Hey beste bloggertjes,
je kunt op vele manieren voedsel bewaren. Ik zal er een paar zeggen dat we in de techniek les hebben geleerd:
je kunt je voedsel namelijk bewaren in: - vacuüm verpakken
- roken
- pasteuriseren
- drogen
- inleggen in
- steriliseren
Vacuum verpakken
In dagelijkse taalgebruik hanteert men ook wel de term luchtledig.
Roken
Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee
Pasteuriseren
Pasteuriseren is proces waarmee de houdbaarheid van aan bederf onderhevige voedingsmiddelen in de voedingsmiddelenindustrie wordt geoptimaliseerd door de voedingsmiddelen kort te verhitten zodat schadelijke bacteriën worden vernietigt zonder dat daarbij de voedingsmiddelen zelf beschadigd worden. Het woord pasteuriseren is afgeleid van de uitvinder van dit proces namelijk Louis Pasteur.
Drogen
Drogen is het (natuurlijke of kunstmatige) proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.
Inleggen in
Je kan inleggen in:
het inleggen in zout
het inleggen in zuur
het inleggen in suiker
het inleggen in siroop
het inleggen in alcohol
Het zout/ het zuur/ de suiker/alcohol zorgen ervoor dat microben hun werk niet kunnen doen.
Steriliseren
Steriliseren is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, virrussen,schimmels en sporenop of in allerlei materialen of stoffen.
Dit waren de bewaartechnieken dat we in de les hebben geleerd.
Hopelijk vonden jullie het interessant en hebben jullie wat bijgeleerd.
Vele groetjes Floor 
|