Twelve Points...Douze Points...Kiev 2017...

Deze website wordt niet meer geüpdatet! Volg ons via https://twitter.com/12_TPDP_12.....

26-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : Barbara Dex ziet voor zichzelf geen Songfestivaltoekomst meer weggelegd.

 Nieuw dit jaar tijdens het Eurovisie Songfestival is dat zowel tijdens de halve finale als tijdens de finale de vakjury's voor de helft de punten bepalen die worden toegekend aan de nummers. In elk land bestaat die vakjury uit vijf personen die op één of andere manier wat te maken moeten hebben met de muziekbusiness.

In eigen land is één van die vijf leden niemand minder dan oud-Songfestivaldeelneemster Barbara Dex (ESF 1993, Eurosong 2004-2006) en zij heeft eerder vandaag, woensdag 26 mei, aan deredactie.be laten weten dat voor haarzelf geen Songfestivaltoekomst meer weggelegd is. "Ik heb het allemaal al eens meegemaakt. Het is nu tijd om daar een punt achter te zetten" laat ze optekenen.

In 1993, op negentienjarige leeftijd, won ze de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival met "Iemand als jij". In het Ierse Millstreet kreeg ze enkel van buurland Duitsland drie punten en zo strandde ze op een vijfentwintigste en allerlaatste plaats. Nadien nam ze nog tweemaal deel aan de nationale selectie. In 2004 ging ze samen met Alides Hidding op zoek naar het Belgische ticket voor Istanboel maar met "One life" strandde het duo met een totaal van 30 punten op een derde plaats in de finale van 'Eurosong 2004'. Met "Crazy" waagde de Kempense zangeres haar kans in 2006 en met een totaal van 33 punten eindigde ze op een vijfde plaats tijdens de finale van 'Eurosong 2006'.

Momenteel staat Dex weer in de belangstelling door haar samenwerking met singer/songwriter Tom Helsen. Hun single "I am" is de voorloper van het album "The truth about that girl and me" dat eerstdaags zal verschijnen. (bron : deredactie.be)

26-05-2010 om 18:33 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : bijna zevenhonderdduizend Vlamingen volgden de eerste halve finale met Tom Dice.

 Gisterenavond vond in de Noorse hoofdstad Oslo de eerste halve finale plaats van de 55e editie van het Eurovisie Songfestival. Voor het eerst sinds 2004 mag ons land op zaterdagavond aantreden tijdens de finale van het jaarlijkse liedjesfestival want Tom Dice wist met "Me and my guitar" als één van de tien kandidaten door te stoten.

Deze eerste halve finale werd in Vlaanderen gemiddeld gevolgd door 693.090 kijkers (30,90% marktaandeel, 11,85% kijkdichtheid). In vergelijking met vorig jaar, toen de Molse Hadise met "Düm tek tek" voor Turkije aantrad, is er een stijging van iets meer dan 50.000 eenheden. De eerste halve finale werd toen gevolgd door 642.178 Vlamingen (marktaandeel : 29,70%).

In vergelijking met de eerste halve finale van 2008, toen Ishtar voor ons land deelnam, is er wel een opmerkelijke daling want toen zaten 868.347 Vlamingen (marktaandeel : 36,60%) voor hun scherm. De eerste halve finale van gisteren, dinsdag 25 mei, bezet in het dagoverzicht van bestbekeken programma's de zesde plaats.

Voorafgaand aan de eerste halve finale was er 'De rode loper'-special waarin onze kandidaat Tom Dice aan bod kwam. Deze special, gepresenteerd door Evy Gruyaert, kon gemiddeld 529.187 kijkers boeien (23,19% marktaandeel, 09,05% kijkdichtheid).

Het bestbekeken programma gisteren was de Eén-soap 'Thuis' met 880.575 kijkers (39,47% marktaandeel, 15,06% kijkdichtheid), gevolgd door 'Man bijt hond (Eén)(842.839 kijkers - 45,60% marktaandeel - 14,41% kijkdichtheid) en 'Mijn restaurant' (vtm) dat afklokte op 841.677 nieuwsgierige kijkers (35,92% marktaandeel - 14,39% kijkdichtheid).

In Nederland blijft het Songfestival nog steeds leven. De achttienjarige Sieneke treedt pas morgenavond aan in de tweede halve finale met "Ik ben verliefd (Sha-la-lie)", maar toch werd de eerste halve finale gisterenavond gevolgd door meer dan 1 miljoen kijkers, 1.066.000 om precies te zijn. Daarmee staat deze halve finale op een vierde plaats in het dagoverzicht na het 'Journaal' van 20.00 (1.423.000 kijkers - 27,3% marktaandeel - 9,4% kijkdichtheid - NOS), 'Hart van Nederland' (1.159.000 kijkers - 20,5% marktaandeel - 7,7% kijkdichtheid - SBS 6) en 'Goede Tijden, Slechte tijden' (1.091.000 kijkers - 20,6% marktaandeel - 7,2% kijkdichtheid - RTL 4). Het programma haalde een marktaandeel van 18,10% en scoort daarmee ongeveer gelijk met de eerste halve finale van vorig jaar die ook doorging zonder de Nederlandse inzending. Toen keken 1.088.000 kijkers en lag het marktaandeel op 17,20%. (bron : CIM, VRTSKO ; foto : Indrek Galetin, EBU)

26-05-2010 om 17:10 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : Hera Björk, Juliana Pasha en Giorgos Alkaios & Friends komend weekend reeds in de 'Ultratip 30'.

 Pas aanstaande vrijdagnamiddag worden de nieuwe Vlaamse en Waalse Ultratop-hitparades bekendgemaakt, maar wij kunnen nu reeds melden dat er komend weekend drie nummers uit de eerste halve finale van de 55e editie van het Eurovisie Songfestival hun opwachting maken in de 'Vlaamse Tip 30'.

De IJslandse Hera Björk (IJslandse selectie 2007, backing zangeres IJslandse inzending ESF 2008-2009, DMGP 2009) komt met "Je ne sais quoi" de tipparade binnen op een achttiende plaats, net na de hoogste nieuwkomer, "Bloodbuzz Ohio" van National.

Op een zesentwintigste plaats vinden we de Albanese inzending "It's all about you" van Juliana Pasha en op dertig staat "OPA" van Giorgos Alkaios & Friends, de Griekse inzending van dit jaar.

 Onze eigen inzending, "Me and my guitar" van Eeklonaar Tom Dice, doet het na elf weken notering nog steeds meer dan behoorlijk ook al moet hij één plaatsje inleveren en komt hij op een twintigste stek terecht. Zijn debuutalbum "Teardrops" daalt in de vierde week van een zestiende naar een tweeëntwintigste plaats.

Onze wekelijkse update van de Vlaamse en Waalse hitparades krijg je zoals steeds op vrijdag. (bron : Ultratop)

26-05-2010 om 17:05 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : open selectie of interne selectie - wat is de ideale selectiemethode ?

 Nu België na jaren van teleurstelling het eindelijk nog eens goed doet, kan de vraag gesteld worden of deze selectieprocedure beter is dan die van de vorige jaren, toen de kijker thuis zijn zegje kon doen. "Het plaatje dit jaar klopte gewoon perfect", vindt Caren Meynen, lid van de Belgische vakjury dit jaar. "Je hebt een uitstekende zanger met een geslaagd nummer. Niets zegt dat dit volgend jaar opnieuw het geval zal zijn. Trouwens, had hij de finale niet gehaald, dan zou deze selectieprocedure toch in vraag worden gesteld."

 Oud-Songfestivaldeelneemster Barbara Dex (ESF 1993, Eurosong 2004-2006) sluit zich hierbij aan. "Al is het wel dubbel, vind ik. Tom Dice is een goeie zanger met een mooi lied, maar 'Eurosong' had toch ook zijn charmes. Dex, die zelf meerdere keren deelnam aan 'Eurosong' en ons land in 1993 vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, ziet voor zichzelf geen Songfestivaltoekomst meer weggelegd. "Ik heb het allemaal al eens meegemaakt. Het is nu tijd om daar een punt achter te zetten." (bron : deredactie.be)

26-05-2010 om 16:12 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : volgens vakjurylid Barbara Dex haalt Tom Dice zaterdag de top 5.

 De eerste halve finale van het Songfestival ligt sinds gisterenavond achter de rug, en dat is volgens deredactie.be meteen een goeie reden voor de Belgische vakjury om terug te blikken op de prestatie van Tom Dice. En om vooruit te kijken naar de finale. Volgens oud-Songfestivaldeelneemster Barbara Dex (ESF 1993, Eurosong 2004-2006) is een top 5 haalbaar.

De grote nieuwigheid in vergelijking met de voorbije jaren was de (her)invoering van een landenjury tijdens de halve finales. De punten van die jury tellen voor de helft mee in het eindresultaat. In de jury voor ons land zaten zangeres Barbara Dex (ESF 1993, Eurosong 2004-2006), 'De rode loper'-reporter Caren Meynen, Sam Jaspers van Ultratop, Johan Van Achte van Radio 2 en Maarten Janssen, eindredacteur van 'Eurosong' en de 'MIA's'.

Barbara Dex was onder de indruk van Tom Dice. "Het is knap om zien hoe hij zo rustig kan blijven gezien de omstandigheden. Zijn zang was loepzuiver, ik vond het echt doodjammer dat ik hem geen punten kon geven." Over de meeste andere liedjes van de halve finale is Dex minder enthousiast. "Ik heb nog geen enkel liedje van de tweede halve finale gehoord, maar er is mij wel verteld dat het niveau daar duidelijk hoger ligt."

Volgens Dex zat de jury over het algemeen op dezelfde lijn. "Ik denk dat de top 5 bij iedereen gelijk was, alleen in de top 3 zaten er enkele verschillen." Over de finale van komende zaterdag is Barbara Dex duidelijk : "Volgens mij haalt Tom zaterdag een plaats in de top 5."

 Ook Caren Meynen vond de prestatie van Tom Dice geslaagd. "Hij zong zijn nummer heel ingetogen." Alleen vond ze dat zijn stem bij momenten aan het verzuipen was door de luide stemmen van de achtergrondzangers. "Al kan dat ook te maken hebben met de mindere geluidskwaliteit van mijn eigen televisiescherm", lacht de reporter van 'De rode loper'.

Over de algemene prestaties van de eerste halve finale is Meynen duidelijk : "Het niveau lag heel laag. Voor mij was het heel moeilijk om aan 10 landen punten toe te kennen. Ik ben wel tevreden dat mijn persoonlijke top 3 zich heeft kunnen plaatsen voor de finale."

Meynen kijkt in elk geval uit naar de grote finale van zaterdag. "Het niveau van de inzendingen in de tweede halve finale ligt beduidend hoger en ook bij de landen die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale, zijn er goede nummers." Volgens Meynen wordt het uitkijken naar Frankrijk, dat alles op alles zet met een zomers getint nummer. "Maar ook Kroatië en Duitsland hebben catchy inzendingen."

Johan Van Achte van Radio 2 vertelt eenzelfde verhaal, alleen zag hij geen minpunten aan de prestatie van Dice. "Het nummer staat als een huis en het werd ook heel mooi opgebouwd." Van Achte was ook tevreden dat zijn persoonlijke favoriet IJsland de finale haalde. "Ik ga telkens na welk nummer ik graag nog eens op de radio zou willen horen, volgens dat criterium geef ik dan mijn punten." (bron : deredactie.be)

26-05-2010 om 15:20 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Newsroom : zangeres Céline Dion opnieuw zwanger ?

 De 42-jarige Canadese zangeres Céline Dion (ESF 1988), die al een negenjarige zoon heeft met haar man Rene Angelil, zegt momenteel op goed nieuws van de dokter te wachten. Ze gaf eerder dit jaar toe met ivf bezig te zijn om haar gezin uit te breiden.

"We wachten ongeduldig op goed nieuws, ik wil nog niet te veel praten over een mogelijke zwangerschap omdat ik bijgelovig ben. Maar ik weet dat de mensen me steunen en voor ons bidden. We hopen nu op het beste en ik kan niet wachten om mensen goed nieuws te brengen." De zangeres geeft toe dat ze niets zal zeggen tot ze zeker zwanger is, ze wil haar fans niet in de war brengen.

"Eens je in de showbizz zit, gaan roddels snel de ronde. Bij elke zwangerschap moet je drie maanden wachten om zeker te zijn dat alles goed verloopt, wat zenuwslopend is. We worden er niet jonger op en je denkt altijd dat het je laatste kans is. Ik wil niet zeggen dat we zwanger zijn wanneer dat nog niet het geval is", aldus Dion in een praatshow. Eerder dit jaar gaf de zangeres toe dat ze voor de vijfde keer een ivf-behandeling zou ondergaan om zwanger te raken. "Ik blijf proberen tot het werkt, vijf is mijn geluksgetal, dus het zal wel lukken nu." (bron : Het Laatste Nieuws)

26-05-2010 om 14:07 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'De klas van Frieda' : vanavond de laatste aflevering met onder meer oud-Songfestivaldeelneemster Kate Ryan.

 Sinds maandag 29 maart presenteert Frieda Van Wijck elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag een nieuwe laatavondquiz op Eén. In 'De klas van Frieda' onderwerpt juffrouw Frieda elke dag vier bekende leerlingen aan een overhoring.

In de nieuwe, geestige laatavondquiz 'De klas van Frieda' ontvangt juffrouw Frieda Van Wijck elke avond vier bekende Vlamingen in haar klas. De vier nemen – netjes gewassen, gekamd en gestreken – per twee plaats aan een bank. Roos Van Acker (presentatrice 'Eurosong Bizz 2004') en Evi Hanssen, Marcel Van Thilt (presentator JESF 2005, lid vakjury 'Eurosong') en Luk Alloo, Siegfried Bracke en Tomas De Soete; allemaal worden ze voor één avond bankgenoten in 'De klas van Frieda'. En vooral partners in kennis, want elke bank heeft maar één doel : meer weten en meer punten halen dan de andere bank.

Beide banken nemen het in vijf quizrondes tegen elkaar op. Van Latijn tot aardrijkskunde, van technologische opvoeding tot Duits en fysica; alle schoolvakken komen aan bod. De banken moeten een spreekbeurt geven over een onderwerp dat ze niet verwachten. Ze kijken naar bizarre schooltelevisie uit ver vervlogen tijden. Ze krijgen een groepswerk voorgeschoteld. En ze worden op hun kennis getest door een bekende vakleraar die hen inwijdt in een niet-alledaags vak.

De sfeer is veel gemoedelijker dan in een echte klas, en de juffrouw merkelijk sympathieker. Maar de druk is identiek. Na elke ronde haalt Frieda er de rapporten bij en alleen de bank met het beste eindrapport mag het eindexamen spelen. In dat eindexamen is het ieder voor zich; wie als eerste tien punten haalt, is de primus van de klas. Alleen hij of zij krijgt het eeuwige respect en een kus van de juffrouw.

De Leerlingen

Frieda Van Wijck ontvangt elke dag vier bekende leerlingen. Ze zitten per twee aan een bank. De twee hebben niet met elkaar op school gezeten, maar hebben in het dagelijkse leven een nauwe band. Het zijn collega's, vrienden of partners. Klaar om een onoverwinnelijke bank te worden.

Collega's Peter Van de Veire en Miguel Wiels, vriendinnen Roos Van Acker (presentatrice 'Eurosong Bizz 2004') en Evi Hanssen, vrienden Jacques Vermeire en Gilles De Bilde, man en vrouw Jeroen Van Dijck en Nathalie Meskens delen stuk voor stuk een bank in 'De klas van Frieda'. Andere verrassende combinaties zijn Siegfried Bracke en Tomas De Soete, Freek Braeckman en Cédric Van Branteghem en Vincent Van Quickenborne en Sven Ornelis, mensen die zich in 'De klas van Frieda' voor het eerst als duo outen.

De leerlingen spelen in de eerste plaats de quiz, maar vertellen ook over hun eigen schooltijd. Over hun piek- en spiekmomenten, hun tienen en hun buizen, hun strafstudies, hun prille liefdes en de wekelijkse ruzie met de prefect.

De Quiz

De klas van Frieda telt vijf quizrondes : Schooltelevisie, De spreekbeurt, Groepswerk, De vakleraar en Juist/fout. Elke ronde heeft zijn eigen spelformule en elke ronde wordt elke dag opgehangen aan een ander vak.

In Schooltelevisie krijgen de leerlingen de meest bizarre fragmenten voorgeschoteld uit 35 jaar schooltelevisie op de openbare omroep. De titels spreken voor zich : 'Sprechen Sie Deutsch ?' met Marlène de Wauters. De gevaren van elektrocutie. Het paringsgedrag van de stekelbaars. En diverse vissersboten. Allemaal verborgen schatten uit het VRT-archief die in 'De klas van Frieda' opnieuw het daglicht zien.

In De Spreekbeurt moet elke bank een spreekbeurt geven over een onderwerp dat Frieda hen totaal onverwacht oplegt. De Guldensporenslag. Het leven van Beethoven. De Mount Everest. Of 'mijn allerliefste cavia Joske'. De leerlingen krijgen de tekst cadeau op autocue, maar moeten tijdens hun spreekbeurt een aantal weggelaten woorden proberen in te vullen.

Bij het Groepswerk komt er handenarbeid aan te pas. Elke bank krijgt acht foto's te zien en moet die met behulp van een touchscreen in een bepaalde volgorde leggen. Dieren van traag naar snel in het vak biologie. Ballen van klein naar groot in het vak lichamelijke opvoeding. Of Eurovisiesongfestivalwinnaars chronologisch in het vak muzikale opvoeding.

In De Vakleraar komt elke dag één minder alledaags vak aan bod, zoals slagerij, bloemsierkunst, voedingsleer of Russisch. En omdat Frieda niet echt bedreven is in die vakken, haalt ze er een specialist bij, een bekende Vlaming die het vak ooit zelf gestudeerd heeft of er nu een autoriteit in is. Zo geeft Günther Neefs automechanica, Jan Van Looveren bakkerij en Alex Puissant Italiaans.

Juist/Fout is de laatste en beslissende ronde. Alle druk komt in die ronde op één leerling van elke bank terecht. Hij of zij krijgt in sneltempo tien beelden te zien en moet stante pede zeggen of het beeld juist of fout is. Een zenuwslopend spel.

De bank met het beste eindrapport speelt ten slotte Het Eindexamen, waarin Frieda examenvragen stelt over alle mogelijke vakken. Elk juist antwoord begint met dezelfde letter. Wie als eerste tien punten behaalt, is de primus van de klas.

De Juffrouw

'De klas van Frieda' wordt gepresenteerd door Frieda Van Wijck. Na drie seizoenen 'De laatste show' en een cultuuruitstap bij 'Cobra TV', keert ze voor het eerst sinds 'In alle staten' terug naar een oude liefde : de quiz. Een kleine vijftig jaar nadat ze vanop een houten schoolbank in de Vrije Humanoria voor Meisjes in Maaseik opkeek naar zuster directrice, wordt ze dus ook zelf juffrouw. Een juffrouw waar de meeste leerlingen alleen maar kunnen van dromen. Sympathiek, charmant, grappig en ad rem. En waar nodig natuurlijk ook kordaat. Zeer kordaat.

* vierendertigste aflevering :

Op haar laatste schooldag heeft Frieda Van Wijck twee banken vol goesting uitgenodigd : Adriaan Van den Hoof deed zijn ding al in 'Man bijt hond', 'Alles kan beter' en 'Het peulengaleis', nu doet hij het met Siska Schoeters van 
Studio Brussel. In de andere hoek : Kate Ryan (ESF 2006) en Jeroen De Pauw. Zij mocht zingen op zijn trouw, hij kookte in ruil tijdens haar optredens. Koen Crucke is Frieda's laatste vakleraar. Hij vertelt over zijn verleden als kapper en geeft het vak haartooi. Een geknipt einde voor een fijn schooljaar.

'De klas van Frieda', vanavondwoensdag 26 mei, de vierendertigste en laatste aflevering op
Eén tussen 22.05 en 22.55. Morgen, donderdag 27 mei, is er de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival en is er dus uitzonderlijk geen aflevering van 'De klas van Frieda'. (bron en logo : Eén)

26-05-2010 om 02:40 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : Eeklo uit de bol voor Tom Dice op Eurovisie Songfestival.

 Het was gisteravond genieten in de volle De Koperen Leeuw : zowat tachtig fans van Tom Dice en backingvocal Mátyás Blanckaert schreeuwden de jonge Eeklonaars naar de finale van het Eurovisie Songfestival.

Wie naar De Koperen Leeuw afzakte, kreeg een leuke primeur : een half uur voor de start van de rechtstreekse uitzending verschenen Tom en Mátyás plots op het grote scherm via Skype. De blonde backingvocal meldde dat er geen zenuwen waren, en ook Tom zag er de rust zelve uit. "Met hoeveel zitten jullie daar ?", vroeg Tom. "Met duust man!" riep één van de tachtig uit De Koperen Leeuw. "Da's goed", antwoordde Tom "als we door zijn, zuipen we er eentje, hé jongens ?"

En toen brak de hel (lees : de rechtstreekse uitzending) los, wie dacht een rustig avondje Eurosong mee te maken, had het verkeerd voor : hier werd geroepen en geschreeuwd, en de tegenstander werd niet gespaard. Die van Moldavië en Servië waren 'jeanetten', die van Slowakije een 'struik onkruid'. De blonde stootjes van Finland deden de zaal voor het eerst dansen.

De spanning steeg toen het tiende nummer, dat van Tom, naderde. Het werd plots even stil, en terwijl in Oslo voor het eerst werd meegeklapt, werd er in Eeklo meegezongen met de jongen uit de Begoniastraat. Waarna een oorverdovende ovatie door De Koperen Leeuw rolde.

Maar het mooiste moment moest nog komen : de uitslag van de jury liet tergend lang op zich wachten, het bleef maar duren vooraleer de omslagen met de namen van de finalelanden werden bekendgemaakt. En toen dat tiental werd aangesneden duurde het nog tot er amper drieplaatsen meer over bleven, vooraleer Tom Dice tevoorschijn kwam. Plots opgedoken Balkantheorieën en verdacht gemaakte juryleden behoorden ineens tot het verleden : Tommeke Eeckhout, een eenvoudige, maar zo getalenteerde jongen uit de Sint-Jozefswijk, staat zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival !

"Tommeke, Tommeke, Tommeke wat doet ge nu ?" : Michel Wuyts die een paar uur voordien op een kilometer van De Koperen Leeuw de renners van de Ronde van België had voorgesteld, zou het nu opnieuw gezegd kunnen hebben. Burgemeester Koen Loete, die ook naar De Koperen Leeuw was afgezakt was blij dat Tom en zijn Eeklo-gitaar het zo goed hadden gedaan en nodigt iedereen zaterdagavond uit naar de Markt, waar de finale op groot scherm kan worden gevolgd. (bron : Het Nieuwsblad)

26-05-2010 om 02:18 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : Sam Jaspers, Barbara Dex, Caren Meynen, Johan Van Achte en Maarten Janssen maken deel uit van de Belgische vakjury.

 Sinds dit jaar zijn het de kijkers (50%) en een vijfkoppige vakjury (50%) die bepalen welke tien landen doorstoten naar de finale van het Eurovisie Songfestival. De vakjury stemt tijdens de tweede generale repetitie van de halve finale alsook tijdens de tweede generale repetitie van de finale.

De overkoepelende organisatie 
EBU heeft de deelnemende omroepen opgedragen om de namen van de vijf leden van die vakjury bekend te maken tijdens de halve finale. Zo maakte presentator André Vermeulen gisterenavond tijdens de eerste halve finale de namen van de vijf Vlamingen bekend die de nummers in die halve finale hebben beoordeeld.

 De 
VRT koos voor Sam Jaspers (Ultratop), oud-Songfestivaldeelneemster Barbara Dex (ESF 1993, Eurosong 2004-2006), Caren Meynen (medewerkster 'De rode loper', Eén), Johan Van Achte (muzieksamensteller Radio 2) en Maarten Janssens (eindredacteur 'Eurosong', 'Junior Eurosong', 'MIA's').

Dit vijftal zal ook voor de helft de Belgische punten bepalen die worden toegekend tijdens de finale aanstaande zaterdag, 29 mei. De resterende helft van de punten komt van de Belgische televoters.

De Belgische punten worden zaterdag als eenendertigste in de rij wereldkundig gemaakt door 
Eén-omroepster en -presentatrice Katja Retsin. (bron : VRT)

26-05-2010 om 01:51 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : Tom Dice mag als zevende het podium op tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival.

 Na afloop van de eerste halve finale, eerder op de avond, vond in de Noorse hoofdstad Oslo een persconferentie plaats waarop de tien geplaatste finalisten, waaronder Tom Dice, aanwezig waren. Tijdens die persconferentie werd er ook geloot voor de volgorde van optreden tijdens de finale aanstaande zaterdag 29 mei. De vijf rechtstreeks geplaatste landen, gastland Noorwegen en de 'Big 4' (Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) hadden eerder al hun startplaats toegewezen gekregen en vanavond zijn daar dus nog de startplaatsen van de tien finalisten uit de eerste halve finale bijgekomen. De loting vond plaats in de volgorde van bekendmaking van de finalisten. Zo mocht de Bosnische kandidaat Vukašin Brajić als eerste zijn startpositie bepalen en hij lootte de zesde startrij. SunStroke Project & Olia Tira waren als tweede aan de beurt en voor hen kwam nummer vier uit de bus.

Peter Nalitch & Friends uit Rusland mochten als derde hun startpositie bepalen en het land mag als twintigste aantreden. Daarna was het de beurt aan Griekenland met Giorgos Alkaios & Friends. Na de verplichte vraagjes haalde hij nummer elf uit de trommel. De Portugese zangeres Filipa Azevedo haalde nummer drieëntwintig uit de trommel en dus mag zij het podium op na de Duitse Lena. Het vijfkoppige 3+2 bezorgt Wit-Rusland het tweede finaleticket na Koldun die in 2007 een zesde plaats behaalde in de Finse hoofdstad Helsinki. Tijdens de finale, aanstaande zaterdag, treedt de groep als negende aan.

Servië, met Milan Stanković, was als zevende aan de beurt en de zanger lootte de achste startpositie, net voor Wit-Rusland. De volgende in het rijtje was de man die België opnieuw op de Songfestivalkaart heeft gezet, de twintigjarige Eeklonaar Tom Dice. Hij haalde het cijfer zeven uit de trommel, het geluksgetal van zijn broer. Zelf had hij gehoopt op plaats dertien.  


Als voorlaatste mocht de Albanese deelneemster Juliana Pasha een aantal vragen beantwoorden en zij lootte de vijftiende positie. De IJslandse Hera Björk was als laatste aan de beurt en zij lootte nummer zestien, net na de Albanese kandidate.

* INDELING VAN DE FINALE - ZATERDAG 29 MEI :

 02. SPANJE : "Algo pequeñito" - Daniel Diges.
 03. NOORWEGEN : "My heart is yours" - Didrik Solli-Tangen.
 04. MOLDAVIE : "Run away" - SunStroke Project & Olia Tira.
 06. BOSNIE-HERZEGOVINA : "Thunder and lightning" - Vukašin Brajić.
 07. BELGIE : "Me and my guitar" - Tom Dice.
 08. SERVIE : "Ovo je Balkan" - Milan Stanković.
 09. WIT-RUSLAND : "Butterflies" -  3+2.
 11. GRIEKENLAND : "OPA" - Giorgos Alkaios & Friends.
 12. VERENIGD KONINKRIJK : "That sounds good to me" - Josh Dubovie.
 15. ALBANIE : "It's all about you" - Juliana Pasha.
 16. IJSLAND : "Je ne sais quoi" - Hera Björk.
 18. FRANKRIJK : "Allez ola" - Jessy Matador.
 20. RUSLAND : "Lost and forgotten" - Peter Nalitch & Friends.
 22. DUITSLAND : "Satellite" - Lena Meyer-Landrut.
 23. PORTUGAL : "Há dias assim" - Filipa Azevedo.

De overige plaatsen (01-05-10-13-14-17-19-21-24-25) worden ingenomen door de tien kandidaten die morgenavond, donderdag 27 mei, tijdens de tweede halve finale worden gekozen door de televoters en de vakjury. Na afloop van die tweede halve finale, zal tijdens de persconferentie opnieuw via een lottrekking worden bepaald welke startpositie die landen tijdens de finale zullen innemen. (bron en foto's : Eurovision.tv)

26-05-2010 om 00:23 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO VANDAAG : vandaag twee generale repetities van de tweede halve finale.

 Morgenavond vindt in de Noorse hoofdstad Oslo vanaf 21.00 de tweede halve finale plaats van de 55e editie van het Eurovisie Songfestival. Tussen zondag 16 mei en afgelopen zondag hebben alle deelnemers twee repetities afgewerkt en vandaag moet het plaatje in elkaar gaan passen zodat we morgenavond alvast een prachtige tweede halve finale te zien gaan krijgen.

Voorafgaand aan die rechtstreekse uitzending vinden er vandaag nog twee generale repetities ('dress rehearsals') plaats en ook morgennamiddag moeten de zeventien deelnemers een allerlaatste repetitie afwerken op het festivalpodium. Tijdens deze tweede halve finale treedt Sieneke aan voor Nederland en komt ook de Ierse oud-winnares Niamh Kavanagh aan de bak.

* Overzicht van de generale repetities voor de tweede halve finale (donderdag 27 mei) :

DAG 11

Overzicht

15.00 - 17.00

1e generale repetitie
1e halve finale

21.00 - 23.00

2e generale repetitie
1e halve finale

De derde en laatste generale repetitie vindt morgennamiddag plaats en 's avonds gaat dan de eerste halve finale door. Rond de klok van 23.00 kennen we dan de tien resterende kandidaten die aanstaande zaterdag29 mei, mogen gaan strijden om de overwinning. Het perscentrum is vandaag geopend tussen 08.00 en 23.30. (bron : Eurovision.tv)

26-05-2010 om 00:00 geschreven door Redactie  


25-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : TOM DICE BEZORGT BELGIE EERSTE FINALEPLAATS SINDS 2004 !

 Vanavond waren, voor de eerste maal deze week, alle ogen gericht op de Noorse hoofdstad Oslo alwaar de eerste halve finale van de 55e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvond in de Telenor Arena. Nieuw dit jaar is dat de televoting van start ging bij de aanvang van het eerste van de zeventien nummers die tijdens deze halve finale ten gehore werden gebracht.

Nadat de kandidaten hun nummer hadden gebracht kon er door de kijkers nog vijftien minuten worden gestemd. Het waren enkel de inwoners van de landen die vanavond aantraden die hun stem konden uitbrengen samen met de inwoners van Duitsland, Frankrijk en Spanje (allen rechtstreeks geplaatst voor de finale). De nationale omroepen van deze landen waren tevens verplicht om deze eerste halve finale rechtstreeks uit te zenden.

Een tweede nieuwigheid met betrekking tot het toekennen van de punten dit jaar is dat ook vakjury's meestemmen tijdens de halve finales. Zowel die vakjury's als de kijkers thuis hebben dus beiden 50% stemrecht.

Na de intervalact was het aan één van de presentatoren, Nadia Hasnaoui, om de tien enveloppes te openen met de gelukkigen die aanstaande zaterdag mogen aantreden tijdens de finale. 

GEPLAATST VOOR DE FINALE VAN ZATERDAG :

01. BOSNIE-HERZEGOVINA.
02. MOLDAVIE.
03. RUSLAND.
04. GRIEKENLAND.
05. PORTUGAL.
06. WIT-RUSLAND.
07. SERVIE.
08. BELGIE.
09. ALBANIE.
10. IJSLAND.

De volledige uitslag van deze eerste halve finale zal aanstaande zaterdag, na afloop van de finale van de 55e editie van het Eurovisie Songfestival, worden bekendgemaakt. Later op de avond vindt tijdens de persconferentie reeds een lottrekking plaats met betrekking tot de volgorde van optreden tijdens die finale. (foto : Indrek Galetin, EBU)

25-05-2010 om 23:05 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : Noorse omroep koos drie presentatoren voor het Eurovisie Songfestival.

 Net als in 1999, toen het Songfestival plaatsvond in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem, zal de 55e editie van het Eurovisie Songfestival in goede banen worden geleid door een trio. Nadia Hasnaoui, Haddy N'jie en Erik Solbakken werden eerder dit voorjaar door de Noorse omroep naar voren geschoven om vanavond, donderdagavond en zaterdagavond meer dan 125 miljoen kijkers welkom te heten.

Nadia Hasnaoui (46, foto rechts) heeft op internationaal vlak reeds ervaring opgedaan met de presentatie van het Junior Eurovisie Songfestival toen dat in 2004 werd gehouden in de Noorse stad Lillehammer. Zij maakt tijdens de beide halve finales de namen van de finalisten bekend en tijdens de finale neemt ze de puntentelling voor haar rekening. Haar optreden zal in vlekkeloos Frans en Engels gebeuren. Nadia heeft een Marokkaanse vader en een Noorse moeder en werd in Noorwegen naar een franstalige kleuterschool gestuurd.

Haddy N'jie (30, foto links) en Erik Solbakken (25) zullen de presentatie van de halve finales en de finale voor hun rekening gaan nemen en zo de kijkers welkom heten. Tijdens de puntentelling zullen ze vanuit de green room verslag doen. (foto : Indrek Galetin,
EBU)

25-05-2010 om 20:31 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Newsroom : Robby Fumarola, vriend van overleden ex-zangeres Milk Inc. Ann Vervoort, blijft in de cel.

 Houthalenaar Robby Fumarola blijft langer in de cel zitten op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn vriendin, Ann Vervoort, de ex-zangeres van de dansgroep Milk Inc. (Regi Penxten, componist en tekstschrijver "My music", Eurosong 2008). De raadkamer in Hasselt bevestigde vandaag, dinsdag 25 mei, opnieuw zijn aanhouding wegens inbreuken op de drugswet met als verzwarende omstandigheid het overlijden van Ann Vervoort. Dat maakte het parket van Hasselt vandaag bekend.

Ann Vervoort stierf in de nacht van donderdag 22 april op vrijdag 23 april in haar woning in Houthalen. Ze was gestikt in haar eigen braaksel, vermoedelijk ten gevolge van druggebruik. In het gerechtelijk onderzoek werd kort nadien Robby Fumarola aangehouden en opgesloten in de Hasseltse gevangenis. (bron : Belga ; foto An en Robby : Netlog Robby)

25-05-2010 om 19:35 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : hoe breng je vanavond je stem uit ?

 Vanavond gaat om 21.00 de eerste halve finale van start van de 55e editie van het Eurovisie Songfestival. Ons land neemt deel aan deze eerste halve finale en daarom mogen de Belgische kijkers en luisteraars vanavond hun stem uitbrengen. Nieuw vanaf dit jaar is dat er kan gestemd worden van bij aanvang van de halve finale. Enkel de inwoners van de zeventien deelnemende landen alsook die van Duitsland, Frankrijk en Spanje kunnen tijdens deze halve finale stemmen. De televoting loopt tot vijftien minuten na afloop van het laatste nummer.

Hieronder krijg je alle gegevens die je nodig hebt om jouw stem uit te brengen op jouw favoriete kandida(a)t(en). Zoals steeds kan er niet voor het eigen land gestemd worden. Er kan dus vanavond NIET voor Tom Dice worden gestemd vanuit ons land.

* Hoe stemmen ?

Via de telefoon : 0905 567 XX, waarbij de XX omgezet moeten worden in het land van je voorkeur (01-17 - uitgezonderd 10).
Via SMS : je stuurt je berichtje met XX (01-17 : uitgezonderd 10) naar 6000.

Volgorde van optreden

telefoon

SMS
6000

01. Moldavië

0905 567 01

01

02. Rusland

0905 567 02

02

03. Estland

0905 567 03

03

04. Slowakije

0905 567 04

04

05. Finland

0905 567 05

05

06. Letland

0905 567 06

06

07. Servië

0905 567 07

07

08. Bosnië-Herzegovina

0905 567 08

08

09. Polen

0905 567 09

09

10. BELGIE

---

--

11. Malta

0905 567 11

11

12. Albanië

0905 567 12

12

13. Griekenland

0905 567 13

13

14. Portugal

0905 567 14

14

15. VJR Macedonië

0905 567 15

15

16. Wit-Rusland

0905 567 16

16

17. IJsland

0905 567 17

17

De eerste halve finale komt vanavond rechtstreeks op het scherm en dit op Eén, Eén HD, Nederland 1 en Nederland 1 HD tussen 21.00 en 23.00. In eigen land wordt de commentaar geleverd door André Vermeulen en Bart Peeters. De Nederlandse commentaar komt van Cornald Maas en Daniël Dekker. Nederlandse kijkers kunnen vanavond NIET stemmen. (logo : Eén)

25-05-2010 om 19:20 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : VRT reageert op reactie Songfestivalcommentator André Vermeulen.

 De VRT reageert vandaag, bij monde van producent en oud-delegatieleider Dries Verhaeghe, op de berichtgeving rond Songfestivalcommentator André Vermeulen. De reactie van de openbare omroep is dat de commentaar even goed vanuit België kan gebeuren.

Verhaeghe is in tegenstelling tot Vermeulen wel ter plaatse in de Noorse hoofdstad Oslo. "Ik begrijp André's reactie, maar besparingen zijn besparingen. Het blijft een substantieel bedrag. Iedereen moet zijn bijdrage leveren" laat hij optekenen in 
Het Laatste Nieuws.

"We hebben die beslissing in overleg met het netmanagement genomen. Het is niet omdat de commentaar historisch gezien altijd ter plaatse gebeurde, dat we dat moeten blijven doen. En ik blijf ervan overtuigd dat hij vanuit België zijn commentaar even goed kan voorbereiden" aldus nog Verhaeghe.

Zoals André Vermeulen terecht opmerkte in een aantal Vlaamse kranten is het wel zo dat de openbare omroep een vijfkoppige ploeg van het mediamagazine 'De rode loper' heeft afgevaardigd. Daarnaast zijn ook perswoordvoerder Björn Verdoodt en delegatieleider Maarten Verhaeghen reeds sinds vorige week zondag, 16 mei, in Oslo aanwezig. Producent Dries Verhaeghe, tot twee jaar geleden de delegatieleider, is intussen ook in Oslo neergestreken en tot slot zullen ook 
Eén-netmanager Jean Philip De Tender en adjunct-netmanager Steve De Coninck-De Boeck in de Noorse hoofdstad aanwezig zijn. (foto : Facebook Dries Verhaeghe)

25-05-2010 om 14:06 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : de VRT heeft festivalcommentator André Vermeulen foute informatie voorgespiegeld.

 Ook de krant Het Laatste Nieuws wijdt vandaag, dinsdag 25 mei, een artikel aan het feit dat VRT-journalist André Vermeulen en Bart Peeters (presentator 'Eurosong') dit jaar de commentaar bij de twee halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival moeten verzorgen vanuit het Omroepcentrum aan de Reyerslaan in Brussel.

Sinds het nieuws in april bekendraakte, zweeg Vermeulen in alle talen maar nu, net voor de eerste halve finale, wil hij toch zijn zegje doen in de geschreven pers.

"Het stoort me dat bepaalde mensen in interviews doen uitschijnen dat mijn werk niks voorstelt", klinkt het ontgoocheld in
Het Laatste Nieuws. "Alsof je alles maar van internet kan plukken. Bovendien werd mij door de VRT foutief voorgespiegeld dat het een algemene trend is dat landen hun commentatoren thuislaten. Ze hebben daar zélf op aangedrongen bij de andere omroepen. In Oslo heb ik net het omgekeerde vastgesteld. Mijn collega's vielen stuk voor stuk omver toen ze m'n verhaal hoorden. Zelfs Franstalig België, dat geen kandidaat heeft en waar het Songfestival amper leeft, stuurt twee commentatoren!"

EBU-baas Svante Stockselius bevestigt het verhaal van Vermeulen in de krant. "Het is een beslissing die elke delegatie apart moet maken, maar ik vind persoonlijk dat commentatoren hun werk best ter plaatse kunnen uitoefenen. En het is zeker niet zo dat het een algemene trend is."

Verder is Vermeulen ook niet helemaal overtuigd van de uitleg over besparingen. "Er zijn heel wat omroepen die er slechter aan toe zijn dan de VRT en dit niét doen. Bovendien : die 12.00 euro die nu bespaard wordt op de commentatorsbox lijkt misschien veel geld, maar toch niet gespreid over acht uur televisie ? Vorig jaar heb ik commentaar geleverd, journaalitems gemaakt én materiaal verzameld voor 'De Rode Loper'. Dit jaar is er een eigen, vijfkoppige ploeg van 'De Rode Loper'", merkt Vermeulen nog op.

Maar hij heeft nog meer vragen bij de beslissing. "Bij de meeste sportevenementen waar Vlamingen aan deelnemen sturen we wél nog commentatoren. Naar het WK in Zuid-Afrika reizen zelfs een aantal commentatoren (zes, red.), en België doet niet eens mee. Daar hebben ze dus wel geld voor gevonden. Waarom is dat dan wél nodig ? Bovendien gaat het in het geval van het WK dikwijls maar om een wedstrijd. Hier gaat het om het Songfestival, dat één keer per jaar doorgaat, mét een Vlaamse deelnemer dan nog. Het moet feest zijn, glitter en glamour uitstralen. Als omroep niet eens een commentator sturen, dat is volgens mij geen goed signaal. Ik ben toch afgereisd omdat ik wil weten hoet Songfestival dit jaar ter plaatse is, en omdat ik mijn werk goed wil doen. Namen en leeftijden van deelnemers kan je inderdaad van internet plukken, maar de kleine verhalen en anekdotes die zo'n commentaar kruiden, de sfeer vlak voor de uitzending, dat moet je toch echt ter plaatse rapen."

Misschien kan Vermeulen zelf voor de sfeer zorgen vanavond. "Bart en ik mogen voor de uitzending iets gaan eten in de mess, op kosten van de VRT", klinkt het kurkdroog. "Wel voor 20 uur, want daarna zijn ze gesloten."

Het commentaar tijdens de 55e editie van het Eurovisie Songfestival vanavond, overmorgen donderdag 27 mei, en aanstaande zaterdag 29 mei - misschien wel voor het laatst - met André Vermeulen en Bart Peeters, telkens vanuit het Omroepcentrum in Brussel. (bron : Het Laatste Nieuws ; foto : VRT)

25-05-2010 om 12:53 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : Eurovisie Songfestival nog jaren bij de TROS.

 De Nederlandse omroep TROS blijft de komende jaren het Eurovisie Songfestival uitzenden, ook als Sieneke er niet in slaagt de finale van zaterdag te halen. "We hebben precies 25 seconden nagedacht toen de NOS ons vroeg of we het Songfestival wilden overnemen", vertelt TROS-directeur Peter Kuipers.

De
NOS zond het jaarlijkse liedjesfestijn 54 jaar uit. De omroep wilde van het Songfestival af, omdat ze het niet tussen nieuws en sport vond passen. "Wij wilden het dolgraag uitzenden", vertelt Kuipers. "Wij komen op voor de Nederlandse muziekcultuur, het Songfestival past bij de TROS."

D
e omroep koos dit jaar duidelijk voor een oer-Hollandse act. "We gaan onszelf niet verloochenen. Een miljoenenpubliek waardeert Nederlandse muziek, dus daar kiezen we voor." Ook als Sieneke de finale niet haalt, verandert de aanpak van de TROS nauwelijks. "Het gaat om de Nederlandse cultuur en Nederlandse muziek. Wij houden onze eigen identiteit overeind. Daar zijn we trots op."

Volgens niet-officiëel bevestigde berichten zou de omroep de komende tien jaar het festival blijven uitzenden. Wat al sinds vorig jaar vaststaat is dat de
TROS ook in 2011 en 2012 een kandidaat zal afvaardigen. (bron : Novum)

25-05-2010 om 12:12 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Sterren op de Dansvloer' : zijn deelnemers Ann Lemmens en Kevin Janssens een koppel ?

 De krant Het Laatste Nieuws brengt vandaag, dinsdag 25 mei, het bericht dat de 30-jarige acteur Kevin Janssens en de 29-jarige An Lemmens afgelopen zondag, 23 mei, hand in hand gespot zijn. Het stel genoot volgens de krant van een terrasje in Antwerpen en leek het bijzonder goed met elkaar te kunnen vinden.

Samen met Louis Talpe strijdt Kevin aanstaande vrijdag, 28 mei, om de overwinning tijdens de finale van de vierde reeks van 'Sterren op de Dansvloer'. Lemmens die eerder de wedstrijd moest verlaten, toonde zich afgelopen vrijdag tijdens de halve finale een vurige supporter van de Antwerpenaar.

Het was diezelfde krant die op vrijdag 04 december jongstleden, daags na haar negenentwintigste verjaardag, uitpakte
met het nieuws dat zangeres Natalia Druyts (Eurosong 2004) en acteur Kevin Janssens uit elkaar waren (lees hier). Diezelfde dag bleek dat het koppel reeds sinds half oktober uit elkaar was. Natalia en Kevin waren anderhalf jaar lang Vlaanderens meest besproken showbizzkoppel, en staken hun liefde voor mekaar ook niet onder stoelen of banken.

 Maar begin deze maand pakte
Het Laatste Nieuws uit met het bericht dat vtm- en 2BE-presentatrice An Lemmens mogelijk een relatie zou hebben met Jeff Rouse, bassist bij de Amerikaanse punkrockband Loaded van Duff McKagan (ex-Guns N' Roses). De twee werden vorige maand samen gespot in de Nieuwstraat in Brussel, waarbij ze kusten en handjes vasthielden. Lemmens wou het nieuws noch bevestigen noch ontkennen aan de krant.

Dat ze de Amerikaanse band kent, staat als een paal boven water. Op de
Facebook-pagina 'An Lemmens & Aerjen Mooijweer in Sterren op de Dansvloer!' schreef ze op woensdag 31 maart jongstleden - een paar dagen voor ze met Jeff werd opgemerkt in de hoofdstad - volgend bericht : "Duff MacKagan's Loaded stemt ook deze week voor An & Aerjen ".

De presentatrice zette in oktober 2009 een punt achter haar huwelijk met Nailpin-zanger en
JIM-gezicht Sean D'hondt (coach 'Junior Eurosong 2009'). Het koppel trouwde op 24 mei 2008. Begin vorig jaar, tijdens de 'Nacht van de Vlaamse Televisiesterren', bracht toenmalig echtgenoot Sean nog een speciale versie van "Anne" voor An, die tijdens dezelfde awardshow in de bloemetjes werd gezet als 'Rijzende Ster'.

Dit najaar presenteert An Lemmens, samen met De Nederlandse presentator Dennis Weening, de derde reeks van 'So You Think You Can Dance'. (foto's :
vtm)

25-05-2010 om 11:59 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OSLO LIVE : stopt ontgoochelde André Vermeulen met commentaar Eurovisie Songfestival ?

 André Vermeulen, VRT-journalist, verzorgt sinds 1991 - met uitzondering van 1996 - het commentaar tijdens de rechtstreekse uitzendingen van het Eurovisie Songfestival. Maar de negentiende maal, en niet de twintigste zoals de krant Het Nieuwsblad vandaag meldt, wordt er toch wel eentje in mineur.

Het is in diezelfde krant dat hij zijn ongenoegen uit over het feit dat hij en Bart Peeters (presentator 'Eurosong') dit jaar de commentaar bij de twee halve finales en de finale moeten verzorgen vanuit het Omroepcentrum aan de Reyerslaan in Brussel. Toch was Vermeulen de voorbije dagen in de Noorse hoofdstad, weliswaar op eigen kosten. "Ik snap dit niet. Naar sportwedstrijden zonder Belgen gaan we wél nog." Het toppunt : de 
RTBF verslaat het festival wél vanuit Oslo.

Vermeulen kreeg twee maanden geleden al te horen dat zijn aanwezigheid op het Eurovisie Songfestival niet meer nodig was. "Te duur", klonk het. Alleen al de commentatorscabine kost de openbare omroep 12.000 euro. En dan hadden André Vermeulen en co-commentator Bart Peeters nog niet gegeten, gedronken en geslapen. Nog volgens de VRT houden almaar meer landen hun commentatoren thuis om kosten te besparen. De Eurosongspecialist had zich voorgenomen zich van commentaar te onthouden. "Maar ik kan niet langer zwijgen", zei hij afgelopen weekend in Oslo.

Peper en zout

De levende songfestivalencyclopedie Vermeulen trok vorige week dus toch naar Oslo. Op eigen kosten. Totale kostprijs voor een week in de peperdure stad : makkelijk 2.500 euro. "Omdat ik liefhebber ben, ja. Maar vooral omdat ik de uitzendingen van dinsdag (vandaag dus, nvdr.), donderdag en zaterdag zo goed mogelijk wil voorbereiden. Op het internet vind je makkelijk de leeftijd en de geboorteplaats van de deelnemende artiesten. Maar peper en zout vind ik hier, door hier met mensen te spreken, en repetities en persconferenties bij te wonen."

"De VRT laat nu uitschijnen dat mijn Eurosongwerk niet veel inhoudt. Dat gelijk wie dit kan als hij een beetje rondkijkt op het internet. Wel : volgens mij is dat niet zo. Daarom ben ik hier." En dan was er nóg een reden waarom Vermeulen er dit jaar zeker wilde bij zijn. "Misschien is dit wel mijn laatste keer. Ik wilde niet zomaar verdwijnen zonder uitleg. Ik wilde een paar mensen zien, zeggen dat het de afgelopen jaren leuk samenwerken was."

Géén trend

Tussen de repetities van de kandidaten door ontmoette Vermeulen een pak collega-commentatoren. "Die vielen allemaal steil achterover toen ze hoorden dat ik terug moest naar Brussel om commentaar te leveren. Er blijkt helemaal géén trend te zijn om de mensen thuis te houden." Dat zegt ook Svante Stockselius, de grote baas van het Eurovisie Songfestival. "Er zijn inderdaad enkele landen die hun mensen thuishouden. Maar je kan zeker niet van een trend spreken", zegt Stockselius. "Ik vind het jammer. Volgens mij heb je de sfeer van ter plaatse nodig om de job als commentator goed te doen." Dat vindt ook Vermeulen : "De adrenaline van die paar uur voor de show begint, werkt magisch."

Ruime VRT-delegatie

Het financiële plaatje kan trouwens niet het enige struikelblok zijn. De VRT is, los van Tom Dice en zijn entourage, met een ruime delegatie in Oslo aanwezig : iemand van de communicatiedienst, de delegatieleider en liefst vijf mensen van het showbizzmagazine 'De rode loper'. Deze week vervoegen nog eens drie 'toppers' (bij wie de netmanager van Eén) het gezelschap. Komt daarbij dat de VRT ook een stuk van de organisatie moet betalen. "Dan lijkt 12.000 euro me niet zo onoverkomelijk", becijfert Vermeulen. "Zeker niet als je weet dat het dient om acht uur televisie te maken."

We leggen de link met de sport. "Die krijgt wél veel aandacht", vindt Vermeulen. Volgende maand worden liefst zes commentatoren naar het WK voetbal gestuurd zodat met uitzondering van Nieuw-Zeeland tegen Paraguay élke match van livecommentaar voorzien is. "Dan hebben ze blijkbaar toch nog ergens geld gevonden", reageert Vermeulen. "Maar ik snap dat dus niet. Het Eurovisie Songfestival is één wedstrijd, mét dit jaar een Vlaamse deelnemer. Ongetwijfeld zullen dinsdag (vanavond) en zaterdag een miljoen mensen voor hun televisie zitten. En dan daarop beknibbelen ? De omroep vraagt het publiek om enthousiast te zijn over Tom Dice en over het Eurovisie Songfestival. Maar de commentatoren laten ze thuis. Ik vind dat een slecht signaal." Geen Noorse kost dus vanavond, voor Vermeulen. "Ik mag met Bart Peeters iets om te eten halen in de Mezz, het bedrijfsrestaurant van de VRT. Gratis. Maar dan wel vóór het eerste liedje begint, want daarna is het gesloten."

Het commentaar tijdens de 55e editie van het Eurovisie Songfestival vanavond, overmorgen donderdag 27 mei, en aanstaande zaterdag 29 mei - misschien wel voor het laatst - met André Vermeulen en Bart Peeters, telkens vanuit het Omroepcentrum in Brussel. (bron : Het Nieuwsblad ; foto : VRT)

25-05-2010 om 11:58 geschreven door Redactie  




VOLG ONS OOK OP TWITTER & FACEBOOK.



Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs