Vers fruitsap dient onmiddelijk geconsumeerd te worden. Je kunt het minstens 1 dag vers houden in de koelkast.
Industrieel vervaardigd fruitsap gaat veel langer mee. De houdbaarheidsdatum van een brik fruitsap is bijvoorbeeld van 16/05/18 tot 16/05/19. Het gaat dus veel langer mee.
Houdbaarheid wordt op 2 manieren meegedeeld op verpakkingen.
1. "ten minste houdbaar tot..."
2. "te gebruiken tot..."
Betekenis? 1. Producten die vrij lang houdbaar zijn
2. Producten die minder lang houdbaar zijn
Op welke producten toegetast? 1. Droge voedingsmiddelen, producten met hoge suikers
2. Kant en-klaar maaltijden, zuivel
Hoe worden deze voedingsmiddelen het bes bewaard? 1. Bij kamertemperatuur
2. Bij maximum 4 graden
1.droge voedingsmiddelen voedingsmiddelen met hoge suikers
2.
zuivel kant-en-klaargerecht
Verpakkingsmaterialen voordbeeld
Glas confituur pot
Plastic waterfles
Karton eieren
Aluminium cola blikje
De meest ideale verpakking voor Fruitsap: 1. brik gevolgd door 2. Glas 3. Plastic
Waarom is 1 de beste? Het is goed stapelbaar en recycleerbaar.
Een brik bestaat uit 3 lagen -> plastic, aluminium, karton
75 procent karton -> voor de stevigheid
20 procent plastic -> voor een perfecte sluiting en als bindmiddel tussen de verschillende lagen
5 procent aluminium-> als bescherming tegen licht en lucht
Tetra Pak is een Zweedsemultinational wereldwijd marktleider in kartonnen verpakkingen voor de voedingsindustrie, zoals verpakkingen voor melk, vla, vruchtensappen en conserven. Ruimtebesparing en stapelbaarheid zijn grote voordelen van de door Tetra Pak gebruikte verpakkingen. Tetra Pak verpakt enkel vloeibare levensmiddelen. Het materiaal van een drankkarton als geheel wordt ook wel gelamineerd papier genoemd.
Waarvoor wordt tetrabrik uitsluitend gebruikt? Vloeistoffen
Met welke organistatie sloot de Tetrapak firma een overeenkomst? Fost Plus
Wat doet deze firma voor ons milieu? recycleren
Hoe heet de vuilnisbak waar je het lege tetrabrik ingooit? PMD
Welk kleur heeft die? blauw, doorzichtig
Waarom is die doorzichtig? om foutief gesorteerde zaken te zien
Waarvoor staan de letters? Plastic Metaal Drankkarton
Geef drie zaken dat NIET in de PMD mogen: tandpasta tube, aluminiumfolie, botervlootjes
Hoe scheidt men de drie lagen van tetrabrik? Door het los te weken in een bad.
ik zal vandaag wat meer vertellen over de Ladder van Lansink.
De Ladder van Lansink
De Ladder van Lansink is een standaard op het gebied van afvalbeheer. De standaard is genoemd naar de Nederlandsepoliticus Ad Lansink.
Het doel is om zo hoog mogelijk op de trap te komen op het vlak van afvalgebruik.
De Ladder van Lansink is opgebouwd uit de volgende 'treden':
preventie
hergebruik
recycleren
verbranden
storten
De "Ladder van Lansink - De Afvalhiërarchie" onderscheidt drie categorieën van omgaan met afval. Preventie en hergebruik hebben de hoogste prioriteit. Vervolgens recycling en hoogwaardige energiewinning. De minste voorkeur heeft het verbranden of storten van afval.
Ik zal jullie wat meer vertellen over Ad Lansink.
Adrianus Gerhardus Wilhelmus Josephus (Ad) Lansink is geboren op 6 juni 1934 en is een Nederlands voormalig politicus. Namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA) was hij van 1977 tot 1998 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Dat was het! hopelijk vonden jullie het een leuk bericht.
je kunt op vele manieren voedsel bewaren. Ik zal er een paar zeggen dat we in de techniek les hebben geleerd:
je kunt je voedsel namelijk bewaren in: - vacuüm verpakken
- roken
- pasteuriseren
- drogen
- inleggen in
- steriliseren
Vacuum verpakken
In dagelijkse taalgebruik hanteert men ook wel de term luchtledig.
Roken
Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee
Pasteuriseren
Pasteuriseren is proces waarmee de houdbaarheid van aan bederf onderhevige voedingsmiddelen in de voedingsmiddelenindustrie wordt geoptimaliseerd door de voedingsmiddelen kort te verhitten zodat schadelijke bacteriën worden vernietigt zonder dat daarbij de voedingsmiddelen zelf beschadigd worden. Het woord pasteuriseren is afgeleid van de uitvinder van dit proces namelijk Louis Pasteur.
Drogen
Drogen is het (natuurlijke of kunstmatige) proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.
Inleggen in
Je kan inleggen in:
het inleggen in zout
het inleggen in zuur
het inleggen in suiker
het inleggen in siroop
het inleggen in alcohol
Het zout/ het zuur/ de suiker/alcohol zorgen ervoor dat microben hun werk niet kunnen doen.
Steriliseren
Steriliseren is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, virrussen,schimmels en sporenop of in allerlei materialen of stoffen.
Dit waren de bewaartechnieken dat we in de les hebben geleerd.
Hopelijk vonden jullie het interessant en hebben jullie wat bijgeleerd.
Hey iedereen, ik zal weer eens wat posten op mijn blog. We hebben weer veel bijgeleerd. Ik zal 3 berichten plaatsen over: fruitjuice. Dit vindt ik eerlijk gezegd een leuker onderwerp dan de andere berichten dat ik al eens gepost heb! Hopelijk gaan jullie het interessant vinden. DAAAG groetjes, Floor