Heyy beste bloggers,
Je hebt veel technieken om je voedsel te kunnen bewaren vandaag zal ik er een paar geven die we in de les hebben gezien.
Je kunt je voedsel namelijk :
- pasteuriseren
- inleggen in
- steriliseren
- drogen
- vacuüm verpakken
- roken
Natuurlijk geef ik jullie wat meer info.
Pasteuriseren
is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Het proces is vernoemd naar de uitvinder, Louis Pasteur.
Inleggen in
is het conserveren van levensmiddelen door het in een conserveermiddel te leggen. Dit kan door: het inleggen in zout, ook pekelen genoemd → pekelharing, pekelvlees, maar ook zuurkool. het inleggen in zuur → tafelzuur, zure bom, piccalilly, rolmops, zilverui.
Stereliseren
is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en sporen op of in allerlei materialen of stoffen.
Drogen
Het drogen van voedingsmiddelen is een van de oudste methoden om ze te conserveren.
Drogen is het (natuurlijke of kunstmatige) proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.
Drogen is ook de naam van de bewerking waardoor een stof of voorwerp droogt.

Vacuüm verpakken
In het dagelijkse taalgebruik hanteert men ook wel de term luchtledig.
Roken
is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen.
Dit waren de bewaartechnieken dat we hebben gezien in de les.
Ik hoop dat jullie het interessant vonden.
Groetjes van Lotte!
|