Hallo, Dit is alweer men laatste blogbericht voor dit project. Dus ik zal nog een heel klein beetje algemene kennis typen & dan zit het er op :D
-Welke zijn de 3 meest ideale verpakkingen voor fruitsap? 1. brik 2. glazen fles 3. plastic fles -Leg uit: Ze zijn alle 3 recycleerbaar -Uit hoeveel lagen bestaat een brik? 3 lagen -Uit welke grondstoffen zijn die lagen gemaakt? Aluminium, karton & plastic. -Een tetra pak bestaat uit drie verschillende soorten lagen: 75 % karton : stevigheid 20 % plastic: voor de perfecte sluiting & als bindmiddel tussen de verschillende lagen 5% aluminium: als bescherming tegen licht en lucht -Waarvoor staat PMD? Plastic, Metaal & Karton
Ultra Hoge Temperatuur: kort en aan zeer hoge temperatuur (135°-150°C) verhitten (bv; sap in brik)
Steriliseren
Door verhitting (85°-110°C) alle micro-organismen doden. (Bv: melk in flessen)
Opleggen in azijn
Door het zuur blijft het voedingsmiddel knapperig en gaat het zeer lang mee (bv: augurken)
Pasteuriseren
Kort verhitten aan maximum 75°C (bv: fristi in brik)
Drogen
Het watergehalte uit voedingsmiddelen halen door ophangen; uitpersen ; vriesdrogen ,... (bv: dadels -> droog fruit)
Vacuüm verpakken
Een materievrije, maar niet noodzakelijkerwijs veldvrije ruimte -> alle lucht weghalen uit de verpakking waardoor micro-organismen geen kans krijgen om te ontwikkelen (bv: kaas)
Roken
Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te converseren. Het vis/vlees wordt gerookt om langer te kunnen bewaren. -> voedingsmiddelen door rook halen waardoor de bewaartijd verlengd wordt. (bv: gerookte zalm)
Het verschil tussen: 'Ten minste houdbaar tot...' : producten die op kamertemperatuur bewaard worden en vrij lang houdbaar zijn. De datum van minemale houdbaarheid, droge voedingsmiddelen: deegwaren, suikerwater & zuurproducten
'Te gebruiken tot...': De uiterste consumptie datum: om producten die zeer gevoelig zijn voor bederf en die gekoeld bewaard moeten worden. bv: kant en klare maaltijden, slaatjes, verse zuivel,...
Ik zal jullie wat foto's tonen die ikzelf heb getrokken tijdens het maken van onze fruitjuice.
Op de foto's kan je een paar van men klasgenoten zien en onze fruitjuice genaamd 'Danou' een fruitjuice met passievrucht, sinaasappel, citroen en suiker.
Zoals ik in men vorige bericht zei, zal ik het hebben over theorie uit de bundel, foto's enzovoort.. Allereerst wat theorie:
Ons lichaam heeft energie nodig voor een algemene ontwikkeling en om fit te blijven. De energiebron die ons lichaam daarvoor gebruikt is : voedsel. Een gezond voedingsmiddel is fruit. Fruit is een verzamelnaam voor vruchten die meestal rauw worden gegeten. Ze hebben een zoete of zoetzure smaak. Voor bepaalde beroepen is smaakherkenning heel belangrijk.
De 2 meest voorkomende voedingsstoffen in fruit zijn: Vitaminen & mineralen.
Bewaartechnieken: Welke bewaartechnieken ken jij? Pekelen, bevriezen, roken, steriliseren, drogen,...
Hier ben ik weer met een nieuw project! Ik zal het deze keer hebben over het project fruit juice, een heerlijk project! (letterlijk en figuurlijk ) Het was zoals altijd eerst wat theorie in de bundel en daarna de realisatie van het project. In men volgende blogberichtjes zal je wat theorie uit de bundel terugvinden, foto's van tijdens het maken van de fruitjuice enzovoort.. Dus... Veel leesplezier zou ik zeggen :)