Het leven in het Duitse dorpje Berndorf/Eifel
Kort overzicht over het reilen en zeilen
Inhoud blog
 • Dorfsflohmarkt Berndorf (Eifel) - Anno 2017
 • Belgische Koning Boudewijn te gast in Berndorf
 • Op stap met de Berndorfse Senioren
 • Lina heeft mij verlaten!
 • Carnaval… een volksgebeuren
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Categorieën
  26-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorfsflohmarkt Berndorf (Eifel) - Anno 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ganz Berndorf im Flohmarktfieber - Anno 2017

  Der dritte Dorfflohmarkt lockte über 3000 Besucher an - 95 Anbieter - Marktbericht

  Der Dorfflohmarkt hat mehr als 3000 Besucher bei herrlichem Sommerwetter nach Berndorf gelockt. Vom Faxgerät bis zur Bratpfanne, vom Fahrrad bis zu Kinderspielzeug und vieles mehr. Der Dorfflohmarkt in Berndorfbot alles was sich denken lässt. " Nur Neuware ist bei uns nicht erlaubt ". Unter Sonnenschirmen, in Hofeinfahrten, Scheunen und Garagen warteten so einige Schnäppchen auf die Besucher - es wurde gefeilscht, anprobiert und begutachtet und jeder hat offensichtlich Spass dabei. An 95 Stationen wurde angeboten und verkauft, auch ein Getränkestand und eine Grillstation waren im Angebot - selbst gebackener Kuchen, zum Teil von den Berndorfer Bürger gespendet, verkauften Mitglieder des Pfarrgemeinderates. Sogar ein kleiner Streichelzoo betreut vom Ziegenpeter unterhalb der alten Kirche am Kirchberg erfreute die kleinen Besucher. Zum dritten Dorfflohmarkt waren über 20 gewerbliche Anbieter angereist, denen man im Ort ihre Stellplätze angewiesen hat. Über 800 Dorfpläne wurden an die Besucher bei den Ständen verteilt. Auch die gewerblichen Anbieter durften keine Neuwaren ausstellen. Wir möchten damit erreichen, das der eigentliche Charakter des Flohmarktes erhalten bleibt. Somit ist der Berndorfer Dorfflohmarkt der größte seiner Art in der Eifel. Ich möchte mich bei allen bedanken, die durch ihre Hilfe und Teilnahme mit dazu beigetragen haben, das der dritte Berndorfer Dorfflohmarkt wieder ein großer Erfolg für Berndorf, seine Gäste und die Teilnehmer war.

  Egon Klaes, Ortsbürgermeister

  Foto-Shooting & Montage by Albert DE TROCH

  YouTube : https://youtu.be/6QPvEzYmWAw

  Pixum : https://nl.pixum.be/mijn-fotos/album/7379291


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Dorfflohmarkt,Berndorf,Eifel,Marktbericht,anno,2017,Foto,Schooting,montage,Albert, De,Troch
  26-06-2017, 16:12 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  04-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Koning Boudewijn te gast in Berndorf
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Naar aanleiding mijn vorige publicatie "Op stap met de Berndorfse senioren" is deze onderstaande informatie ook de moeite waard om te publiceren en zeker een aanvulling.

  In de loop van de maand mei 2009 kocht ik de woning in Berndorf. Deze is sindsdien mijn woonplaats geworden. Toen al kon ik van verschillende lokale oudere inwoners vernemen dat in het verleden de Belgische Koning Boudewijn hun dorp had bezocht. Dit bezoek zou plaatsgevonden hebben tijdens legeroefeningen die in de regio plaatsvonden. Mijn interesse was als gewezen verslaggever dan ook onmiddellijk gewekt. Een perfect onderwerp om te publiceren in mijn persoonlijke blog. Na veel rondvragen en opzoekingen gedaan door middel van het digitale wereldje kon ik niet de minste informatie terugvinden over dit koninklijk bezoek aan ons dorpje in de Duitse Eifel.

  Korte biografie over Boudewijn van België

  Boudewijn Albert Karel Leopold Axel Marie Gustaaf, geboren te Brussel op 7 september 1930 en overleden te Playa Granada (Montril) op 31 juli 1993, regeerde als Koning der Belgen van 1951 tot 1993.. Infobron: Wikipedia - http://rich_link

  Een stuk verre Belgische militaire geschiedenis

  BSD is de naam voor de Belgische Strijdkrachten Duitsland na de Tweede Wereldoorlog; maar het werd ook de naam van het gebied waarin de strijdkrachten gelegerd waren, men verbleef in de BSD. In dit gebied in het toenmalige West-Duitsland werd, op verzoek van de Belgische regering, in de zone van de Britse bezetter een Belgische bezettingsmacht gelegerd. Zo werd een hele zone tussen Aken, Keulen, Soest, Siegen en Kassel, grotendeels in Noordrijn-Westfalen door het Belgische leger gecontroleerd. Ook in Bonn was een garnizoen gevestigd tot aan de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland op 23 mei 1949. Op 4 april 1949 werd de NAVO opgericht en op 9 mei 1955 werd de Bondsrepubliek Duitsland een NAVO-partner. De Sovjet-Unie met zijn Warschaupact, opgericht op 14 mei 1955, waaronder de DDR, was ondertussen de nieuwe gezamenlijke vijand geworden. Vandaar de naam van "Koude Oorlog". Van een Belgische bezettingsmacht was toen al lang geen sprake meer; er werd nu met de Duitsers samengewerkt in NAVO-verband, vermits nu ook de Bondsrepubliek er deel van uitmaakte. Dit gebied werd ook wel de 10e provincie van België genoemd. Er woonden tienduizenden Belgen met hun gezin. Begin jaren vijftig waren er 40.000 militairen gelegerd. Begin jaren negentig was hun aantal teruggebracht tot ongeveer 25.000. Naar aanleiding van de legerhervormingen in België werd de krijgsmacht in Duitsland daarna verder afgebouwd. De laatste kazerne in Troisdorf-Spich werd in juni 2004 verlaten. Er zijn wel nog enkele Belgen in NAVO-verband actief in de Britse kazerne van Mönchengladbach.

  Eindelijk meer informatie over dit Koninklijk bezoek

  Zoals een goede amateurverslaggever beaamt liet dit onderwerp mij niet los. Op regelmatige tijdstippen op zoek naar informatie kwam ik uiteindelijk te weten dat er destijds in de gemeentelijke feestzaal een herdenkingsplaat over dit Belgisch Koninklijk bezoek had opgehangen. Heb dan natuurlijk onmiddellijk dorpsburgemeester Egon KLAES gecontacteerd die mij beloofde de nodige opzoekingen te verrichten in de gemeentelijke archieven. Na maandenlang aandringen bij onze lokale burgemeester kwam deze mij uiteindelijk bezoeken met in zijn handen de bronzen gedenkplaat alsook het Heimatjarhbuch 1984 van Kreis Daun – Vulkaneifel – lees pagina 76 die hij in de kelder waar de gemeentelijke archieven worden bewaard had teruggevonden. Deze bronzen herdenkingsplaat vermeldt de datum van 11 oktober 1982. Met deze gegevens kon ik natuurlijk verder werken. De diverse lokale kranten en tijdschriften die ik daarna contacteerde brachten geen enkel resultaat op. Uiteindelijk na contact opgenomen te hebben met het Stadsarchief van Trier kreeg ik via post een krantenartikel toegestuurd gepubliceerd door de Trierischer Volksfreund.

  Vertaling van dit krantenartikel

  In dit krantenartikel kan men lezen dat Koning Boudewijn de Belgische troepen in Duitsland kwam bezoeken die op manoeuvre waren in het district Bitburg-Prüm en Daun. De Belgische Koning die begeleid was door de hoogste Belgische militaire instanties landde met een militaire helikopter van het Belgisch Leger in Schönfeld waar de Belgische Strijdkrachten op manoeuvre waren tussen Olzheim en Langenfeld. Tijdens dit bezoek liet hij zich daar door de ingezette troepen uitleg verschaffen over het verloop van de militaire operaties. Aansluitend reed een grote autocolonne naar de plaats waar de middagpauze zou plaatsvinden, hetzij in Berndorf. Na de middag werd het manoeuvregebied in Wallersheim en Salverath (Uersfelder Hof) bezocht.

  Tegenstrijdigheid met de lokale informatie over dit bezoek

  Ondertussen kon ik ook vernemen van diverse dorpsgenoten uit Berndorf, die dit bezoek persoonlijk hebben meegemaakt, dat Koning Boudewijn, gekleed met het militaire uniform van opperbevelhebber van de Belgische Strijdkrachten, op maandag voormiddag 11 oktober 1982, tijdens legermanoeuvres waaraan de Belgische strijdkrachten in Duitsland deelnamen, met een legerhelikopter geland was in de weide (actuele gemeentelijke speelplein) ter hoogte van het gemeentehuis. Op deze weide stond een veldhospitaal opgesteld. Het gemeentehuis van Berndorf zelf diende als tijdelijk hoofdkwartier van de Belgische deelnemende strijdkrachten en als officiersmess. Dit niet alledaags bezoek van de Belgische Koning tijdens de herfstmanoeuvres waaraan ongeveer een 12.000-tal Belgische en een 100-tal Duitse soldaten deelnamen ging dan niet onopgemerkt voorbij en sterkte de moraal van de deelnemende Belgische militaire troepen.

  Ontvangst door de lokale notabelen

  Na een gezamenlijke lunch in de officiersmess in het manoeuvrehoofdkwartier vond een officiële ontvangst plaats met de lokale notabelen. Koning Boudewijn werd door de lokale burgemeesters van Berndorf, Hillesheim, Pilzen en de lokale districtshoofden begroet. Volgens de lokale pers was de Belgische Koning verheugd over de hartelijke ontvangst en gastvrijheid van de Eifelbevolking. Als aandenken kreeg de Belgische vorst van de lokale districtshoofden een gietijzeren beeltenis van de patroonheilige Christopherus aangeboden.. Infobron: http://rich_link


  Archiefbeelden

  Dankzij de bereidwillige medewerking van onze lokale dorpsburgemeester Egon KLAES en de medewerking van de dienst Stadsarchief Trier kon ik deze gebeurtenis beschrijven, waarvoor mijn oprechte dank. Een aantal beeldopnamen van de aangehaalde archiefstukken kan u terugvinden door onderstaande internetlink aan te klikken.

  https://nl.pixum.be/mijn-fotos/album/7311740


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:Belgische Koning Boudewijn, bezoekt Berndorf, archiefbeeld, gemeente, reportage, Albert De Troch
  04-10-2016, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  03-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op stap met de Berndorfse Senioren
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Elk jaar organiseert het gemeentebestuur van Berndorf (Landkreis Vulkaneifel) onder leiding van dorpsburgemeester Egon KLAES een seniorenontmoeting. Elke senior vanaf zijn 65ste verjaardag tot en met… jaar is er hartelijk op uitgenodigd. Het ene jaar gebeurt deze samenkomst in de gemeentelijke feestzaal en het andere jaar wordt er een uitstap georganiseerd. Dit jaar werd een uitstap gepland naar de NS-Ordenburg Vogelsang. Een toeristische, educatieve en culturele bestemming gevestigd in de Duitse Noord Eifel (Nordrhein-Westfalen) vlak bij de Belgische grens.

  Op reis met onze senioren…

  Woensdagmorgen 28 september 2016 omstreeks 09.45 uur was het verzamelen geblazen aan de bushalte (Pastor – Furmannstr.) in Berndorf. Ter plaatse wachtten 57 deelnemers op hun reisbus. Gezien de grote opkomst van onze Berndorfse senioren moesten er twee bussen ingezet worden, een grote en kleinere bus. Omstreeks 10 uur was het vertreksein richting Monschau/Mützenich gegeven en vertrokken we onder leiding van onze reisleider en dorpsburgemeester Egon Klaes. Een reis van ongeveer 75 kilometer via landwegen. Onderweg waren wondermooie landschappen te bewonderen.

  Aankomst tussenstap Monschau/Mützenich

  Aankomst om 11u15 op de parking van het Gästehaus Zum Stehling, uitgebaat door Marc Roeben (www.zum-stehling.de) waar het middageten besteld was door onze reisleider. Eerst nog snel een groepsfoto en dan naar het gereserveerde restaurant voor een smakelijke “njam njam” of beter gezegd een stevig middagmaal met alles erop en eraan.

  Eindbestemming VOGELSANG IP – Internationaler Platz

  Na onze buikjes verzadigd te hebben werd verzamelen geblazen om ons terug naar onze reisbussen te begeven. Om 13u30 was het vertreksein om ons naar onze eindbestemming in Schleiden te brengen. Onze buschauffeur Dieter (grote bus) leidde ons opnieuw als een echte virtuoos via landwegen richting einddoel van onze reis, hetzij naar de Ordensburg Vogelsang. Na een korte reis van ongeveer 19 kilometer of 35 minuten rijden hadden wij het einddoel bereikt om 14u05. Toen wij vanmorgen ons klein Eifelse dorpje verlieten waren de weeromstandigheden grijs, bewolkt en fris. Bij onze aankomst werden wij verwelkomd door een hartverwarmend zonnetje.

  Korte historische beschrijving van het Forum Vogelsang IP

  In de Duitse Eifel ligt het voormalig militair oefenterrein Kamp Vogelsang een restant uit de Nazi-tijd. De gebouwen rond het Adlerhof, een erfstuk van het voormalige NS-Ordenburg Vogelsang, is 110 vierkante kilometer groot en is gelegen in een werkelijk weergaloze mooie natuur. Na de val van het Deutsche Reich onder Adolph HITLER, werd deze voormalige eliteschool van de Nazi’s gebruikt als Camp Vogelsang. Eerst door de Britse bezettingstroepen en daarna als militair oefenterrein voor de Belgische Strijdkrachten.

  Rondleiding door een Belgische en meer dan ervaren gids

  Normaal gezien was een rondleiding voorzien voor onze reisgroep om 14u00 precies. Natuurlijk hebben wij met senioren van alle leeftijden te maken en waren we niet op tijd op de afspraak. Na enig zoekwerk hadden wij uiteindelijk onze gidsen omstreeks 14u20 aangetroffen. Gezien ons aantal werden wij opgesplitst in twee groepen. De grootste groep kreeg de heer Jean-Marie MALAISE toegewezen. Een oud-commandant op pensioen van de Belgische Strijdkrachten, die meer dan waarschijnlijk het grootste deel van zijn militaire loopbaan in ‘Vogelsang’ heeft doorgebracht. Via onze gids Jean-Marie, een gedreven verteller, konden wij vernemen dat het voormalige domein na de Tweede Wereldoorlog tijdens de Koude Oorlog van 1946 tot 2005 het centrum was voor militair gebruik. Tot eind 2005 werd dit domein gebruikt als oefenterrein door de Belgische strijdkrachten.

  “Ordensburg Vogelsang” en haar voorgeschiedenis

  De NS-Ordensburg Vogelsang, waarvan het begrip ontstond naar aanleiding van de behoefte van de partij en het staatsbestuur van de toenmalige NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeidspartij) in de Duitse Eifel, vlak bij de Belgische grens, is een voormalig opleidingskamp, dat gebouwd is tussen 1934 en 1936 naar het ontwerp van Clemens KLOTZ. De Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij was de partij die op 24 februari 1920 ontstond uit de Duitse Arbeidspartij (DAP). De NSDAP had als politieke ideologie het nationaal socialisme, een mix van extreem rechtse en extreem racistische denkbeelden, met als boegbeeld Adolph Hitler. De partij kwam in 1933 in Duitsland aan de macht met het behulp van propaganda die appelleerde aan het ressentiment onder de Duitse bevolking en door terreur tegen en intimidatie van politieke tegenstanders. Tot de eerste regeringsdaden behoorden de beknotting van de vrijheid van meningsuiting en het verbieden van andere politieke partijen.

  Het begrip Ordensburg

  Het begrip Ordensburg ontstond naar aanleiding van de behoefte van de partij en het staatsbestuur, om zich sterkere symbolen uit de Duitse geschiedenis eigen te maken en ze ideologisch een andere uitleg te geven. Tot in 1939 werden in Vogelsang vijfhonderd SA’ers (Ordenjunkers) opgeleid, onder andere in rassenfilosofie en lichamelijke opvoeding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het complex in gebruik als kazerne van de Wehrmacht. In 2006 werd dit megalomanisch complex (om niet te zeggen gebouwd door grootheidswaanzin of waanzinnigheid) als onderdeel van het Nationalpark Eifel opengesteld voor het publiek en verder ontwikkeld als zijnde de Internationale Plaats voor tolerantie, vriendelijkheid en het gemeenzaam met elkaar leren om gaan. Zodat de geschiedenis zich in de toekomst zich niet meer herhaalt. Sinds 2012 word het nieuwe Forum Vogelsang IP een meer dan interessante bestemming voor al die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en die van natuur houden. Voor meer informatie kan u steeds bezoekje brengen aan www.vogelsang-ip.de.

  Einde van de rondleiding en tijd voor een hapje en drankje

  De rondleiding die iets meer dan een dik anderhalf uur in beslag nam en waarbij iedere deelnemer aan de lippen hing van onze gids werd beëindigd omstreeks 15u50. Alle deelnemers verzamelenden zich weer in het Vogelsang Gastronomie, hetzij Panorama-Restaurant dat een prachtig uitzicht biedt over de omgevende natuurlandschappen. Daar kon iedereen bekomen van wat hij gezien had en aan informatie bekomen had door de aangewezen gidsen. Onze reisleider Egon had daar voor koffie en gebakjes gezorgd. Er was zelfs nog tijd voorzien voor degenen die het plaatselijke museum wilden bezoeken. Iets voor 17u00 was het weer verzamelen geblazen op de parking waar onze buschauffeurs ons opwachtten.

  Terugreis richting Berndorf en bedenkingen van de opsteller

  Iets voor 17u20 werd de terugreis aangevat richting thuisfront, hetzij een busreis van 55 kilometers. Tijdens deze kon men zich even bezinnen over wat wij tijdens deze dag gezien en vernomen hadden dank zij onze plaatselijke gidsen. Persoonlijk heeft dit bezoek doen mij nadenken en concluderen dat de mensheid niets geleerd heeft over de diverse verschrikkingen die zich in het verleden en nog steeds voordoen. Tot heden Anno 2016 lijkt onze wereldse geschiedenis zich nog steeds te herhalen. Bedenk maar wat er thans afspeelt in een bekend moslimland deel uitmakende van de NATO. Wat zich voordoet in de Syrische burgeroorlog, Noord-Korea, Congo-Kinshasa en andere landen waar de gezagvoerders hun eigen landgenoten laten afslachten. De geschiedenis lijkt zich maar steeds te herhalen… Onbegrijpelijke wreedheden begaan door wellustige grootheidswaanzinnige zo gezegde ‘leiders’ die enkel begaan zijn met hun eigen ‘ego’ en voor wie enkel macht en geld telt. Thuiskomst in Berndorf om  18.20’ uur.

  Met oprechte dank aan de organisator Egon KLAES en onze gidsen ter plaatse. Meer bepaald aan Jean-Marie MALAISE, voor zijn professionalisme en zijn inzet met hart en ziel. Zeker mogen wij onze buschauffeurs niet vergeten die ons behouden heen en weer gebracht hebben.

  Beeldreportage en korte videomontage

  Over deze meer dan interessante en leerrijke reis kan men de fotoreportage hierover ontdekken (84 beeldbestanden) opgeslagen bij Pixum, directe Internetlink https://nl.pixum.be/mijn-fotos/album/7310531  Van deze werd een videomontage gemaakt bij YouTube en kan men ontdekken door een bezoekje te brengen via volgende internetlink https://www.youtube.com/watch?v=n9xEclBg7NI&feature=youtu.be ... Veel kijkplezier gewenst.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  Tags:groepsreis, berndorfse, senioren, vulkaaneifel, gemeente, berndorf, vogelsang, fotoreportage, videomontage, albert de troch
  03-10-2016, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  16-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lina heeft mij verlaten!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Mijn lieve compagnon Lina heeft mij verlaten!

  Woensdagmorgen 13 augustus 2014 is mijn trouwe en lieve viervoeter Lina op de bonte kleuren van de regenboog naar het hondenparadijs opgestegen. Bijna drie jaar lang heeft zij mijn leven gedeeld en mijn gevoel van eenzaamheid verzacht. Haar aanwezigheid gaf weer een doel aan mijn dagelijks leventje. Haar gelukkig maken werd mijn hoofddoel. Haar fonkelde koolzwarte oogjes en flapperende oortjes was haar communicatiemiddel. Zo straalde zij haar geluk en toonde haar dankbaarheid uit over dat ik haar opgenomen had in mijn leven. Sinds begin van ons samenleven week zij geen enkel moment af van mijn zijde. Waar ik mij ook verplaatste was zij aanwezig. Het was alsof zij verlatingsangst had. Een gevoel dat mij persoonlijk heel bekent overkomt. Als ik haar toch even moest verlaten, om bijvoorbeeld inkopen te doen, was het steeds een groot feest als ik terug kwam. Men kon door haar uitlatingen van vreugde uitmaken het verwijt “waarom heb je mij niet meegenomen”. Zelfs wanneer ik met haar ging wandelen week zij geen enkel moment af van mijn zijde. Zij hield na enkele stappen steeds oogcontact met mij. Misschien had zij schrik dat zij mij onderweg zou verliezen en niet meer zou terugvinden. Haar oogjes weerspiegelde trouwheid en medeleven. Zij was een trouwe vriendin. Een levenscompagnon met een klein hondenhartje vol onvoorwaardelijk liefde en onbaatzuchtige genegenheid. Niets dan prachtige herinneringen heeft zij mij en iedereen die haar kenden achtergelaten. Geen woorden kunnen mijn gevoelens beschrijven hoe ik haar mis. Voor de zoveelste maal in mijn levensbestaan verlies ik mijn hart van wie ik het meeste hield?

  Korte voorgeschiedenis

  Toen ik jaren geleden mijn vorige trouwe compagnon Dolly die zeventien jaar lang mijn leven had gedeeld en in mijn armen gestorven is, had ik gezworen dat ik mij nooit meer zou binden aan een diertje. Als men deze verliest doet dit te veel hartpijn. Dat wou ik mij in de toekomst besparen. In het leven mag men nooit zeggen "nooit meer". Na mijn op ruststelling ben ik door familiale omstandigheden uitgeweken naar het buitenland. Meer bepaald naar Duitsland aan de Eifel. Bij aanvang houdt men zich bezig met het verbeteren en aanpassen van zijn woonomgeving. Het gemis mijn leven te delen werd met de dag zwaarder en zwaarder. Geen nuttige doelstellingen meer en niemand met wie men het leven kon delen. In de loop van de maand oktober 2011 stuurde één van mijn directe buurmensen mij een internetlink van het dierenasiel in Mayen (D). Zij had de hond (teefje) gevonden dat perfect bij mij zou kunnen passen. Na betreffende webpagina bezocht te hebben en na lang wikken en wegen besloot ik toch maar op 20 oktober 2011 het dierenasiel in Mayen een bezoekje te brengen. Om mij persoonlijk te vergewissen of de beschrijving op hun website wel degelijk overeenstemde met de hond die op de foto al mijn hart had veroverd. Zij geleek inderdaad een beetje op mij. Rond en rustig. Haar juiste leeftijd kon niemand ter plaatse en later de geraadpleegde dierenartsen met juistheid bepalen. Eerlijk gezegd was dit voor mij niet belangrijk. Volgens mijn persoonlijke ervaring, zonder de dierenartsen in vraag te stellen, was toen al mijn zeker dat mijn lievelingsdiertje ouder was dan 10 jaar. Haar verdere levensbestaan wou ik absoluut met haar delen. Heb ter plaatse, zonder veel na te denken, het contract ondertekent dat ik de verantwoordelijkheid overnam voor haar verdere levensbestaan. Toen ik haar Europees dierenpaspoort overhandigd kreeg kon vaststellen dat zij geëxporteerd werd uit Roemenië en dat haar oorspronkelijke naam Georgia was. Hier in Duitsland had men haar de naam van LINA toegewezen (het waarom begrijp ik nog steeds niet). Was mij ook niet belangrijk. Na een weekje had ik haar hartje en had zij volledig mijn hart veroverd. Weet spijtig genoeg niet het minste over haar verleden. Iets minder dan 3 jaar heb ik haar, hoop ik toch, haar nog een gelukkig leventje kunnen schenken. Zij Lina, mijn enige toeverlaat, die ik het meeste kon vertrouwen. De onvoorwaardelijke dierenliefde heeft zij mij tot haar einde toe geschonken, iets wat ik bij weinig mensen heb kunnen terugvinden.

  Het heeft niet mogen wezen

  Begin juni van dit jaar stelde ik vast van mijn hondje, lievelingsvriendin en toeverlaat Lina een gezwel had ter hoogte van haar keel. Gezwel dat zich met de dagen verergerde. Heb onmiddellijk contact opgenomen met de dierenarts in Junkerath (D). Bloedproef werd opgenomen, en daar bleef het bij. Bloedwaarden bleken normaal te zijn en naar meer informatie kon ik maar raden. Mijn viervoetige vrienden was mij belangrijk. Dus niet tevreden met de onprofessionele uitleg van de dierenarts uit Junkerrath (D) ging ik op zoek naar een andere dierenarts. Op aanraden van mijn lokale vrienden nam ik contact op met de dierenarts in St. Vith (België). Toen ik deze dierenarts op 27 juni consulteerde was haar diagnose dat mijn hondje zwaar ziek was. Het enige dat kans maakte haar leven te verlengen was dat zij een chemotherapie zou volgen. Na een nacht wikken en wegen nam ik volgende morgen een beslissing. Wat het ook mogen kosten, alles zou ik inzetten om mijn Lina te redden zolang de therapie haar niet deed lijden. Vanaf dan reed ik wekelijks op en af naar het UC van Luik alwaar mijn lievelingshond de chemokuur onderging. Oorspronkelijk sloeg deze kuur goed aan. Lina leek met de dag er boven op te komen. Haar gedragingen waren levenslustig en zij leek niet te lijden onder deze zware chemokuur. Plots ging het snel bergaf Op woensdag 12 augustus 2014 werd ik ’s Nachts omstreeks 03.30’ uur wakker met een voorgevoel dat er iets niet klopte. Mijn trouwe lieve viervoeter Lina lag op het tapijtje naast mijn bed. Normaal betreedt zij nooit mijn slaapkamer, behalve wanneer er onweer was en ik haar dan moest geruststellen. Onmiddellijk kon ik vaststellen dat zij niet in haar normale doen was en er iets niet klopte met haar. Aangezien haar behandelde dierenarts in St. Vith (België) haar niet onmiddellijk kon ontvangen heb ik mijn lieve levensvriendin maar dezelfde dag tijdens het middaguur kunnen overbrengen. De dierenarts kon enkel vaststellen dat mijn viervoetige compagnon hoge koorts had, namelijk bijna 41°. Na haar een nodige kalmerende injectie ingespoten te hebben kreeg ik te horen dat het wenselijk was haar ter observatie achter te laten. Met enorme droefheid en hartpijn heb ik haar voor de eerste maal sinds zij mijn leven deelde moeten achterlaten goed beseffende dat het meer dan waarschijnlijk was dat ik haar nog levend zou terugzien. Mijn voorgevoel heeft zich de volgende morgen bewaarheid. Omstreeks 8 uur kreeg ik het droevige bericht van haar behandelde dierenarts dat het heel slecht ging met mijn lieve Lina. Zoals voorzien was het enige middel om haar niet verder te laten lijden, haar te laten inslapen. Drie jaar lang heeft zij mij door haar aanwezigheid weer een doel gegeven aan mijn leven. Zij was lief en attentievol. Een betere trouwe viervoetige levenscompagnon kon ik mij niet wensen. Het gemis van mijn trouwe Lina is enorm. Thans is haar ziel via een kleurrijke regenboog naar het hondenparadijs opgestegen en is zij daar gelukkig. Nooit zal ik haar kunnen vergeten!

  Vaarwel LINA

  Bijlagen:
  lina_2011_2014_bis.jpg (486.1 KB)   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  Tags:adtberndorf, lina, gestorven, hondenhemel, tumor, chemontherapie, 2014
  16-10-2014, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (1)
  21-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carnaval… een volksgebeuren
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In verschillende delen van Duitsland, zoals bijvoorbeeld in de streek van ‘Rijnland Palts’ in het Midden-Eifelgebergte wordt carnaval gevierd. Carnaval (ook wel 'Vastenavond' genoemd) is een van oorsprong katholiek feest. Dit volksfeest, dat ook heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan ‘Aswoensdag’. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de ‘Vastenavond’. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot en met ‘Pasen’.
  Verneem meer over het carnavalsgebeuren…

  Carnavalsvereniging in Berndorf
  De gemeente Berndorf met een oppervlakte van 9 km² telt voor het ogenblik circa 526 zielen. Deze kleine dorpsgemeenschap telt 11 diverse officiële verenigingen. Eén van deze willen wij u voorstellen. De “Karnevalsverein “Bunnes Alaaf’ Berndorf 1965 e.V.”. Deze werd in 1965 gesticht door Hans Schmitz. Deze carnavalsvereniging telt momenteel 99 steunende leden en kunnen rekenen op 18 actieve leden. Het bestuur onder leiding van Doritha Gross bestaat uit 7 bestuursleden. Al 46 jaar lang wordt in deze kleine dorpsgemeenschap een jaarlijkse carnavalsstoet georganiseerd. Eén van de belangrijkste dorpsgebeurtenissen voor jong en oud. Bijna de ganse dorpelingen stellen zich op langs de weg waar de carnavalstoet langskomt. Zelf inwoners van de omliggende dorpen willen deze gebeurtenis niet missen en komen langs met hun kinderen of kleinkinderen. Voor deze laatste is het natuurlijk een waar festijn van al de snoepwaren die hun dan toegegooid worden. Als steunend lid van deze vereniging aangesproken door het bestuur om voor hun vereniging een nieuwe website te bouwen. Nu de herfstperiode begonnen is heb ik dan uiteindelijk gevolg gegeven aan deze aanvraag. De vernieuwde website van deze carnavalsvereniging kunt u ontdekken door een bezoekje te brengen aan:
  www.karnevalsvereinberndorf.de

  Carnavalsstoet 2011
  Op zondag 6 maart om 14.11’ uur stipt werd ter hoogte van het ‘Gemeindehaus’ de jaarlijkse carnavalsstoet op gang gebracht. Zeven praalwagens werden ingezet begeleid door een groot aantal carnavalsfiguranten die voor de nodige sfeer zorgden. In elke straat waar de stoet langskwam werd royaal snoep naar de kinderen gegooid en werden de volwassen begeleiders getrakteerd op lokaal verwarmend drankje (schnaps). Na deze omgang werd de stoet met haar figuranten en dorpsgemeenschap of bezoekers opgewacht in de feestzaal van het dorpse gemeentehuis. Aldaar werd nog tot de late avonduurtjes doorgevierd. Van deze carnavalsstoet heb ik enkele sfeerbeelden kunnen vastleggen met mijn videocamera. Ontdek deze videoreportage….

  Berndorf Alaaf


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Tags:carnaval, carnavalsstoet, gemeente, dorpje, berndorf, midden, eifelgebergte, vulkaan, eifel, carnavalsvereniging, bunnes, alaaf, 1965, videoreportage, albert de troch
  21-11-2011, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van vakantiewoning naar hoofdwoonplaats
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals u waarschijnlijk al zult gemerkt hebben heb ik sinds geruime tijd niets meer gepubliceerd op deze blog. Dit had dan natuurlijk een reden. Eind vorig jaar door echtelijke verwikkelingen met een echtscheiding als gevolg, heeft mijn droomwereldje doen uiteenspatten. Niets om fier over te zijn en heeft deze situatie mij dan ook ettelijke slaaploze nachten en nachtmerries bezorgd. Wat voorzien was als zijnde een vakantiewoning werd deze als enige oplossing dan mijn hoofdwoonplaats. U kunt wel indenken dat door deze onverwachte omschakeling de nodige administratieve stappen moesten ondernomen worden die wat tijd opgeslorpt heeft. Willen of niet men moet erdoor. U kunt dan wel gerust indenken dat ik zeker niet in de beste gemoedstemming was om iets positief te publiceren op huidige blog. Zoals een spreekwoord zegt: “na regen komt er zonneschijn”. Laat het ons dan ook hopen!
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
  Tags:berndorf, eifelgebergte, vulkaaneifel, vakantiewoning, hoofdwoonplaats, echtelijke, verwikkelingen, echtscheiding, albert de troch
  21-11-2011, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  23-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterimpressionen von Berndorf-Eifel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Koning Winter gijzelt Europa

  Sinds begin november tot en met bijna eind december 2010 sneeuwde het omzeggens elke dag in het Duitse klein dopje Berndorf in de Eifel. Een record want nog nooit viel er zo vroeg en zo vaak sneeuw. De gevolgen van het gure winterweer zijn nauwelijks te overzien. Sneeuw en ijzel gijzelen niet enkel dit dorpje, maar bijna heel Europa.

  Sneeuwruimen als wintersport

  Al van ’s morgens vroeg en soms drie keer per dag was sneeuwruimen dagelijkse kost. Volgens de lokale inwoners hebben zo veel en zo lang geen sneeuwval meer gehad sinds het jaar1945. De hoofdwegen naar Berndorf blijven tijdens deze sneeuwellende verkeersvrij. Meermaals per dag worden deze sneeuwvrij gemaakt en wordt er zout gestrooid. Een speciale dank aan onze buurman Marco Blonien die door het lokale gemeentebestuur dit jaar aangesteld werd om met zijn bulldozer de sneeuw te ruimen. Dankzij zijn dagelijkse inzet zijn de lokale straten gedurende deze winterperiode sneeuwvrij gebleven.

  Winterimpressies van Berndorf aan de Eifel

  Deze dagelijkse sneeuwval zorgde voor veel verkeersellende voor wie met de auto op de baan moest. Zelfs voor voetgangers was het door de ijzelvorming aartsgevaarlijk. Niettegenstaande zorgde de sneeuw voor sfeervolle winterbeelden. Een dynamische versie van enkele opgenomen winterimpressies (videoverwerking) kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

  http://www.youtube.com/watch?v=E69xUV_uHi8

  Om deze fotoreportage (85 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum via de provider ‘Pixum’ dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

  http://nl.pixum.be/viewalbum/id/5422168


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Tags:koning, winter, 2010, dagelijke, sneeuw, sfeerbeelden, berndorf, eifel, fotoreportage, albert de troch, www bloggen be adtberndorf
  23-12-2010, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (1)
  20-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een herfstwandeling in de Eifelse bossen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Elk jaar organiseert men de ‘Week van het Bos’. Dit jaar vond deze tussen 10 en 17 oktober 2010 plaats. Een uitgelezen moment om de schoonheid van de bossen in het midden-Eifelgebergte in Duitsland te ontdekken. Franz Schmitz (66), een gepensioneerde vriend uit Berndorf werd voor de gelegenheid onze lokale gids. Deze is sinds augustus dit jaar aangesteld als veldtoezichter. Hij moet toezien dat de maïsvelden die op de bossen uitgeven niet verwoest worden door de wilde zwijnen (everzwijnen). Wilde zwijnen zijn vooral in de schemering en 's nachts actief. Het zijn alleseters. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel als eikels, kastanjes, knollen en groene plantendelen. Zij eten ook dierlijk voedsel als aas, regenwormen, insectenlarven en knaagdieren. Er zijn meldingen dat ook hertenkalveren ten prooi vielen. Meestal wroeten ze met hun gevoelige snuit in de bosbodem. Door dit gewroet komt de minerale ondergrond vrij waardoor bepaalde zaden beter ontkiemen. Wilde zwijnen komen voornamelijk voor in loofbossen, halfopen landschap en landbouwgebied. De Eifel is dan ook bekend om zijn jachtgronden. Een mooi gebied door de bergen, dalen en bossen.

  Een drie uur durende tocht in de bossen

  Elke dag van de week, behalve dan de zondag bezoekt onze gelegenheidsgids Franz met zijn 4 x 4 terreinauto de omliggende bossen in de streek. Een autotrip van ongeveer drie uur duurt. Een tocht van ongeveer 35 à 40 kilometer door een woud van ongeveer 1.300 hectaren groot. Zodat de omliggende maïsvelden langs de bossen niet verwoest zouden worden door de wilde zwijnen worden deze velden beveiligd en omringd door een elektrische bedrading met lage voltage. Deze veiligheidsmaatregel is voldoende om de wilde zwijnen af te schrikken. Met een speciaal meettoestel kan men uitmeten of de batterijen verbonden aan deze schrikdraad nog voldoende geladen zijn of de draad al dan niet beschadigd is. Waar nodig wordt dan de beschadigde draad of batterij vervangen. Per dag worden zo ongeveer een tiental maïsvelden bezocht. Het is evident dat de verantwoordelijke jagersvereniging die in het aanpalende bos als pacht voor hun jachtterrein hebben, eventueel zouden kunnen opdraaien voor de verwoestingen aangebracht aan de aanpalende maïsvelden. Om dit te vermijden bezoekt onze gids ook een achttal wroetplaatsen die regelmatig bezocht worden door de wilde zwijnen. Onder de omgewoelde houten blokken strooit onze gids dan maïskorrels met hoop dat de wilde zwijnen zich niet gaan voeden in de maïsvelden. Helaas zagen wij tijdens onze rondtrek in de Eifelse bossen niet veel wild. Toch wel; twee jonge hertjes die snel wegvluchtte toen zij ons zagen voorbijrijden. Fascinerende bosgebieden en wondermooie landschappen bewonderen tijdens deze late namiddagtocht is en blijft een mooie herinnering, waarvan wij u toch proberen mee te laten genieten.

  Enkele opgenomen sfeerbeelden

  Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze herfstwandeling in de Eifelse bossen kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:
  http://www.youtube.com/watch?v=wYBvgFJ2eyM

  Om deze fotoreportage (76 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum die u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:
  http://nl.pixum.be/viewalbum/id/5272221


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
  Tags:herfst, wandeling, bossen, eifel, jachtterrein, landschap, wilde, zwijnen, fotoreportage, albert de troch, adtberndorf, bloggen be, franz schmitz
  20-10-2010, 17:03 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  08-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berndorf de geboorteplaats van de Eifel-thrillers
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In het Duitse midden-Eifelgebergte tussen Hillesheim en Kerpen ligt de gemeente Berndorf. Een dorp met een bijna duizendjarige geschiedenis. Ondanks het bezoek aan dit oord van de Belgische Koning Boudewijn op 12 oktober 1982 ter gelegenheid van Belgische legermanoeuvres, noch het bestaan van de eeuwenoude Romeinse kerk in dit dorp of haar honderdjarige geschiedenis hebben deze aan Berndorf geen wereldbekendheid gegeven. Door een kleine naamsverandering is een inwijkeling is daarin wel gelukt. Michael Preute gebruikte voor zijn eerste Eifel-dedectiveroman de naam van zijn toenmalige woonplaats. Zijn uitgever voegde er de voornaam ‘Jacques’ aan toe en zo is het pseudoniem Jacques Berndorf ontstaan. Dankzij deze romanschrijver, die zich wijdde aan het beschrijven van dit oord, is Berndorf wereldbekend geworden.

  Een duizendjarige geschiedenis

  Berndorf kan wel terugblikken op een lange geschiedenis. Al in het jaar 1121 werd er over dit oord geschreven. De Keulenaar Erzbischof Friedlich I regelde per akte de huishoudelijke verzorging van de Steinfeldkloosters. Berndorf werd hiervoor vrijgesteld van betaling van belasting aan de Bisschop en Deken. Lang voordat deze akte het schriftelijke bewijs van bestaan leverde, kan men bewijzen dat er op berg tussen Hillesheim en Kerpen mensen hebben gewoond. Zo bewijzen de vondst van opgravingen die plaatsvonden in 1935 dat er zich al in het eerste Millennium voor Christus mensen in Berndorf leefden. Daarna volgden de Kelten, Romeinen en de Franken. De pest en melaatsheid hebben ook sporen nagelaten in Berndorf. In 1624 maakten er nog 27 families deel uit van deze dorpsgemeenschap. Zeven jaar later bleven er nog slechts 22 bewoners over die de pest van 1637 overleefd hadden. Door de eeuwen heen en dit tot op heden is er altijd een speciale relatie tussen dorp en de Steinfeldkloosters geweest. Hoewel de dorpsgemeenschap van Berndorf twee kerken beschikt, heeft deze geen eigen priester. De paters uit Steinfeld zijn dan ook graag gezien als ze de zondagsmis komen voorlezen.

  Een bloeiende en levendige gemeente

  Sindsdien zijn de pest en melaatsheid al lang vergeten. De gemeente Berndorf is tegenwoordig een bloeiende, levendige gemeente waar de inwoners en weekendbezoekers zich goed voelen. Deze laatste hebben er toe bijgedragen dat enkele oude huizen grondig gerenoveerd werden. De dorpskern is gehandhaafd gebleven wat het aanzien van de gemeente ten goede komt. De plaatselijke burgemeester Egon Klaes, in functie sinds 1999, is blij met dergelijke initiatieven. “Alleen als we de oude dorpskern behouden en deze niet onmiddellijk uitbreiden aan de rand van de gemeente zal deze blijven voortleven” legt deze uit. Klaes noemt Berndorf een “woondorp” want handel en industrie zijn er schaars. Er bestaat wel een kalksteengroeve, een bouwbedrijf een timmerman en een landbouwer, maar de meeste van de 615 inwoners moeten dagelijks pendelen naar hun werk buiten het dorp. Naast de financiële toewijzing kan de gemeentelijke begroting rekenen op verdere inkomsten. Dankzij de jachtpacht, het gebruiksrecht van de 300 hectaren gemeentebos en de pacht van de Golfclub, die voor 90% op grondgebied van Berndorf ligt, kan het plaatselijke gemeentebestuur rekenen op verdere financiële inkomsten.

  Het dorps- en verenigingsleven

  Het verenigingsleven en dorpsleven spelen zich hoofdzakelijk af in het ‘Gemeindehaus’. Een voormalige school die in 1976 heringericht werd als centrale ontmoetingsplaats voor de plaatselijke inwoners. Een tiental verenigingen is in Berndorf gevestigd zoals de visvereniging, de carnavals, de muziek- dans en zangvereniging of de seniorenvereniging. Al deze verenigingen hebben hun thuishaven en vergader- of feestzaal in deze centrale ontmoetingsplaats. Het ‘Gemeindehaus’ is hier de plaats waar men zich treft en feest. De grote feestzaal kan aan een democratische prijs afgehuurd worden voor allerlei feestgebeuren.

  Toeristische troeven

  Als men van kalmte en rust houdt, graag wandelt of fiets in volle natuur langs oude wegen en kruisen of prachtig verbouwde boerderijen, dan is de gemeente Berndorf in alle opzichten de plaats ‘to be’. Ideaal voor toeristen en gasten die keuze hebben uit meerdere vakantiewoningen of in het ‘Swalbenhof’ kunnen verblijven. Een ander aandachtspunt van het dorpsleven is: ‘Backes Eck’ daar waar vroeger het bakhuis gevestigd was. Stenen openbare bakhuizen waren er wel meer indertijd. Ze dienden vooral als bescherming van de rieten werkhuizen en tegelijkertijd dienden ze als ontmoetingsplaats. Door deze traditie is Backes Eck gelinkt alwaar de wandelaars er hun voeten kunnen afkoelen.

  De kunsthistorische parel van Berndorf is echter de kerk op de “Kirmesberg”. Ze verheft zich boven de stad uit en overziet het hele dorp. Is al vanaf een afstand zichtbaar en dit uit eender welke richting. Wanneer deze kerk juist gebouwd werd is niet duidelijk, maar al in de akte van 1121 is er sprake van. Zelfs vandaag zijn er nog delen van het oude gebouw aanwezig. Tussen 1513 en 1515 werd ze verbouwd en eerst in 1545 kreeg de kerk haar toren. Onweder en bliksem hebben in de loop der jaren voor schade gezorgd. De toestand verslechterde en gaf niet langer genoeg plaats voor het groeiende aantal inwoners. Daarom werd er een nieuwe kerk gebouwd die in 1927 ingezegend werd. De oudere kerk werd tot verval overgelaten zo leek het althans. In de zestigerjaren vroeg de brandweer of ze de kerk niet als oefenterrein mochten gebruiken. Daartoe kwam het niet. In tegendeel van 1961 tot 1965 werd deze kerk grondig een grondige gerenoveerd en is ondertussen de trots van elke inwoner. Een vereniging bekommert zich nu om de kerk en intussen werden de barokke kerkbanken gerestaureerd. Een bezoek van de beide kerken is zeker de moeite waard. Er is veel te ontdekken, zoals de kruisgang, de ‘Narrepütz’ alsook verschillende kruisen. In het dorp Berndorf is er veel te ontdekken en een bezoek zeker de moeite waard.

  Informatiebron: Hilla – maart 2009

  Gemeente Berndorf in beeld

  Een dynamische versie van enkele opgenomen dorps sfeerbeelden (videoverwerking) kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

  http://www.youtube.com/watch?v=B5IJ6fcfwew

  Om deze fotoreportage (94 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum via de provider ‘Pixum’ dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

  http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5175940

  Bijlagen:
  hilla_1-2009.pdf (6.9 MB)   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  Tags:kalmte, rust, duitse, eifelgebergte, gemeente, berndorf, fotoreportage, albert de troch, adtberndorf, oktober, 2010
  08-10-2010, 14:53 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  21-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een aloude Duitse huwelijkstraditie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Polterabend von Rebecca und Tim

  Enkele dagen na hun huwelijksceremonie organiseerde het jonge koppel Rebecca en Tim Gotten-Fier (zie vorige reportage) een groots dorpsfeest dat men ‘Polterabend’ noemt. De plaats van het gebeuren vond plaats op zaterdagavond 26 juni 2010 aan het ‘Gemeindehaus’ in Berndorf. Een feestgebeuren waarop al hun vrienden, kennissen en familieleden op uitgenodigd waren.

  Scherven brengen geluk

  ‘Polterabend’ is de term voor een zeer oude Duitse bruiloftgewoonte die ontstaan is in 1517. Tijdens dit feest breken de gasten porselein om geluk te brengen tot het huwelijk van het echtpaar. Zoals het oude gezegde: "Scherven brengen geluk" ( in Duits: Scherben bringen Glück) is de basis van deze oude traditie. Deze uitdrukking is afkomstig uit een tijd waarin het woord "scherf" verwees naar de ongebroken kleipotten aardewerk. Traditioneel wordt daarna van de bruid en bruidegom verwacht dat zij samen het allerlei gebroken porselein en alle andere uitgeworpen stukken samen opvegen. Daardoor bewijzen ze dat goed zullen samenwerken in hun verdere huwelijksleven. Natuurlijk worden de aanwezige gasten getrakteerd op de nodige voorziene hapjes en drankjes. Een onvergetelijke gebeurtenis voor het jonge koppel dat tot de late ochtenduurtjes uitliep.

  Enkele opgenomen sfeerbeelden

  Een dynamische versie van enkele opgenomen sfeerbeelden (videofilmpje) tijdens deze traditionele ‘Polterabend’ kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

  http://www.youtube.com/watch?v=-Jj5ar3vRjw

  Om deze fotoreportage (146 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

  http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5001440
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  Tags:polterabend, berndorf, eifel, rebecca fier, tim gotten, juni, 2010, fotoreportage, albert de troch
  21-09-2010, 19:59 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 26/06-02/07 2017
 • 03/10-09/10 2016
 • 13/10-19/10 2014
 • 21/11-27/11 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs