Op verzoek van de Landelijke Gilde wordt hun zoektocht eens gereden met een groep oldimertractoren. Ingrid en de voorzitter van de LG-Meetjesland hebben samen een datum geprikt en zijn tot een mooi akkoord gekomen over wat er voor de tractorbestuurders aan vast zou hangen. Ingrid ging aan de slag en heeft voor 15 juli 29 oldtimertractoren kunnen regelen.
Om half tien verzamelt iedereen op de parking van 'het Godshuis' in Sint-Laureins, waar even later Eddy Matthijs van de LG hen verwelkomt met een enveloppe met wegbeschrijving, vragenformulier, 2 bonnen voor een drink naar keuze en een verplaatsingsvergoeding van 13,- €... Alles keurig volgens afspraak. Om 10.00H geeft Ingrid het sein voor vertrek. De tractoren verlaten de parking en rijden door de oprijlaan tot vlak voor de openbare weg. Daar wordt even gewacht tot iedereen aangesloten is. Ingrid neemt hier de kans waar om de colonne op foto te vereeuwigen.
Het is ons niet zozeer om de zoektocht zelf te doen maar de mooie rondrit spreekt ons te meer aan. We stoppen niet bij elke vraag om het antwoord te vinden... daarvoor is niet overal voldoende plaats om met zo'n grote groep veilig te parkeren. Ingrid heeft het parcours daags te voren gereden, de antwoorden verzameld en nu aan iedereen mee gegeven. In Sint-Margriete, aan de Hollandersgatkreek wordt wel gestopt... vooral om de regenpakken aan te trekken... voor een natte bui, die gelukkig niet lang duurt.
Aan de 'infosite de weegbrug' is de bui al over. Er wordt even gestopt om het daar eens van dichtbij te gaan bekijken. Daar kunnen we mooi dwars naast de overzijde van de weg parkeren, zonder het verkeer te hinderen.
Iedereen zoekt zijn tractor op. Overtollige kledij wordt opgeborgen, want het is ondertussen mooi weer geworden. Het ziet er niet naar uit dat er verder op de dag nog regen gaat komen.
Ingrid start haar Deutz, en als ook de anderen zover zijn, wordt het zoektocht-parcours verder afgewerkt. Een heel stuk rond de Landsdijk worden doorkruist langs landelijke verkeersarme straten. Daarna komen we op de grote weg naar de rotonde in het centrum van Kaprijke. Daar nemen we de richting naar de Kleemkapel.
Aan de Kleemkapel zoekt iedereen een plekje om te parkeren en af te stappen. Naast de kapel is er een openbaar toilet, waarvan goed gebruikt wordt gemaakt. Velen nemen een kijkje in de kapel, anderen strekken even de benen. De wegbeschrijving van de zoektocht wil ons naar de lichten van Kaprijke laten rijden op de N49 over te steken. Ingrid vindt dit niet realiseerdaar, gezien de tijd dat die oversteek in beslag zou nemen... er kunnen hooguit een viertal tractoren per keer door als de lichten op groen staan. Ze besluit de Expresweg over te steken via de brug in de Peperstraat om zo veel vlotter bij 'de Huysmanshoeve' te komen.
We arriveren er om half vier. Op 'de Huysmanshoeve' stellen we onze tractoren netjes op 'ter bezichtiging' voor het publiek. Er wordt van ons verwacht dat we er blijven tot 5 uur, zodat velen de kans krijgen om onze oldtimers te bekijken. Onze halte daar werd aangekondigd op websites is in andere publicaties... dus dat hebben we dan maar gedaan. Op hun terras bij de cafetaria is het aangenaam vertoeven... en hier hebben we ook nog een drankbon te besteden.
We hebben ons daar zeker niet verveeld : kletsen op het terras, de tentoonstelling in de grote schuur bekijken... er is zoveel te zien op 'de Huysmanshoeve'. Om 17.00H worden de oldtimers terug opgestart om via Maroyendam, de Lege Moestraat en de Kaatsweg terug te keren naar 'het Godshuis'. Zo'n zoektocht is eens iets anders dan een gewone rondrit... valt best mee !
Voor de jaarlijkse kermisrondrit voor oldtimertractoren... op kermismaandag... ziet Eenbeekeinde een 40-tal tractoren aan de feesttent verschijnen. Een mooie opkomst, te meer daar het een werkdag is en de meeste mensen niet beschikbaar kunnen zijn.
Tussen 8.30H en 9.30H wordt er verzameld voor het ontbijt in de kermistent aan de Dendermondse Steenweg.
Om half tien wordt de start voorbereid en het weer houdt zich sterk. De motards hebben een mooie rit uitgestippeld : twee maal 30 km, langs veel wegen waar we nog nooit gereden hebben. Tijdens de voormiddagrit krijgt organisator Eric alsmaar pech... stilvallen, op sleeptouw genomen worden, en dan uiteindelijk bandenpech... En iedereen zich maar afvragen waarom er langs de spoorweg zo lang gestopt wordt... Achteraan ziet natuurlijk niemand wat er vooraan in de colonne misgaat.
Dit dus ! Erics Unimog wordt losgekoppeld, de pechtdienst wordt opgeroepen, en de kolonne komt terug op gang. Eric wacht geduldig op depannage.
Tussen de twee ritten is er een afspraak in 'de Admiraal', vlak bij de kermishaard, voor de lunch. Bij aankomst kunnen alle tractoren op de parking zonder probleem parkeren. Ingrid vooraan in beeld.
Boer zijn Massey-Ferguson staat een eindje verder... met de clubvlag !
We krijgen er een royale broodjeslunch met een beleg-assortiment en ook nog huisbereide soep. Dat laat iedereen zich smaken.
Zo'n opstelling is wel heel aantrekkelijk voor de kermisbezoekers... vroeger was dat heel wat minder... dan stonden hier en daar tussen de kermisdrukte kleine groepjes oldtimers... waar er maar plaats was. Het publiek moest ze als het ware bijna gaan zoeken. Vroeger was de show zeker niet fotogeniek.
Als afsluiter van het kermisgebeuren kan iedereen aanschuiven bij een steak-festijn in de tent alvorens de rit huiswaarts aan te vangen. Ook de rit naar huis, 1 uur en 35 minuten, gebeurt in droog weer.
Ingrid mocht voor de 15e Trekpaardenhappening in Evergem-Belzele, naar jaarlijkse gewoonte, 15 Ã 20 oldtimertractoren regelen om de randanimatie te verzekeren. Er waren 18 mensen bereid gevonden, waarvan er op de dag van de feiten 16 op het appel verschijnen... het oerslechte weer is daar zeker niet vreemd aan. Marnix De Brabander, de inrichter had nog 3 mensen van ter plaatse laten komen met hun tractor, zodat het toch nog een leuk groepje geworden is.
We zijn er bij droog weer aangekomen, maar dà t heeft niet zolang geduurd. Na een kop koffie in de tent begint het al te regenen... en steeds maar meer te regenen. De administratieve bijhorigheden (enveloppen met vergoeding en eetbon uitdelen aan de deelnemers en gegevens verzamelen voor de presentatie tijdens de paradetoer in de ring) gebeuren in de nattigheid.
Gehuld in regenpakken wordt geduldig gewacht op de start van de ochtend-wandelrit.
Luc Timmerman wordt voor de wagen met het orkestje en de dansgroep geïnstalleerd... het is niet echt de bedoeling maar bij regenweer krijg je dan kans tot unieke beelden.
Ook de ruiters geven geen krimp... maar het is niet bepaald wat je op zo'n evenement verwacht. Er valt ondertussen zoveel hemelwater dat je tussen het gras op de weide de plassen ziet groeien.
Tijdens de natte wandelrondrit, waarbij weinig toeschouwers te zien zijn, wordt er onderweg even halt gehouden voor een drink en voor het 'optreden-te-velde' van de dansers en hun orkestje. In het grijze weer worden de tractoren keurig opgesteld aan de ene kant van de stopplaats en de paarden, met en zonder aanspanning, aan de andere kant.
Nog steeds in de regen wordt na de gratis drink en het optreden de tocht verdergezet in de richting van het feestterrein. De lucht voorspelt vooreerst niet veel verbetering.
Na de middag begint de paardeshow droog, met onheil-voorspellende wolken. Maar het is heel wat beter dan voor de middag. Behalve een tweetal korte buien kan de show droog opgevoerd worden. Ondanks het flauwe weer is er een sterke publieke opkomst. Boer volgt de show vanop zijn tractor... zo wat hoger gezeten is er mooi uitzicht op wat in de piste getoond wordt. Ondertussen is er volop gelegenheid om met bekenden te praten. Patrick Van De Walle komt de show bekijken zonder tractor.
Schoondijke had al heel lang geleden contact opgenomen om voor hun Landbouwfeest op 1 juli beroep te mogen doen op RMTV... ja, je raadt het al zeker... om een groot aantal oldtimertractoren naar ginder te krijgen. We hebben ons daarvoor ingezet en ze waren tevreden met de opkomst van 72 tractoren, waarvan 2/3 van de belgische kant kwamen.
Tussen 9.00 en 10.00H verzamelden de deelnemende tractoren op het bedrijventerrein aan de Beatrixstraat. De inschrijvingen werden gecontroleerd, bonnen voor lunch en drank verdeeld... en er was gratis koffie voorzien. Op het bedrijventerrein was veel te zien : een antieke dorsdemonstratie, een hoefsmid in aktie, een show van actuele tractoren en machines, en nog veel meer.
Even na half elf vertrokken al de oldtimertractoren om zich in colonne op te stellen bij de Rotonde vooraan in de Beatrixstraat. Daar zou om 10.45H burgemeester Suurmond officieel het Landbouwfeest openen met een passende toespraak.
72 oldtimertractoren... zoveel hadden ze er in Schoondijke nog nooit tesamen gezien. Er werd gewacht tot de burgemeester klaar was met zijn openingsspeach. Dan gaf hij het startsein voor een rondrit van ongeveer 12 km in de omgeving van het dorp. De organisatie had voor de noordelijke kant gekozen om de grote wegen te kunnen vermijden.
Onderweg kwamen we een kleine groep oldtimer-automobielen tegen. Op zo'n moment zwaait natuurlijk iedereen naar iedereen.
Het werd een heel landelijke rondrit langs weiden en akkers. We hadden mooi zicht op de toestand van de groeiende landbouwgewassen... en bijna geen last van tegenliggers. De rondrit duurde 1 uur, want we werden om 12.00H terug verwacht voor een gratis lunch in het dienstencentrum 'De Moaneblusser' op het bedrijventerrein.
Er was een landelijke broodjeslunch met soep beloofd. Wat we kregen, was heel wat meer dan we ons voorgesteld hadden. Eerst hadden we keuze uit 2 soorten verse soep met ballekes en een nog warm broodje erbij. Daarna werden we aan een buffet uitgenodigd met een heel assortiment broodjes en broodbeleg, salades, fruit, koffie en thee. Nadien mochten we nog een bestelling doen voor een warme vleeskroket, frikandel of hamburger. Het was dik in orde !
De tractoren, die niet meededen aan het ringsrijden of aan het ploegen, bleven de hele namiddag opgesteld staan vooraan op het bedrijventerrein. Zo kon het publiek er ook nog van genieten zonder zich al te ver te moeten verplaatsen.
Verder op het terrein werd een demonstratie gegeven van oldtimerploegen. De meeploegende ervaren wedstrijdploegers stonden de jeugdige ploegers met raad en daad bij.
Toch verliep het ploegen niet helemaal zoals gepland... en dat lag niet aan de fikse regenbuien die de sfeer kwamen verpesten. Nee ! Er werd vanalles boven geploegd : halve boomstammen en veel stenen... grote bakstenen. Op dat terrein waren sommige gebouwen van de vroegere landbouwpraktijkschool weggeruimd... en de gond kennelijk niet voldoende 'gesaneerd'. Men had de organisatie nochtans verzekerd dat de grond gezeefd en proper was... Niet dus ! Omdat de ploegers vreesden dat hun wedstrijdmateriaal zou beschadigd raken en mogelijks ombruikbaar zou worden voor latere wedstrijden, werd de ploegdemonstratie stilgelegd.
In de Beatrixstraat zelf was er een wedstrijd ringrijden. Tijdens de stevige bui werd dat een poos stilgelegd. Daar was veel publieke belangstelling voor.
Rond 18.00H was er nog gelegenheid om aan te schuiven voor een bbq, tegen betaling, maar daarvoor moest op voorhand ingeschreven worden.
De bedoeling was om tussen 14.00 en 17.00H tentoon te staan op het Plein. Elf RMTV-ers stelden zich daar op. Met 'het stadhuis' op de achtergrond levert dat een heel mooie foto op.
De tentoongestelde groep wordt hier bekeken van midden op het Plein, kijkend naar 'het stadhuis'
En dan ook eens van aan de andere kant. De opgestelde tractoren zijn van leden die in de dichte omgeving wonen.
Als iedereen zijn tractor geparkeerd heeft bekijkt voorzitter Bruggeman (r), in gezelschap van Dirk Blondeel, trots zijn afvaardiging. Hij lijkt er tevreden over. Het is een zonnige namiddag en er komt nogal wat volk een kijkje nemen of een praatje maken.
Boer voert het kleine clubvlaggetje mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan, welke club voor de kleine show zorgt. Naast zijn Massey-Ferguson staat de Deutz van Ingrid, getooid met een bloemetje.
Achteaan op het Plein is er een podiumtent, waar een groep line-dancers voor vermaak zorgt. Daarrond staan zit- en verbruikstenten opgesteld. Terwijl het publiek zit te kijken kan er van een wafel en/of een drankje genoten worden.
De tractorchauffeurs gaan er ook maar bij zitten en besteden hun consumptiebonnen.
Met de bedoeling thuis niet meer te moeten eten, worden er frieten besteld rond 17.00H. Boer en Antoon Bruggeman installeren zich op een tractor en bij een gezellige babbel wordt er gegeten. Als alles op is besluit iedereen naar huis te rijden.
Vosselare is een vast item op onze agenda. Dit jaar nog meer dan anders. De inschrijvingen liepen dit jaar via Ingrid, omdat Luc Bisschop die hele periode in Italië hoorde te zijn i.v.m. zijn gerestaureerde Samecar.
Ingrid moest er al vroeg zijn om de inschrijvingen te controleren, daarom is ze er met de auto naartoe gereden. Voor de rondrit gaat ze bij Boer op de duozit plaatsnemen. Voor de fotoreportage is dat wel handig.
Vanaf 8.00H komen de ene na de andere 85 oldtimertractoren naar de parkeerweide. Er waren 100 tractoren ingeschreven. Dat er 15 niet opdagen valt in feite nog mee, want er wordt van veel regen gesproken. Tijdens het ontbijt zijn er al enkele korte felle buien. Toch is de rondrit droog kunnen vertrekken.
Maar dà t heeft niet lang geduurd. Buien, buien... van kwaad naar erger. Hadden we dit 'moeten' doen vanuit een arbeidssituatie... ik denk dat iedereen naar de vakbond zou lopen ! Maar ja, in de uitvoering van een hobby stelt een mens zich kennelijk wat verdraagzamer op.
Bij momenten regent het zo fel dat de bestuurders van de open tractoren bijna niet te herkennen zijn in hun regenpakken. Gelukkig is iedereen erop voorzien dat het in onze hobby-beleving niet altijd droog is.
Er zijn best wel mensen met speciale oplossingen voor dit weer. Harold heeft de paraplu ingeschakeld. Zijn broer, achter hem, zit behaaflijk in de cabine.
Voor de rondrit heeft Luc Bisschop, voor zijn vertrek, een prachtig parcours uitgestippeld... helaas, met al die regen valt er niet echt van te genieten.
Na de rondrit is er de traditionele bbq in de feesttent. Daar vergeet iedereen het slechte weer. Ondertussen is het ook droger geworden. Luc Timmerman wil aan de warmte van de uitgedoofde houtskool zijn nog klamme broek wat drogen.
Tussen de bbq en de zegening rond 15.30H kan men andere jaren op de rommelmarkt in het dorp gaan snuffelen... maar dit jaar kon dat niet : de kramen waren voor de middag al opgedoekt... wat zit je daar te doen in zoveel regen ?
In de feesttent is het daarom heel die tijd druk gebleven.
Rond 15.30H start iedereen zijn tractor, om bij droog weer stoetsgewijs langs de kerk voor te rijden. Daar wacht de pastoor om al die tractoren te zegenen.
DOTV, een bevriend clubje uit Moerkerke-Sint-Rita, ontvangt op hun uitvalsbasis in Sint-Rita, 44 oldtimertractoren voor hun eerste rondrit dit jaar.
Bij Guido en Linda is er gewoontegetrouw een gezellig ontbijt op het terras, met zicht op de geparkeerde tractoren. Gezellig... nou ja, ware het weer beter geweest het had nog veel gezelliger kunnen zijn. Het is maar zozo in de ochtendkilte met een snijdende wind, maar gelukkig toch droog.
Kwart voor 10 wordt iedereen verzocht zich klaar te maken voor de start van 10.00H. De politie gaat de start begeleiden en de groep over de Expresweg helpen. Iedereen is goed ingepakt om de koude wind te trotseren.
Iedereen wordt bij het verlaten van de startplaats gefotografeerd. Hier Ingrid... die helaas naar de andere kant kijkt. Zij wil achterom kijkend haar boer fotograferen als hij op de straat komt.
De rit is weer goed doorspekt met godvergeten weggetjes, die op bijna geen enkele kaart meer te vinden zijn... alweer een soort openbaring dus. Zo komen we langs een smal baantje naast het kanaal in Sluis terecht. Daar moet zorgvuldig geparkeerd worden zodat andere weggebruikers nog door zouden kunnen. Boer lijkt een beetje stijf van het zitten.
Twee behulpzame zielen helpen hem om zijn regenbroek uit te trekken. Die had hij aangetrokken als bescherming tegen de wind... maar daarmee ga je toch niet in een horecazaak binnen... Ja, in Sluis is er een drinkstop ingelast.
Dan wordt het stilaan tijd om het programma verder af te werken. De colonne verlaat de parking van 'ter Mude'... nog steeds goed ingepakt, want het weer blijft guur.
Rond Sluis moeten we op de parallelweg, geschikt voor het trage verkeer, om het gewone verkeer niet te hinderen. Dat is wel lekker rustig rijden... en veilig ! We rijden via Draaibrug en de achterkant van Aardenburg naar Eede.
