Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofoe, zout en ingrediƫnten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).
Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees
werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel
langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de
bijzondere rooksmaak.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm en koud roken.
- Koud roken gaat geleidelijk en kan uren duren. Bij dit proces gaat het er met name om dat het voedsel wordt geconserveerd.
Koud roken betekent niet per definitie dat het voedsel ook gegaard
wordt. De temperatuur van koud roken ligt onder de 25 graden.
- Warm roken is meestal bedoeld om voedsel naast een specifieke rooksmaak te geven, ook meteen te garen.
|