Wij hebben van onze leerkracht een nieuw project gekregen i.v.m. fruit.
De bedoeling is dat we op het einde van ons project een eigen Fruit Juice maken.
Voedingsmiddelen en hun smaak.
Ons lichaam heeft energie nodig voor een algemene ontwikkeling en om fit te blijven. De energiebron die ons lichaam daarvoor gebruikt is voedsel. Sportlui gebruiken meestal gezonde voeding zodat hun uithouding en kracht groter wordt. Wat eten sommige tennissers tijdens de match? Bananen, energiestaven, druiven of druivensuiker. Een gezond voedingsmiddel is fruit. Fruit is een verzamelnaam voor vruchten die meestal rauw worden gegeten. Ze hebben een zoete of zoetzure smaak.
3 verschillende smaken die je kunt proeven in je mond:
Zoet/ Zuur/ Bitter/ Zout
Beroepen waar je smaakherkenning nodig hebt.
Huisman of huisvrouw: Bij het bereiden van maaltijden
Sommelier: Bij het proeven van wijnen
Kok of kokkin: Bij het samenstellen van nieuwe gerechten
Verkoopster van voeding: Kennis bij het verkopen
Nu heb ik jullie wat meer verteld over de smaken van fruit.
In dit bericht wil ik jullie wat meer vertellen over het bewaren van voedingsmiddelen.
UHT: ultra hoge temperatuur= kort en aan zeer hoge temperatuur (135-150°) verhitten.
Steriliseren: door verhitting (85-110°) alle micro organismen doden.
Opleggen in azijn: Door het zuur blijft het voedingsmiddel knapperiger en gaat zeer lange tijd mee.
Pasteuriseren: Kort verhitten aan max. 85°.
Drogen: Watergehalte uit voedingsmiddelen halen: ophangen, uitpersen, vriesdrogen,...
Vacuum verpakken: Alle lucht weghalen uit de verpakking waardoor micro organismen geen kans hebben om te ontwikkelen.
Roken: Voedingsmiddelen door rook halen waardoor de bewaartijd verlengt word.
Bijna ieder voedinsmiddel is verpakt. Dit gebeurt meestal in fabrieken. Afhankelijk van het voedingsmiddel kiest men een bepaald materiaal, rekening houdend met de eigenschappen van het materiaal.