Geniet en laat je meeslepen doorheen het intensief en creatief werk van de derdeklassers.
Hier zijn de lustige reporters: "Hallo, welkom op de blog. De derdeklassers van de kleine prins staan klaar, dus bloggen maar."
Veel surfplezier
30-11-2009
Van keukenkluns - tot prins...: onze kookproef.
Een kort woordje uitleg over de kookopdracht: - de kinderen zijn verdeeld is groepen (meestal 6 per groep) - elke groep maakt volgende menu klaar: aperitiefhapje - soep - koud voorgerecht - voor elke gang zijn er telkens twee leerlingen verantwoordelijk, zij bepalen zelf wat ze klaar maken, of ze samen afspreken en samen koken, wie wat klaar maakt en meebrengt,... - groep 4 en 5, kookt op woensdag 2 december, proefronde vindt plaats op donderdag 3 december - groep 1, 2 en 3 kookt tijdens het weekend, proefronde vindt plaats op maandag 7 december - tijdens de proefronde proeven we van het gerecht, maak dus geen soep of voorgerecht voor 32 kinderen klaar, maak een gerecht voor vier personen maximum drie keer klaar - een toastje mag je bijvoorbeeld wel 32 keer beleggen en meebrengen - bordjes, tasjes, lepels, messen, ... moet je niet meebrengen, we gebruiken eetgerei van school - als er nog vragen zijn, spreek me gerust aan of stuur een mailtje
Op vrijdag 16 november hadden we met de derdeklassers en de vierdeklassers een uitstap gepland. Vroeg uit de veren en vol goede moed reden we met de lijnbus richting Gent decascoop.
20 november is de internationale dag van de rechten van het kind. Precies 20 jaar geleden werd op die dag het Kinderrechtenverdrag ondertekend. Deze speciale verjaardag werd dus gevierd in samenwerking met Unicef, ketnet en karrewiet. Samen met Kobe van Herwegen (de ketnetwrapper) leerden we spelenderwijs over de rechten van het kind door middel van animatie, een documentaire (in de genre van karrewiet) en vragen beoordelen als waar of niet. Op het einde van de voormiddag kregen we allemaal een foto met handtekening van Kobe en een ketnet potlood schrijft zonder fouten. Na deze hele belevenissen, zo dicht bij Kobe, gingen we rechting Sint Baafsplein. Daarna wachtte ons twee gidsen op. Samen met de gids verkenden we de stad. We gingen op zoek naar de verborgen schat. Bij enkele monumenten kregen we een woordje uitleg. We moesten steeds goed luisteren want achteraf stelde ze vragen. Als we de vragen correct beantwoordden kregen we een letter. Die letters vormden het sleutelwoord tot het vinden van de schat. Gelukkig hadden we een aantal goede luisteraars en puzzelaars en vonden wij de schat in de stallen van het Gravensteen.
Enkele weetjes die we te horen kregen:
- In het Sint Baafs bezochten we het Lams God. Daar kregen we een hele uitleg over het schilderij en de verdwijning van een paneel. - Het Belfort is een klokkentoren en moest enkele functies uitvoeren: het bewaken van de stad, het verdedigen van de schat, het luiden van de klokken. - Stenen huizen waren enkel voor de rijke burgers. Vandaar het spreekwoord stinkend rijke mensen. - Houten huisjes verdwijnen. - Het stadshuis is opgebouwd in twee delen, twee verschillende bouwstijlen. ...
Een woordje uitleg over de kringactiviteiten in klas 3...
Elke dag staat er een kringactiviteit op het programma. Een moment waarbij we smullen van onze koek. Sinds november zijn er enkele nieuwe kringen in onze klas. Deze kringen worden thuis voorbereid. De tijd voor een spreekoefening is afhankelijk van het onderwerp. Op voorhand wordt er aangekondigd wie wanneer aan de beurt is.
Een kort woordje uitleg over de nieuwe kringen.
1. Nieuwsflash: Binnenkort wordt onze klas omgetoverd tot een echte redactiekamer. We starten namelijk met een nieuwskring (binnenland, buitenland, showbizz, multimedia, sport, ). Elke week nemen enkele kinderen, steeds op dinsdag, een krantenartikel mee, dat hem of haar aanspreekt. Het werkblad nieuwsflash wordt ingevuld en het artikel wordt meegebracht. (of afdruk van het internet) De spreektijd bedraagt hier ongeveer 3 minuten.
2. Steracteur/ steractrice (poëzieronde)
Voor deze ronde breng je een gedicht mee dat jou aanspreekt. Je mag ook zelf een gedicht neerpennen. Deze ronde gaat door op woensdag. De spreektijd bedraagt ongeveer 5 minuten.
Wij gaan binnenkort beginnen met het houden van mini - spreekoefeningen in de klas. Het onderwerp luidt dieren. Kies een dier dat jij dolgraag wilt bespreken. Ga thuis of in de bibliotheek op zoek naar een infoboek of boeken over jouw onderwerp.Lees en bekijk het heel goed! Breng het boek ook mee naar de klas. Het kan je helpen bij je spreekopdracht. Denk er aan, de spreekoefening hoeft niet langer dan 5 minuten te duren.
Net voor de vakantie mochten we een voorstel voor een project indienen. In de vakantie verzamelden we allerlei materiaal, zoals boeken, teksten, kleurplaten, ... Sommige kinderen hadden al een tijdsband geknutseld, een filmpje gemaakt en anderen waren zelfs verkleed. Vandaag stelden we ons eigen project voor. Er waren wel acht verschillende voorstellen. Daarna moesten we stemmen om zo tot één project te komen. Na enige tijd zweten, zwoegen en zuchten hebben we met z'n allen gekozen voor 'koken'. We hebben al verschillende ideetjes. Andere ideeën, kookboeken, informatieboeken, kleurplaten,... zijn welkom. Vanaf maandag 23 november gaan we van start met ons project.
Vrijdag 30 oktober: Onze halloween - party in de klas was de max. In de ochtend losten we enkele griezelige raadsels op. Daarna smulden we van de heerlijke kattentongen en spookjes. Uiteraard hoorde daar ook een heksenbrouwsel bij. Na de heerlijke smulpartij speelden we enkele akelige, spookachtige en spannende spelletjes. Ook in de namiddag kregen we nog een verrassing. We keken met z'n allen gezellig naar de film 'Anubis en het pad der zeven zonden'.
Koken met zn allen in de refter en de keuken van onze school.
Wat dacht je van kattentongen en spookkoekjes? Zoetgeurende koekjes die in je mond smelten.
Hmmm, die zouden heerlijk smaken, die zelfgebakken koekjes. Dus gingen we aan de slag in groepjes van drie. Ingrediënten wegen en mengen met de garde. Het zoete deeg op de bakplaat, in de oven en een kwartiertje wachten. En dan smullen maar !
Wil je thuis ook eens proberen. Dat kan, lees hier het recept:
bereiding kattentongen: stap 1: meng de boter met de bloemsuiker en de vanillesuiker stap 2: voeg de eieren toe en roer goed stap 3: voeg de bloem toe, meng alles nog eens goed zodat je geen klonters in je deeg krijgt stap 4: doe het deeg in een spuitzak en spuit alles op bakpapier stap 5: bak zeven tot acht minuten in een over op 200°C stap 6: dip de kattentongen in de chocolade zodra ze afgekoeld zijn, zdat je aan één kant chocolade hebt
bereiding spookkoekjes stap 1: verwarm de over op 180°C stap 2: meng in een kom de bloem met de basterd suiker, vanillesuiker en het zout stap 3: snijd met een mes de boter erdoor, kneed het mengsel met koele handen tot een egaal deeg stap 4: laat het minstens 15 minuten in de koelkast rusten stap 5: vorm balletjes van ongeveer vier cm doorsnee, van het deeg, druk ze plat op een met bloem bestoven aanrecht en vorm er spookjes van, maak ogen met behulp van een cocktailprikker en leg de spookjes op een met bakppaier bekleed bakblik stap 6: bak de koekjes in 15 minuten goudbruin en gaar , laat ze op een taartrooster afkoelen stap 7: roer de poedersuiker met 1 eetlepel water tot een dik glazuur en bestrijk de spookjes ermee stap 8: laat het glazuur drogen en smullen maar ...
Onze kringactiviteit op donderdag heeft als invulling 'leeskriebels'. Op dit moment zijn we met z'n allen benieuwd naar de afloop van het volgend verhaal 'Juf wil bloed' - Dirk Vranken...
"'Goedemorgen! Ik ben juf Mina'. Daar staat ze dan, de nieuwe juf. Ze draagt een strakke, zwarte jurk; Haar lange haar is wit. Zo wit als sneeuw. Net als haar gezicht. Haar ogen glimmen als natte, blauwe ijsklompjes. Alleen haar mond lijkt warm. Haar lippen zijn zo rood als bloed ..."
"De nieuwe juf lijkt aardig, maar ze gedraagt zich nogal vreemd. Waarom moeten de gordijnen in de klas potdicht? En waarom draagt ze een zonnebril terwijl de zon nauwelijks schijnt? Leen gaat op onderzoek uit, maar wat ze ontdekt kan ze aan niemand vertellen..."
¢agenda: elke dag ondertekenen ¢opvang: ochtendopvang vanaf 08.00 uur => voor 08.00 uur naar dof- fijn, kinderen blijven tussen 15.45-16.00 uur bij hun juf
¢bewegingsopvoeding: zwemmen: elke vrijdag (zie frigokalender), vergeet je badmuts niet turnen: elke donderdag, vergeet turnzak niet (sportbroek, t-shirt en sportschoenen)
¢In de voormiddag eten wij een stukje fruit of groente, in de namiddag mag een koekje.