hallo vandaag zal het gaan over de ladder van lansink
De Ladder van Lansink is een standaard op het gebied van afvalbeheer. De standaard is genoemd naar de nederlandse politicus ad lansicnk, die in 1979 in de 2de kamer een motie voor deze werkwijze indiende.
heyyy mensjess vandaag zal ik alle soorten van de bewaartechnieken zeggen.
je hebt 6 soorten:
-pasteuriseren
-inleggen in
-sterilliseren
-drogen
-vacuum verpakken
-roken
info
pasteuriseren:is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen
inleggen in:is het conserveren van levensmiddelen door het in een conserveermiddel te leggen. Dit kan door: het inleggen in zout, ook pekelen genoemd → pekelharing, pekelvlees, maar ook zuurkool. het inleggen in zuur → tafelzuur, zure bom, piccalilly, rolmops, zilverui.
sterilliseren:is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en sporen op of in allerlei materialen of stoffen.
drogen: proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.Drogen is ook de naam van de bewerking waardoor een stof of voorwerp droogt. Ook het verlagen van het gehalte aan een niet-waterig oplosmiddel wordt drogen genoemd, bijvoorbeeld het drogen van lijm of verf.
vacuum verpakken: in het dagelijkse taalgebruik hanteert men ook wel de term luchtledig
roken: is het bewaren van voedsel door het in rook van smeulend hout te leggen.