Ingrediënten:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
VOOR DE TOMATENSAUS
2 wortels (180g)
160g champignons
160g venkel
1 kleine ajuin
300g filet americain
1l tomatenpulp
1 teentje knoflook
1 vetarm bouillonblokje
1à2 ml olijfolie
peper, zout, paprikapoeder, vleeskruiden, oregano en eventueel verse basillicum
VOOR DE WITTE SAUS
40g maïzena
700ml magere melk
½ half vetarm bouillonblokje
40g gemalen light kaas
10,5 lasagnevellen (niet voorgekookt!)
125 g olijven in schijfjes
Bereiding:
Begin met de tomatensaus. Eerst alle groenten fijnsnijden. De ui, de wortels, champignons en de venkel.
Doe olijfolie in een kookpot en bak de ajuin glanzig, voeg daarna het vlees toe. Kruid met de vleeskruiden en een beetje peper en zout.
Als het vlees goed gaar is mag je er de worteltjes en de venkel bijdoen. Eventjes laten stoven op een laag vuurtje en de tomatenpulp er over gieten. Op smaak brengen met oregano, beetje paprikapoeder, de knoflook en het bouillonblokje.
De saus mag nog een kwartiertje op een laag vuurtje sudderen.
Maak intussen de witte saus. Doe de melk en maïzena in een kom, meng dit goed. Warm het geheel op in de microgolfoven gedurende 7à8 minuten. Let op, doe dit telkens per 2 minuten en roer na elke 2 minuten, anders kookt de saus over. Verbrokkel het bouillonblokje en meng dit onder de saus, voeg de gemalen kaas toe.
Neem nu een grote ovenschaal of enkele aluminiumschaaltjes. Ik neem meestal 3 aluminiumschaaltjes van 1,5 l inhoud (eentje per 2personen). Bedek de bodem met een laagje tomatensaus. Leg hierop een velletje lasagne. Schep er terug een laagje tomatensaus over. Hierna terug een velletje lasagne, dat je bedekt met tomatensaus. Leg hierop nog een laatste laag lasagne en verdeel de rest van de tomatensaus er nog over. Tenslotte de witte saus verdelen over de verschillende schaaltjes. Zorg ervoor dat alle lasagnebladen zeker bedekt zijn, anders drogen ze uit.
Zet de lasagne een 40tal minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Dien eventueel op met meergranenstokbrood en olijven en extra gemalen kaas
|