Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).
Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees
werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel
langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de
bijzondere rooksmaak.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm en koud roken.
Koud roken gaat geleidelijk en kan uren duren. Bij dit proces gaat het er met name om dat het voedsel wordt geconserveerd.
Koud roken betekent niet per definitie dat het voedsel ook gegaard
wordt. De temperatuur van koud roken ligt onder de 25 graden.
Warm roken is meestal bedoeld om voedsel naast een specifieke rooksmaak te geven, ook meteen te garen.
Pmd is een afkorting voor het afval van plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.
Het verpakkingsafval wordt samen ingezameld en na sortering
gerecycleerd. De term is in Vlaanderen gangbaar en is ook in Nederland
in zwang geraakt.
Pmd wordt meestal in een blauwe pmd-zak
huis aan huis ingezameld. De zakken zijn doorzichtig, zodat de ophalers
kunnen zien of ze wel degelijk alleen pmd bevatten. Als dat niet zo is,
wordt de pmd-zak niet meegenomen en krijgt die een rode
weigeringssticker.
Pmd kan ook in minicontainers of in ondergrondse containers worden ingezameld. Verder wordt pmd in het containerpark
aanvaard. De zakken worden naar een afvalsorteercentrum gebracht, waar
de verschillende fracties gescheiden worden om erna te worden
gerecycleerd.
Hallo iedereen vandaag zal ik praten over appelsap!!!!
Appelsap is een non-alcoholische drank gemaakt van appels. Het sap wordt geperst uit verschillende soorten appels zoals Elstar, Jonagold, Cox's Orange Pippin en Goudreinette. Als appelsap gepasteuriseerd wordt kan het ongeveer een jaar bewaard worden zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Het sap dat in pakken in de supermarkt
wordt verkocht is meestal gefilterd, waardoor het helder wordt, en
gemaakt uit een concentraat van appelsap. Dit concentraat komt veelal
uit China, Zuid-Amerika, Turkije of Polen. Lokaal wordt het concentraat
aangelengd met water, waardoor er weer appelsap ontstaat. Door het
concentraat is er minder vervoer nodig, waardoor het appelsap goedkoper
is. Meestal is appelsap niet gezoet, er kan wel suiker of zoetstof of conserveermiddelen toegevoegd worden. De Nederlandse warenwet stelt verplicht dat ingrediënten en toevoegingen vermeld moeten zijn op verpakkingen.