Vandaag is het alweer een tijdje geleden dat ik een tekstje op mijn blog postte.
We kregen vandaag weer een nieuwe les Techniek. Het werd een super leuke les, waarin we allerlei proefjes mochten doen.
We gingen namelijk de samenstelling van fruitsap achterhalen.
Als eerste proef vulden we een glas met water en een glas met fruitsap. In beide glazen hielden we een strookje kobaltchloridepapier. Met dit speciale stukje papier konden we de aanwezigheid van water in deze vloeistoffen achterhalen. Het strookje dat we 20 seconden in water en fruitsap hielden had een wit / roze kleur. Dat wil zeggen dat water en fruitsap allebei water bevatten.
Als tweede proef moesten we in een glas eiwit doen, en in een glas fruitsap doen. In beide glazen moesten we tegelijkertijd een strookje albustix dompelen. In het glas met de eiwitoplossing kregen we een blauwe kleur. In het glaasje met fruitsap kregen we groen als kleur. Dat wil dus zeggen dat fruitsap geen eiwitten bevat.
Het voorlaatste proefje dat we vandaag deden was om de aanwezigheid van suikers in fruitsap te kennen. In een glaasje met water moesten we één mespuntje druivensuiker doen. In het andere glaasje deden we fruitsap. In beide glazen hielden we een diastix. Wanneer we de diastix uit de glazen haalden zagen we dat de diastix die we in het glas met glucose hielden bruin was. Ook die in het glaasje fruitsap was bruin. Dat betekent dus dat fruitsap suiker bevat.
Het laatste proefje was een proef om de aanwezigheid van zetmeel in fruitsap te kennen. Daarvoor gebruikten we een beker fruitsap en een beker water. In elke beker moest er LUGOL. In de beker met water deden we ook nog aardappelbloem (=zetmeel). Daarna zagen we dat het fruitsap geel bleef en het glas met zetmeel kreeg een paarse kleur. Conclusie: fruitsap bevat geen zetmeel.