Het leven in het Duitse dorpje Berndorf/Eifel
Kort overzicht over het reilen en zeilen
Inhoud blog
  • Dorfsflohmarkt Berndorf (Eifel) - Anno 2017
  • Belgische Koning Boudewijn te gast in Berndorf
  • Op stap met de Berndorfse Senioren
  • Lina heeft mij verlaten!
  • Carnaval… een volksgebeuren
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
    04-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Koning Boudewijn te gast in Berndorf

    Naar aanleiding mijn vorige publicatie "Op stap met de Berndorfse senioren" is deze onderstaande informatie ook de moeite waard om te publiceren en zeker een aanvulling.

    In de loop van de maand mei 2009 kocht ik de woning in Berndorf. Deze is sindsdien mijn woonplaats geworden. Toen al kon ik van verschillende lokale oudere inwoners vernemen dat in het verleden de Belgische Koning Boudewijn hun dorp had bezocht. Dit bezoek zou plaatsgevonden hebben tijdens legeroefeningen die in de regio plaatsvonden. Mijn interesse was als gewezen verslaggever dan ook onmiddellijk gewekt. Een perfect onderwerp om te publiceren in mijn persoonlijke blog. Na veel rondvragen en opzoekingen gedaan door middel van het digitale wereldje kon ik niet de minste informatie terugvinden over dit koninklijk bezoek aan ons dorpje in de Duitse Eifel.

    Korte biografie over Boudewijn van België

    Boudewijn Albert Karel Leopold Axel Marie Gustaaf, geboren te Brussel op 7 september 1930 en overleden te Playa Granada (Montril) op 31 juli 1993, regeerde als Koning der Belgen van 1951 tot 1993.. Infobron: Wikipedia - http://rich_link

    Een stuk verre Belgische militaire geschiedenis

    BSD is de naam voor de Belgische Strijdkrachten Duitsland na de Tweede Wereldoorlog; maar het werd ook de naam van het gebied waarin de strijdkrachten gelegerd waren, men verbleef in de BSD. In dit gebied in het toenmalige West-Duitsland werd, op verzoek van de Belgische regering, in de zone van de Britse bezetter een Belgische bezettingsmacht gelegerd. Zo werd een hele zone tussen Aken, Keulen, Soest, Siegen en Kassel, grotendeels in Noordrijn-Westfalen door het Belgische leger gecontroleerd. Ook in Bonn was een garnizoen gevestigd tot aan de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland op 23 mei 1949. Op 4 april 1949 werd de NAVO opgericht en op 9 mei 1955 werd de Bondsrepubliek Duitsland een NAVO-partner. De Sovjet-Unie met zijn Warschaupact, opgericht op 14 mei 1955, waaronder de DDR, was ondertussen de nieuwe gezamenlijke vijand geworden. Vandaar de naam van "Koude Oorlog". Van een Belgische bezettingsmacht was toen al lang geen sprake meer; er werd nu met de Duitsers samengewerkt in NAVO-verband, vermits nu ook de Bondsrepubliek er deel van uitmaakte. Dit gebied werd ook wel de 10e provincie van België genoemd. Er woonden tienduizenden Belgen met hun gezin. Begin jaren vijftig waren er 40.000 militairen gelegerd. Begin jaren negentig was hun aantal teruggebracht tot ongeveer 25.000. Naar aanleiding van de legerhervormingen in België werd de krijgsmacht in Duitsland daarna verder afgebouwd. De laatste kazerne in Troisdorf-Spich werd in juni 2004 verlaten. Er zijn wel nog enkele Belgen in NAVO-verband actief in de Britse kazerne van Mönchengladbach.

    Eindelijk meer informatie over dit Koninklijk bezoek

    Zoals een goede amateurverslaggever beaamt liet dit onderwerp mij niet los. Op regelmatige tijdstippen op zoek naar informatie kwam ik uiteindelijk te weten dat er destijds in de gemeentelijke feestzaal een herdenkingsplaat over dit Belgisch Koninklijk bezoek had opgehangen. Heb dan natuurlijk onmiddellijk dorpsburgemeester Egon KLAES gecontacteerd die mij beloofde de nodige opzoekingen te verrichten in de gemeentelijke archieven. Na maandenlang aandringen bij onze lokale burgemeester kwam deze mij uiteindelijk bezoeken met in zijn handen de bronzen gedenkplaat alsook het Heimatjarhbuch 1984 van Kreis Daun – Vulkaneifel – lees pagina 76 die hij in de kelder waar de gemeentelijke archieven worden bewaard had teruggevonden. Deze bronzen herdenkingsplaat vermeldt de datum van 11 oktober 1982. Met deze gegevens kon ik natuurlijk verder werken. De diverse lokale kranten en tijdschriften die ik daarna contacteerde brachten geen enkel resultaat op. Uiteindelijk na contact opgenomen te hebben met het Stadsarchief van Trier kreeg ik via post een krantenartikel toegestuurd gepubliceerd door de Trierischer Volksfreund.

    Vertaling van dit krantenartikel

    In dit krantenartikel kan men lezen dat Koning Boudewijn de Belgische troepen in Duitsland kwam bezoeken die op manoeuvre waren in het district Bitburg-Prüm en Daun. De Belgische Koning die begeleid was door de hoogste Belgische militaire instanties landde met een militaire helikopter van het Belgisch Leger in Schönfeld waar de Belgische Strijdkrachten op manoeuvre waren tussen Olzheim en Langenfeld. Tijdens dit bezoek liet hij zich daar door de ingezette troepen uitleg verschaffen over het verloop van de militaire operaties. Aansluitend reed een grote autocolonne naar de plaats waar de middagpauze zou plaatsvinden, hetzij in Berndorf. Na de middag werd het manoeuvregebied in Wallersheim en Salverath (Uersfelder Hof) bezocht.

    Tegenstrijdigheid met de lokale informatie over dit bezoek

    Ondertussen kon ik ook vernemen van diverse dorpsgenoten uit Berndorf, die dit bezoek persoonlijk hebben meegemaakt, dat Koning Boudewijn, gekleed met het militaire uniform van opperbevelhebber van de Belgische Strijdkrachten, op maandag voormiddag 11 oktober 1982, tijdens legermanoeuvres waaraan de Belgische strijdkrachten in Duitsland deelnamen, met een legerhelikopter geland was in de weide (actuele gemeentelijke speelplein) ter hoogte van het gemeentehuis. Op deze weide stond een veldhospitaal opgesteld. Het gemeentehuis van Berndorf zelf diende als tijdelijk hoofdkwartier van de Belgische deelnemende strijdkrachten en als officiersmess. Dit niet alledaags bezoek van de Belgische Koning tijdens de herfstmanoeuvres waaraan ongeveer een 12.000-tal Belgische en een 100-tal Duitse soldaten deelnamen ging dan niet onopgemerkt voorbij en sterkte de moraal van de deelnemende Belgische militaire troepen.

    Ontvangst door de lokale notabelen

    Na een gezamenlijke lunch in de officiersmess in het manoeuvrehoofdkwartier vond een officiële ontvangst plaats met de lokale notabelen. Koning Boudewijn werd door de lokale burgemeesters van Berndorf, Hillesheim, Pilzen en de lokale districtshoofden begroet. Volgens de lokale pers was de Belgische Koning verheugd over de hartelijke ontvangst en gastvrijheid van de Eifelbevolking. Als aandenken kreeg de Belgische vorst van de lokale districtshoofden een gietijzeren beeltenis van de patroonheilige Christopherus aangeboden.. Infobron: http://rich_link


    Archiefbeelden

    Dankzij de bereidwillige medewerking van onze lokale dorpsburgemeester Egon KLAES en de medewerking van de dienst Stadsarchief Trier kon ik deze gebeurtenis beschrijven, waarvoor mijn oprechte dank. Een aantal beeldopnamen van de aangehaalde archiefstukken kan u terugvinden door onderstaande internetlink aan te klikken.

    https://nl.pixum.be/mijn-fotos/album/7311740





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 26/06-02/07 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 13/10-19/10 2014
  • 21/11-27/11 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs