Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend in arbeidssituaties. Het is afgeleid van de Griekse woorden ergon (werk) en nomos (wet) en moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers verzekerd wordt. Bij het ontwerpen van consumentengoederen en interieurs speelt vooral comfort en het doeltreffend functioneren een rol.
DEFINITIES
Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.
Ergonomie (of human factors) is de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het begrijpen van de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem. Het is het beroep dat de theorie, principes, gegevens en methodes toepast om zo te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."
"De ergonoom draagt bij tot het zodanig ontwerpen en evalueren van taken, jobs, producten, ruimtes en systemen dat ze tegemoetkomen aan de noden, mogelijkheden en beperkingen van mensen."
Verder worden nog drie specialisatiedomeinen afgebakend:
Fysieke ergonomie: houdt rekening met de menselijke anatomie, antropometrie, fysiologie, biomechanica in relatie tot de fysieke activiteit. Relevante topics zijn de werkhoudingen, manueel hanteren van lasten, repetitieve bewegingen, werkgerelateerde musculoskeletale klachten, werkplekinrichting, veiligheid en gezondheid.
Cognitieve ergonomie bestudeert de mentale processen zoals perceptie, geheugen, denken en motorische reacties in de interactie tussen mens en systeem. Relevante topics zijn de mentale werkbelasting, beslissen, mens-computer interactie, menselijke betrouwbaarheid, stress en training.
Organisatie ergonomie focust op het optimaliseren van sociotechnische systemen zoals organisatiestructuren en processen. Onderwerpen zijn communicatie, ontwerpen van werkplekken en tijden, teamwork, participatieve ergonomie, telewerken en kwaliteitszorg
een rekenmachine is een apparaat waarop berekeningen kunnen worden uitgevoerd. Een rekenmachine is geen algemeen programmeerbare computer , hoewel er in sommige modellen wel eenvoudige functies kunnen worden geprogrammeerd. De eerste rekenmachines waren mechanisch, maar de huidige rekenmachines zijn elektronisch en werken doorgaans op batterijen .
GEBRUIK
Met een rekenmachine wordt over het algemeen een zakrekenmachine bedoeld. De andere soorten rekenmachines zijn niet meer in gebruik.
Op elke moderne zakrekenmachine kunnen minstens de volgende berekeningen worden uitgevoerd: optellen , aftrekken, vermenigvuldigen en delen . Uitgebreidere versies bieden ook worteltrekken , procentberekenen en allerlei wetenschappelijke en statistische functies zoals machtsverheffen sinus en nog veel meer.
Daarvoor zijn op de rekenmachine knoppen geplaatst zoals de aan-uit knop, cijfers ( 1, 2 enz ) , operator ( +, - enz ) , verschillende soorten functies
Rekenmachines worden gebruikt door mensen in financiële beroepen en ingenieurs om berekeningen uit te voeren die te simpel zijn om een echt computerprogramma nodig te maken. Ook worden ze gebruikt door leerlingen op lagere en middelbare scholen.
Een rekenmachine bestaat gewoonlijk uit een toetsenbord, bestaande uit een numeriek gedeelte en bij geavanceerdere modellen een alfanumeriek gedeelte en toetsen waaronder menu's en functies zitten verscholen, en een display om de invoer en resultaten te kunnen zien.
GESCHIEDENIS
De voorloper van de rekenmachine was het telraam. Ook instrumenten als het rekenliniaal werden wel gebruikt om berekeningen uit te voeren.
In 1623 bouwde Wilhelm Schickard de eerste mechanische rekenmachine die getallen van zes cijfers kon optellen en aftrekken. Deze machine had zelfs een bel die een overflow aangaf. Hij was daarmee Blaise Pascal en Gottfried Wilhelm Leibniz een twintigtal jaren voor. De rekenmachine werd gebruikt om astronomische tabellen te berekenen. Helaas heeft men daar toen het nut niet van ingezien, want zijn uitvinding ging verloren.
Daardoor heeft men lang gedacht dat Blaise Pascal de uitvinder van de rekenmachine was. Maar de tekeningen werden herontdekt in de negentiende eeuw in de briefwisseling tussen Blaise Pascal en Johannes Kepler. Een werkend model werd pas in 1960 gebouwd.
De volgende rekenmachine werd pas gebouwd in 1673 door Gottfried Wilhelm Leibniz, deze rekenmachine kon ook worteltrekken. Toch duurde het nog vele jaren voor de rekenmachine echt een succes werd. Veel mensen maakten in de daarop volgende eeuwen allerlei rekenmachines maar deze waren allemaal erg duur.
hallo allemaal ik zal het vandaag hebben over een belangrijk onderwerp namelijk gevaren op het internet.
Met internet kan je fantastische dingen doen: je kunt contact maken met de hele wereld, informatie vinden, muziek, spelletjes en video downloaden, tweedehands spullen kopen, chatten, e-mailen, cursussen doen, adressen vinden en nog veel meer.
Maar er zijn ook risicos!
GEVAREN
-VIRUSSEN
Via internet kunnen virussen binnenkomen op je computer. Sommige virussen maken je computer kapot of langzaam. Andere virussen geven criminelen de kans persoonlijke informatie van je te stelen: bv. wachtwoorden, bankrekeningnummers, creditcardnummers enz. Met je bankrekening of creditcardnummer kunnen ze dan dure spullen kopen op jouw rekening.
Er zijn ook virussen die je computer gebruiken om illegale of criminele dingen te doen. Één voorbeeld daarvan is spam: illegale reclame die naar zoveel mogelijk adressen gestuurd wordt. Maar zulke virussen kunnen ook inbreken op computers van bedrijven en geld of informatie stelen of veel schade maken. Virussen kunnen dus heel gevaarlijk zijn!
-WACHTWOORDEN
Op internet gebruik je vaak een wachtwoord, bv. voor je e-mail. Maar je hebt ook een wachtwoord als je een internet-bankrekening hebt. hier een paar tips dat je beter doet met je wachtwoorden.
- Gebruik een goede Virusscanner.
- Gebruik niet voor alle dingen hetzelfde wachtwoord. Bedenk verschillende wachtwoorden voor je mail, voor de bank en voor je DigID.
- Leg je wachtwoorden niet bij de computer, maar op een geheime plaats.
- Geef nooit je wachtwoord aan anderen! Zeggen mensen dat ze van de bank of van een andere organisatie zijn en je wachtwoord moeten weten? Geloof ze niet! Wachtwoorden zijn geheim en niemand mag ze vragen
-KINDEREN EN INTERNET :
op internet staan ook veel dingen die niet goed voor kinderen zijn. Sommige dingen zijn zelfs gevaarlijk. Zo is op internet veel seks te vinden, en ook kinderporno: sex van volwassenen met kinderen het is een raar onderwerp maar toch is het zo. Ook is er veel geweld te zien: bv. mensen die vermoord worden of fotos met veel bloed. Er zijn ook radicale islamitische websites. Die sites proberen jongeren soms zover te krijgen dat ze gaan vechten in een ander land.
Veel kinderen chatten elke dag via internet: ze praten met elkaar, soms ook met een webcam. Ze denken er vaak niet aan dat ook andere mensen alles kunnen lezen. Die mensen kunnen zelfs alles opslaan, ook dingen die eigenlijk niemand zou moeten weten. Ook weet je op internet niet altijd met wie je chat: je denkt bv. dat je chat met een kind, maar het kan een volwassene zijn. Die volwassenen gebruiken soms privé-informatie om kinderen te bedreigen: Als je niet doet wat ik zeg, maak ik alles bekend wat je verteld heb
dit was mijn bog ik hoop dat je at hebt bijgeleerd en je moet dus altijd opletten op het internet want je ziet wat er allemaal kan gebeuren of wat sommige jongeren doen.
hallo allemaal vandaag zal ik informatie geven over het merk apple. velen van jullie zullen het merk kennen omdat ze er waarschijnlijk een gsm van hebben of een computer. ik zal het dus hebben over wie het bedacht heeft en nog veel meer. WAT IS APPLE?
Apple is een Amerikaanse elektronicabedrijf dat op 1 april 1976 is opgericht. door Steve Jobs, Steve Wazniak en Ronald Wayne. op 3 januari 1977 besloot apple dat een geregistreerde bedrijfsvorm meer zekerheid en veiligheid bood.het bedrijf is bevestigd in Californie,Cupertino.
WAAROM HEET HET APPLE?
Steve Jobs was in de jaren 70 fruitarier en kwam volgens eisen zeggen zo op het idee om de firma Apple te noemen
hij zij: ik at in die tijd veel fruit.nu ben ik net zo'n vuilnisbak als iedereen.we waren ongeveer drie maanden te laat met het inzenden van de naam dus ik dreigde om het bedrijf Apple te heten. tenzij iemand voor 5 uur in de ochtend een ander naam kon vinden maar dat bleek dus niet zo te zijn het woord Apple bleef hangen in mijn hoofd dus vandaar de naam.
nu zal ik wat meer informatie vertellen over de oprichters.
STEVE JOBS ( PERSOONLIJKE INFO.)
zijn volledige naam is Steven Pauls Jobs. hij is geboren op 24 februari 1955 in Californie.
hij is jammer genoeg overleden in Californie op 5 oktober 2007 hij had alvleesklierkanker.
hij was samen met Laurene Powell en had 3 kinderen.
STEVE WOZNIAK ( PERSOONLIJKE INFO)
zijn volledige naam is Gary Stephen Wozniak, hij is geboren in San Jose op 11 augustus 1950. hij heeft nog 2 broers en hij is de oudste.
RONALD WAYNE (PERSOONLIJKE INFO)
hij kwam als laatste bij het bedrijf Apple maar hij kreeg veel geld. hij heeft het teken van Apple getekend onder een appelboom. hij schreef ook de handleiding van Apple. hij is geboren op 17 mei 1934 in Cleveland (Ohio)
de eerste foto is Ronald Wayne. en je ziet ook het Apple tekentje.