techniek
Inhoud blog
  • PMD
  • Verpakking van fruitsap
  • Suiker in fruit
  • Bewaren fruitsappen
  • Transport bananen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    07-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ijsen
    Welke eisen stellen jullie aan zeep?
    Voor mij moet zeep eerst en vooral lekker ruiken  . Een mooie kleur is ook belangrijk.
    En als ik me gewassen heb moet ik proper zijn  .


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-10-2014, 09:10 geschreven door wout  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.soorten zeep

    er zijn veel soorten zeep bv.
  • Geparfumeerde zepen
  • Babyzeep
  • Deodorantzeep
  • Desinfecterende zeep
  • Drijfzeep blijft drijven op water. Vetten en oliën worden niet verwarmd tijdens de bereiding, maar worden op kamertemperatuur opgeklopt. Ook wel 'whipped soap' of 'geklopte zeep' genoemd.
    ,...
    let op want elk van deze zepen heeft een andere bereiding .
    dat was het voor vandaag
    tot een volgend bricht


  • 0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-10-2014, 09:08 geschreven door wout  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe herkt zeep

    Hoe werkt zeep?

    Hoe werkt zeep? Je wast je haar met shampoo, doet de afwas met afwasmiddel en was je handen met handzeep. Zeep maakt schoon, dat weet iedereen, maar weten ze ook hoe dat allemaal in z’n werk gaat?

    Moleculen en atomenEen stof bestaat uit moleculen, iedere stof heeft zijn eigen molecuulsoort. Moleculen bestaan op hun beurt weer uit atomen.
    Een atoom bestaat uit een positief geladen kern, met daaromheen negatieve deeltjes (elektronen) die om de kern heen bewegen. Ionen zijn negatief geladen atomen.

    Het zeep-molecuul

    De molecuulformule van een stearaation (het zeep-ion) word op de volgende manier weergegeven:
    C17H35COO-
    • De ‘C’ laat zien dat er koolstofatomen inzitten. Het getal 17 geeft aan dat er 17 van die koolstofatomen aan wezig zijn. De ‘H’ staat voor het waterstofatoom, daar zitten er dus 35 van in enz.
    • Het stearaation zie je in grote aantallen op de afbeelding. Het heeft een geladen ‘kop’ en een staart die bestaat uit koolwaterstofionen.

    Micellen

    De stearaationen bevinden zich in eerste instantie aa het wateropppervlak. Hierbij steekt de staart boven het water uit en bevind de kop zich in het water. Maar zodra het oppervlak vol is, zoeken ze een andere uitweg, en dit doen ze door micellen te vormen. Een micel is een microscopisch klein structuur waarbij de uiteinden van de staarten zich naar elkaar toe keren, waardoor de stearaationen een structuur krijgt zoals op de afbeelding, maar dan zonder iets erin.

    De zeepwerking

    Wanneer je iets schoonmaakt in een teiltje water, zullen de vuildeeltjes in het water terecht komen. Hier kunnen ze echter niet opgelost worden.
    Maar als je zeep gebruikt, zullen de micellen het werk doen. Dat is de situatie die op de afbeelding staat beschreven aan de hand van een vuildeeltje. Deze stearaationen houden het vuildeeltje vast, en deze met vuil gevulde micellen zullen met het spoelwater worden weggevoerd.

    Luchtbellen!

    Wanneer je een bak water met daarin zeep heftig schud, kunnen de micellen zich vullen met lucht. Hierdoor ontstaan de luchtbellen.
    Veel zeepbellen samen vormen schuim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-10-2014, 09:04 geschreven door wout  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zeep soorten

    Zeepsoorten

    • Antibacteriële zepen doen wat ze beloven, ze doden bacteriën. Het gebruik van antibacteriële zeep kan zinvol zijn bij personen met een verstoord of verzwakt immuunsysteem of bij personen met grote open (operatie)wonden. Bij mensen met een normale conditie doet antibacteriële zeep meer kwaad dan goed omdat het ook bacteriën doodt die de huid juist gezond houden. Bovendien blijkt uit epidemiologisch onderzoek dat er geen significant verschil in de incidentie van opportunistische infecties is tussen gebruik van gewone en antibacteriële zeep. Tot in de jaren negentig werd antibacteriële zeep vrijwel uitsluitend in ziekenhuizen gebruikt, maar de laatste jaren is deze zeep ook populairder aan het worden bij de 'gewone' consument.
    • Glycerinezeep bevat meer glycerine dan gewone zeep. Glycerinezeep is zacht en kan transparant zijn als ook nog andere stoffen worden toegevoegd.
    • Alepzeep (of Aleppozeep) is een traditionele zeep uit Syrië die een hoge concentratie plantaardige olijf- en laurierolie bevat. Aangezien laurierolie volgens de Europese regelgeving niet gebruikt mag worden in cosmetische producten mag deze zeep alleen verkocht worden als huishoudelijk reinigingsmiddel.
    • Synthetische zepen bevatten geen zeep maar andere reinigende stoffen, meestal ook op plantaardige basis.
    • Plantaardige zepen bevatten (zoals de naam al zegt) geen dierlijke vetten. Veelgebruikt zijn olijfolie, palmolieen kokosolie.
    • Geparfumeerde zepen
    • Babyzeep
    • Sabon beldi is een dikvloeibare zeep, gemaakt van olijfolie. In hamams wordt deze gebruikt om voor het scrubben hier het lichaam mee in te smeren.
    • Deodorantzeep
    • Desinfecterende zeep
    • Drijfzeep blijft drijven op water. Vetten en oliën worden niet verwarmd tijdens de bereiding, maar worden op kamertemperatuur opgeklopt. Ook wel 'whipped soap' of 'geklopte zeep' genoemd.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-10-2014, 08:54 geschreven door wout  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De geschiedenis van zeep

    Het eerste bewijs voor het gebruik van zeep is bijna vijfduizend jaar oud en stamt uit Babylon. Een cilinder van klei uit 2800 v.Chr. bleek een zeepachtige substantie te bevatten, en ook werd een Babylonisch kleitablet van 2200 v.Chr. gevonden waar een samenstelling op staat beschreven die mogelijk een zeepachtige substantie op zou leveren als er lang genoeg wordt gekookt. Ook de Oude Egyptenaren gebruikten regelmatig zeep, waarbij de oliën van zowel dierlijke als plantaardige afkomst waren. Romeinse plattelandsvrouwen zouden de reinigende werking van zeep bij toeval ontdekt hebben. De klei van de oevers van de rivier de Tiber bleek te helpen bij het schoonmaken van hun was, doordat het vermengd was met dierlijk vet en as. Dit zou afkomstig zijn van de tempel van de berg Sapo, een naam die in veel talen terugkomt in het woord voor zeep. Er bestaat echter geen berg Sapo en meestal wordt aangenomen dat dit een verzinsel is.

    Romeinen en Grieken kenden van oorsprong de zeep namelijk helemaal niet; zij gebruikten oliën om hun huid te reinigen. Het laat-Latijnse woord sapo wordt voor het eerst door Plinius genoemd. Het is een leenwoord uit het Germaans: saipo-, getuige een zeer vroege Germaanse ontlening in het Fins: saippua. Oorspronkelijk was het de term voor de rode haarverf waarmee Germaanse krijgers een schrikwekkend uiterlijk poogden te verkrijgen. Uit het Germaanse woord ontstonden het Engelse soap, het Friese sjippe, het Duitse Seife en het Nederlandse zeep. Via het Latijn belandde het woord in het Italiaanse sapone, het Franse savon en Spaanse jabon.

    Zeep werd tot de Tweede Wereldoorlog veel als schoonmaakmiddel gebruikt, maar gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw is zeep bijna geheel verdrongen door andere detergenten zoals natriumdodecylsulfaat (ook wel natriumlaurylsulfaat genoemd).


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-10-2014, 08:47 geschreven door wout  
    Archief per week
  • 18/05-24/05 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs