Op dinsdag 1 december werden de besprekingen die op dinsdag 24 november gestart waren, verdergezet. Op deze twee vergaderingen zijn twee zaken aan bod gekomen. Het eerste onderwerp gaat over de arbeidstijd, en het tweede onderwerp behandelt de manier waarop de berekeningen zijn gebeurd.
In verband met de arbeidstijd werden drie zaken besproken. Er werd verder nog bijkomende informatie gegeven. Ten eerste heeft de leiding uitgelegd dat ze in het voorstel zijn uitgegaan van de juiste arbeidstijd, namelijk 36 uren per week. In de praktijk geeft dat een verschil met ongeveer 3,5 à 4 dagen, ten gevolge van een onvolledige gelijkstelling van feestdagen en anciënniteitsdagen in het huidige CVA-systeem. We hebben gezegd dat dit voor ons verbonden is met onze vraag om gedwongen ontslagen te vermijden. Ten tweede hebben we daaraan gekoppeld dat we niet kunnen leven met het voorstel van de directie, om het aantal permissiedagen te verminderen naar 9. We hebben integendeel een tegenvoorstel gedaan om het recht uit te breiden naar 22 dagen, waarbij 22 de som is van de 18 dagen die werden afgesproken in het kader van de huidige herstructurering, en 4 dagen ter compensatie van de vier anciënniteitsdagen die in Overpelt verdwijnen in het directievoorstel. Ook op die manier kunnen volgens ons gedwongen ontslagen vermeden worden. Ten derde kwam de leiding af met haar voorstel voor verandering van de ploegenuren (het zogenaamde Amerikaanse ploegensysteem). Ze haalden aan dat dit mee ingegeven was door medische en sociale redenen, waarbij ook de bedrijfsarts zou betrokken geweest zijn. We hebben dat punt dan op het veiligheidscomité aangebracht ter bespreking op het volgende veiligheidscomité. We hebben ook gevraagd om dat punt uit het voorstel voor harmonisatie te halen, zeker gezien het feit dat er geen enkele bedrijfszetel volgens het voorgestelde regime werkt. De leiding wil echter alle punten in één keer behandelen. Ten slotte werd ook nog toegelicht dat arbeiders in het volcontinusysteem niet alleen 9 Q dagen hebben, maar bovendien één dag meeruren opbouwen per cyclus van vier weken. Het schaft zou niet meer betaald worden. Tegelijk wordt het systeem van klein verlet wat verbeterd: voor het huwelijk van een werknemer zouden er zes dagen komen, voor de verhuis maximum één dag per jaar.
We hebben ook hun berekeningswijze gekregen. We hebben echter aangehaald dat er een fundamenteel probleem ingeslopen was in hun berekeningswijze, waarbij er een probleem was van dubbeltelling, en onrechtmatige financiële gelijkstelling van een niet-financieel voordeel: men had de bijkomende feestdag van 26/12 behandeld als inkomen, terwijl het enkel gaat om betaalde afwezigheid, zonder bijkomend inkomen. Er zullen nu nieuwe berekeningen worden gemaakt, waarbij men rekening zou houden met deze opmerkingen. Daardoor vervalt de vergadering van 2 december over de harmonisatie.
We plannen personeelsvergaderingen vanaf donderdag 3 december tijdens de werkuren. Deze raadpleging zal meerdere dagen in beslag nemen, omdat we alle ploegen apart moeten zien, gezien het bedrijf weer in werking is.
Volgende week willen we personeelsvergaderingen houden. Bedoeling is de belangrijkste reeds gestelde vragen en problemen van de arbeiders i.v.m. de loonharmonisatie te behandelen. Ook willen we jullie mening hierover horen. Verder willen we het kort hebben over de stand van zaken i.v.m. een nieuw systeem functieweging en de eerste bespreking over een nieuw reglement (vademecum).
We weten echter nog niet wanneer de vergaderingen juist plaatsvinden: tijdens of na de uren. Beide vakbonden hebben voorgesteld om het betaald na de uren te doen. Daarover is er nog discussie gerezen met de directie.
Van zo gauw we meer weten, zullen we jullie informeren.
Op donderdag 26/11 is er een bijeenkomst geweest in Overpelt over een nieuw systeem om de functies te wegen.
De directie liet duidelijk haar voorkeur blijken voor het ISF-SAO systeem. Dit systeem is ook in gebruik in Budel. De directie wil zoveel mogelijk éénzelfde systeem hanteren, op zoveel mogelijk plaatsen. Hierbij gaat het om twee aparte systemen. Eén systeem, het ISF, weegt de eigenlijke functies. Het tweede systeem, SAO, weegt apart de arbeidsomstandigheden (SAO staat voor Systeem Arbeids Omstandigheden). Dat systeem zou dan in de plaats komen van de huidige arbeidsomstandigheden-gebonden premies (bijvoorbeeld de maskerpremie,...). Verder is de directie voorstander van dit systeem, omdat het zich beter zou lenen voor een toekomstig éénheidsstatuut arbeiders-bedienden.
Groot was haar ontgoocheling toen ze merkte dat wij een ander systeem verkozen. Dat systeem is het MSC systeem. Dit weegsysteem gelijkt niet alleen meer op het vroegere weegsysteem. Bovendien is er veel meer ervaring met dit systeem, waardoor de vakbondsspecialisten en secretarissen, die ervaring hebben met dat systeem, eerder adviseerden om naar het MSC-systeem over te stappen. We hebben als vakbonden dan unaniem besloten dit systeem aan te wenden bij de weging van de (verruimde) functies.
Na een schorsing, heeft de directie ingestemd met deze keuze.
Er zal in de nabije toekomst een nieuwe bijeenkomst gepland worden, om een kader-CAO af te spreken. Deze moet regelingen voorzien over belangrijke punten, zoals: wat gebeurt er wanneer de nieuwe weging een hogere of lagere loongroep aangeeft? Wat gebeurt er bij doorgroei naar een andere functie? Verder zal ze loonbehoudsregelingen moeten bespreken...
We houden u op de hoogte... want het is nog niet gedaan!
ACV Nyrstar Balen steunt getroffen werknemers opel
Vandaag is het tragische nieuws bekend geraakt dat opel antwerpen 2000 banen schrapt . Wereldwijd zijn het de werknemers die de crisis nog steeds cash betalen , en dat betreuren we ten zeerste . Werknemers zijn geen gereedschap !!! Daarom leven we mee met de getroffen werknemers en willen we hen alvast via deze weg steunen .
Op donderdag 19 november is er een bijeenkomst geweest, waar de directie haar voorstel uit de doeken heeft gedaan over een vademecum. Het ligt in hun bedoeling om nieuwe afspraken te maken i.v.m. respect arbeidstijden en gelijkaardige onderwerpen.
Tijdens deze bijeenkomst heeft de directie vooral haar principes uitgelegd. Daarbij zegt ze dat ze voor een aantal zaken snel wil tewerk gaan. De onderwerpen hieronder weergegeven behoren tot die dringende zaken voor hen.
Arbeidstijd: de directie wil dat de arbeiders in werkkledij aanwezig zijn van het begin- tot het einduur. De arbeider dient in te tikken bij de aanvang en het einde van de werkpost. Indien de arbieder ergens anders heen moet tijdens zijn post, zou hij toestemming moeten vragen aan zijn chef.
Douchen en omkleden zou volgens de leidinggevenden na de arbeidstijd moeten gebeuren. Ze hebben wel een lijst opgesteld van taken, die een douche tijdens arbeidstijd rechtvaardigen, zowel op het einde van de werkpost, als voor de aanvang van de schafttijd. In al die gevallen voorzien zijn maximum 10 minuten.
Maaltijdcheques moeten voor hen buiten de werkuren afgehaald worden.
Het medisch onderzoek tijdens de arbeidstijd (en ingepland door de afdelingsbediende) zal strenger gecontroleerd worden.
De directie wil dat arbeiders bij te laat komen hun chef zo snel mogelijk verwittigen en de vertraging rechtvaardigen. Indien dit niet gebeurt, wordt er onwettige afwezigheid ingepunt.
Bij ziekte en verlenging ziekte willen ze dat de directe chef verwittigd wordt, tenzij bij overmacht. De directie wil dat een arbeider de leiding informeert over een mogelijke verlenging, zodat een extra arbeider voorzien kan worden. Deze zou niet teruggezonden worden naar huis, mocht blijken dat de arbeider die een ziekteverlenging vermoedde, maar uiteindelijk niet nodig had, toch op het werk verschijnt. Het ziekenbriefje moet binnen de 48 u verzonden zijn.
Over deze punten zijn er nog geen onderhandelingen geweest. We hebben gesteld dat we eerst willen weten wat het volledige plaatje is. De directie heeft gezegd dat er nog andere punten op de agenda staan, en dat men nog niet over alles een standpunt heeft, maar dat ze wel een overzicht kunnen bezorgen. Ze willen ook stapsgewijs tewerk gaan, en het vademecum punt na punt willen opbouwen.
Verder hebben we weeral een lange discussie gehad over het respecteren van de oude regels, zolang er geen nieuwe regels afgesproken zijn.
We hebben de koppen met de collega's van Balen en Overpelt bijeengestoken, en zullen op de volgende bijeenkomst op deze basis met de directie verder praten.
De volgende bijeenkomst over dit onderwerp is voorzien op woensdag 2 december.
We houden jullie op de hoogte. Van zo gauw we meer weten over het geheel van deze besprekingen (en over de loonharmonisatie) willen we personeelsvergaderingen houden.
Op dinsdag 17/11/09 hebben we een eerste bijeenkomst gehad met de directie over hun voorstel tot loonharmonisatie.
Dit is slechts een voorstel, dat nog onderhandeld moet worden met de vakbonden.
De leiding zal dat voorstel komen toelichten op infosessies op vrijdag 20 en maandag 23 november. Deze infosessies zijn buiten de uren, op vrijwillige basis, en betaald als gewone (platte) uren, zonder overloon. We hebben gevraagd om het als overuren te betalen, maar daar wil de leiding niet op ingaan.
Wij hebben gesteld dat wij personeelsvergaderingen willen houden, van zo gauw we alle info gekregen hebben. De eerste vergadering heeft namelijk nog niet alle info gegeven (zie hieronder punt 7). Bovendien moet de gegeven info nog serieus uitgediept worden: we hebben nog geen detailberekening van de vergelijking tussen het huidige inkomen van arbeiders, en het door de directie voorgestelde nieuwe inkomen.
Om die redenen is het voor ons nog te vroeg om personeelsvergaderingen te houden, want we weten zelf nog een hoop zaken niet.
We hebben ook gesteld dat het uiteindelijke voorstel of ontwerp, aan de arbeiders ter stemming zal voorgelegd worden. De directie heeft daar geen negatieve reactie op gegeven.
Enkele krachtlijnen van het directievoorstel
Arbeidsduur (voorstel van de directie).
Onbetaalde schafttijd en 9 betaalde arbeidsduurverminderingsdagen (Q dagen).
Arbeidsroosters (voorstel van de directie).
- Er zijn roosters die van maandag tot vrijdag lopen (dagploeg, het tweeploegensysteem en het drieploegensysteem
- Het continusysteem:4 ploegensysteem en depannage.
- Voor de ploegensystemen wil men de begin- en eindtijden veranderen: de drie dagposten zien er dan als volgt uit: 7u30-15u30; 15u30 tot 23u30 en 23u30 tot 7u30.
Afwezigheden (voorstel van de directie).
Er komt een twaalfde feestdag, namelijk 26/12. De permissiedagen worden vervangen door eindejaarspremiedagen (9). Het klein verlet wordt uitgebreid.
Uurloon en uurloonpremies (voorstel van de directie).
Er zullen hogere basislonen komen van loongroep 5 tot loongroep 20. Fabricatie/rendementspremie en forfaitaire index zijn erin vervat.
De ploegenpremies worden vast per ploegenregime. Daar zijn zaterdag en zondagpremies inbegrepen.
De betaalde schaft wordt ingerekend in de ploegenpremies.
De anciënniteitspremies worden aangepast omdat de uurlonen hoger zijn.
De normenpremie wordt afgeschaft, maar men wil een compensatieregeling treffen.
Jaarpremies (voorstel van de directie).
Eindejaarspremie: de berekening van de eindejaarspremie blijft zoals vroeger. Daarbovenop komt een bijkomende anciënniteitgebonden gedeelte. De budgetpremie wordt opgenomen in allerlei nieuwe loonelementen, waaronder de verhoogde eindejaarspremietoeslag.
Sociale voordelen (voorstel van de directie).
De maaltijdchecques stijgen naar 6 en de bijdragen voor het pensioenfonds worden aangepast.
Allerlei prestatiepremies en vergoedingen.
We hebben over een hele groep zaken nog geen voorstellen gekregen van de directie.
Betaling voorschot (voorstel van de directie).
De directie wil voor iedereen 750 als voorschot betalen, behalve bij bepaalde afwezigheden.
Wat als er inkomensverlies is (voorstel van de directie)?
De directie voorziet bepaalde compensaties voor de huidige medewerkers wanneer er inkomensverlies is.
Vandaag hebben we de hele voormiddag besprekingen gehad (waardoor we niet naar de schaftzalen zijn kunnen komen om uitleg daarover te geven).
Aanleiding hiervoor zijn een reeks regels die éénzijdig door de directie of dienstleidingen dreigden gewijzigd te worden.
Waarover gaat het?
-De leiding van de logerij probeerde éénzijdig een blokkensysteem in te voeren in elk van de vier ploegen. Na een langdurig protest tijdens onderhandelingen werd dit dan toch weer afgevoerd.
-Dezelfde leiding wil nu een gegevensbestand bijhouden van de arbeiders, wanneer ze hun telefoon niet opnemen als ze thuis worden opgebeld. De personeelsdirectie gaat nu hierover contact opnemen met de dienstleiding.
-De leiding van de onderhoud neemt eigengereid en éénzijdig initiatieven om het schaften zo goed als onmogelijk te maken: ze wilde de inloop- en uitlooptijd als onbetaalde schafttijd aanzien. Dit wordt weer ingetrokken.
-Dezelfde leiding vertikt het tot nu toe met de arbeiders van de depannage te praten over een aangepaste organisatie. Ook dat hebben we aangekaart, en de personeelsdirectie zal dat bespreken met de leiding van de dienst.
-Vanuit de directie wilde men de (warme) maaltijden definitief afschaffen voor de ochtend- en namiddagpost. Na veel moeite is men hierop teruggekomen.
De directie heeft toegezegd dat wijzigingen eerst met de SD en personeelsdienst besproken moeten worden. Zij vindt dat kleine wijzigingen wel moeten kunnen
Ondertussen roepen we iedereen op zich te houden aan de bestaande (de vroegere) regels! Informeer ons wanneer de leiding probeert éénzijdig regels te veranderen, klein of groot. Alleen overlegde regels kunnen wijzigen, zoals toegezegd door de directie zelf.