Het leven in het Duitse dorpje Berndorf/Eifel
Kort overzicht over het reilen en zeilen
Inhoud blog
  • Dorfsflohmarkt Berndorf (Eifel) - Anno 2017
  • Belgische Koning Boudewijn te gast in Berndorf
  • Op stap met de Berndorfse Senioren
  • Lina heeft mij verlaten!
  • Carnaval… een volksgebeuren
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
    08-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berndorf de geboorteplaats van de Eifel-thrillers

    In het Duitse midden-Eifelgebergte tussen Hillesheim en Kerpen ligt de gemeente Berndorf. Een dorp met een bijna duizendjarige geschiedenis. Ondanks het bezoek aan dit oord van de Belgische Koning Boudewijn op 12 oktober 1982 ter gelegenheid van Belgische legermanoeuvres, noch het bestaan van de eeuwenoude Romeinse kerk in dit dorp of haar honderdjarige geschiedenis hebben deze aan Berndorf geen wereldbekendheid gegeven. Door een kleine naamsverandering is een inwijkeling is daarin wel gelukt. Michael Preute gebruikte voor zijn eerste Eifel-dedectiveroman de naam van zijn toenmalige woonplaats. Zijn uitgever voegde er de voornaam ‘Jacques’ aan toe en zo is het pseudoniem Jacques Berndorf ontstaan. Dankzij deze romanschrijver, die zich wijdde aan het beschrijven van dit oord, is Berndorf wereldbekend geworden.

    Een duizendjarige geschiedenis

    Berndorf kan wel terugblikken op een lange geschiedenis. Al in het jaar 1121 werd er over dit oord geschreven. De Keulenaar Erzbischof Friedlich I regelde per akte de huishoudelijke verzorging van de Steinfeldkloosters. Berndorf werd hiervoor vrijgesteld van betaling van belasting aan de Bisschop en Deken. Lang voordat deze akte het schriftelijke bewijs van bestaan leverde, kan men bewijzen dat er op berg tussen Hillesheim en Kerpen mensen hebben gewoond. Zo bewijzen de vondst van opgravingen die plaatsvonden in 1935 dat er zich al in het eerste Millennium voor Christus mensen in Berndorf leefden. Daarna volgden de Kelten, Romeinen en de Franken. De pest en melaatsheid hebben ook sporen nagelaten in Berndorf. In 1624 maakten er nog 27 families deel uit van deze dorpsgemeenschap. Zeven jaar later bleven er nog slechts 22 bewoners over die de pest van 1637 overleefd hadden. Door de eeuwen heen en dit tot op heden is er altijd een speciale relatie tussen dorp en de Steinfeldkloosters geweest. Hoewel de dorpsgemeenschap van Berndorf twee kerken beschikt, heeft deze geen eigen priester. De paters uit Steinfeld zijn dan ook graag gezien als ze de zondagsmis komen voorlezen.

    Een bloeiende en levendige gemeente

    Sindsdien zijn de pest en melaatsheid al lang vergeten. De gemeente Berndorf is tegenwoordig een bloeiende, levendige gemeente waar de inwoners en weekendbezoekers zich goed voelen. Deze laatste hebben er toe bijgedragen dat enkele oude huizen grondig gerenoveerd werden. De dorpskern is gehandhaafd gebleven wat het aanzien van de gemeente ten goede komt. De plaatselijke burgemeester Egon Klaes, in functie sinds 1999, is blij met dergelijke initiatieven. “Alleen als we de oude dorpskern behouden en deze niet onmiddellijk uitbreiden aan de rand van de gemeente zal deze blijven voortleven” legt deze uit. Klaes noemt Berndorf een “woondorp” want handel en industrie zijn er schaars. Er bestaat wel een kalksteengroeve, een bouwbedrijf een timmerman en een landbouwer, maar de meeste van de 615 inwoners moeten dagelijks pendelen naar hun werk buiten het dorp. Naast de financiële toewijzing kan de gemeentelijke begroting rekenen op verdere inkomsten. Dankzij de jachtpacht, het gebruiksrecht van de 300 hectaren gemeentebos en de pacht van de Golfclub, die voor 90% op grondgebied van Berndorf ligt, kan het plaatselijke gemeentebestuur rekenen op verdere financiële inkomsten.

    Het dorps- en verenigingsleven

    Het verenigingsleven en dorpsleven spelen zich hoofdzakelijk af in het ‘Gemeindehaus’. Een voormalige school die in 1976 heringericht werd als centrale ontmoetingsplaats voor de plaatselijke inwoners. Een tiental verenigingen is in Berndorf gevestigd zoals de visvereniging, de carnavals, de muziek- dans en zangvereniging of de seniorenvereniging. Al deze verenigingen hebben hun thuishaven en vergader- of feestzaal in deze centrale ontmoetingsplaats. Het ‘Gemeindehaus’ is hier de plaats waar men zich treft en feest. De grote feestzaal kan aan een democratische prijs afgehuurd worden voor allerlei feestgebeuren.

    Toeristische troeven

    Als men van kalmte en rust houdt, graag wandelt of fiets in volle natuur langs oude wegen en kruisen of prachtig verbouwde boerderijen, dan is de gemeente Berndorf in alle opzichten de plaats ‘to be’. Ideaal voor toeristen en gasten die keuze hebben uit meerdere vakantiewoningen of in het ‘Swalbenhof’ kunnen verblijven. Een ander aandachtspunt van het dorpsleven is: ‘Backes Eck’ daar waar vroeger het bakhuis gevestigd was. Stenen openbare bakhuizen waren er wel meer indertijd. Ze dienden vooral als bescherming van de rieten werkhuizen en tegelijkertijd dienden ze als ontmoetingsplaats. Door deze traditie is Backes Eck gelinkt alwaar de wandelaars er hun voeten kunnen afkoelen.

    De kunsthistorische parel van Berndorf is echter de kerk op de “Kirmesberg”. Ze verheft zich boven de stad uit en overziet het hele dorp. Is al vanaf een afstand zichtbaar en dit uit eender welke richting. Wanneer deze kerk juist gebouwd werd is niet duidelijk, maar al in de akte van 1121 is er sprake van. Zelfs vandaag zijn er nog delen van het oude gebouw aanwezig. Tussen 1513 en 1515 werd ze verbouwd en eerst in 1545 kreeg de kerk haar toren. Onweder en bliksem hebben in de loop der jaren voor schade gezorgd. De toestand verslechterde en gaf niet langer genoeg plaats voor het groeiende aantal inwoners. Daarom werd er een nieuwe kerk gebouwd die in 1927 ingezegend werd. De oudere kerk werd tot verval overgelaten zo leek het althans. In de zestigerjaren vroeg de brandweer of ze de kerk niet als oefenterrein mochten gebruiken. Daartoe kwam het niet. In tegendeel van 1961 tot 1965 werd deze kerk grondig een grondige gerenoveerd en is ondertussen de trots van elke inwoner. Een vereniging bekommert zich nu om de kerk en intussen werden de barokke kerkbanken gerestaureerd. Een bezoek van de beide kerken is zeker de moeite waard. Er is veel te ontdekken, zoals de kruisgang, de ‘Narrepütz’ alsook verschillende kruisen. In het dorp Berndorf is er veel te ontdekken en een bezoek zeker de moeite waard.

    Informatiebron: Hilla – maart 2009

    Gemeente Berndorf in beeld

    Een dynamische versie van enkele opgenomen dorps sfeerbeelden (videoverwerking) kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.youtube.com/watch?v=B5IJ6fcfwew

    Om deze fotoreportage (94 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum via de provider ‘Pixum’ dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5175940



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 26/06-02/07 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 13/10-19/10 2014
  • 21/11-27/11 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs