Mijn zeep ruikt nergens naar en word niet hard!!!???
Mijn zeep wordt niet hard
Hoelang heb je gewacht? Soms kan het heel lang duren. Dat ligt aan het soort vet, de hoeveelheden, de temperatuur, etc. Het kan zijn dat na een dag of vijf je zeep eerder taai dan hard is. Dit zal in de rijptijd verbeteren als het vocht langzaamaan verdampt. Waarschijnlijk heb je teveel water gebruikt. Is de zeep na vijf dagen nog niet hard of taai dan is er iets mis gegaan.
Mijn zeep ruikt nergens naar!
Dat kan. Zeep heeft van zichzelf geen zoete geur, eerder een weeïge geur. De zeep die je in de winkel koopt is kunstmatig geparfumeerd. Dit kan je ook zelf doen. Als je zeepmengsel dik is geworden kun je geurolieën toevoegen naar wens. Bij kleine hoeveelheden zeep is één of twee theelepeltjes vaak al genoeg
Deze stof is sterk basisch. De chemische notatie hiervan is NaOH. De oplossing wordt natronloog genoemd (in 't engels: lye). Wij kennen deze stof uit het dagelijks gebruik als caustische soda, ofwel gootsteenontstopper. De stof is erg bijtend, dus pas op bij het gebruik en laat kinderen er niet bij in de buurt komen!
(En pas ook op met je granito / composiet keukenblad. Die kan daar niet zo goed tegen ... )
Vet
Er zijn veel vetten. Er zijn dierlijke vetten en plantaardige vetten, verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Over het algemeen zijn dierlijke vetten verzadigd en hebben een vaste vorm. Verzadigde vetten verhogen het cholesterol gehalte. De onverzadigde vetten, dikwijls vloeibaar verlagen juist het cholesterol gehalte. Voor het maken van zeep zijn alle vetten geschikt. Afhankelijk van het soort zeep dat je wil krijgen kies je voor een bepaald vet of combinaties daarvan. In 't engels heet varkensvet: lard
Waarom schuimt zeep?En Waarom werkt zeep minder goed in hard water?Waarom werkt zeep minder goed in hard water?Waarom werkt zeep minder goed in hard water?
Water bestaat uit moleculen die aan de ene kant licht positief geladen zijn en aan de andere kant licht negatief. Door deze verschillende polen trekt water naar elkaar toe. Andere stoffen (zoals vuil) worden afgestoten door water. Zeep heeft een kant die ook polair is en een kant die dat niet is. Daardoor trekt de ene kan van de zeepmolecuul het water aan en de andere kant juist niet. Die andere kant bindt juist met bijvoorbeeld lucht. Als dit met veel moleculen naast elkaar gebeurt, ontstaat een vliesje van zeep tussen het water en de lucht. De luchtbelletjes in het water worden ingekapseld door de zeep en die blijven langer bestaan als belletjes. Hierdoor schuimt ze.
De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk in het water. Deze deeltjes bepalen de hardheid van het water. Deze zeep reageert met de kalk die aanwezig is in hard water en vormt een lelijke grijze neerslag. Pas nadat voldoende zeep is toegevoegd, zodat alle kalk uit het water is verwijderd, kan er schuim ontstaan en kan de zeep pas beginnen met schuimen
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog. Het loog zorgt voor het op gang komen van verzeping, een chemisch proces. De ambachtelijke zeepmaker kiest de olieën en vetten op basis van hun eigenschappen. Er kan geur worden toegevoegd in de vorm van essentiële olie uit kruiden en bloemen. Het risico hiervan is wel dat sommige mensen hier allergisch op reageren.
Hoe werkt zeep?
De zeepmoleculen komen los door contact met het water. De zeep maakt een soort brug tussen water en vet, twee substanties die elkaar normaal gesproken afstoten. Hierdoor is het mogelijk dat vet en vuil worden losgemaakt, binden aan de zeep en worden weggespoeld met het waswater. Vooral bij warm water is de ontvetting van de huid optimaal.
Zeep wordt al vijfduizend jaar gebruikt. De eerste zepen stammen uit Babylon, waar een cilinder van klei uit de periode rond 2800 voor Christus een zeepachtige substantie bleek te bevatten. Uit hiëroglyfen blijkt dat de oude Egyptenaren reeds baadden en ook zeep gebruikten. Romeinen en Grieken kenden van oorsprong de zeep niet; zij gebruikten oliën om hun huid te reinigen. Romeinse plattelandsvrouwen zouden de reinigende werking van zeep bij toeval hebben ontdekt. Bij het schoonmaken van hun was aan de oevers van de Tiber rivier, bleek hun was goed schoon te worden doordat de klei van de rivier was vermengd met dierlijk vet en as. Dit mengsel zou afkomstig zijn van de tempel van de berg Sapo, een naam die in veel talen terugkomt in het woord voor zeep. Onduidelijk is echter waar deze berg Sapo ligt, waardoor veel mensen aannemen dat dit een verzonnen verhaal is.
Wat is echte zeep?
Eigenlijk is veel zeep tegenwoordig niet meer dan een tablet gemaakt van synthetische detergenten. Die werden populair vanaf de Tweede Wereldoorlog, uit nood geboren toen er een gebrek was aan olie om zeep van te maken. Het oude zeepmakersambacht herleeft momenteel en er is meer aandacht voor traditioneel gemaakte zepen. De Savon de Marseille van Marius Fabre worden op ambachtelijke wijze volgens een traditioneel recept gemaakt. Echte zeep dus.