In Eede is er nog eens een drinkstop voorzien. Daarvoor is het Hippisch Centrum 'Primeur' uitgezocht. Dit is een heel landelijke locatie met een cafetaria boven, met zicht op de binnenmanège, en ook een buitenterras... en al die tractoren kunnen er op hun terrein staan.
Daar is voor ons de rit geëindigd. We zijn daar nog een groot kwartier rijden van huis. Dus nog eens mee terug naar Sint-Rita om vandaar nog eens 50 minuten terug te keren naar huis... dat is voor ons een beetje zinloos. De inrichters geven ons daarin gelijk.
De Clubrally, een jaarlijks terugkerend evenement bij RMTV, is voor onze oldtimertractorenclub telkens weer een hoogdag. Dit jaar zeker... we hebben in jaren niet zo'n stralend weer gehad voor onze rally.
De hoeve van Eric Leroy, op de Landsdijk, is deze keer de gastlocatie. Vanaf 8.30H kunnen de deelnemers daar verzamelen voor het ontbijt. Iedereen is er met het prachtige weer al vroeg bij en het wordt er al gauw een gezellige drukte.
Om 10.00H stipt verlaat Eric zijn erf aan de kop van 88 tractoren... een indrukwekkende colonne doorkruist de omliggende polders via rustige, verkeersarme wegen. Neef Filip bemant onze Deutz D4006, samen met zijn dochters Eline en Anke. Die hebben reeds lang uitgekeken naar deze rit.
We rijden door Kaprijke en Sint-Laureins naar Eede. Daar heeft Eric, bij 'loonbedrijf van Hal', juist over de landsgrens op nederlands grondgebied, afspraken gemaakt voor de lunch. Dat is nogal wat om 88 oldtimers netjes te parkeren. Bij van Hal zijn ze er wat trots op om zo'n grote groep tractoren op hun terrein te hebben.
Voor de lunch heeft RMTV, traditiegrtrouw, beroep gedaan op traiteur Brabo... met zijn befaamde 'Brabo's beenhespbuffet'. Met de meegekomen passagiers en de bewoners van de firma van Hal erbij zijn er 157 mensen aan tafel.
Na de lunch zoekt iedereen zijn tractor op om aan het vervolg van de rit te beginnen. Boer staat al startensklaar en wacht op Ingrid, die eerst nog even haar 'boer-in-zijn-element' op de foto wil.
Langs landelijke wegen komen we in Sint-Kruis terecht. Neef Filip is zijn meiden kwijtgeraakt... die wilden na de lunch per se bij Georges Campe gaan zitten... niet in zijn woonwagen, maar bij Georges in de ruime tractorcabine. Dat vinden zij leuk, Georges heeft altijd van die toffe wonderbaarlijke verhalen.
In Sint-Kruis zijn veel inwoners naar buiten gekomen om de passage van al dat kleurig 'oud ijzer' te bewonderen of te fotograferen. Aaron Buysen stuurde ons nadien zijn foto's door... o.a. Boer en Ingrid, die samen op de Massey-Ferguson door zijn dorp rijden. Bedankt Aaron... zo komen we ook eens aan een mooie foto van onszelf.
Van Sint-Kruis, door Sint-Margriete, naderen we naar Waterland-Oudeman, waar er bij familie van Eric, op hun hoeve een stop geregeld is voor toiletbezoek en een ijsdegustatie.
Voor de Historische Rondrit vertrekken we om 7.30H vanuit Sint-Laureins naar Lochristi. Dit is een evenement van OTL-De Lozen Boer.
Na een ontbijt, 2 koffiekoeken met koffie, vertrekken een 50-tal oldtimers aan het Bonanza-saloon van Raf Janssens. Boer rijdt achter Marianne het terrein af.
Het wordt een mooie vrij landelijke rit. Ingrid heeft de gewoonte zich af en toe eens aan de kant te zetten om foto's te nemen en dan terug in te voegen zodat er een andere tractor in beeld komt op de foto's bij het omkijken. Zo is ze wat achterop geraakt. Boer heeft even gewacht en voegt nu weer in achter haar.
In Hijfte, bij 'De Kneut', is een een lunchstop geregeld voor 3 sandwiches met beleg en soep. Daar wordt een mooi opgezette Steyr gekeurd.
Langs heel rustige straatjes en veel onverharde paden wordt heel de omgeving doorkruist. Dat levert mooie beelden op.
Onderweg hebben we landbouwers gezien die wel moeten werken. Deze man denkt zeker :" Ik rij anders toch maar in de weg. Ik kan best aan de kant blijven staan en samen met de hond van de voorbijrijdende kolonne genieten." En, zo te zien, geniet hij er echt van.
In de namiddag is er nog een gesponsorde drinkstop in Zaffelare, bij Everaerts drankcentrale 'Hoppeland'. Dat is ieder jaar een vast onderdeel van het programma.
Vandaar is het niet zo ver meer terug naar het OTL-terrein. We zijn er, zoals gewoonlijk, te vroeg voor het eten... de bar moet nog wat opbrengen natuurlijk. In afwachting drinken we dan maar wat.
En het eten was er, zoals altijd, weer eens niet op het afgesproken uur. Bovendien was de beloofde bbq een ware ontgoocheling. Het was beenhesp... koude beenhesp met koude champignonssaus, koude aardappelen en groenten... en tot aller ongenoegen met brood... droog brood van de vorige dag... zonder boter. We zijn beter gewoon. We hebben dit jaar echt geen waar gehad voor ons geld. Het zal beslist de laatste keer zijn dat we naar de Historische Rondrit geweest zijn.
Na de 'super bbq' maken we ons klaar om huiswaarts te rijden.
Hemelvaartsdag is ieder jaar ècht een hoogdag in Adegem. Daar is er dan een groots opgezette autowijding, waar veel voertuigen graag naartoe komen. Wij gaan er al een paar jaar heen met een groeiend groepje oldtimertractoren.
We komen altijd vroeg, met de bedoeling bij de eersten aan bod te komen en daarna nog een flinke ronddrit te maken. 27 tractoren zijn er vandaag naar Adegem gekomen. In afwachting van de wijding moet er natuurlijk uitgebreid bijgepraat worden.
Na de wijding rijdt Boer door tot een heel eind in de Hillestraat. Er wordt gewacht tot iedereen er is. We plannen om gezamenlijk naar Raf's frituur te rijden. Voor wie wil, kan er daarna een rondrit gedaan worden.
Na de lunch haken 9 tractoren af wegens andere plannen. En er zijn er nog 2 bijgekomen, die voor de wijding te laat waren maar wel zin in de rit hebben... Zo kunnen we met 20 tractoren aan een rondrit beginnen.
Wij rijden via de parallelweg naast de Expresweg naar Celiebrug... we hebben de natuurgebieden beneden Oostburg in gedachten. Op de brug zien we Freddy Missault.
Na Celiebrug naderen we de Baileybruf in Moerhuize... we naderen de nederlandse grens. Guido Timmerman is op de brug.
Na een rit langs de natuurgebieden maken we een afgespoken stop aan de trekpaardenmelkerij in Oostburg voor een plaske en een drankske.
We kunnen er ook bij de paarden naar de veulens gaan kijken. Ingrid knuffelt even een merrie.
Dan gaat de rit verder langs godvergeten plekjes naar het eindpunt toe.
Er is nog een laatste stop in Eede 'bij Greetjes'. Er moet wat gepuzzeld worden om al die tractoren netjes te parkeren... maar het lukt ! Na wat gedronken en veel gepraat te hebben wordt hier de groep ontbonden en gaat elk zijn eigen weegs.
RMTV heeft dit jaar de voorjaarsreis geprikt op zaterdag 14 april. Een mooie groep van 49 is present aan de opstapplaatsen : 37 stappen op in Eeklo, in Kaprijke komen er nog 11 bij en in Oosteeklo wordt nog iemand opgepikt.
Wij, mijn vrouw Ingrid in ikzelf, zijn in Kaprijke opgestapt : dat is voor ons gemakkelijk en dichtbij. Een bus van Robby Cars gaat ons een stukje over de grens brengen voor 3 bezoeken in Nederland.
Kwart voor 10 zinj we ter plaatse in Dussen voor een bezoek aan een ambachtelijke klompenmakerij. We worden ontvangen met een schuimgebakje en 2 kopjes koffie in een helemaal in stijl aangekleed zaaltje.
Daarna moeten we naar de werkplaats. De klompenmaker, Peter den Dekker, doet daar een uiteenzetting over zijn stiel... een leerrijk verhaal, doorspekt met ludieke anekdotes... terwijl hij een klomp vervaardigt met machines van rond 1900.
Rond twaalven rijdt de bus ons naar Dongen
Daar hebben we rond 13.00H een afspraak bij Henk van Loon, de nederlandse invoerder van Steyr. Hij verwelkomt ons in een zaaltje naast zijn eigen museum. Daar staat alles al klaar voor de lunch.
Onze club heeft een warme buffetlunch voor ons geregeld met twee consumpties erbij en nog een ijsdessert als afsluiter. Iedereen doet zich eraan tegoed.
Na het eten bezoeken wij het museum. Daar is van alles te zien uit de jaren stillekes : landbouwmachines, klein gereedschap, huisraad... maar de hoofdbrok heet uiteraard Steyr. Direct bij het binnenkomen staat, als blikvanger, een blinkende kleurige rij prachtig gerestaureerde Steyr-oldtimers... Indrukwekkend !
Met al dat moois is het bezoek hier een half uurtje uitgelopen, dat we pas om half 4 naar Goes kunnen vertrekken.
Daar stopt de bus bij een goed-bewaarde 'Tiendenschuur', die in 1750 gebouwd werd ten behoeve van het verzamelen van de tiendenbelasting, die de pachters verschuldig waren aan de grote landeigenaren. Elk jaar moesten zij 1/10 van hun oogst afdragen als vergoeding voor het gebruik van de grond.
In die schuur staat een vrij groot aantal nog bruikbare oldtimerploegen. De bewoner van dat hof en zijn maat zijn ervaren wedstrijdploegers en hebben de Scania buiten klaar staan om 's anderendaags naar een wedstrijd te vertrekken ergens vlak bij de duitse grens.
In een recentere loods tonen ze hun verzameling oldtimertractoren. Mooi gerestaureerd en naar hun zeggen doen ze het nog allemaal. Enkele worden er gestart.
Wegens het uitlopen van de stop bij Henk van Loon, wordt hier het bezoek vrij kort gehouden, om mooi binnen de planning terud thuis te kunnen zijn... en dat is mooi gelukt.
Voor de 145e Vette Veemarkt had de feestcomissie van Zomergem 25 oldtimertractoren besteld bij RMTV... een klusje dat Ingrid diende te klaren. De lijst was vlug vol. Op de dag zelf liet 1 deelnemer zich verontschuldigen omdat zijn vrouw de avond voordien haar arm gebroken had. Een andere deelnemer is vol goede moed thuis vertrokken, maar heeft onderweg zijn tractor moeten achterlaten met een afgebroken voorwiel. Grote pech dus. Maar toch : 23 oldtimers waren present voor een mooie tentoonstelling.
Hier zien we een deel van de show, bekeken vanaf de Dreef
Vanaf de Markt bekijken we de presentatie, zodat we de andere deelnemers ook in beeld krijgen.
Dit was de eerste uitstap van het nieuwe seizoen. Dus er moest even bijgepraat worden. De meeste deelnemers hadden elkaar sinds eind oktober niet meer gezien.
Onze voorzitter was ook ter plaatse gekomen om met zijn leden een praatje te doen. Hij wou er het fijne van weten waarom deze oldtimer in de verkeerde richting opgesteld staat... kwestie van een platte batterij, en in afwachting van de juiste opstelling werd de tractor, uit gewoonte, stilgelegd.
En zoals dat hoort : collega's in dezelfde hobby keuren elkaars pronkstuk.
De feestcommissie had direct na aankomst voor elke deelnemer voor een enveloppe gezorgd met 13,-€ en 3 consumptiebonnen... na de opstelling werd al dankbaar een bon verzilverd. Verse koffie wil er wel in na een vroege en mistige ochtendrit... zeker als men al van ver komt.
Ondertussen was de kerkdienst ten einde en de kerkgangers hadden best wel interesse in de tentoongestelde tractoren.
Het RMTV-Ledensouper gaat per traditie door op de eerste zaterdagavond na Allerzielen. Er waren 160 mensen ingeschreven, waarvan er enkelen niet zijn komen opdagen. Ze weten niet wat ze gemist hebben. Er was, jammer genoeg een flinke storing met de flits van het fototoestel, waardoor vele foto's een vuile bruin/gele schijn hadden, wat nergens op lijkt bij een kleurenfoto... Ik heb ze dus maar naar zwart/wit omgezet, wat een veel aangenamer resultaat geeft.
Wij hebben een familietafel besteld voor 10 persomen. Wij trakteren vandaag voor nicht Lieve en neef Ludwig en hun hele gezin. Er wordt een bloemkoolsoepje opgediend. Anke, Kaat en Eline proeven woorzichtig, want de soep is heet.
Tussen de verschillende gangen gaat Ingrid bij 'haar leden' een babbeltje doen. Hier is ze 'aan de gang' bij de tafel van de Steyerboys met van links naar rechts Hubert Staelens, Geert Vanhullebusch en Luc Vandekerckhove in beeld.
Nicht Lieve en schoonzus Linda voorzien het menu van commentaar. Het was dik in orde : lekker, ruim voldoende , en de bediening was vlot.
Tot bij het afruimen van het dessert zijn de dranken in de arrangementsprijs inbegrepen. Daarna kan er, mits betaling uiteraard, nog drank besteld worden... want er wordt veel bijgepraat en dat doet de kelen drooglopen. Ingrid aan de praat bij Christiaan Vermeulen en echtgenote.
Ondertussen zorgt Eddy Spillebeen, een RMTV-lid, voor aangename dansmuziek.
Tot in de stille uurtjes wordt er gedanst. De laatste feestgangers gaan rond 3 uur naar huis... met een voldaan gevoel !
Christiaan Vermeulen, een RMTV-clublid, vertrekt om 13.00H op kop van een 50-tal oldtimer-tractoren en loodst hen langs overwegend stille wegen door Bellem en de omliggende gemeenten. Wij veronderstellen dat hijzelf de rit uitgestippeld heeft... een heel mooie rit trouwens ! Onderweg is hier en daar zijn dochter Veroniek aan de kant van de weg te zien met een fototoestel. Veroniek zit in het bestuur van de plaatselijke LG. Zij heeft deze mooie foto van Ingrid, op de brug over het kanaal rijdend, doorgemaild (waarvoor dank !).
In Hansbeke, in 'het Pestelijntje' vlak bij het station, is een tussenstop geregeld voor een broodje-worst. Daar kunnen we ook een drankbon verzilveren en een rallyplaat in ontvangst nemen. Ingrid vult de gegevens van de tractor in eer ze hem aan haar oldtimer vastmaakt.
Het broodje-worst wil er bij iedereen vlot in... het is daar tevens gelegenheid om eens lekker bij te kletsen en te kijken wie er allemaal meerijdt vandaag. Hier is Johan de Baets in gesprek met mevr. De Muyt.
Na drie kwartier verpozen vertrekt de groep uit Hansbeke om de rondrit verder af te werken. Hier zien we Boer in de startblokken om Hansbeke te verlaten.
Even buiten de dorpskom moet Ingrid even achterom kijken en maakt een foto van een deel van de colonne oldtimers met de kerk van Hansbeke op de achtergrond... dà t levert een mooi beeld op.
In de plaatselijke Tabor-school worden alle deelnemers verwacht voor taart met koffie... en er is nog meer drankgelegenheid daarna. De ontvangst is daar dik in orde !
Voor het naar huis rijden komt Aureil Van Der Beken nog met een verrassing : Hij start zijn meegetrokken 'oorlogs-veldkeuken' op om pannenkoeken op te warmen, voor wie nog trek heeft.
De jaarlijkse Oldtimerdag van AJK-WZVL, de zesde al op rij, begint altijd met een rondrit van 25 km in de voormiddag, vertrekkende op telkens een andere lokatie en eindigend in Biervliet, waar het namiddagprogramma doorgaat. Dit jaar vertrekt de rondrit op onze eigen hoeve. Wij hebben daarvoor met de inrichters een voor ons aantrekkelijke regeling kunnen treffen en hebben de koffie-met-toebehoren bij de ontvangst gesponsord.
Vanaf 8.30H verzamelen 47 belgische en nederlandse oldtimers bij ons op de parkeerwijde. Dat wordt even een druk moment, want iedereen moet nog zijn arrangement betalen aan de inrichters, en na de rit die ze er al opzitten hebben naar ons toe, hebben ze best wel zin in een lekker bakje koffie.
Even voor negen maakt iedereen zich klaar voor de start. Een RMTV-lid zonder tractor is speciaal overgekomen om de start te fotograferen en heeft de foto's doorgestuurd, waarvoor dank aan Bart.
Bij de laatsten verlaat Boer ons hof, want hij wil natuurlijk voor hij vertrekt de loods afsluiten en het hek van de parkeerweide weer dicht doen. Zo rijdt hij het eerste stuk van de rit aan het einde van de colonne.
De menssen van AJK hebben een practige rit uitgestippeld door de rustige polders van Sint-Margriete, Waterland-Oudeman en Turkeije en een stop ingelast bij het mechanisatiebedrijf 'Riemens' in IJzendijke, voor koffie met boterkoek en toiletgelegenheid.
Vandaar gaat de rit door de polders van IJzendijke en Biervliet naar het gastadres voor het namiddagprogramme : Konijnenbergweg 1, hoeve Uitdewilligen. Het is daar een beetje een drassige aankomst als gevolg van de overdadige regen van de afgelopen twee dagen.
Eerste punt op het programma is daar een royale bbq voor de tractorrijders. Ondertussen vullen heel wat belangstellenden het terrein voor het namiddagprogramma : oldtimershow, demonstraties met moderne machines, ringsteken, balanceerwip, behendigheid en oldtimerploegen. Niet iedereen doet daaraan mee, maar ook voor wie nergens aan mee doet is er op het terrein veel te zien. Boer gaat met Boeleke op verkenning. Een praatje hier, wat kijken daar... en het is zo tijd om huiswaarts te rijden na de uitslag van de ploegwedstrijd.
