Inhoud blog
  • bewaren van fruitsap en de verpakking van fruitsap
  • bewaartechnieken
  • De Ladder van Lansink
  • Fruitjuice,welkom
  • zekering en aarding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    techniek@school

    08-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bewaren van fruitsap en de verpakking van fruitsap
    Hey iedereen,
    vandaag schrijf ik een paar dingen over het bewaren van fruitsap.

    ° VERS fruitsap dient onmiddellijk geconsumeerd te worden omwille van het risico dat 
      micro-organismen het bederven en de voedingsstoffen verloren gaan!

      Je kunt het minstens 1 dag vers houden in de koelkast.

    Afbeeldingsresultaat voor vers fruitsap

    ° INDUSTRIEEL vervaardigd fruitsap gaat veel langer mee.
      
      Het gaat een jaar mee.

    Afbeeldingsresultaat voor industrieel fruitsap




    Houdbaarheid wordt op 2 manieren meegedeeld op verpakkingen.

    1° "ten minste houdbaar tot..."
    2° "te gebruiken tot...''

    Wat is het verschil nu tussen beiden?

    Afbeeldingsresultaat voor ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot

    Hier boven zie je dus de verschillen.Laughing

    VERPAKKING VAN FRUITSAP

    soorten verpakkingsmateriaalplastic        
                                                      karton
                                                      aluminium
                                                      papier
                                                      glas

    voorbeeld:                                 water
                                                      eieren 
                                                      blikje cola
                                                      vleeswaren
                                                      wijn



    Welke eisen stel je aan de verpakking voor fruitsap?

    °Langdurig bewaren.
    °Beschermen tegen microben.
    °Makkelijk op te slaan zijn en te bewaren.
    °Standaardafmetingen hebben die bij transport makkelijk zijn.

    Meest ideale verpakking voor fruitsap is: 

    1. brik
    2. glas
    3. plastic

    Waarom is 1 de beste?

    Omdat het recycleerbaar en stapelbaar is.

    TETRABRIK

    3 à 6 lagen 

    75% karton : voor de stevigheid
    20% plastic : voor een perfecte sluiting en als bindmiddel 
    5%   aluminium : als bescherming tegen licht en lucht

    Afbeeldingsresultaat voor lagen tetra brik


    Waarvoor wordt een tetra brik uitsluitend gebruikt? vloeistoffen

    Met welke organisatie sloot de Tetrapak firma een overeenkomst? Fost plus, Tetra Laval

    Wat doet deze firma voor ons milieu? recycleren/blikken sorteren

    Hoe heet de vuilniszak waar je het lege tetrabrik ingooit? PMD

    Welke kleur heeft die? lichtblauw

    Waarom is die doorzichtig? Zodat de ophalers kunnen zien of ze PMD-afval bevatten.

    Waarvoor staan de letters? Plastic Metaal en Drankkartons

    3 zaken die er niet thuishoren : aluminium folie , tandpasta , botervlootje

    Hoe scheidt men de 3 lagen van tetrabrik? Door het los te weken in een bad.


    Glas is ook best bruikbaar om fruitsap te verpakken.

    2 soorten : wit glas bv. voor fruitsap

                      gekleurd glas (groen bv. voor wijn, bruin bv. voor bier of blauw bv. voor water)

    Fruitsap wordt het best bewaard tegen warmte en lucht.



    Zo, dit was mijn laatste bericht over het project : ' fruitjuice'

    Ik hoop dat jullie er van genoten hebben Exclamation

    DAAAAG groetjesss Lotte.Razz





    08-05-2018 om 00:00 geschreven door lotteryckeboer  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bewaartechnieken
    Heyy beste bloggers,Surprised

    Je hebt veel technieken om je voedsel te kunnen bewaren vandaag zal ik er een paar geven die we in de les hebben gezien.

    Je kunt je voedsel namelijk : 

    - pasteuriseren
    - inleggen in
    - steriliseren
    - drogen
    - vacuüm verpakken
    - roken

    Natuurlijk geef ik jullie wat meer info.Wink

    Pasteuriseren 
    is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Het proces is vernoemd naar de uitvinder, Louis Pasteur.
    Afbeeldingsresultaat voor pasteuriseren
    Inleggen in
    is het conserveren van levensmiddelen door het in een conserveermiddel te leggen. Dit kan door: het inleggen in zout, ook pekelen genoemd → pekelharing, pekelvlees, maar ook zuurkool. het inleggen in zuur → tafelzuur, zure bom, piccalilly, rolmops, zilverui.

    Afbeeldingsresultaat voor inleggen in

    Stereliseren
    is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en sporen op of in allerlei materialen of stoffen.

    Afbeeldingsresultaat voor volle melk

    Drogen
    Het drogen van voedingsmiddelen is een van de oudste methoden om ze te conserveren.

    Drogen is het (natuurlijke of kunstmatige) proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.

    Drogen is ook de naam van de bewerking waardoor een stof of voorwerp droogt.


    Afbeeldingsresultaat voor gedroogd fruit


    Vacuüm verpakken
    In het dagelijkse taalgebruik hanteert men ook wel de term luchtledig.

    Afbeeldingsresultaat voor vacuum verpakken

    Roken
    is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen.

    Gerelateerde afbeelding

    Dit waren de bewaartechnieken dat we hebben gezien in de les.
    Ik hoop dat jullie het interessant vonden.

    Groetjes van Lotte!Razz







    07-05-2018 om 18:02 geschreven door lotteryckeboer  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Ladder van Lansink
    Hey bloggers,Smile

    vandaag zal ik het hebben over De Ladder van Lansink.

    De Ladder van Lansink is een standaard op het gebied van afvalbeheer.
    Genoemd naar Ad Lansink.
    Verwerking van afval, aandacht gaat naar voorkomen en niet naar storten.

    Het doel is zo hoog mogelijk op de trap te komen op het vlak van afvalgebruik.

    De Ladder van Lansink is opgebouwd uit de volgende 'treden':

    • voorkomen
    • hergebruiken
    • recycleren
    • verbranden
    • storten

    Hier zie je een foto van De Ladder van Lansink :

    Afbeeldingsresultaat voor ladder van lansink

    Een foto van Ad Lansink :

    Afbeeldingsresultaat voor ad lansink

    info Ad LansinkAdrianus Gerhardus Wilhelmus Josephus Lansink is een Nederlands voormalig politicus. 
    Namens het Christen-Democratisch Appèl was hij van 1977 tot 1998 lid van de 
    Tweede Kamer der Staten-Generaal.

    extra info Ladder van LansinkHet afvalbeleid is erop gericht prioriteit te geven aan de meest milieuvriendelijke verwerkingswijzen. 
    Deze staan bovenaan de 'ladder'. 
    Het beleid van de overheid moet erop gericht zijn zo veel mogelijk afval de Ladder van Lansink te laten 'beklimmen'. 
    In de praktijk betekent dit dat altijd zal worden gekeken of een bepaalde stap gerealiseerd kan worden. 
    Pas indien dit niet het geval is zal een volgende, lagere stap in aanmerking komen.


    Zo, dit was het dan voor vandaag.
    Ik hoop dat jullie iets bijgeleerd hebben.

    Groetjes Lotte!Razz











    07-05-2018 om 00:00 geschreven door lotteryckeboer  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitjuice,welkom
    Welkom terug bloggers!

    Deze keer zal ik 3 berichtjes plaatsen over ons project : 'fruitjuice'

    Wij hebben een hele boel nieuwe dingen geleerd in de les.
    Natuurlijk hebben we al een paar toetsen gekregen na de les maar er komt ook een HHT.
    Pffff leren!!!
    Maar ik vind het wel een tof project.
    De les na de HHT maken we zelf een fruitjuice.
    Ik werk samen met Floor en onze fruitjuice heet : FLOLO juice.
    Het juice bestaat uit ; water,suiker,aardbeien,framboosjes,watermeloen en bananen.

    Afbeeldingsresultaat voor fruitjuice watermeloen aardbei framboos banaan

    Ik hoop dat het een lekker sapje wordt!!!

    Zo dit was al een welkom terug berichtje. 

    Geniet van de volgende berichtjes.
    Daaaaag bloggertjes.Wink

    07-05-2018 om 00:00 geschreven door lotteryckeboer  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 07/05-13/05 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs