Techniekblog@Ward
Inhoud blog
  • Ergonomie
  • Roken van voedsel
  • Barcode of streepjescode
  • Boorplatform of booreiland
  • Verschillende soorten energie
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    17-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barcode of streepjescode
    Norman Woodland was samen met Bernard Silver uitvinder van de streepjescode. Zij zagen het belang van eenvoudige coderingen in om gegevens automatisch te verwerken.

    De streepjescode of barcode is de benaming voor een opeenvolging van lijnen die een code voorstelt en door een scanner gelezen kan worden. Afhankelijk van het coderingssysteem kan deze code uitsluitend uit cijfers bestaan of uit een combinatie van cijfers, letters en leestekens.

    De streepjescode dateert uit eind jaren 1940 en kent een vaste opbouw. Een van de meest algemene systemen is EAN-13. Dat bestaat uit 13 cijfers en elke cijfer is weer een combinatie van diverse streepjes en spaties.

    Sommige streepjes van de code zijn langer dan de andere. Vooraan zijn er twee beginstreepjes, achteraan eindstreepjes en in het midden twee lange streepjes die de code opdelen zodat de 13 cijfers makkelijker in te toetsen zijn als dit met de hand moet gebeuren.

    De eerste twee cijfers van de 13 vormen een landencode die aangeeft in welk land het bedrijf in kwestie is aangemeld maar dat hoeft niet het land te zijn waar het artikel is vervaardigd. Belgiƫ heeft landencode 54, Nederland 87. De volgende vijf cijfers geven aan wie de producent of importeur is en de vijf cijfers daarna vormen het artikelnummer dat het bedrijf aan het artikel heeft toegekend om de opslag en verkoop beter in de gaten te kunnen houden. Het laatste getal in de streepjescode is een controlecijfer.

    Het apparaat dat die donkere strepen en lichtere spaties omzet naar een bruikbaar elektrisch signaal noemt men een Barcode scanner.

    Een Barcode scanner bestaat uit een 3-tal onderdelen :

    1. Een gedeelte dat uitgestraald licht ontvangt en omzet naar een elektrisch signaal.

    2. Een gedeelte dat het elektrische signaal decodeert.

    3. Een gedeelte dat zorgt voor de verbinding naar de buitenwereld.

    Er worden vier verschillende technieken onderscheiden waarop het licht wordt opgewekt, uitgestraald en opgevangen. Dit resulteert in vier verschillende barcode scanners elk met specifieke eigenschappen en gebruiksmogelijkheden.

    Streepjescodes worden voor verschillende toepassingen gebruikt en voor vele toepassingen is een aparte codeermethode in gebruik. Op veel plaatsen waar met een groot aantal producten of mensen wordt gewerkt doen de reeksen streepjes, al dan niet samen met cijfers hun intrede. Bijvoorbeeld in de supermarkt op de producten. In ziekenhuislaboratoria registreert men met streepjescodes de honderden buisjes bloed die dagelijks binnenkomen. Bibliotheken gebruiken barcodes in boeken en op lenerskaarten om het uitlenen en terugbrengen te automatiseren. Bij het inchecken van bagage in een luchthaven krijgt die een barcode met de bestemming (IATAcode). De bagage wordt dan automatisch naar de juiste vliegtuigen gebracht, ook als de reiziger overstapt.Gerelateerde afbeelding                                                       Afbeeldingsresultaat voor barcode nederland                                                       















    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 14/05-20/05 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs