenshaas als het ware 'open rolt'.
Leg een rolletje gehaktmengsel op de haas en vouw hem dicht. Wikkel de plakjes spek om de varkenshaas. Bind de haas eventueel op met bindtouw.
Bak de varkenshaas in een koekenpan. Of ongeveer 45 minuten in de oven op 180 graden.
Kook de rode port tot de hoeveelheid gehalveerd is. Zet het vuur laag zodat de port niet meer kookt en voeg de roomboter toe.
Opmerkingen
Als je de varkenshaas niet dun genoeg kunt snijden kun je hem nog wat dunner slaan met een deegroller. Wikkel wel eerst de varkenshaas in folie.
Voor het opbinden heb je speciaal keukentouw nodig. Heb je dit niet in huis vraag dan je slager om een stuk.
Leg de varkenshaas op een bedje van grof gesneden groenten als je hem in de oven bakt. Het spek blijft dan wat krokanter.
|