* 500 g varkensfilet * 1 grote ui * 3 tenen knoflook * 1/2 gemberwortel * 3 rode chilipepers * 2 el ketjap manis * 250 ml kokosmelk * 2 tl limoensap * zout, peper en nootmuskaat * olie
Bereiding
Varkensfilet in zoete ketjapSnijd de varkensfilet in dobbelstenen van circa 2 cm. Bak de filet in wat olie op een matig vuur tot ze bruin zijn. Haal het vlees uit de pan.
Snipper de uien. Snijd de knoflook en peper zo klein mogelijk . Schil de gember en rasp hem. Bak nu de uien, knoflook, peper en gember tot ze zacht zijn, dit duurt ongeveer tien minuten.
Doe het vlees terug in de pan en voeg de kokosmelk en de ketjap toe. Laat dit een uur zachtjes sudderen. Voeg vlak voor het serveren het limoensap toe en eventueel nog wat ringetjes rauwe chilipeper.
Serveren met rijst, atjar en sperziebonen.
Opmerkingen
In plaats van verse peper kun je sambal oelek gebruiken. Dit geeft wel iets minder aroma. Drie chilipeper klinkt misschien veel maar door het stoven gaat veel van de scherpte verloren. Dit recept is dan ook niet echt heet maar lekker scherp.
De limoen geeft dit recept een frisse smaak en een mooi contrast met de scherpte van de peper. De hoeveelheid is niet precies, voeg limoen toe terwijl je proeft tot je net een klein beetje zuur proeft.
Als je niet van varkensvlees houdt kun je ook sudderlappen nemen.
* 2 varkenshaas (circa 250 g per stuk) * 100 g rundergehakt * 80 g champignons * 1 ei * 100 g spek of pancetta (dunne plakken) * 350 ml ruby port * 25 g roomboter * peterselie * zout en peper
Hak de champignons en peterselie zo fijn mogelijk. Kluts het ei los. Meng het gehakt met de champignons, de peterselie en de helft van het ei. Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
Snijd de varkenshaas rond open. Leg hiervoor de varkenshaas in de lengte van je af. Zet je mes een centimeter van de onderkant evenwijdig aan de haas. Snijd nu hem terwijl je de varkenshaas als het ware 'open rolt'.
Leg een rolletje gehaktmengsel op de haas en vouw hem dicht. Wikkel de plakjes spek om de varkenshaas. Bind de haas eventueel op met bindtouw.
Bak de varkenshaas in een koekenpan. Of ongeveer 45 minuten in de oven op 180 graden.
Kook de rode port tot de hoeveelheid gehalveerd is. Zet het vuur laag zodat de port niet meer kookt en voeg de roomboter toe.
Opmerkingen
Als je de varkenshaas niet dun genoeg kunt snijden kun je hem nog wat dunner slaan met een deegroller. Wikkel wel eerst de varkenshaas in folie.
Voor het opbinden heb je speciaal keukentouw nodig. Heb je dit niet in huis vraag dan je slager om een stuk.
Leg de varkenshaas op een bedje van grof gesneden groenten als je hem in de oven bakt. Het spek blijft dan wat krokanter.