Thuis aangekomen moet er nog wat nagekaart worden met Patrick die mee tot bij ons gekomen is omdat zijn jeep en remorque daar zijn blijven staan. Als zijn Carraro met ploeg geladen zijn vertrekt ook hij terug naar huis... naar Jabbeke.
De Smoufelbeekhoeve gooit ieder jaar tijdens de jaarlijkse kermis (de 2e zondag van september) met grote straatrommelmarkt ook zijn deuren open met een dagthema, demonstraties en behendigheidsproeven... en maakt er een gezellige oldtimerdag van.
Dit jaar is het dagthema John Deere. Zoals elk jaar, pronkt er op zijn oprit een spiksplinternieuwe restauratie van het thema-merk : een John Deere Lanz, type 500... die hij net op tijd klaar gekregen heeft voor zijn opendeurdag.
Op zijn hof staat er natuurlijk een heel gamma JD-tractoren, van heel oude tot heel recente modellen... mooi in een boog opgesteld aan het hoofd van de spelweide.
Andere merken zijn daar elk jaar ook welkom. Wij zijn met onze favoriete uitgangs-oldtimers naar 'Jaak zijn dag' gekomen : Boer met de Massey-Ferguson en Ingrid met de Deutz D4006, 6e en 7e van links in de showopstelling achter het museum.
De Opendeurdag bij Jaak is altijd een ontmoetingshoogtepunt voor oldtimerfanaten uit de heel wijde omgeving. Ingrid zit aan de koffie met geloofsgenoten en geniet er kennelijk van.
Boer heeft, op verzoek, postgevat aan de ingang van de wagenwielmakerij om onopvallend een oogje in het zeil te houden. Met al die in- en uitlopende kijkers heeft hij er zich geen moment verveeld en ook met velen een babbel kunnen doen.
Na de middag wordt het flink druk qua aanloop van bezoekers en de blikvanger van de dag wordt even opgestart. Ja, hij doet het... onder belangstellend oog van jonge en oudere clubleden.
Naarmate de namiddag vordert loopt het terras goed vol. Boer wordt aan zijn toezichtspost afgelost en kan een praatje doen met bekenden op het terras. Hier is hij in gesprek met nichtje Stephanie en haar verloofde Stephen.
Dan maar terug naar de wagenwielmakerij... daar heeft hij een stoel. Lekker alles en iedereen van commentaar voorzien en andere roddels vertellen, samen met Roger, die hem eerder afgelost heeft.
RMTV werd gecontacteerd om voor een stationaire show tijdens de Paardenmarktfeesten in Kaprijke een vijftiental oldtimertractoren te willen sturen. Ze hadden er een aantrekkelijke vergoeding van 13,-€ en 2 consupties per tractor voor over... en dà t om daar alleen maar te staan tussen 12.30H en 16.30H. De trekpaarden van De Brabander zouden er de hoofdshow verzorgen. Ingrid contacteerde de dichtsbij wonende leden en wist heel vlug die 15 oldtimers te regelen... en op de dag zelf verschijnen er 16... waar de organisatie niet moeilijk over doet.
We mogen ons opstellen in het midden van de langgerekte Paardenmarkt, vlak naast de vrij kleine ring waar de paardenshow gaat gebeuren. Verschillende mensen hebben hun tractor daar geparkeerd en zijn zelf vertrokken voor andere verplichtingen... die gaan hem 's avonds komen ophalen.
Boer heeft zijn Deutz D30 meegebracht.
Ingrid is met het Farmalleke gekomen. Dat is veel ouder dan haar Deutz, waar ze gewoonlijk mee uitpakt. Een mooi dingetje dat helaas geen groot snelheidsbereik heeft... maar Kaprijke is echt niet ver, dus dat kan echt wel.
Wat niet afgesproken was op voorhand stelde Marnix De brabander voor. Hij zou het mooi vinden als er tussen twee paadenacts een pauze kon ingelast worden om zijn volk wat op adem te laten komen. Kon die pauze niet opgevuld worden met een tractorenpresentatie in de ring ? Tja, niet iedereen is bij zijn tractor gebleven en er is niets in die zin voorbereid. Ingrid maakt van de nood een deugd, verzamelt wat informatie over de wèl aanwezigen hun oldtimer, en kan een voorstelling regelen van 10 oltimers. Boer rijdt als eerste zijn D30 voor terwijl Ingrid aan de microfoon een korte uiteenzetting geeft over elke tractor. Onvoorbereid kunnen wel geen mirakels gedaan worden, maar met een beetje flexibiliteit kan wel wat geregeld worden. Van verschillende tractoren kan behalve bouwjaar, land van oorsprong, KP, en meer van die techische gegevens ook nog een interessante anekdate verteld worden... de organisatie èn het publiek schijnt er toch van te genieten.
%%FOTO5%%%
De ring is wel heel klein voor een tractorenparade. Terwijl Boer, op de achtergrond, de ring al verlaat, wordt pas de derde tractor voorgesteld... Eric Leroy met een Ford Major.
Terwijl als voorlaatste de enige aanwezige 'gloeikopper' voorgesteld wordt, staat Boer reeds te wachten om als laatste Ingrid haar Famalleke voor te rijden... die kan dà t, terwijl ze vanop het podium uitleg geeft, uiteraard zelf niet doen.
Het jaarlijks 'Oud Landelijk Feest' in Vivenkapelle lijkt een beetje op zijn retour te zijn. Op de affiche was er sprake van 'Landelijk Feest'... en dat was zeker te merken. De straatanimatie met demonstrerende oude ambachten was te weinig om volk te lokken... maar de traditionele rondrit voor oldtimertractoren in de voormiddag was er wel... en dà à rvoor gaan wij er ieder jaar naartoe.
Tussen 8.30H en 9.00H komen 70 oldtimers in de centrumstraat aan in afwachting van de start om 9.00H stipt.
Met de politie op kop rijden ze dan een heel mooie, echt landelijke toer, van ongeveer 25 km. Dit jaar weer een andere rit dan andere jaren. Zo zie je steeds nieuwe dingen.
Het is toch een mooie vertoning als zo'n lange veelkleurige kolonne zich langzaam door de landelijke wegen slingert.
De tussenstop is dit jaar op het terrein van de 'Smoufelbeekhoeve' in Maldegem-Donk. Daar is achter het museum veel parkeerruimte.
De koffiekoek en het drankje worden er verdeeld en gebruikt rond de grote trampoline. Met goed weer is dat best gezellig.
De pauze duurt er niet lang, want er moet nog een stevig stuk verder gereden worden eer we terug op het kermisterrein van Vivenkapelle zijn. Vooraan Boeleke in beeld met Boer er vlak achter bij het verlaten van de 'Smoufelbeelhoeve'.
Bij de doortocht van het centrum van Sijsele lijkt het wel 'oldtimerdag'. Op de andere rijrichting staat een clubje scooters ons aan te kijken. Die maken kennelijk ook een leuke dagtrip.
Na een poos parkeert Boer zich in de wegberm. Wat scharrelen in de kofferbak moet een afleidingsmaneuver voorstellen... maar iedereen weet uiteraard wel waarom een man bij een maisveld stopt.
Na de mooie rit is er een broodjeslunch op het kermisterrein en nadien een oldtimerploegwedstrijd.
We zijn rond half 10 ter plaatse gekomen. Helemaal nog niet druk ! Onze bedoeling 'veel leuke foto's nemen' kan best uitgevoerd worden als er niet te veel toeschouwers in de weg staan. Wij vinden er een uitgestrekt demonstratieterrein met nog vrijwel geen activiteit. Maar ja, 't is nog vroeg en er kan nog heel veel veranderen.
Bourquin geeft trots wat uitleg over de Caterpilar-rupstrekker van 1940, waarmee hij voor de eerste keer zijn zaagmachine aandrijft. Hij heeft er veel werk aan gehad om hem in orde te zetten ; het schilderwerk moet wachten tot later.
We lopen dan maar het hele terrein rond om alles goed te bekijken. Daar komen we Jozef Wuyts tegen. Achie doet een praatje en Ingrid zet het duo op de foto. Jozef is een van de oudste ledn van RMTV en is helemaal uit Booischot naar Zulte gekomen. Oogstdemonstraties wil hij voor geen geld missen.
In de onmiddellijke nabijheid van een nieuwe loods, die voor dit oogstfeest ingericht is als lunchruimte, staan enkele verkoopsstanden opgesteld. Wie komt eten kan ze zeker niet onopgemerkt voorbij lopen. Er wordt even langs gelopen tot aan enkele oldtimers van Luc Bisschop, die naast zijn 'kraam' de aandacht trekken. Even een babbel gaan doen, is de bedoeling... maar Luc is spoorloos.
Na de lunch gaan we weer het terrein op, waar ondertussen heel wat bezoekers lopen en ook al gedemonstreerd wordt. Aan de stand van de vlasverwerking ontmoeten we Patrick Van De Walle uit Adegem en Dirk Blondeel uit Eeklo. Bijpraten natuurlijk ! Er is best veel belangstelling bij de vlasdemonstratie. Vlasverwwerking is iets dat in de Leiestreek thuishoort... en de mensen van nu zien graag hoe de mensen van vroeger dat deden.
De aanwezige tractoren staan op het terrein een beetje per merk opgesteld. Samen met Luc Timmerman uit Brugge en Ivan Keerman uit Oedelem lopen we ze allemaal langs om ze van commerntaar te voorzien. Om 15.00H begint er een paradetoer, waarbij alle tractoren voorgesteld worden. Na de paraderonde zijn we naar huis gereden.
Voor de 2de DOTV-rondrit van dit seizoen is Oostkamp als doelwit geprikt.
Op de vertrouwde gastlocatie in Sint-Rita komen 34 oldtimertractoren en 1 oldtimer-auto samen voor het traditionele ontbijt vóór de start. Even voor tienen brengen alle deelnemers hun stalen ros in startpositie.
Het wordt een ontspannende rit dwars door de velden naar de oversteek van de grote weg aan de Vossesteert in St.-Kruis, waar de politie bijstand verleent om de Maalse Steenweg zonder problemen te kunnen kruisen. Op een andere drukke plaats, in Assebroek, helpen ze ons nog eens door een druk punt. Zo komen we zonder zorgen aan de kinderboerderij 'De 7 Torentjes' voor een voormiddagdrink.
Wij gebruiken een drankje op het terras aan de achterzijde van de herberg. Ondertussen worden onze oldtimers, die aan de voorzijde staan te wachten, door andere bezoekers gekeurd en van commentaar voorzien.
Na de pauze wordt de rit verder gezet. Boer, vooraan in beeld, verlaat het terrein van de kinderboerderij.
Nu wordt er meer door de bewoonde wereld gereden : Boer vooraan, Ingrid in 3e positie in beeld.
Rotondes bieden een uitkomst op drukke punten... achterom kijkend nodigt dat uit voor een mooie foto. Daar maakt Ingrid uiteraard gebruik van.
Na een poos bereiken we Oostkamp, waar in feestzaal 'het Boldershof' een warm lunchbuffet geserveerd wordt.
Oostkamp is het verste punt van deze rondrit. Dus : na de lunch rijden we op ons gemakje terug naar het startadres... met onderweg nog eens een drinkstop in Sijsele in 'het Keunekot'. Daar is de parking een beetje te klein want we zijn er niet de enige bezoekers... maar aan de straatkanten is er ook nog parkeerplaats genoeg.
Binnen gaat het er leutig aan toe, maar buiten begint het te regenen. In de steeds natter wordende regen komen we terug in St.-Rita. Daar geven de beide opa's een gratis drink ter ere van de geboorte van het eerste kleinkind van Guido en Linda. Het weer wordt dusdanig nat dat er weinig zin is om de ambiance te rekken... en iedereen wil vlug naar huis toe... drinken op het kersverse Lowieke wordt beperkt gehouden. Het had leuker en uitgebreider gekund !
Ik ben De Pauw Achiel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Boer.
Ik ben een man en woon in Sint-Laureins (België) en mijn beroep is zelfstandige.
Ik ben geboren op 07/11/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: oldtimertractoren en ezels.
Ik zit niet meer actief in de landbouw, maar door de naam 'Boer' en de oude tractoren blijf ik mij betrokken voelen