Donderdag 27 mei kregen wij bezoek van de politie. Er stond een behendigheidsparcours op het programma. Iets waar de leerlingen heel lang naar uitkeken. Eerst een beetje oefenen hoe en aan welke kant we moeten afstappen, het parcours overlopen en daarna voor echt. Na de controle van de fiets legden we de proef af. Sommigen al wat vaardiger dan de anderen. Iedereen deed keihard zijn best. Wie weet maken we wel eens een fietstochtje...
Donderdag 20 mei was het zover, met z'n allen, jammer genoeg zonder juf Sofie en een aantal kids, vertrokken we richting Blankenberge. Gelukkig ging juf Ann mee op uitstap. Stel je voor dat we moesten thuisblijven. Een grote ramp en een paar teleurgestelde gezichten. Eerst een korte rit naar Gent. Wachtend op de volgende trein: 15 minuten vertraging, onze eerste kiekjes...
Ziezo, we zijn goed en wel vertrokken. Plaatsen gereserveerd, eventjes jassen en rugzakken opgeborgen. Tijd voor een drankje en een stukje fruit. Sommige leerlingen hadden voor hun tijdverdrijf een stripje mee.
Eenmaal aangekomen in Blankenberge kon de wandeling naar sea - life van start gaan. Toch wel een klein half uurtje stappen. Daar aangekomen was het eerst tijd voor de show. Geduldig wachtten we af tot de start van de show.
Ken jij het verschil tussen een zeehond en een zeeleeuw? Een zeehond gromt (grrrr) en een zeeleeuw blaft (uh - uh - uh). De zeehond zijn oren zijn gewone gaatjes. Een zeeleeuw heeft kleine oortjes aan de zijkant van zijn kop. Een zeehond kan zich enkel vooruit slepen met zijn voorpoten, terwijl een zeeleeuw op land zijn achterste flippers kan gebruiken als soort poten. Vanaf nu kun je jezelf dus niet meer vergissen...
Na een spectaculaire show, kregen de kids de vrijheid om rond te neuzen in het park. Sommige kinderen brachten een bezoek aan de otters, anderen aan de pinguïns. Nog anderen waren geboeid door het grote aquarium of de vele vissen in de kleinere aquariums.
Uitgehongerd kwamen de kinderen één voor één terug op de afgesproken plaats. Etenstijd...
Een dagje naar Blankenberge! Niet zonder een bezoekje aan de pier en het strand. De weergoden waren ons goed gezind. In de namiddag trokken we dus richting strand - zee - zon. Maar eerst weer een lange wandeling. Gelukkig langs de dijk dankzij juf Ann die de kuststreek kende. Volg de gids...
Lekker kuieren op het strand. Sommige kinderen rustten uit of bouwden kastelen. Anderen gingen als echt strandjutters op zoek naar schatten. Zij vonden heel veel wenteltrapjes, krabjes, mosseltjes en schelpjes. Zelfs op de trein kon je de zeelucht nog ruiken (hm).
'Een gevaar' aan de Belgische kust. De meeuwen hadden geen schrik van ons. Zij waren ook op zoek naar schatten. Maar geen zeevondsten maar wel etensresten. De meeuwen steelden gewoon de boterhammen uit openstaande rugzakken. Snel dichtritsen die zakken. Achteraf smulden wij nog van een ijsje. En dan terug naar De Pinte, niet zonder slag of stoot. ;-) Het was een super toffe dag met leuke activiteiten, prachtig weer en een super toffe bende. Jajaja, zeeschatjes, houd jullie maar al klaar voor volgend jaar. Dan gaan we met z'n allen een hele week naar zee. (nog eens bedankt juf Ann, om met ons mee te gaan)
Enkele sfeerbeelden van ons groepswerk. Er waren vijf verschillende opdrachten. Met behulp van een doorschuifsysteem werkten we elke opdracht uit. De kinderen ontvangden steeds weetkaarten en invulbundels. De opdrachten konden zij oplossen met behulp van de weetkaarten. Informatie leren opzoeken. Elke zoekopdracht eindigde met een doe - opdracht. (met dank aan juf Sofie, die beschikte over het nodige materiaal)
Opdracht: werkbundel bootje varen... De kinderen leerden verschillende boten kennen. Ook de verschillende havens kwamen aan bod. Achteraf was het tijd om de delen van een boot aan te duiden. Als afsluiter maakten de kinderen een bootje met behulp van een stappenplan.
Opdracht: werkbundel vuil water en proper water...
Deze opdracht was louter en alleen een doe - opdracht. De kinderen mengden water met allerlei zaken zoals olie, bloem, suiker,... Eventjes goed schudden en dan een half uurtje wachten. Daarna observeerden en noteerden ze wat er gebeurde. De tofste opdracht was uiteraard een waterzuiveringsstation bouwen. Wonder boven wonder, deze opdracht lukte bij elke groep. Het vuile water, dat we eerst zelf maakten, konden we inderdaad weer zuiveren met behulp van een fles, keien en watten. Echt top!
Yep, yep, een doe - opdracht met water. Plezier verzekerd. De kinderen moesten allerlei voorwerpen testen in het water. Zinken de voorwerpen of blijven ze drijven?
Hier losten de kinderen allerlei vragen op over het leven in zoet water. Prenten over dieren en planten kleven bij de juiste naam. Achteraf knutselden zij een waterlelie of een zoetwatervis.
Met weetkaarten en invulbladen gingen de kinderen alweer aan de slag. Hier moesten de kinderen schelpen, dieren, planten, eigenlijk alles wat leeft in zout water, opzoeken, herkennen en benoemen. Achteraf kozen ze een dier uit de zee en boetseerden zij die uit klei.
Project: Op en in het water: de weet - vragen - ronde...
Eindelijk was het dan zover. Onze weetvragen kwamen aan bod. Tijdens de brainstorm van het project, hadden vele kinderen vele vragen. Vandaar dat er een weet - vragen - ronde - activiteit werd gepland. Na enig denkwerk noteerde elke groep een duidelijk vraag. Daarna gingen we op zoek naar antwoorden in verschillende boeken. Als echte speurneuzen gingen we aan het werk. Een hele opdracht. Met zijn allen slaagden we er in om een mini - weetboekje samen te stellen. We hebben er alvast uitgeleerd... Enkele speurneuzen in actie, of net een beetje afgeleid?
Voor de kinderen van het tweede leerjaar was alles nieuw op woensdag. Juf verwelkomde hen voor een paar uurtjes in de klas van het derde leerjaar. Na de korte actua - ronde, met behulp van karrewiet, een computer en een beamer, konden we aan de slag. Juf maakte speciaal voor hen een werkbundeltje met doe - opdrachten over water. Amai, wat een puzzelaars in het tweede leerjaar. Met z'n allen slaagden zij er in om de piratencode te kraken. Ook de zeegetinte samenstellingen werden in een wip gevonden. Na een hele inspanning, tijd voor ontspanning. We leefden ons volledig uit op het bewegingslied. Plezier verzekerd. Tot volgend schooljaar sloebers...
Dolenthousiast waren de kinderen voor deze mini - uitstap. Met z'n allen waren ze niet weg te slaan van de vissers en de sloot. Ieder groepje met zijn hengel in het water en staren naar de dobber. Het stil zitten en het zwijgen waren moeilijkere opdrachten. Af en toe eens checken en een beetje lokvoer gooien. Al bij al beleefden we heel veel plezier. Maar niet te vergeten, visser Jitse en visser Darren heb een vis aan de haak geslaan. Bekijk maar eens de vrolijke, enthousiaste gezichten met massa's pretoogjes... Nogmaals bedankt visser Luc en Filip
Wat een drukke dag voor de derdeklassers. In de voormiddag brevetzwemmen, in de namiddag gaan vissen en naar de bib. Ik zou er niet van schrikken als de kinderen deze avond als schaapjes in slaap zouden vallen.
Een daverend applaus voor de brevetzwemmers. Voor de eerste keer waren er heel veel zwemmers die doorgingen tot het bittere einde. Ziehier de uitslag:
brevet 200 meter: Beau en Aaron brevet 400 meter: Zara, Pauline, Lucas, Darren en Lore brevet 800 meter: Bram en Raf brevet 1000 meter, jawel 1 kilometer: Roos, Loïse, Xan, Silke, Jana, Olivier en Chloë.
Nogmaals allen een dikke proficiat, juf is supertrots op ieder zijn individuele prestatie!
muziektheater met bewegingsexpressie en dansinitiatie
De kinderen proefden gisteren van het schoolfeestspektakel. We maakten kennis met het verhaal en men leerden ons verschillende dansen. De aanzet is gegeven, nu nog verder oefenen. Eventjes schetsen waarover het verhaal gaat:
Professor Van Dommelen is als enige wetenschapper in de bestaansleer op zoek naar harde bewijzen bij Het Bestaan. Samen met zijn medewerkster prof. Thérèse Lunette vraagt hij zich af hoe je zeker kan weten dat iets of iemand bestaat.
Naast de jonge en ambitieuze Lunette met de onhebbelijke gewoonte om alles te noteren wat Van Dommelen uitkraamt, is er ook de guitige Anna-Belle. Onder het motto Horen, zien en vooral niet zwijgen houdt ze de universiteit netjes. Zij heeft zo haar eigen mening over de bestaanslseer van Prof. Van Dommelen Op een dag ontspint zich tijdens een seminarie een pittige discussie tussen prof. Lunette en poetsvrouw Anna-Belle. Wanneer deze twee hierbij aan het dansen gaan en bovendien ook nog de aanwezige studenten meesleuren in het amusante debat, besluit Van Dommelen zijn accordeon vanonder het stof te halen.. Balcompagnie vzw
Benieuwd naar meer? Houd volgende datum alvast vrij:
Project tweedeklassers en derdeklassers: Op en in het water...
Vandaag mochten de kinderen een uitstap kiezen uit de vele voorstellen. Massaal is er gekozen voor 'hidrodoe'. Nieuwsgieirig? Neem alvast een kijkje op de website...
Project tweedeklassers en derdeklassers: Op en in het water...
Na de algemene tekenronde, waarbij iedereen zijn eigen voorstel tekende, selecteerden de juffen drie voorstellen die het meest aan bod kwamen. Uit de bus was namelijk gekomen: * op en rond de aarde * op en in het water * hoe zit ik in elkaar... Daarna was het weer aan de kinderen. Zij zochten reclame en brachten massaal boeken, voorwerpen en info mee over hun eigen keuze. Na de reclameronde was het tijd voor de stemronde. De kinderen uit het tweede en derde leerjaar hebben gekozen voor het project "OP EN IN HET WATER". Vanaf dinsdag 4 mei vliegen, of beter, varen we er in...
¢agenda: elke dag ondertekenen ¢opvang: ochtendopvang vanaf 08.00 uur => voor 08.00 uur naar dof- fijn, kinderen blijven tussen 15.45-16.00 uur bij hun juf
¢bewegingsopvoeding: zwemmen: elke vrijdag (zie frigokalender), vergeet je badmuts niet turnen: elke donderdag, vergeet turnzak niet (sportbroek, t-shirt en sportschoenen)
¢In de voormiddag eten wij een stukje fruit of groente, in de namiddag mag een koekje.