Techniekblog@Ward
Inhoud blog
  • Ergonomie
  • Roken van voedsel
  • Barcode of streepjescode
  • Boorplatform of booreiland
  • Verschillende soorten energie
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    17-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roken van voedsel



    Roken van voedsel

    Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, zout en ingrediƫnten voor dranken zoals whisky en thee.

    Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de bijzondere rooksmaak.

    Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm en koud roken.



    Warm roken

    Warm roken is bedoeld om het voedsel te garen, houdbaarheid te verlengen en een smaak te geven. Dit gebeurt op een temperatuur van 52 tot 80 graden. Een hogere temperatuur laat de vetten smelten en water verdampen zodat de opbrengst drastisch verlaagt. Het is dus belangrijk om de temperatuur niet hoger te maken dan 80 graden. Hogere temperaturen worden wel gebruikt voor grillen, bbq en in de rookoven. Deze temperaturen gaan tot 125 graden.



    Koud roken

    Koud roken gaat geleidelijk en kan uren duren. Bij dit proces gaat het er om dat het voedsel wordt geconserveerd. De temperatuur van koud roken ligt onder de 25 graden.



    Installatie en houtsoort

    De installaties om te roken zijn zeer verschillend. Je hebt elektrisch, in normale oven, rooktonnen en een vorm van schoorsteen (schoorsteen niet geschikt voor in de stad).

    Elektrisch : roken met een warmte-element geeft een zeer goede controle over de temperatuur.

    Keukenoven en een rookslede is eenvoudig en gemakkelijk. Het grote nadeel is dat het volume beperkt is tot een maaltijd.

    Rookton/bbq met deksel is een simpele methode waarin een klein vuur, kolen of zaagsel wordt gebruikt. Nadat het op temperatuur is, wordt het deksel gesloten en de rook kan niet uit de ton. Deze methode werkt goed voor in de zomer met de gehele familie.

    Schoorsteen : deze methode gebeurt via een ondergrondse stenen tunnel. Deze is bedekt om grond om het rookvrij te maken. Een klein vuur wordt halverwege de tunnel gemaakt en de rook wordt via een houten schoorsteen omhoog geleid waar het te roken vlees hangt.

    Een oude deken van katoen houdt de rook tegen, meerdere dekens houden meer rook tegen. Dit duurt minstens twee tot drie uur en rookt het vlees koud. Na het roken kook je het vlees in water. Dit maakt het vlees direct schoon maar de smaak blijft behouden.



    Houtsoorten

    Veel houtsoorten zijn geschikt : eiken, beuken, appel, elzen, populier, kastanje, esdoorn of kersen zijn het meest geschikt. Voor vis wordt vaak eiken gemixt met beuken. Je hebt weinig hout nodig en zelfs snoeihout is ruim voldoende. Wat zeer belangrijk is dat je geen afvalhout, naaldhout, rot of beschimmeld hout gebruikt. Bij fruithout is het belangrijk dat het niet besproeid is met bestrijdingsmiddelen.


    Afbeeldingsresultaat voor roken van voedsel                        Gerelateerde afbeelding                                      











    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 14/05-20/05 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs