Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    20-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amy Williams pakt goud, eerste Britse medaille
    Amy Williams heeft vrijdag voor de eerste Britse medaille op de Winterspelen van Vancouver gezorgd. In het skeleton gleed ze naar goud. Na vier constante runs won ze met respectievelijk 56 en 72 honderdsten voorsprong op de Duitse vrouwen Kerstin Szymkowiak en Anja Huber. De Canadese Melissa Hollingsworth, WB-eindwinnares en grote favoriete, zakte voor eigen publiek in de slotrun terug van de tweede naar de vijfde plaats. De 27-jarige Williams leidde van begin tot eind. Al in de eerste run zette ze een baanrecord neer met 53.83 seconden, en in de derde run stelde ze dit nog scherper tot 53.68.

    De zege van Williams is ondanks haar zilver op het WK 2009 toch verrassend. In de Wereldbeker eindigde ze slechts als vijfde. De Zwitserse uittredende kampioene Maya Pedersen werd vrijdag negende. Het is de negende gouden medaille ooit voor de Britten op de Winterspelen, en de eerste sinds 2002 in Salt Lake City, toen de vrouwen de beste waren in het curling. Voor de derde keer op rij pakt Groot-Brittannië trouwens een medaille in het skeleton bij de vrouwen: in 2002 veroverde Alex Coomber brons, in 2006 in Turijn zorgde Shelly Rudman (vrijdag zesde) voor zilver, en nu maakte Williams dus het rijtje compleet met goud. Donderdag had het Amerikaanse team nog protest aangetekend tegen het helmontwerp van Williams (met spoilers), maar dit werd verworpen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch bedrijf Alfacam voorziet de wereld van beelden uit Whistler
    Het is op de Olympische Spelen in Vancouver op het toneel en in de tribunes vaak lang zoeken naar Belgen, maar achter de schermen gaat dat al een stuk vlotter: het Belgische televisiefaciliteitenconcern Alfacam voorziet de wereld nagenoeg van alle beelden van de competities in Whistler. Het bedrijf uit Lint zet daarvoor 9 captatiewagens, 5 assistentietrucks, 140 HD-camera's en een technische ploeg van 35 mensen in. Voor alle duidelijkheid: Alfacam levert enkel de technologie en het materiaal, niet de cameramensen en de regie. Daarvoor worden per discipline andere specialisten ingehuurd. Het bedrijf produceert televisiesignalen in hoge definitie - de world feed zoals dat in het jargon heet - die dan verder over de wereld worden verspreid.

    Alfacam is al sinds 2002, in Salt Lake City, als enig Europees bedrijf in zijn markt onafgebroken aanwezig op de Spelen en dat is best opmerkelijk in een sector die voorheen nagenoeg volledig gedomineerd werd door Amerikaanse mastodonten. "De bal ging aan het rollen op het WK atletiek van 1999 in het Spaanse Sevilla", vertelt Alfacam-topman Gabriël Fehervari, die ook de man achter televisiezender Exqi is. "In Sevilla ben ik in contact gekomen met de man die de Olympische Spelen produceert. Hij was onder de indruk van onze wagen en boekte ons voor de Winterspelen van Salt Lake City. Dat was toch wel uniek omdat we toen als eerste Europees bedrijf ooit op Amerikaanse bodem zijn gaan werken. Dat was tot dan voor een Europese tv-wagen onmogelijk omwille van de stroom- en frequentieverschillen. We waren de eerste die een 'swichtable' systeem hadden. We konden dus schakelen op alle niveau's en boden tegelijk hogedefinitie- en niet-hogedefinitiebeelden aan."

    Alfacam mocht slechts één wagen inzetten in Salt Lake City, maar die was veel belangrijker dan bijvoorbeeld de 20 wagens die naar de Spelen in Peking stuurden, zegt Gabriël Fehervari. "In Salt Lake City stonden wij tussen 3.000 concurrentiële Amerikaanse wagens en konden we toch het verschil maken. Het kan pretentieus klinken, maar onze wagen was werkelijk de enige die geen enkel technisch probleem heeft gehad tijdens die Spelen en dat heeft ons in de markt gezet. Dat was echt de katalysator van ons succes. Voor Athene 2004 mochten we 14 wagens leveren, voor Peking 2008 waren het er al 19 en in Londen, want ook dat contract is al binnen, zullen het er 20 zijn. Ook op de Winterspelen, die per definitie kleiner zijn, groeit ons aandeel. Op de Spelen van Turijn in 2006 hadden we 8 wagens, hier zijn het er 9. Voor de Winterspelen van Sotchi in 2014, waarvoor de besprekingen zo goed als afgerond zijn, zullen we opnieuw een versnelling hoger schakelen."

    Alfacam in de wereldmarkt situeren is niet gemakkelijk, vertelt Fehervari. "Het is moeilijk om dat in procenten uit te drukken. Kijk: met de wagens die we in Londen inzetten, zouden we perfect op ons eentje de Spelen van Sotchi kunnen coveren, maar we zijn zeker niet de grootste en dat is ook onze ambitie niet. We willen vooral goed en betrouwbaar zijn. Dat is de troef die we constant uitspelen. Neem nu het voorbeeld van het EK voetbal in 2004: dat hebben wij volledig zelf én zonder problemen gedaan. Voor het EK 2008 dachten anderen het anders te gaan doen, maar ze zijn er wel in de halve finale tussen Duitsland en Turkije 8 minuten uit gegaan. Ik maak me sterk dat dat bij ons nooit zou gebeurd zijn. Daar zijn zware fouten gemaakt, en ik lach daar niet mee, maar dat versterkt onze positie natuurlijk wel. Hetzelfde verhaal voor het WK 2006 in Duitsland, waar enkele bedrijven onder onze prijs doken: ook daar zijn zware fouten gebeurd. Het gevolg is dat we op het WK in Zuid-Afrika deze zomer het leeuwendeel van de matchen voor onze rekening mogen nemen ... ."

    Om technische problemen te vermijden, en het imago dus ongeschonden te houden, steekt Alfacam veel tijd en geld in op het opstellen van back-ups en B-plannen "Ja, zelfs C- en D-plannen", zegt Fehervari. "Parallelle stroomcircuits, reservewagens die zonder hapering kunnen overnemen wanneer andere uitvallen, extra datacircuits ... . We doen er alles aan om te voorkomen dat we 'zwart' moeten gaan. Onze betrouwbaarheid maakt dat klanten een ongelimiteerd vertrouwen hebben in ons bedrijf. Toen we het contract voor de Spelen van Vancouver tekenden, mochten we meteen ook onze krabbel zetten onder de Spelen voor Londen en dat was ongezien in dit wereldje. Als symbool voor het vertrouwen in ons bedrijf was dat zeer belangrijk voor mij", besluit Gabriël Fehervari.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jon Montgomery zorgt voor vierde Canadese goud
    Jon Montgomery heeft vrijdag voor het vierde Canadese goud gezorgd op de Winterspelen van Vancouver. In het skeleton bij de mannen ging hij in de vierde en laatste run nog voorbij de Let Martins Dukurs. Het verschil was uiteindelijk 7 honderdsten. De Rus Alexander Treyakov pakte brons op 1.02 seconde. Het is de eerste grote titel voor de 30-jarige Mongomery, die in 2008 wel zilver pakte op het WK in Altenberg en 3 WB-zeges op zijn palmares heeft. Martins Dukurs, eindwinnaar van de Wereldbeker dit seizoen, slaagde er net niet in zijn land een eerste gouden medaille ooit te bezorgen op de Winterspelen. Zijn broer Tomass strandde vrijdag net buiten de medailles. Eerder zorgden snelschaatster Christine Nesbitt (1000m), snowboardster Maelle Ricker (snowboardcross) en freestyleskiër Alexandre Bilodeau (buckels) voor goud voor gastland Canada.

    19-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stress nekt Kevin Van der Perren op de Spelen

    Kevin Van der Perren heeft de hooggespannen verwachtingen op de Olympische Winterspelen in Vancouver niet kunnen inlossen. De kunstschaatser, die dinsdag een foutloze korte kür had gereden, werd donderdag in zijn vrije kür genekt door de stress. De 27-jarige Belg liet enkele steken vallen en werd daar door de jury zwaar voor afgestraft. Hij kreeg slechts 116.94 punten, bijna 30 punten onder zijn persoonlijk record (145.78), en zakte in het eindklassement van de 12de naar de 17de stek. "Dit is absoluut niet goed hé. Punt", vatte een zichtbaar ontgoochelde Van der Perren zijn prestatie samen. De Ninovieter mikte in Vancouver op een plaats in de top tien en droomde er stiekem van om beter te doen dan vier jaar terug in Turijn, waar hij negende werd. "Na mijn tweede combinatie waren mijn benen al moe. Ik ben hier onderuit gegaan door de stress. Een andere verklaring heb ik hier echt niet voor", schudde hij het hoofd.

    Van der Perren had aangekondigd dat hij risico's zou nemen en dat deed hij ook. Het gekke is dat het donderdag fout liep bij zijn routinesprongen. "Ik neem hier zware risico's door twee axels in mijn oefening te steken, alhoewel dat niet mijn beste sprong is, en dan gaat de rest verkeerd. Ik laat het hier afweten op de sprongen die ik anders bij wijze van spreken met de ogen dicht toe. Dat is iets dat echt niet kan." Van der Perren, die een jaar geleden nog bij de outsiders voor een medaille werd gerekend, heeft een bewogen seizoen achter de rug. In de zomer verloor hij enkele weken door een blessure en in oktober brak hij vrij onverwacht met zijn coach Sylvie De Rijcke. Sindsdien liep het voor geen meter en na zijn ontgoochelend EK in Tallinn, waar hij vorige maand elfde werd, werden de verwachtingen dan ook zwaar bijgesteld. Na zijn korte kür van dinsdag leek Van der Perren evenwel goed op weg om in Vancouver de puntjes op de i te zetten, zeker omdat hij in de vrije kür meestal nog een paar plaatsen goed kan maken. Dat het alsnog foutliep was dus best verrassend. "Ik ben zwaar ontgoocheld", aldus Van der Perren. "Zeker omdat het hier allemaal zo vlot liep. Ik rijd hier mijn beste korte kür ooit en mijn trainingen voor de vrije kür lieten het beste vermoeden. Niet één keer is het de voorbije dagen misgelopen. En dan gebeurt dit. Dit is werkelijk heel frustrerend. Wat nu is gebeurd, ligt grotendeels aan mezelf", steekt Van der Perren de hand in eigen boezem. Ik heb in het verleden nooit getwijfeld aan mijn eigen kunnen en sinds dit jaar doe ik dat wel. Dat komt natuurlijk door een samenloop van omstandigheden: mijn achillespeesblessure in de zomer, de tijd die ik daardoor verloor, maar vooral door de breuk met Sylvie. Dat heeft er echt geen goed aan gedaan. Ik moet de knop zien om te draaien want het begint in mijn hoofd te spelen dat het niet meer goed kan lopen en dat is gevaarlijk."

    In principe schaatst Van der Perren volgende maand nog het WK in Turijn (22-28 maart), nadien gaat hij zich bezinnen over zijn toekomst, zo zegt hij. "Normaal schaats ik dit seizoen nog het WK. Ik zie wel hoe het loopt de komende weken. Nadien moet ik echt even tijd nemen voor mezelf en moet ik beslissen wat ik ga doen. De planning was dat ik nog een jaar zou doorgaan, maar ik moet dit eerst allemaal even laten bezinken."

    Belgisch delegatieleider Eddy De Smedt stak zijn ontgoocheling over de mindere prestatie van kunstschaatser Kevin Van der Perren niet weg. "We hadden beter verwacht, ja", vertelde hij donderdag na afloop van de vrije kür van Van der Perren. "Na zijn knappe prestatie in de korte kür had ik gedacht dat Kevin zijn 12de plaats ging kunnen verdedigen. Stijgen had heel straf geweest, als je ziet wie er hier in de top tien staat, maar dat het helemaal ging fout lopen was niet meteen verwacht. Hij gaat hier de mist in bij enkele sprongen die anders nooit mislukken", aldus De Smet. "Aan wat ligt dat? Ik weet dat er veel twijfels bestonden over Kevin in de aanloop naar de Spelen, maar na zijn korte kür van dinsdag, en wetende hoe hij het op training deed hier in Vancouver, dacht ik echt dat hij het goed ging doen. Zijn coach was daar ook van overtuigd. Er was echt niets dat er op wees dat het vandaag mis ging lopen. Wel integendeel: zijn vrije kür is meestal beter dan zijn korte kür. Er zullen nu veel analyses gemaakt worden, en dat moet ook, maar daar kopen we op dit moment niet veel mee", weet De Smedt. "We weten allemaal dat Kevin geen ideale voorbereiding heeft gekend. Hij eindigt hier als negende Europeaan en heeft het dus iets beter gedaan dan op het EK. Daarmeemoeten we het stellen, vrees ik."


    17-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstschaatser Kevin Van der Perren twaalfde na korte kür

    Kevin Van der Perren is op de Winterspelen in het Canadese Vancouver twaalfde geworden in de korte kür van het kunstschaatsen. Onze 27-jarige landgenoot kreeg 72,90 punten. Zijn persoonlijk record is 75,80. Titelverdediger Evgeni Plushenko staat op kop na de korte kür. De 27-jarige Rus kreeg 90,85 punten voor zijn oefening. Hij heeft donderdag in de vrije kür nog zware concurrentie te duchten van de Amerikaanse wereldkampioen Evan Lysacek (90,30 ptn) en de Japanner Daisuke Takahashi (90,25). De rest van het deelnemersveld volgt al op zes punten of meer. De Fransman Brian Joubert, wereldkampioen in 2007 en Europees kampioen in 2004, 2007, 2009, stelde zwaar teleur. Na een val werd hij pas achttiende in de korte kür. Het zijn de derde Winterspelen voor Van der Perren. In 2002 werd hij twaalfde, in 2006 negende. Op Europese kampioenschappen haalde hij twee keer brons, in 2007 en 2009.


    16-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tia Hellebaut kondigt comeback aan in het hoogspringen

    Atlete Tia Hellebaut heeft op haar 32ste verjaardag haar comeback in het hoogspringen aangekondigd. Dat gebeurde enigszins onverwacht, want Hellebaut zette pas op 5 december 2008 wegens haar zwangerschap een punt achter haar carrière. Na de comeback van Kim Clijsters en Justine Henin in het tennis, kan België opnieuw reikhalzend uitkijken naar de terugkeer van een vedette. 2008 was een echt boerenjaar voor Tia Hellebaut. Eerst haalde ze in maart goud in de vijfkamp op het WK indoor in het Spaanse Valencia. In augustus veroverde ze op de Olympische Spelen in Peking de gouden medaille in het hoogspringen. Hellebaut oordeelde dat het beter was om te stoppen op een hoogtepunt in haar carrière en kondigde eind 2008 dan ook haar afscheid van de topsport aan. De atlete was toen al drie maanden zwanger van haar partner en trainer Wim Vandeven.

    Vanaf januari 2009 ging de olympisch kampioene aan de slag als atletiekaccount bij Golazo, het sportmarketingbureau van haar manager Bob Verbeeck. Op 9 juni 2009 beviel Hellebaut van een flinke dochter, Lotte. In september besloot ze in samenspraak met haar partner om opnieuw beginnen te trainen. Vijf maanden later beseft Hellebaut dat het tijd is om haar comeback in de topsport te maken. De atlete focust zich in dit stadium vooral op training en heeft nog geen concrete edstrijdplanning opgemaakt. "In april vertrek ik op stage en daarna zullen we wel zien aan welke wedstrijden ik zal deelnemen", aldus de olympisch hoogspringkampioene van 2008.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische bobsleevrouwen arriveren dinsdag in Whistler

    De Belgische bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Eva Willermarck nemen dinsdag hun intrek in het olympisch dorp van Whistler. Het duo was na de openingsceremonie van afgelopen vrijdag voor de trainingen afgezakt naar Calgary. Of ze dinsdag al meteen kunnen trainen op de ondertussen beruchte baan van Whistler is nog niet duidelijk. "Maar dat is niet meteen een probleem", weet assistent-delegatieleider Philippe Preat. "Elfje en Eva verbleven in oktober van vorig jaar twee weken in Whistler en daalden de baan toen al een twintigtal keer af. Ze kennen ze dus al vrij goed." Over de de dood van de Georgische rodelaar Nodar Kumaritaschwili, die vrijdag tijdens een training verongelukte op de baan van Whistler, is niet veel meer nagepraat, zegt Preat. "De coaches hebben hen zoveel mogelijk afgeschermd. Wellicht zullen we het er morgen, als ze effectief in Whistler zijn, nog wel even over hebben, maar we focussen ons nu vooral op de competitie." Willemsen en Willemarck komen in Whistler in actie op 23 en 24 februari.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste echte training voor Jerke Van den Bogaert en Bart Mollin

    De Belgische skiërs Jerke Van den Bogaert en Bart Mollin hebben maandagochtend in Whistler hun eerste echte slalomtraining kunnen afwerken met het oog op de olympische slalomwedstrijd van 27 februari. Het duo verblijft al sinds afgelopen vrijdag in Whistler, maar door het slechte weer moesten ze telkens hun plannen wijzigen. "Het bleef hier maar regenen waardoor de specifieke slalomtrainingen telkens opnieuw moesten worden afgelast", vertelt assistent-degelatieleider Philippe Preat. "Zaterdag hebben de jongens nog van een lichte opklaring kunnen profiteren om even los te skiën, maar zondag was dat echt onmogelijk. Ze hebben de ganse dag noodgedwongen in de fitnessruimte gekampeerd: in de voormiddag lasten we een stabiliteitstraining in, na de middag werd er gefietst." Maandagochtend bleef het eindelijk droog in Whistler en kregen de Belgen groen licht voor een eerste training van ruim twee uur. "Die is goed verlopen", weet Preat. "De piste lag er ondanks het warme weer en de vele regen van de voorbije dagen verrasend goed bij, maar wat verse sneeuw zou natuurlijk geen kwaad kunnen. Hopelijk kunnen Jerke en Bart ook de volgende dagen hun latten aantrekken."


    15-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Revalidatie Paralympisch skiester Natasha De Troyer verloopt naar wens

    Skiester Natasha De Troyer, de enige Belgische atlete op de Paralympische Spelen in Vancouver, vertrok vandaag voor haar eerste buitenlandse trainingsstage sinds haar ongeluk eind november. Natasha veroverde samen met haar begeleider Diego Van De Voorde een bronzen medaille op het WK alpijns skiën in februari vorig jaar. Met deze schitterende prestatie selecteerde de Oost-Vlaamse zich voor deelname aan de Paralympische winterspelen in Vancouver. Onmiddellijk startten de voorbereidingen. Alles verliep vlot tot eind november het noodlot toesloeg. Natasha kwam tijdens een trainingsstage zwaar ten val. Het verdict was hard: volledige ruptuur van de voorste kruisband. Slechter kon de timing niet zijn.

    Natasha bleef niet bij de pakken zitten en startte vol goede moed de revalidatie. Dagelijks werd vijf uur getraind onder leiding van kinesist Frank Wezenbeek en zijn team. Met de steun van haar entourage en andere topskiërs wist Natasha de pijn te verbijten en door te zetten. Haar onvermoeibaar doorzettingsvermogen heeft vruchten afgeworpen. Na een eerste bemoedigende test op de indoor skipiste begin deze maand, vertrekt het team vandaag weer richting Alpen. Het Raich Race Center zal voor de komende twee weken de thuisbasis zijn voor Natasha en haar begeleiders. Het trainersteam van Benjamin Raich, meermaals wereldbekerhouder, zorgt voor technische begeleiding tijdens de stage. We hopen dat deze twee weken voldoende zijn om Natasha optimaal voor te bereiden op de Spelen. De paralympische Winterspelen vinden plaats van 12 tot 21 maart. Natasha zal samen met haar gids Diego Van De Voorde uitkomen in vijf disciplines: slalom, reuzenslalom, combiné, super G en afdaling.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kevin Van der Perren: "Het wordt alles of niks"
    Dinsdag is het zover: dan begint kunstschaatser Kevin Van der Perren in Vancouver aan zijn derde en meteen ook laatste Olympische Winterspelen. De 27-jarige Ninovieter wil nog een laatste keer alles uit de kast halen om zijn beste olympische prestatie ooit neer te zetten. Om dat te realiseren moet hij beter doen dan zijn negende plaats van Turijn 2006. "Makkelijk wordt dat echter niet", waarschuwt het speerpunt van de Belgische delegatie. "Als ik in mijn opzet wil slagen moet ik risico's nemen en wie risico's neemt, riskeert met lege handen achter te blijven..."

    Kevin Van der Perren heeft een bewogen voorbereiding achter de rug. De extraverte sporter werd een jaar geleden nog vlot bij de kanshebbers op een medaille gerekend, maar sindsdien is er veel gebeurd. In de zomer stond hij enkele weken aan de kant met een achillespeesblessure en in oktober brak hij met zijn coach Sylvie De Rijcke en zijn choreograaf. "Een jammere zaak", blikt Van der Perren terug op die periode. "De breuk met mijn coach is er gekomen door de problemen met de choreograaf die me was toegewezen. Vanaf dag één klikte het niet met die man, maar iedereen (zijn geldschieters, nvdr) drong er op aan hem een kans te geven. Achteraf gezien had ik meteen mijn zin moeten doordrijven. Ik had helemaal geen problemen met Sylvie, maar de conflicten met de choreograaf gingen over in conflicten met haar omdat ik het gevoel had dat ze me niet meer steunde als het over de choreografie ging. Ik vind dat nog altijd zeer jammer en heb de voorbije dagen al veel aan haar gedacht. Eigenlijk had zij hier naast het ijs moeten staan", aldus Van der Perren.

    Door de aanhoudende problemen verloor Van der Perren veel kostbare tijd. Op het EK in Tallinn, dat voor hem de generale repetitie voor Vancouver moest worden, ontgoochelde hij afgelopen maand met een 11de plaats. "De score die ik daar behaalde, krijg ik normaal op mijn eerste Grand Prix in oktober. Je kan dus stellen dat ik drie maanden verloren heb door alles wat er gebeurd is. Maar ik wanhoop niet: ik presteerde op het EK aan 60 procent van mijn kunnen en de voorbije maand heb ik er alles aan gedaan om die achterstand weg te werken. Op training loopt alles perfect. Als ik die lijn kan doortrekken in de competitie, ziet het er goed uit, al zal alles afhangen van de vorm van de dag. Ik ben bijna 28 en het wordt fysiek alsmaar moeilijker. Elke dag scheelt er wel iets."

    In Vancouver bleek Van der Perren de afgelopen dagen wat last te ondervinden van zijn rechterscheen, maar echt veel zorgen maakt hij zich daar niet over. "Pure overbelasting. Dat hoort er nu eenmaal bij. Ik zal er dinsdag staan", klinkt het. "Vancouver moest het hoogtepunt van mijn carrière worden en daar hoop ik nog altijd op. Ik mijn stoutste dromen evenaar ik mijn zesde plaats van op het WK 2008, maar ik moet realistisch blijven: met een plek in de top-10 zou ik al tevreden zijn." Van een medaille heeft Van der Perren nooit gedroomd, zegt hij. "Sommigen in mijn entourage hadden het daar soms over, maar zelf heb ik dat altijd onmogelijk geacht. Kunstschaatsen is en blijft een jurysport, waarin mensen prestaties beoordelen. En sommige schaatsers vallen nu eenmaal meer in de smaak dan anderen", weet Van der Perren, die de voorbije jaren geregeld de jury tergde met zijn excentrieke pakken of moderne muziek. "Ik weet dat ik meer punten zou kunnen verdienen door op het ijs meer, euh ... vrouwelijker te bewegen", wikt hij zijn woorden. "Maar dat kan en zal ik nooit doen. Ik ben wie ik ben en zal nooit veranderen. Ik mag van mijn begeleiders het woord dat ik vroeger aan die mannen gaf (jeanetten, nvdr) niet meer uitspreken, maar ik denk er nog steeds zo over. En het wordt alleen maar slechter."

    Van der Perren schaatst in Vancouver dezelfde programma's als op het EK. "Maar we hebben de moeilijkheidsgraad wel wat opgetrokken. Ik zal niet op safe spelen", vertelt hij. Het publiek in Vancouver mag zich dus verwachten aan het handelsmerk van Van der Perren: zijn befaamde triple-triple-triple (drie drievoudige sprongen na elkaar, nvdr). De Ninovieter is de enige in het circuit die de aartsmoeilijke combinatie beheerst en dat maakt hem in de ogen van het publiek en de jury een echte springmachine. "Die troef wil ik volledig uitspelen, zonder de rest natuurlijk te verwaarlozen", aldus Van der Perren. "Ik wil op mijn laatste Spelen echt alles uit de kast halen: lukt het, dan lukt het. Faalt het, dan faalt het: dat is het risico dat ik bereid ben te nemen. Ik wil achteraf niet met spijt zitten en denken 'had ik dit of dat maar gedaan'. Dit is mijn laatste kans en die wil ik met beide handen grijpen."

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freestyleskiër Alexandre Bilodeau schenkt Canada eerste goud
    Alexandre Bilodeau heeft organisator Canada zondag een eerste gouden medaille op de Olympische Winterspelen bezorgd. Bilodeau (22) was de beste in het freestyleskiën op de buckelpiste in Cypress Mountain. De Canadees kaapte het goud weg voor de neus van topfavoriet en titelverdediger Dale Begg-Smith, een in Vancouver geboren Australiër. Het brons ging naar de Amerikaan Bryon Wilson. Bilodeau is de tweede Canadees die in deze discipline olympisch goud wint. Jean-Luc Brassard deed het hem in 1994 voor op de Spelen in Lillehammer.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostenrijkse snowboardster maakt lelijke val op training
    De Oostenrijkse snowboardster Manuela Riegler is zondag op training voor de olympische cross in Cypress Mountain zwaar ten val gekomen. Na een dubbelsprong viel de 35-jarige atlete bij de landing op haar hoofd. Volgens de Oostenrijkse teamarts Christian Michlmayer verloor Manuela Riegler daarna korte tijd het bewustzijn. Toegesnelde medici stelden onder andere een zware hersenschudding vast. Of Riegler dinsdag kan aantreden in de competitie snowboardcross is nog maar zeer de vraag.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen klagen over aangepaste rodelbaan
    De aangepaste olympische rodelpiste in Whistler zorgt voor heel wat onvrede bij de vrouwelijke atleten. "Dit is geen vrouwenstart, het is een start voor kinderen", verwoordde de Duitse Natalie Geisenberger, tweede in de wereldbekerstand, het algemene gevoel van onvrede dat leeft over de nieuwe startlijn. Deze werd na het dodelijke ongeval op training van de Georgiër Nodar Kumaritashvili omlaaggebracht naar het juniorenplatform. "We hebben de hele zomer getraind en nu zijn zelfs de snelste vertrekkers traag. Dit is echt niet om mee te lachen", aldus nog Geisenberger.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Russen krijgen startverbod voor te hoge bloedwaarden
    Twee Russische noordse skiërs hebben een startverbod van vijf dagen gekregen op de Olympische Winterspelen in Vancouver. Dat deelde de Internationale skifederatie zondag mee. De twee vertoonden bij bloedproeven een te hoge hemaglobinewaarde. Vanaf 17 februari mogen ze weer in actie komen. Niyaz Nabeev miste zo wel de noordse combinatie, Kaspar Kokk kan maandag niet aan de 15 kilometer skilopen meedoen. De schorsing mag niet als straf beschouwd worden. De atleten moeten "om gezondheidsredenen" langs de kant blijven. Ze zullen een nieuwe bloedtest moeten ondergaan voor ze weer in competitie mogen komen. De afgelopen vier dagen werd er bij 304 atleten een bloedtest afgenomen. Op de eerste dag van de Spelen werden er ook al 70 dopingcontroles uitgevoerd. Die bleken allemaal negatief, net als de 796 controles die in de aanloop naar de Spelen gebeurden.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader van verongelukte rodelaar stelt baanconstructeurs verantwoordelijk
    De vader van de Georgische rodelaar Nodar Kumaritaschvili, die vrijdag op de eerste dag van de Winterspelen in Vancouver om het leven kwam, vindt dat de constructeurs van de rodelbaan in Whistler verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn zoon. "Ze hadden nooit een baan mogen bouwen, die zo snel is, dat is hun grote fout", verklaarde David Kumaritaschvili. De beelden van het ongeval heeft vader Kumaritaschvili niet gezien. "Ik kan en wil de laatste ogenblikken van mijn zoon niet op televisie bekijken." Nodar Kumaritaschvili zal een van de komende dagen in zijn geboorteplaats Bakuriani begraven worden. Daar zal ook een rodelbaan gebouwd worden die zijn naam zal dragen en waarop dan jaarlijks een herdenkingswedstrijd georganiseerd zal worden.

    14-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shorttracker Ohno verovert historische zesde medaille
    De Amerikaan Apolo Anton Ohno mag zich voortaan de meest gemedailleerde shorttracker uit de olympische geschiedenis noemen. Dankzij de tweede plaats die hij zaterdag in Vancouver behaalde op de 1.500 meter, heeft Ohno nu zes keer olympisch eremetaal op zijn palmares. Geen enkele shorttracker doet beter. Met twee plakken van elke kleur totaliseert Ohno (27) zes medailles, veroverd op de olympiades van Salt Lake City in 2002 (2), Turijn in 2006 (3) en Vancouver (1). Tot zaterdag deelde hij het record met vijf andere shorttrackers, van wie geen enkele nog actief is.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Surfen in de sneeuw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De meest talentvolle wintersporter in ons land vertoeft momenteel niet in Vancouver. De jonge Seppe Smits is nu al wereldtop in het snowboarden, maar omdat hij van de internationale federatie geen quota-plaats kreeg, moet hij zijn olympische droom nog vier jaar uitstellen.

    Sinds Turijn 2006 telt het snowboarden op de Spelen drie disciplines. De meest simpele is de snowboardcross. Met een aantal atleten van een helling racen, lekker wedstrijdje tegen elkaar. De favorieten opnoemen in deze sport is niet te doen. Veel te onvoorspelbaar. Van geen enkele ex-medaillewinnaar hoor je nog iets in het wereldcircuit. We schuiven toch maar de Fransman Pierre Vaultier naar voren. De Canadese vrouwen Maelle Rieher en Dominique Maltais dragen -samen met de Noorse Helene Olafsen en de Zwitserse Mellie Francon- onze voorkeur weg bij het zwakke geslacht.

    Halfpipe is de tweede discipline in Vancouver. Stel je een ondergesneeuwde skateramp voor. De rijders oefenen sprongen uit, beoordeeld door een jury. Seppe Smits stond dicht bij deelname, helaas. Het duel voor de olympische titel wordt beslecht tussen een aantal naties. Voor Frankrijk krijgen we Arthur Longo en Aluan Ricciardi, Finland doet het met Janne Korpi en Antti Autti, de Chinezen Yiwei Zhang en Xiaeye Zong zorgen voor de Aziatische inbreng en thuisland Canada stelt zijn hoop op Justin Lamoureux en Jeff Batchelor. Bij de vrouwen genieten de Chinese meisjes een lichte voorkeur. Vooral Zhifeng Sun en Xu Chen moeten het gaan doen.

    In de parallelreuzenslalom, de derde discipline, nemen de boarders het tegen elkaar op in twee met elkaar parallel lopende slalompistes. Onder een vorm van afvalling, elk één keer op beide pistes, komt men uiteindelijk tot een finale. Voor onze Nederlandse buren wordt het absoluut uitkijken naar Nicolien Sauerbreij, die heel dicht bij een eerste Nederlandse snowboardmedaille staat. De Oostenrijker Andreas Prommegger is de te kloppen man in de race rond de poortjes.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shorttracker Gysel wordt derde in B-finale 1.500m
    Shorttracker Pieter Gysel is zaterdag op de Olympische Winterspelen in Vancouver als derde gefinisht in de B-finale van de 1.500 meter. Hij moest alleen de Canadees Charles Hamelin en de Italiaan Nicola Rodigari voor zich dulden. In de totaalstand eindigde Gysel (29) als negende. De overwinning in de A-finale was voor de Zuid-Koreaan Lee Jung-Su. De Amerikaanse vedette Apolo Anton Ohno pakte de zilveren medaille, het brons ging naar zijn landgenoot J.R. Celski.

    De top zes en heel misschien een medaille: dat was de ambitie, een negende plek het resultaat: voor shorttracker Pieter Gysel werd de 1500 meter niet wat hij ervan verwacht had, maar echt ontgoocheld reageerde de 29-jarige Leuvenaar niet. "Dat is shorttrack hé: niet te voorspellen", vertelde hij. "Maar eerlijk is eerlijk: ik had niet mijn allerbeste benen vandaag. Dat is goed gebleken in de halve finale. Het zit in shorttrack soms in een klein hoekje: je moet risico's nemen en het hangt het niet alleen van jezelf af, maar ook van anderen. Ik ben negende in de wereldbeker: ik denk dat de plaats die ik hier haal ongeveer de plaats is waar ik thuishoor. Op een goeie dag doe ik het beter, maar vandaag zat er niet veel meer in denk ik", analyseerde Gysel ietwat gelaten zijn eerste wedstrijddag. "Ik vind dat ik het helemaal niet slecht heb gedaan. Ik ben geen 19 meer en weet hoe moeilijk het is om te presteren op toernooien als deze. Het heeft gewoon niet mogen zijn. Ik ga daar niet zielig over doen."

    Gysel komt in Vancouver nog in actie op de 1000 en 500 meter, afstanden waarop hij een plaats in de top-8 vooropstelde. Stelt hij die ambities nu bij? "Neen", klinkt het vastberaden. "Met het oog op die andere wedstrijden zal ik nu gaan bekijken wat er nog beter kon: technisch zal ik hier en daar wat moeten sleutelen en de ijscondities zijn moeilijk. Ik denk dat ik me daar nog iets beter kan aan aanpassen. Maar de vorm is algemeen goed. Ik heb gewoon net iets te veel moeten geven in mijn halve finale. Ik was net niet efficiënt genoeg. Ik zie geen enkele reden waarom ik op de 1000 meter niet voluit voor mijn kansen zou kunnen gaan. Top acht blijft de ambitie.

    Belgisch delegatieleider Eddy De Smedt toonde zich zaterdagavond best tevreden over de prestatie van shorttracker Pieter Gysel op de 1500 meter. "Je kan niet ontgoocheld zijn als je ziet op welke manier Pieter hier heeft geschaatst", vertelt De Smedt. "Hij heeft elke keer het beste van zichzelf gegeven. We hebben vandaag een erg strijdvaardige Pieter Gysel aan het werk gezien.. Pieter is gegaan voor de A-finale, maar het is een B-finale geworden. Ik zie hem liever op deze manier negende worden, dan dat hij zevende wordt omdat de rest van de deelnemers in de B-finale is gevallen. Je moet het totaalplaatje bekijken: Pieter is met zijn 29 jaar één van de oudsten in het circuit en ook het feit dat er meer Koreanen, Canadezen en Amerikanen aan de start komen, maakt deze sport veel intenser dan een paar jaar geleden. Er zijn nu gewoon veel meer toppers. Neen, ik ben best tevreden. Dit mag Pieter de komende dagen nog tonen. Ik kijk nu al uit naar zijn volgende wedstrijden", besluit De Smedt. Op woensdag 17 februari schaatst Gysel de reeksen van de 1000 meter. Drie dagen later, op zaterdag 20 februari, staan de halve finales en de finale op het programma. Op de 500 meter is het wachten tot 24 (reeksen) en 26 februari.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichte blessure voor Kevin Van der Perren
    Kevin Van der Perren heeft er zijn eerste officiële training in Vancouver op zitten. De 27-jarige Ninovieter toonde zich achteraf tevreden, maar sukkelt wel met een lichte scheenbeenblessure, zo vertelde hij. "Ik heb niet alles laten zien omdat ik wat last heb van mijn rechterscheenbeen. Geen erg hoor, gewoon een lichte overbelasting. Ik word goed behandeld. Dit zou geen invloed mogen hebben op mijn wedstrijd." Waar Van der Perren zaterdag veel meer last van had, is het felle licht in het Pacific Coliseum. "Ongelooflijk storend is dat. Op een gegeven moment was ik volledig gedesoriënteerd. Dat wordt wennen. Straks moet ik nog met een zonnebril het ijs op."

    Van der Perren mocht vrijdag tijdens de openingsceremonie al voor de tweede keer de Belgische vlag dragen en daar genoot hij zaterdag nog van na. "Ik vond het echt super", klinkt het. "Vier jaar terug in Turijn voelde ik me wat onwennig, maar nu heb ik er met volle teugen van genoten. Ik vond deze show trouwens de beste van de drie die ik al meemaakte. De sfeer in de Belgische groep was ook optimaal. Alleen het lange wachten voor de start van de ceremonie is er teveel aan. Dat kruipt echt in de kleren."

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Let Silovs doet het in twee verschillende sporttakken
    De Let Haralds Silovs zal in Vancouver de eerste atleet uit de olympische geschiedenis zijn die in twee verschillende sporttakken op dezelfde dag aan de start komt. Zaterdag neemt de 23-jarige deel aan de 5.000 meter in het Richmond Oval en enkele uren later start hij als shorttracker in de 1.500 meter. Dat betekent dat Silovs na zijn wedstrijd in het Richmond Oval het einde van de wedstrijd niet zal kunnen afwachten en in allerijl naar het Pacific Coliseum moet vertrekken. "Voor hem is deze combinatie ideaal", aldus zijn Nederlandse coach Jeroen Otter. Silovs komt uit een sportfamilie: zijn moeder was kunstschaatser, zijn vader was mountainbiker. Terwijl deze combinatie bij heel wat mensen de wenkbrauwen doet fronsen, zal de Europese kampioen shorttrack volgens de Duitse trainer Bart Schouten op veel respect kunnen rekenen. "Wie denkt dit te kunnen, moet heel goed zijn." De kwalificatie voor zijn olympische deelname was een feit na de wereldbekerwedstrijden in Calgary en in Salt Lake City. Hij behaalde er zijn persoonlijke besttijden.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs