Dag beste bloglezer... In dit berichtje zal ik jullie bijleren over de geschiedenis van de zeep!
Het eerste bewijs voor het gebruik van de zeep is bijna vijfduizend jaar oud en stamt uit Babylon. Een cilinder van klei uit 2800 v.Chr. bleek een zeepachtige substantie te bevatten, en ook werd een Babylonisch kleitablet van 2200 v.Chr. gevonden waar een zeepformule op staat beschreven.
Ook de Oude Egyptenaren gebruikten regelmatig zeep, waarbij de oliën van zowel dierlijke als plantaardige afkomst waren.
Romeinse plattelandsvrouwen zouden de reinigende werking van zeep bij toeval ontdekt hebben. De klei van de oevers van de Tiber bleek te helpen bij het schoonmaken van hun was, doordat het vermengd was met dierlijk vet en as. Dit was afkomstig van de berg sapo, een naam die in vele talen terugkomt in het woord zeep.
Zeep werd tot de Tweede Wereloorlog veel als schoonmaakmiddel gebruikt, maar gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw is zeep bijna geheel verdrongen door andere detergenten.
Dag beste bloglezers... Deze keer zal ik de gereedschappen en machines tonen dat we gaan gebruiken om onze zeep te maken. Dit zijn ze: * maatbeker * keukenweegschaal
Dag beste bloglezers... Vandaag zal ik jullie vertellen welke grondstoffen en materialen we nodig hebben voor onze zeep te maken. Ik heb ze op een rijte gezet voor jullie.
- Gietzeep of 20 ml texapon
- Kleurstof: om de zeep een aangenamer uitzicht te geven. Oorspronkelijk is zeep weinig aantrekkelijk.
- Om de geur aangenamer te maken voegen we parfumolie toe.Het wordt gebruikt om verschillende cosmetische producten te maken, zoals eau de cologne, parfum, zeep, lotions enz.
- Parabeen: om het langer houdbaar te maken. Parabenen worden onder meer gebruikt in: medicijnen, inkten, verven en cosmetica. (= schoonheidsproduct)
- Zout: keukenzout is de meeste bekende en meest gebruikte soort zout. Keukenzout bestaat uit twee delen, natrium en chloride. Eén gram keukenzout bevat 400 mg natrium en 600 mg chloride.
- Water: water heet in de scheikunde eigenlijk H2O. Water kan drie vormen voorkomen: vast vloeibaar en gas.
Dag beste bloglezers... Vandaag zal ik jullie vertellen hoe zeep wordt gemaakt op de industriële manier.
Als we de zeep gaan maken beginnen we met het toevoegen van kleurstof en geurolie aan zeepkorrels. Dit mengsel gaat in de zeepmachine en wordt daarin door een persplaat naar buiten gedrukt. Hierdoor komen er aan de voorkant van de machine slierten zeep uit. De slierten zeep die uit de machine geperst worden noemt men spaghetti. Die slierten worden afgesneden en gaan terug de machine in. Dit proces wordt minstens tien keer hehaald omdat alle ingrediëten goed gemengd zouden zijn. Als alle ingrediëten goed zijn gemengd dan wordt de zeep uitgedraaid. Hiervoor wordt een bepaalde vorm of mal in de machine geplaatst. De zeep wordt nu in de vorm van de mal uit de machine geperst. Na het uitdraaien van de zeep wordt deze gesneden in de gewenste breedte of dikte. Dit gebeurt met de hand met een speciale snijmachine. Nu de zeep nog warm is kan er een naam of logo ingedrukt worden. Uiteindelijk wordt de zeep verpakt!