Gisterennamiddag kreeg ik zo zin in koekjes met chocolade! Geen zin om naar de winkel te gaan in zo'n weer, en we hadden er geen in huis dus zat er maar één ding op: zelf koekjes maken.. Een week of twee geleden had ik samen met m'n zus koekjes gebakken van Bob de Bouwer: in de Lidl kon je van die bakvormen kopen, en die moesten we direct uitproberen van haar 3-jarig zoontje. Zo gezegd, zo gedaan: op het internet gaan zoeken welke koekjes we konden maken.. Er stonden wel een aantal recepten voor die Bob de Bouwer-koekjes in een bijgeleverde handleiding, maar we hadden echt geen zin in kaneelkoekjes of vleesbrood, of die koekjes met honing.. We hadden zin in (rara!) chocolade! Uiteindelijk heeft mijn zus een recept gevonden, blijkbaar van de SOS Piet-site, dus we dachten dat het wel een goed recept zou zijn.. Vreemd hoe we meteen zo'n referentie geven aan een ietwat grappige man die in wat dialect staat te koken op tv! In elk geval, het recept ging (dacht ik) als volgt: 2 eieren 200gr suiker --> samenvoegen en kloppen tot een schuimige massa Mijn eerste vraag was al of dat dan niet de eiwitten alleen moesten zijn? - We hebben het eerst met de eiwitten geprobeerd en toen we zagen dat het totaal niet lukte om daar ook maar "iets" van schuim in te krijgen, hebben we de eierdooiers maar bijgevoegd. Maar nog steeds geen schuim. Het kon wél doorgaan voor een slappe massa, dus hebben we daar maar genoegen mee genomen: klaar voor de volgende stap! 200gr zelfrijzende bloem --> bijvoegen bakvormen invetten, en 15minuten bakken in een oven op 170°..
Klinkt helemaal niet moeilijk dus.. Máár.. we wilden chocolade! Vroeger bakte ik af en toe een marmercake, en in dat recept voeg je bij een deel van het deeg chocoladepoeder bij. We hebben dat dan hier ook gedaan, en het deegresultaat werd gretig geproefd door m'n zus en haar zoontje! Ikzelf kan daar niet van proeven, want heb een allergie voor eieren.. 15 minuten laten bakken en de gerezen muffins/koekjes waren echt overheerlijk!
Wat doe ik dus gisteren: exact hetzelfde, behalve gewone bloem ipv zelfrijzende bloem.. Als resultaat krijg ik ietwat gestegen koekjes, met onderaan een zachte deeg, daarboven lucht, en bovenaan een krokant korstje vol met suiker. Héél zwaar op de maag dus.. Les geleerd: DOE DIT DUS NOOIT - als er staat zelfrijzende bloem, gebruik dan ook zelfrijzende bloem!
Misschien toch nog wat meer naar SOS Piet kijken..
Eindelijk is het dan zover! Nu we dagelijks worden geconfronteerd met steeds nieuwe blogs, heb ik al een tijdje het gevoel dat ik niet mag achterblijven.. Het is allang middernacht gepasseerd, en ik lig met de laptop op m'n schoot in de zetel. Te genieten van de rust, van een glaasje wijn en een goed muziekje. Ik heb afgelopen nacht slechts 3 uurtjes geslapen maar voel me nog behoorlijk wakker. 't Zou trouwens zonde zijn om mijn eerste blogje hier in een slaapdronken toestand te schrijven! Dit wordt mijn anoniem dagboek, zelfs mijn vriend (met wie ik sinds kort wettelijk samenwoon), komt dit niet te weten. Zalig gewoon om te kunnen zeveren of serieus doen zonder persoonlijk bekeken te worden! Hier kan ik mezelf zijn zonder meer..