Inhoud blog
  • ladder van lansink
  • bewaartechnieken
  • bewaren en verpakking van fruitsap
  • steenkool+kerncentrale
  • aardolie en aardgas
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    techniek@ina

    19-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rekenmachine
    vandaag zal het gaan over de rekenmachine.
    een rekenmachine is een apparaat waarop berekeningen kunnen worden uitgevoerd. Een rekenmachine is geen algemeen programmeerbare computer , hoewel er in sommige modellen wel eenvoudige functies kunnen worden geprogrammeerd. De eerste rekenmachines waren mechanisch, maar de huidige rekenmachines zijn elektronisch  en werken doorgaans op batterijen 
                                                                                                           GEBRUIK

    Met een rekenmachine wordt over het algemeen een zakrekenmachine bedoeld. De andere soorten rekenmachines zijn niet meer in gebruik.

    Op elke moderne zakrekenmachine kunnen minstens de volgende berekeningen worden uitgevoerd: optellen , aftrekken, vermenigvuldigen en delen . Uitgebreidere versies bieden ook worteltrekken , procentberekenen en allerlei wetenschappelijke en statistische functies zoals machtsverheffen sinus en nog veel meer.

    Daarvoor zijn op de rekenmachine knoppen geplaatst zoals de aan-uit knop, cijfers  ( 1, 2 enz ) , operator  ( +, - enz ) , verschillende soorten functies 

    Rekenmachines worden gebruikt door mensen in financiƫle beroepen en ingenieurs om berekeningen uit te voeren die te simpel zijn om een echt computerprogramma nodig te maken. Ook worden ze gebruikt door leerlingen op lagere en middelbare scholen.

    Een rekenmachine bestaat gewoonlijk uit een toetsenbord, bestaande uit een numeriek gedeelte en bij geavanceerdere modellen een alfanumeriek gedeelte en toetsen waaronder menu's en functies zitten verscholen, en een display  om de invoer en resultaten te kunnen zien.

                                                                                                   GESCHIEDENIS

    De voorloper van de rekenmachine was het telraam. Ook instrumenten als het rekenliniaal werden wel gebruikt om berekeningen uit te voeren.

    In 1623 bouwde Wilhelm Schickard de eerste mechanische rekenmachine die getallen van zes cijfers kon optellen en aftrekken. Deze machine had zelfs een bel die een overflow aangaf. Hij was daarmee Blaise Pascal en Gottfried Wilhelm Leibniz een twintigtal jaren voor. De rekenmachine werd gebruikt om astronomische tabellen te berekenen. Helaas heeft men daar toen het nut niet van ingezien, want zijn uitvinding ging verloren.

    Daardoor heeft men lang gedacht dat Blaise Pascal de uitvinder van de rekenmachine was. Maar de tekeningen werden herontdekt in de negentiende eeuw in de briefwisseling tussen Blaise Pascal en Johannes Kepler. Een werkend model werd pas in 1960 gebouwd.

    In 1645 maakte de Fransman Blaise Pascal ook een rekenmachine die de naam Pascaline kreeg. De Pascaline was dus een van de eerste mechanische rekenmachines. Deze rekenmachine kon ook vermenigvuldigen en delen.

    De volgende rekenmachine werd pas gebouwd in 1673 door Gottfried Wilhelm Leibniz, deze rekenmachine kon ook worteltrekken. Toch duurde het nog vele jaren voor de rekenmachine echt een succes werd. Veel mensen maakten in de daarop volgende eeuwen allerlei rekenmachines maar deze waren allemaal erg duur.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 14/05-20/05 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs