Inhoud blog
  • De groente- en fruitkalender
  • Eten bewaren. Hoe bewaar je voedsel het beste?
  • 4 manieren voor aardolie
  • Zonnepanelen
  • Kleine windmolens
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    techniek

    28-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 manieren voor aardolie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    4 manieren voor aardolie

    Aardolie kan je vinden in de zee of zo wel het land, het opboren van aardolie is meestal een lang proces dus als het op zee dan zijn er ook meestal kamers op de boot of het platform. Ik ga het vandaag maar over 4 soorten manieren hebben (1. conventioneel vast platform; 2. compliant tower; 3. tension-leg platform; 4. spar; 5. half-afzinkbare platformen; 6. Floating Production, Storage and Offloading-faciliteit; 7. sub-sea completion- en tie-back-to-hostfaciliteit). Een ander woord voor boorplatform is booreiland

    compliant tower

    Ontwikkeling bij de exploitatie van olievelden in steeds grotere waterdieptes werden de normale jackets te groot en zwaar om economisch nog haalbaar te zijn. In 1983 werd de guyed tower Lena geplaatst in een waterdiepte van 305 meter. Deze toren is met 20 tuidraden verstevigd en heeft daarnaast een drijftank ter stabilisatie. Nadat Bullwinkle werd geplaatst in 1988, het grootste jacket ooit in een waterdiepte van 412 meter en een gewicht van 49.375 ton, was men het erover eens dat er voor dieper water andere oplossingen moesten komen. Het duurde tot 1998 voordat de volgende compliant towers werden geïnstalleerd, Baldpate in 502 meter waterdiepte en het Petronius-platform in 535 meter waterdiepte. Deze platforms werden niet meer verstevigd met tuidraden. In 2005 werd voor het eerst een compliant tower buiten de Golf van Mexico gebouwd, het Benguela-Belize-platform voor de kust van Cabinda, Angola.

    Het oppervlakte van de basis van een compliant tower ten opzichte van een conventioneel jacket is slechts 1/12e, terwijl het gewicht ongeveer de helft is. Ze kunnen in een storm zo'n 1,5 à 2% van hun hoogte bewegen in horizontale richting, met een slingerperiodevan 30-33 seconden.

    tension-leg platform

    Een tension-leg platform (TLP) is een verticaal gemeerd drijvend olieplatform dat wordt gebruikt in waterdieptes van meer dan 300 meter voor de productie van olie of gas. De constructie is een groot halfafzinkbaar platform dat verticaal wordt afgemeerd. Het eerste TLP werd gebouwd door Conoco in 1984 en werd gebruikt bij de ontwikkeling van het Hutton-veld in de Noordzee waar de waterdiepte 147 meter was.

    Het platform wordt afgemeerd met behulp van tendons, lange holle palen, verbonden aan in de zeebodem geplaatste paalankers of zuigankers(suction-piles). Zodra deze bevestigd zijn, wordt het platform gedeeltelijk ontballast, waardoor er een grote trekkracht op de palen komt te staan, die ervoor zorgt dat het platform op zijn plaats blijft. Dit komt door de relatief hoge axiale stijfheid (lage elasticiteit). Zolang de tendons gespannen zijn, is het platform in staat om te weerstaan aan de verticale bewegingen opgewekt door de golven.

    Het diepste TLP is het Magnolia TLP in de Golf van Mexico in 1432 meter waterdiepte. In de loop van 2014 zal dit record overtroffen worden door Big Foot van Chevron die in een waterdiepte van 1581 meter zal worden geïnstalleerd.

    28-03-2018 om 15:54 geschreven door wout gravensteyn  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnepanelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zonnepanelen

    Ondanks de talrijke wijzigingen die het beleid omtrent zonnepanelen heeft gekend en nog dreigt te kennen, blijft een fotovoltaïsche installatie interessant voor de consument.


    Hoe werken zonnepanelen 

    de term “fotovoltaïsch” komt van het Griekse woord “photos” (= licht) en “Volta”, de uitvinder van de eerste elektrische batterij. In een fotovoltaïsche zonnecel wordt licht omgezet in elektriciteit. Hoeveel stroom een cel produceert, hangt af van hoeveel licht, direct of indirect, erop valt. En dat varieert gedurende de dag en het seizoen. De zon hoeft niet volop te schijnen; een beetje zonlicht is voldoende om stroom op te wekken. Zonnecellen worden aan elkaar geschakeld in zonnepanelen of zogeheten PV-modules. 

    bepaal je prioriteiten

    Alvorens zonnepanelen te plaatsen, doe je er echter sowieso goed aan om eerst alle andere ingrepen voor een grotere energie-efficiëntie uit te voeren: isoleren, superisolerende beglazing plaatsen, opteren voor een condensatieketel, zuinige toestellen kopen enz. Een energieaudit kan helpen om te bepalen welke maatregelen voorrang hebben. Met onze interactieve energiemodule zetten we je op weg. Pas daarna is het verstandig te gaan voor een fotovoltaïsche installatie. In dit dossier vind je hopelijk de antwoorden op al je vragen rond zonnepanelen.

    28-03-2018 om 00:00 geschreven door wout gravensteyn  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine windmolens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kleine windmolens

    Met een kleine windmolen op je dak kun jij zelf stroom opwekken, net als met zonnepanelen. Zo’n kleine windmolen is alleen goed voor het milieu als hij voldoende wind vangt.

    Kleine windmolens wekken voor de eigenaar groene stroom op. Ze zijn wat dat betreft vergelijkbaar met zonnepanelen. Bij het opwekken van elektriciteit komen er geen vervuilende stoffen en broeikasgassen vrij. De windmolen geeft echter pas milieuwinst als hij meer uitstoot voorkomt dan er bij de bouw van de molen en afvalverwerking ontstaat. Onderzoek laat zien dat het milieuvoordeel sterk afhangt van waar en hoe de windturbine is geplaatst. Alleen op locaties waar het voldoende waait, leveren de kleine molens meer energie dan ze hebben gekost.

    Kleine windmolens kosten meer energie dan ze opleveren

    Nog problematischer is dat de productie van persoonlijke windturbines vaak meer energie kost dan de machines gedurende hun levensduur opleveren (zie bijvoorbeeld dit raport). Ook gebeurt het dat kleine windmolens tijdens het gebruik meer elektriciteit verbruiken dan ze opleveren. De machines zijn dus niet alleen een slecht idee voor de portemonnee, ze schaden ook het milieu.

    Het fundamentele probleem is dat er in een bebouwde omgeving niet voldoende wind is en te veel turbulentie. Veel fabrikanten beweren windturbines te verkopen die wel werken in die omstandigheden, maar testresultaten bewijzen dat dit onzin is: de opbrengst van een windturbine wordt bijna volledig bepaald door de rotordiameter (zie het Nederlandse onderzoek) en de locatie (zie het Engelse onderzoek).

    28-03-2018 om 00:00 geschreven door wout gravensteyn  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 07/05-13/05 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs