Niet iedereen kent een sommelier. Een sommelier is iemand die wijn beoordeeld en combineert met gerechten (de gepaste wijn vinden). Andere woorden voor wijnkelner of wijnober. Een sommeliers is gespecialiseerd in wijn, en sommige kunnen zelfs het precieze jaar kennen door alleen te ruiken, proeven en te kijken naar het kleur. Men weet ook meteen de naam van de wijn. Natuurlijk zijn er ook 'slechtere' wijnobers die dat niet meteen kunnen.
De beste sterrenrestaurants hebben hun eigen sommelier. Maar het is wel een paar jaar leren, de normale afstudeerleeftijd is 30 jaar.
Nu zal ik het hebben over 'de ladder van Lansink. De ladder van Lansink is uitgevonden door Ad Lansink.
De ladder van Lansink draait rond recyclage. Bovenaan de ladder is het beste, het hoogste. Onderaan is dan natuurlijk het slechtste, wat je zou moeten vermijden (maar wat nog niet word gedaan!).
Dit staat op 'de ladder van Lansink' (1 is beste, 5 slechtste): 1. Afval vermijden, voorkomen. 2. Afval hergebruiken. 3. Afval recycleren. 4. Afval verbranden. 5. Afval storten.
Het is de bedoeling om zoveel mogelijk afval te verkopen en zo weinig mogelijk te storten.
Ik zal het hier hebben over roken. Roken heeft twee betekenissen: -Tabak roken: het inademen van een brandende sigaret en dan terug uitademen. -Verpakkend roken: het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen.
Ik zal het hebben over de tweede betekenis; het verpakkend roken. Vis en vlees word vooral gerookt om het langer te kunnen bewaren, maar men rookt ook kaas, groente, tofoe, zout en ingrediƫnten voor dranken (zoals whisky en thee) voor een speciale rooksmaak.
Het proces 'roken' is al eeuwenoud om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig word voedsel meer gerookt voor de smaak.