Inhoud blog
  • De groente- en fruitkalender
  • Eten bewaren. Hoe bewaar je voedsel het beste?
  • 4 manieren voor aardolie
  • Zonnepanelen
  • Kleine windmolens
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    techniek

    12-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De groente- en fruitkalender
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De groente- en fruitkalender

    Fruit en groenten zijn goed voor je, maar het is nog beter als je ze volgens het seizoen eet. De groothandelaars helpt je daarbij met een handige kalender en geeft je enkele goede redenen om voor seizoensgroenten en -fruit te kiezen.

    Tegenwoordig kan je bijna alle groenten en fruit het hele jaar door in de winkel vinden. Dankzij het ruime aanbod kan je van exotisch fruit genieten en zelfs al aardbeien eten … in februari. Om ten volle van de voordelen van groenten en fruit te kunnen genieten, is het nochtans beter ze lokaal en volgens seizoen te eten. Enkele redenen waarom je beter voor seizoensgroenten en -fruit kiest:

    Goed voor het milieu

    Ingevoerde groenten en ingevoerd fruit hebben een niet te onderschatten impact op het milieu: ze leggen lange afstanden af en moeten tegelijk ook correct bewaard worden. Dat impliceert algauw chemische behandelingen en een groot verbruik van fossiele brandstoffen. Hetzelfde geldt voor lokale groenten en fruit die in serres gekweekt worden. Deze methode vergt eveneens aanzienlijk wat energie om een constante temperatuur en optimale besproeiing te verzekeren. Lokaal gekweekte seizoensgroenten en -fruit hebben een beperktere impact op het milieu.

    Goed voor de gezondheid

    De natuur zit vaak goed in elkaar. Wanneer seizoensgroenten en -fruit rijp zijn, zijn ze ‘op hun best’: hun smaak en voedingswaarde zijn dan optimaal. Op dat moment zijn ze ook voor ons het beste. Wintergroenten, zoals kool, bevatten bijvoorbeeld veel vitamine D, waar we in die periode een grote behoefte aan hebben. Bovendien worden seizoensgroenten en -fruit dichtbij geteeld zodat ze nog boordevol vitamines zitten. Na de oogst neemt het vitaminegehalte namelijk geleidelijk af, maar lokaal gekweekte groenten en fruit liggen de dag na de oogst al in de winkel …

    Goed voor je portemonnee … en de lokale economie

    Hoe minder energie er nodig is voor teelt en transport, hoe minder chemische producten er gebruikt worden. Lokaal en volgens seizoen gekweekte groenten en fruit brengen minder productie- en transportkosten met zich mee. Logischerwijs zijn ze dus ook goedkoper voor de consument. Wil je dat zelf eens aftoetsen? Vergelijk dan gewoon de prijs van een bakje aardbeien in februari met die van in juni. Aangezien deze groenten en fruit dichtbij gekweekt worden, steunen we ook onze plaatselijke producenten. De groothandelaars werken we bij voorkeur zo vaak mogelijk met Belgische producenten. Zo kunnen we met hen een vertrouwensrelatie opbouwen voor een lange termijn en jou groenten en fruit van de beste kwaliteit bezorgen, tegen de beste prijzen.

    Goed voor meer dynamiek in de keuken

    Om je het leven makkelijker te maken, kan je onze twee kalenders uitprinten en op je koelkast hangen. De ene geeft maand per maand een overzicht van de seizoensgroenten, de andere doet hetzelfde voor het seizoensfruit. Als je regelmatig de lijst overloopt, zal je jezelf van tijd tot tijd zeker eens willen verrassen met een vergeten groente of een origineel stuk fruit, alleen al om andere smaken te kunnen ontdekken …

    12-05-2018 om 16:08 geschreven door wout gravensteyn  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eten bewaren. Hoe bewaar je voedsel het beste?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eten bewaren. Hoe bewaar je voedsel het beste?

    Eten bewaren. Elke dag wordt veel te veel voedsel weggegooid. U kunt eten wat nog goed is prima bewaren. Er zijn verschillende manieren om eten te bewaren, op een veilige manier. Hoe bewaard u voedsel en hoe zorgt u ervoor dat het langer houdbaar blijft? Hoe bewaart u groenten, fruit, vlees, vis, zuivelproducten, pasta, chinees eten of bijvoorbeeld brood, het beste?

    Eten bewaren is heel zinvol. Het bespaart u een hoop geld, maar ook is het verspilling om goed eten weg te gooien. Ten eerste is veel voedsel natuurlijk het beste houdbaar als u in het bezit bent van een goede vriezer. Alles wat reeds diepgevroren uit de supermarkt komt kunt u direct in de vriezer stoppen. Niet eerst laten ontdooien. Vlees wat u bij de slager koopt nog niet meteen bakt, kunt u zelf invriezen. Ook brood blijft zeer lang vers in de vriezer. Ook heerlijk is het om verse soep te maken, deze volledig laat afkoelen en dan in porties invriest. Soep blijft dan zeer lang goed. Veel producten kunnen ingevroren worden met een vriezer, ook rijst en pasta bijvoorbeeld. Om eten in te vriezen heeft u een vriezer nodig.

    Als u geen vriezer heeft en deze ook niet betalen kunt, bent u (deels) afhankelijk van een ijskast. Niet alles blijft echter goed in een koelkast. Hoe bewaart u groenten, fruit, kaas of vlees en vis in de koelkast?

    Eten bewaren koelkast?

    U kunt veel eten in een koelkast wat langer goed houden. Bij warm weer bederft eten meestal sneller. Ook warm eten kan sneller bederven als het een nachtje op het aanrecht blijft staan. Dat is nooit aan te raden. Als u eten over heeft, laat het dan afkoelen en berg het op in de ijskast. Verse ongekookte groentes kunt u niet invriezen, maar wel onderin de groentelade van de ijskast opbergen. Bij voorkeur in een krant gewikkeld of gebruik een papieren zak. Als de groenten al verpakt is, laat de groentes dan in de verpakking en bewaar ze onderin de ijskast. Voorkom dat het daar bevriezen kan, want dan verlept de groente heel snel en is het niet lekker meer. Welke groentes bewaart u in de koelkast?

    • Andijvie
    • Asperges (wikkel deze in een vochtige schone theedoek)
    • Bladselderij
    • Bloemkool
    • Broccoli
    • Champignons
    • Oesterzwammen
    • Knolselderij (kan ook in een koele ruimte of kelder bewaard worden)
    • Kool (alle kleuren) maar (kan ook in een koele ruimte of kelder bewaard worden)
    • Prei
    • Schorseneer
    • Spruitjes
    • Sla (onderin) de koelkast
    • Spinazie diepvries (in het vriesvak of in de vriezer)
    • Spinazie verse (onderin koelkast)
    • Witlof
    • Worteltjes met groen er nog aan
    • Winterpeen (berging of koude kelder)
    • Gekrabde worteltje (kort in de koelkast houdbaar), langer houdbaar in frisse berging of koele kelder

    Groenten bewaren, maar niet in de koelkast

    Een deel van de groenten bederft juist sneller in de koelkast. Deze kunnen beter bewaard worden in een koele ruimte, zoals een berging of kelder. Weer andere groentes moeten juist droog bewaard worden, of op kamertemperatuur. In en berging of kelder bewaart u:

    • Peulvruchten, zoals bonen en doperwten (ongekookt uiteraard)
    • Komkommer (niet bij tomaten opbergen)
    • Aubergine (niet bij tomaten opbergen)
    • Courgette (niet bij tomaten opbergen)
    • Paprika's
    • Verse kruiden
    • Tomaat
    • Uien

    Vlees en vis bewaren

    Vers vlees en vis kunt u het beste invriezen. Als u behoorlijk wat op voorraad wilt hebben kunt u echt het beste een vriezer aanschaffen. Dit bespaart u veel geld en veel gesleep met boodschappen. Bovendien kunt u vlees in de reclame kopen en direct in de diepvries stoppen zodat u altijd goedkoop vlees en vis kunt eten. Ook gekookt en gebakken vlees kunt u prima bewaren in de koelkast of een vriezer.

    Fruit bewaren? Hoe?

    Om fruit vers te houden kiest u voor zowel koelkast of kamertemperatuur, afhankelijk van het fruit. Het ene fruit is langer houdbaar dan het andere. Ingevroren fruit is niet lekker meer, omdat de structuur van het fruit dan kapot gemaakt wordt. Hoe bewaart u fruit het langste? In de koelkast kunt u bewaren:

    • Appels (apart houden van andere fruitsoorten en groentes)
    • Aardbeien
    • Bessen
    • Frambozen
    • Pruim
    • Mandarijntjes
    • Peer (apart houden van andere fruitsoorten en groentes)

    Welk fruit kunt u op kamertemperatuur bewaren?

    • Bananen: kamertemperatuur
    • Citrusvruchten: mandarijn, citroen, sinaasappel, grapefruit, enzovoorts. Deze fruitsoorten kunt u ook koel bewaren, in de kelder of berging. Als u van koud houdt mag het ook enkele dagen onderin de ijskast
    • Kiwi (apart houden van andere fruitsoorten en groentes)
    • Tropisch fruit

    Hoe verser het fruit, hoe langer het goed blijft. In de zomer of bij hoge kamertemperatuur zal het fruit echter sneller rijpen en sneller gaan rotten. Naarmate fruit langer blijft liggen nemen de vitamines af. Het is dus aan te bevelen het fruit lekker vers te eten.

    Hoe lang is groenten en fruit houdbaar?

    • In de ijskast blijft kwetsbare groentes, zoals bladgroentes en sla en dergelijke, enkele dagen houdbaar. Maximaal drie dagen, dan is het meestal niet lekker meer of het verkleurd of wordt slap of gaat rotten. U kunt de kwetsbare groentes dus het beste zo snel mogelijk opeten. Minder kwetsbare groentes, zoals bloemkool,. broccoli, worteltjes en boontje, zijn langer houdbaar, maximaal 5 dagen
    • Nog sterkere groentes zoals courgette en aubergine, paprika en winterpeen, kunt u maximaal een weekje goed houden. Afhankelijk van de staat van de groentes. Hoe verser, hoe beter houdbaar. Hoe eerder u het opeet hoe beter.
    • Bloemkool en lof kunt u langer dan een week goed houden
    • Tomaten tot 14 dagen
    • Komkommer tot 14 dagen
    • Verpakte groentes: bekijk de houdbaarheidsdatum
    • Zodra u groenten aansnijdt is de groenten kwetsbaarder en is minder lang houdbaar. Gesneden groentes dus dezelfde dag nog eten is het beste

    Temperatuur

    • Om groentes in de koelkast te bewaren kiest u voor een temperatuur van maximaal 7 graden. Leg het niet tegen het vriesvak aan, maar ook niet tegen harde spullen. De groentela is ideaal.
    • In de berging of kelder temperatuur ongeveer 8 tot 10 a maximaal 15 graden is prima
    • Op kamertemperatuur niet kouder dan 12 graden, en niet in de buurt van een kachel leggen

    Vlees, vis en kip bewaren

    Vlees, vis en kip zijn vleessoorten en deze moet u extra zorgvuldig bewaren. Rauw vlees kan in de koelkast slechts een paar dagen bewaard worden, in een vriezer (-18 of meer) wel tot enkele maanden.

    • Rundvlees in de vriezer: een half jaar tot een jaar houdbaar (IJskast: 2 dagen)
    • Varkensvlees in de vriezer: 4 maanden houdbaar (IJskast: 2 dagen)
    • Kip in de vriezer: 9 maanden (IJskast: 2 dagen)
    • Gehakt in de vriezer: maximaal 3 maanden (IJskast: 1 a 2 dagen)
    • Rauwe hamburgers in de vriezer: tot maximaal 3 maanden (IJskast: 1 dag)
    • Gebraden of gekookt vlees in de vriezer: 3 maanden (IJskast 3 dagen)
    • Vis in de vriezer: 2 maanden (IJskast: 1 a 2 dagen)

    Vlees of vis over van de BBQ? Gooi het meteen weg. Het heeft te lang buiten de koeling gelegen en het heeft in de buurt van een warmtebron of open lucht gelegen.

    Kaas bewaren

    Gewone Hollandse kaas kunt u beter niet in de koelkast bewaren. Leg de kaas op ene koele plaats, liefst in kaaspapier gewikkeld. Zachtere kaassoorten zoals Griekse kaas kunnen goed in de koelkast bewaard worden. Franse kaas, zoals Camembert of Brie, wordt op kamertemperatuur bewaard om snel te rijpen. Voor langere houdbaarheid volstaat een koele berging prima.

    Kant en klaar maaltijden

    Kant en klaarmaaltijden bevatten vaak veel zout en ook dikwijls conserveringsmiddelen. In de koelkast kunt u dergelijk voedsel ongeveer 2 dagen bewaren, in een vriezer enkele maanden.

    Babyvoedsel bewaren?

    Met kinderen moet u erg voorzichtig zijn. Zelfgemaakt eten voor de baby is zeer kort houdbaar. Geef het liever vers en direct. U kunt echter babyvoedsel wel bewaren. Werk altijd met steriele potjes en flessen en zorg dat uw koelkast helemaal schoon is. Dek het eten ook altijd zorgvuldig af.

    • Fruithapje van vers fruit gemaakt: 1 dag houdbaar in koelkast, in de vriezer: 3 tot 8 maanden
    • Groentehapje zelf gemaakt: 1 dag houdbaar in koelkast, in de vriezer: 3 tot 8 maanden
    • Moedermelk: 2 a 3 dagen houdbaar in een schone koelkast, in de vriezer 3 tot maximaal 6 maanden
    • Klaargemaakte flesvoeding: ongeveer 7 a 8 uur houdbaar in een schone koelkast

    Wat kunt u nog meer invriezen?

    Een vriezer is ideaal voor het bewaren van voedsel. U kunt bijvoorbeeld ook invriezen:

    • Restjes uit blikken
    • Vers gebak
    • Vers brood
    • Pizza
    • Soep (groentesoep, erwtensoep, goulash, kip, enzovoorts)
    • Waterijs en roomijs

    12-05-2018 om 15:37 geschreven door wout gravensteyn  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 07/05-13/05 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs