Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
* Groot nieuws voor Tildonk!!! Project 'belevingscentrum WO-I' in Tildonks klooster goedgekeurd
Persbericht
BRUSSEL - 10 december 2010 - Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois maakte de 44 projecten bekend die kunnen rekenen op een subsidie in het kader van het Impulsfonds 100 jaar Groote Oorlog. Voor deze toeristisch recreatieve projecten maakt de minister 15 miljoen euro vrij. Met dat geld wil de minister projecten over heel Vlaanderen ondersteunen die een aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand toeristisch totaalproduct aanbieden.
Met de honderdste verjaardag van de Groote Oorlog in het vooruitzicht, wil minister Bourgeois bijzondere aandacht besteden aan een kwalitatieve, toeristisch-recreatieve ontsluiting van het WO I product. 100 jaar Groote Oorlog moet een bijzonder evenement worden dat Vlaanderen op de kaart zet als internationale topbestemming. 2014 lijkt nog veraf, maar nu al projecten voorbereiden en investeren in infrastructuur is noodzakelijk om van 2014-2018 een geslaagd en groots evenement te maken.
De Vlaamse oproep om projectvoorstellen in te dienen in het kader van het Impulsfonds 100 jaar Groote Oorlog kwam er in juni 2010. De projectoproep kon op heel wat enthousiasme rekenen vanuit heel Vlaanderen. Na een uitgebreide screening en quotering van de 69 ingediende projecten zijn vandaag de 44 projecten bekendgemaakt die kunnen rekenen op een subsidie.
Eén van deze 44 goedgekeurde projecten werd ingediend door de vzw Toerisme Vlaams-Brabant onder de titel: 'Sporen van de Groote Oorlog ontdekken in het landschap van Vlaams-Brabant'. Er werd aan de kar getrokken door prov. gedeputeerde Monique Swinnen, de koepel KVLV (nieuwe eigenaar van het klooster - behoudens gedeelte school), dienst Toerisme provincie Vl.-Brabant, m.m.v. HAGOK (Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring), Tilloenk Leeft en Sint-Angela Tildonk. De kogel is door de kerk, een subsidie van liefst 487.000 euro werd aan het project, met zetel in het klooster van Tildonk, toegewezen..
Bekendmaking geselecteerde projecten in het kader van het Impulsfonds '100 jaar Groote Oorlog', project nr. 22. De enkele foutjes in de tekst nemen we er graag bij. Gelieve te lezen Sint-Angela ursulinenklooster (i.p.v. Sint-Angelina), generaal von Beseler (i.p.v. von Besener)...
* Tilloenk Leeft nam deel aan de Plattelandstoer van de provincie Vlaams-Brabant
Eergisteren hebben we met een delegatie van Tilloenk Leeft (samen met beleidsmensen en functionarissen allerhande) deelgenomen aan een unieke Plattelandstoer, ingericht door de de provincie Vlaams-Brabant. Op het programma stonden diverse projectbezoeken in het Dijleland: Dorpskernvernieuwing Bertem, Bed en Breakfast Bertem natuur,Wandelnetwerk Dijleland (Vossem - Sint-Joris-Weert) waar we het spoor van Zwarte Jean (de oude trambedding) volgden, project Den Elzas (Huldenberg), Digitale ruiter- en menpaden (Oud-Heverlee).
Het werd een aangename en tevens leerzame namiddag met een bredere kijk op wat zoal de mogelijkheden zijn van dorpskernvernieuwing, instandhouding en opwaardering van het landelijke erfgoed, plattelandstoerisme. Niet onbelangrijk in het plaatje zijn de subsidies vanuit de provincie en Vlaanderen, maar ook vanuit Europa!
Ook ons landelijke dorp Tildonk heeft een aantal unieke toeristische troeven in petto. We denken aan de vaartomgeving met het sas en de Maritime, de hoevebrouwerij Dormaal, het klooster met o.m. zijn unieke art-nouveauzaal en zijn kloosterkerk en zijn band met de vele voormalige buitenlandse leerlingen én zijn historische betekenis tijdens WO I, het geklasseerde dorpscentrum met de fraaie pastorie, kerk en kerkhof, de verschillende kapellen, het landelijke landschap met de vele trage wegen,...
Maar er zijn de nodige uitdagingen. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met een voortschrijdende verstedelijking en bedreiging van onze open ruimten, een overmatige verkeersdruk, dagjespolitiek van het beleid, ...
Deelnemers aan de Plattelandstoer luisteren aandachtig naar de gids.
Het mooie Dijleland (Vossem).
In de autobus: Christiane en Paula van Tilloenk Leeft. (foto's: Roger Van den houdt)
Tilloenk Leeft moeten we al lang niet meer voorstellen op deze blog. De vereniging, ontstaan uit de werkgroep die de festiviteiten van 900 jaar Tildonk in 2007 in goed banen leidde, heeft duidelijke doelen: - de mensen van Tildonk bij mekaar brengen, zowel de nieuwkomers als de autochtonen - Tildonk leefbaar en aantrekkelijk te houden en, zo nodig, (terug) te maken Tilloenk Leeft heeft ondertussen reeds heel wat gerealiseerd:
2009 - restauratie van de Tildonkse reuzen Jan en Babs + wedstrijd schoolkinderen
- een aperitiefconcert met de Heverband (m.m.v. de gemeente)
- creatie van een bronzen beeld 't Pastoorke van Tilloenk op een arduinen sokkel aan de ingang van de kerk (beeldhouwster Bernadette Verbelen)
- uitgifte van het boek Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors
- een tentoonstelling in de kerk onder dezelfde titel (m.m.v. de kerkfabriek)
- creatie van een nieuwe fietsroute De pastoorkesroute
- uitgifte van een brochure onder dezelfde titel - infostand op de Kerstmarkt
2010 - een infovergadering over de geplande industrieweg ging niet door (wegens 'te vroeg', aldus schepencollege Haacht) - tentoonstellingen in de Maritime en aan de brug over de geschiedenis van de vaart en de mosselboot (m.m.v. HAGOK)
- uitbating van een mosseltent aan de brug - bezoek van de Ridders van Tildonk aan de Kerstmarkt
Enkele van de 41 groepen die pastoor De Roeck op 29 november 1926 verwelkomden tijdens zijn inhaling. Op de foto de oudstrijders (met vlag links), de fanfare 'De Vereenigde Vrienden' (met vlag midden) en de 'Bond van het H. Hart' (met vlag rechts), alsook de wagen van de schoenmakers.
Rechts bovenaan de wagen der schoenmakers ontwaren we een reclameplaat in de vorm van een hoge laars, voor 'Den Rooden Bot', de schoenwinkel van August Ver Elst en zoon, die gelegen was in de Woeringstraat.
Den Rooden Bot > blogpost nr. 12 (26 en 27/12/2005)
Hier een oproep om de figuranten te achterhalen (op eenvoudig verzoek ontvang je de foto in hoge resolutie). We menen alvast dokter Joseph Petit te herkennen (eerste rij, rechts naast de man met de fiets).
Wens je de digitale foto in hoge resolutie te ontvangen, kwestie van wat meer mensen te kunnen herkennen? Een simpel mailtje (zie rechterkolom) volstaat en je krijgt het gevraagde zó in je mailbox...
* Mechels Hof van Cortenbach wordt gerestaureerd na 79 jaar leegstand...
Monumenten. Ze zijn ons verleden, ze zijn onze trots en ze worden beschermd. Maar tegelijkertijd worden ze ook verwaarloosd. Er is geen geld voor restauratie, er zijn andere prioriteiten. Edoch, jarenlange verkrotting heeft zo zijn prijs. Een schrijnend voorbeeld is het Mechelse Hof van Cortenbach. Al liefst 79 jaar staat het gebouw er leeg en te verkrotten! Maar nu schijnt het tij te keren. Leest u even het onderstaande artikel mee dat we aantroffen op www.gva.be
Hof van Cortenbach wordt gerestaureerd De restauratie en inrichting van het Hof van Cortenbach kost minstens drie miljoen euro. Dat blijkt uit een raming die de stad Mechelen liet opmaken. Volgend jaar moet het plan daarvoor op punt staan. Dat zeggen zowel burgemeester Bart Somers als Bruno Min, de zoon van eigenaar Staf Min. Het 16 de-eeuwse monument staat al 79 jaar leeg, en is uitgegroeid tot een troosteloze stadskanker. Een tweetal weken geleden stortte een deel van de achtergevel van het historische gebouw in de Ziekeliedenstraat naar beneden. De brokstukken vielen op een geparkeerde auto. Op een haar na ontsnapte de bestuurster van de wagen aan een drama. Een gespecialiseerd bedrijf heeft het gebouw beveiligd, en de stad heeft vrijdag een eerste gesprek gehad met een stabiliteitsingenieur. Mechelen is bereid om het gebouw te kopen, of om een erfpachtovereenkomst af te sluiten. In dat laatste geval knapt de stad het Hof van Cortenbach op, en verhuurt ze het opnieuw aan Min zodat de kosten worden gerecupereerd. "Voor de ontwikkeling zijn er verschillende kandidaten", stelt Bruno Min.
SVH 27/11/2010
Het Hof van Cortenbach is vermoedelijk een creatie van de Mechelse bouwkundige familie Keldermans, die ook meewerkte aan de bouw van de Sint-Romboutskathedraal. Het behoorde in de 16de eeuw aan de familie Cortenbach die volgens sommigen van de Berthouts zou afstammen. In 1568 verbleef er Juliano Romero, een berucht trawant van de al even beruchte Hertog van Alva. In 1641 werd het gebouw eigendom van het Gilde van de Jonge of Kleine Voet-of Kruisboog. Een gedeelte werd in 1648 verkocht aan Nicolaas van Gemen, die op zijn beurt het eigendom in 1673 aan Petrus Scheppers verkocht. In 1818 werd deze huizing de Afspanning Frankfort, bij oudere Mechelaars nog bekend, daar ze tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog bestond. In Frankfort was in 1896 de Werkbeurs van de Meestermeubelmakersbond gevestigd. Het gedeelte dat de Kruisboogschutters in hun bezit hielden, kreeg in 1660 op de puntgevel een Sint-Joris te paard, een werk van beeldhouwer Lucas Fayd'herbe. In 1798 werd Sint-Joris zowel van z'n paard als van de gevel gehaald en onze Franse Bevrijders verkochten het gildenhuis als nationaal goed. In 1843 brandden dak en hoge gevel af.
Op donderdag 25 oktober 1906 speelde er zich in de Tildonkse Hambos een bloedig drama af. Frans Van Uythem, een 65-jarige landbewerker, werd in de huiselijke woning door zijn vrouw Louisa Meulemans met een stoofhaak de kop ingeslagen. Dronkenschap en huishoudelijk geweld waren aan het voorval voorafgegaan. De vrouw werd opgesloten doch na een week reeds in vrijheid gesteld. Het parket oordeelde immers dat zij had gehandeld uit wettige zelfverdediging. De krantenartikels van toen verschaffen ons de nodige details...
Enkele toenmalige krantenberichten
Noteer dat de kranten het niet al te nauw namen met de schrijfwijzen van de namen: Van Uythem werd respectievelijk Van Hautem, Van Eycken en van Huytem. Meulemans werd Meysmans. Ook de feiten werden niet altijd accuraat weergegeven. Waar in de eerste twee berichten sprake is dat de man onmiddellijk overleed na de hem toegebrachte slagen, stond in het laatste krantenartikel dat hij pas na drie dagen stierf...
Thildonck Een man door zijne vrouw gedood In het huis van Van Hautem, daglooner, 65 jaar oud, was een hevige twist ontstaan. Dronken zijnde, had de man het vooral gemunt op de dochter zijner vrouw, een kind dat deze had uit haar eerste huwelijk. De moeder bracht Van Hautem geweldige slagen toe op het hoofd met een vuurijzer. De man stierf ten gevolge zijner wonden. De vrouw werd in de gevangenis van Leuven opgesloten. (Het Laatste Nieuws 28 okt. 1906)
Bloedig drama te Thildonck (voorpagina) Van onzen correspondent : Donderdagavond kwam de genaamde Van Eycken dronken thuis. Hij zocht twist tegen zijne vrouw, mishandelde haar en sloeg alles wat hem onder handen viel in stukken. Hij wierp zelfs met eene brandende petrollamp naar zijne gebrekkelijke dochter, wier kleeren vuur vatteden. Alsdan nam zijne vrouw, zich niet meer meester zijnde, eenen stoofhaak en sloeg er haren echtgenoot verschillende malen mede op het hoofd. Van Eycken viel dood neer voor de voeten zijner gade. Het parket stapte Vrijdagmorgen ter plaatse af en ging over tot de aanhouding der vrouw. Men verwacht zich echter aan hare invrijheidstelling. (Het Laatste Nieuws 29 okt. 1906)
Nieuws uit Leuven - Het drama van Thildonck De vrouw in vrijheid gesteld Een ongeluk Wat het drama van Thildonck betreft, uit de ondervragingen, door de vrouw van het slachtoffer ondergaan, evenals uit het verhoor van vele getuigen, blijkt dat deze droeve zaak enkel een huiselijke twist was, veroorzaakt door den man, van Huytem. Deze was dronken en wou zijne vrouw slaan met een bijl. Om zich te verdedigen greep de ongelukkige een stoofhaak en gaf haar oploopenden echtgenoot een slag op het hoofd. Deze liep alsdan van kroeg naar kroeg en stierf slechts den derden dag na den twist. Ook werd vrouw Meysmans, tweede vrouw van den dronkaard, in vrijheid gesteld. Het onderzoek wees uit dat ze zich in staat van zelfverdediging bevond. (Het Laatste Nieuws 6 nov. 1906)
Geen gewone gezinssituatie
Frans Van Uythem was geboortig van Nieuwrode (19 feb. 1841, zoon van Petrus Josephus Van Uythem en Joanna Maria Verbiest, beiden landwerkers).
Hij trouwde een eerste keer in 1865 (hij was toen dienstbode) met de 16 jaar oudere Tildonkse weduwe Joanna Catharina Vandenbroeck (°15 aug. 1825, dochter van landbouwer Henricus Vandenbroeck en Isabella Caluwaerts, beiden van Tildonk). Zij was weduwe van Petrus Godts (+Herent, 1862). Joanna Catharina overleed te Tildonk op 27 jan. 1889. Uit het huwelijk met Frans Van Uythem waren geen kinderen voortgekomen.
Negen jaar later (1898, hij was toen landwerker) trouwde hij opnieuw met een weduwe, nl. de Tildonkse huishoudster Anna Maria Ludovica Meulemans (°17 feb. 1858, dochter van fabriekwerker Ludovicus Meulemans en Isabella Kennis). Haar eerste man, Dominicus Massie (°Rotselaar, 1851), respectievelijk schoenmaker, schipwerker, berdzager en landwerker, was in 1895 op 44-jarige leeftijd overleden. Zij had met hem 5 kinderen waarvan het jongste slechts 1 jaar oud was toen de vader stierf.
Het was dus helemaal geen gewone situatie: Frans Van Uythem trouwde in 1865 met een weduwe van 40 (hij was 24) en hertrouwde 33 jaar later met opnieuw een weduwe van 40 (hij was ondertussen 57) Zowel Frans als zijn eerste echtgenote waren ongeletterd, zijn tweede vrouw handtekende in sierlijk geschrift met L. Meulemans.
Overlijdensakte van Frans Van Uythem, landwerker van beroep, te Tildonk overleden op 25 oktober 1906.
Twee zotte vrouwen: Erika Van Tielen en Leen Merckx. Eén exotisch land: Costa Rica. En één opdracht: vind het gezin terug waar Leen tien jaar geleden een jaar lang woonde. Meer heb je niet nodig voor een dolle roadtrip van kust naar kust...
Vlaanderen Vakantieland vergastte ons vorige week op drie afleveringen Costa Rica, waarbij ze ook Hotel Celaje (Peninsula de Nicoya Cabuya) aandeden van Tildonkenaar André Vanmeerbeek en zijn wederhelft Ragnhilda, en niet te vergeten hun hond Tachi. Waarschijnlijk de enige hond ter wereld die al 17 transatlantische vluchten heeft gemaakt, aldus de commentaarstem...
Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas. 't Heerlijk avondje is gekomen, 't avondje van Sinterklaas.
Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt, wie de gard. Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt, wie de gard.
O, wat pret zal 't zijn te spelen met die bonte harlekijn. Eerlijk zullen we alles delen: suikergoed en marsepein.
Maar, o wee, o bitt're smart. kregen wij voor koek een gard. Maar, o wee, wat bitt're smart kregen wij voor koek een gard!
Maar ik vrees niet dat wij klagen; vader, moeder zijn te goed! Was het ook niet alle dagen, meestal waren wij toch zoet.
Ban dus vrij de vrees uit 't hart; 'k wed er ligt geen enk'le gard. Ban dus vrij de vrees uit 't hart; 'k wed er ligt geen enk'le gard!
De tekst van het lied is geschreven door Jan Pieter Heye en de muziek is van Hendrik Viotta. Het lied werd voor het eerst gepubliceerd in 1843.
Het zingen voor Sinterklaas is een van de belangrijkste gewoonten die met dit folkloristische feest verbonden zijn. De liederen, hoewel terug te vinden op geluidsdragers en in boeken, worden in de eerste plaats oraal doorgegeven van ouder op kind. Sinterklaasliederen gaan dan ook al generaties mee en zijn weinig aan mode onderhevig - hoogstens kan men zeggen dat liederen, of coupletten, waarin in de eerste plaats gewaarschuwd wordt voor bijvoorbeeld de straf die Zwarte Piet kan uitdelen na de Tweede Wereldoorlog langzaam in onbruik geraakt zijn. Men kan de sinterklaasliederen als de best bewaarde schatten van de nederlandstalige liedcultuur beschouwen. Het zingen van sinterklaasliedjes kwam in de 17de eeuw al voor, maar zoals het geval is met de meeste nu bekende volksliedjes is het huidige repertoire aan sinterklaasliedjes in de negentiende eeuw vastgelegd. Sommige, zoals 'Zie ginds komt de stoomboot' en 'O, kom er eens kijken!' zijn gebaseerd op oudere melodieën die men ook in Duitsland, met een andere tekst, kent, andere zijn nieuw gecomponeerd, zoals 'Zie de maan schijnt door de bomen'. (Wiki)
Sinterklaas is weer in het land. En dus zetten miljoenen kinderen traditiegetrouw hun schoen bij de schoorsteen, de radiator of de afzuigkap. En zingen ze braaf alle stokoude liedjes, met woorden die haast niemand meer kent Het begint al met 'Sinterklaas kapoentje', het populairste liedje bij kinderen die hun schoen zetten. Welk kind weet wat kapoentje betekent? Sterker nog: welke volwassene weet het? Sommigen hebben weleens iets opgevangen over een gecastreerde haan of een lieveheersbeestje, maar het blijft toch enigszins een mysterie.
De brave kindjes denken er niet over na; die zingen het vol overgave. Ook klinken uit al die engelenkeeltjes woorden als gard, zonder dat iemand nog weet wat dat is (hetzelfde als een roe, namelijk). Laat staan dat kleuters chocola kunnen maken van de zin "Maar o wee wat bitt're smart, kregen wij voor koek een gard!" Maar iedereen zingt het, want ... iedereen zingt het. Ook "Wie de koek krijgt, wie de gard" blinkt voor kinderen niet uit in helderheid. Er zijn kinderen die koek vervangen door koe, of door roe zich niet bewust van de gelijke betekenis van gard en roe. 'Zie de maan schijnt door de bomen' staat welbeschouwd bol van de vaagheden. Zo moet je in het laatste couplet zingen: "Ban dus vrij de vrees uit 't hart; 'k wed er ligt geen enk'le gard". Vrijwel niemand kent die zin nog, misschien wel omdát niemand hem ooit begrepen heeft.
Er zijn meer van die zinnen in sinterklaasliedjes waarvan je je bij nadere bestudering afvraagt: waar gáát het over? Zoals deze parels: - Alle winkels, allerwegen (...) prachtig speelgoed lacht ons tegen - Daar stopt hij, blij van zin, de hele wereld in - O, wat pret zal 't zijn te spelen, met die bonte harlekijn - Sinterklaasje bonne bonne bonne, gooi wat in mijn lege lege tonne - Stoute kind'ren, zegt hij, krijgen knorren, zegt hij
Winterlandschap met schaatsers op een bevroren rivier, door Hendrick Avercamp (1585-1634).
Met de Kleine IJstijd wordt de relatief koude periode bedoeld die duurde van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. Gemiddeld lag de temperatuur tijdens de Kleine IJstijd in West-Europa zo'n 1 à 2 graden onder de waarden die tegenwoordig worden bereikt. Wereldwijd lagen de gemiddelde temperaturen 0,5 tot 1 graad lager dan tegenwoordig. Met 'tegenwoordig' wordt hier de klimatologische periode 1960 tot 1990 bedoeld, de periode vóór het duidelijk zichtbaar worden van de huidige klimatologische opwarming. Deze huidige opwarming is waarschijnlijk een gevolg van het versterkte broeikaseffect. De Kleine IJstijd was daarentegen één van de natuurlijke variaties van het klimaat, zoals die altijd al zijn opgetreden.
Onder klimaatonderzoekers wordt altijd gediscussieerd over de exacte periode van de Kleine IJstijd. Niet alleen voor diverse gebieden op aarde zijn er verschillen, maar het hangt er ook vanaf welk criterium wordt gekozen. Zo wordt voor de datering uitgegaan van de grootte van gletsjers, de aard en hoeveelheid van de neerslag, de hoogte van de boomgrens of de temperatuur in de Alpen. Voor de Lage Landen ligt het voor de hand de gemiddelde temperatuur in De Bilt en Brussel als uitgangspunt te nemen.
Van het najaar van 1315 tot de zomer van 1317 regende het vrijwel onafgebroken in het noorden, westen en midden van Europa en mislukten de oogsten. Dit leidde tot een grote hongersnood. Dit wordt door sommigen gezien als het begin van de Kleine IJstijd. Anderen gaan ervan uit dat deze rond 1430 begon en tot halverwege de negentiende eeuw voortduurde. Zo bereikten of evenaarden veel gletsjers rond 1850 hun grootste uitbreiding sinds het einde van de laatste ijstijd. In Londen was het lange tijd gebruikelijk 's winters op de bevroren Theems een kermis te organiseren. Deze is sinds het begin van de negentiende eeuw niet meer gehouden. Hierna begon voor veel gletsjers een terugtrekking die zich in de twintigste eeuw versnelde.
Na de laatste ijstijd is het klimaat redelijk constant gebleven, hoewel er wel veel relatief kleine klimaatschommelingen zoals de Kleine IJstijd zijn voorgekomen. Zo werd de Kleine IJstijd voorafgegaan door het Middeleeuws Klimaatoptimum, de koudere periode van de vroegste Middeleeuwen en het Romeinse klimaatoptimum. Tijdens het middeleeuws Klimaatoptimum was het gemiddeld even warm als of nog wat warmer dan tegenwoordig. Er groeiden toen bijvoorbeeld wijnranken in Engeland en perziken in Vlaanderen en ook was er toen de kolonisatie van het zuiden van Groenland door de Vikingen (987-15e eeuw). Tijdens de Kleine IJstijd was dit allemaal echter niet meer mogelijk.
Een koudegolf van december 1586 tot en met september 1587 is een eerste forse inzinking van de Kleine IJstijd. Overal in West- en Midden-Europa wordt het in de tweede helft van de 16e eeuw kouder. De winters gaan achteruit met meer sneeuw en ijs, beginnen vaak al in november en duren tot maart of april. Vanaf 1530 worden ook de zomers koeler met herfstweer, compleet met storm en stormvloeden. Uit historisch onderzoek van het KNMI, gebaseerd op talloze bronnen, zoals dagboeken, stadsrekeningen en jaarringen van bomen. blijkt dat het laatste kwart van de zestiende eeuw waarschijnlijk het koudste was in de afgelopen duizend jaar. Deze periode is het dieptepunt van de Kleine IJstijd. Ook het eerste kwart van de 17e eeuw was nog koud, zoals onder andere blijkt uit de winterlandschappen van schilders zoals Hendrick Avercamp (1585-1634). Op deze schilderijen zijn vaak bevroren wateroppervlakten te zien waarop allerlei mensen schaatsen, lopen of zich op andere manieren vermaken. Sneeuw is ook een overheersend element in veel dorpsgezichten van Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638). Vanaf het tweede kwart van de 17e eeuw trad een duidelijk herstel op en werd het zelfs relatief zacht. Zo waren de winters van 1636 en 1637 in West-Europa zacht en de zomers in die jaren zelfs warm met opnieuw vroege en rijke wijnoogsten. De Kleine IJstijd kende dus grote natuurlijke variaties: koude periodes werden afgewisseld door series minder koude jaren.
Tussen de vele informatie troffen we het onderstaande aan over de gedenkplaat in de Bertrodestraat en over de graven van de in 1942 te Tildonk verongelukte vliegeniers...
Gedenkplaat voor Wellington III X3798
Periode:WOII
Type:Gedenksteen
Militair of Burger:Militair
Status:Niet beschermd
Datum registratie:
14/06/2006
Datum gebeurtenis: 12/08/1942
Locatie:
Tildonk, Bertrodestraat
Deze kleine plaat voor de omgekomen bemanning van de Wellington III X3798 (12 augustus 1942) van het 156 Sqn hangt aan een afspanning van een wei in de Bertrodestraat. Op het bord hangt een kruisje met een klaproos, dit type kruisje ziet men op vele Britse graven, ze worden gemaakt door Britse oorlogsinvaliden. Ieder jaar op 11 november worden in Engeland de oorlogsslachtoffers met deze kruisjes herdacht. De rode papaver werd een symbool voor de oorlogsgruwel door het wereldberoemde gedicht dat de Canadese dokter John Mac Crae tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef aan de IJzer.
De twee bemanningsleden die de dood vonden bij de crash van de Wellington liggen begraven op het kerkhof van Tildonk, het zijn Piloot F/Sgt Fred Harker en P/O Charles Lenover. Drie inzittenden wisten zich te redden met hun parachute: F/Sgt Jack dArcy, F/Sgt Ken Morrison en F/Sgt Bruce Weaver. De overlevenden vielen in handen van de Duitsers.
Graven bemanning Wellington X3798
Periode:WOII
Type:Graf
Militair of Burger:Militair
Status:Niet beschermd
Datum registratie:
21/06/2006
Datum gebeurtenis: 12/08/1942
Locatie:
Oud kerkhof Tildonk
Op het kerkhof van Tildonk, achter de Sint-Jan De Doper kerk in de dorpstraat, liggen de CWG-graven van Piloot F/Sgt Fred Victor Harker en P/O Charles Stephen Lenover. Ze kwamen op 12 augustus 1942 om het leven bij de crash van de Wellington X3798. Het toestel stortte neer om 03.13 uur.
Tekst: Frans Van Humbeeck, Paul Van Caesbroeck; foto's: Steven Volckaerts
Verdere info:
- bijdragen 'Tilloenk'-blog (nrs. 118 en 118a van 27 juni 2006): 12 augustus 1942, bommenwerper Wellington III crasht te Tildonk' http://www.bloggen.be/tilloenk/archief.php?ID=214 - tijdschriftartikel: Gordts J., '12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk', HOGT (12) 1997, 77-87, 183-191 - artikel op site 'GoToWar2': www.go2war2.nl/artikel/1007/
Reclameplaat Glashandel Joseph Winnepenninckx (collectie G. Beckers).
29/11/1925 Aan de Bouwers, Schrijnwerkers en Meubelmakers. Aangezien de verkoop van dag tot dag nog aangroeit, ben ik verplicht mijne aankoopen ook in 't groot te doen, en daardoor ben ik in staat mijne prijzen nog merkelijk te verlagen, voor al hetgeen den artikel van glas, spiegels, portretten en inlijstingen betreft. Het is dus voor ieders profijt, vooraleer iets te koopen, prijzen te vragen en te vergelijken met de mijne. Bijzondere prijzen voor voortverkoopers. Glashandel Jos. WINNEPENNINCKX-DE COSTER, Thildonck-Dorp.
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in het jaar 1925? Een antwoord vonden we in de advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar. Merk op dat slechts de advertenties vanaf 29 november genoteerd werden; de geraadpleegde collectie van het weekblad in de Nationale Bibliotheek te Brussel begint er immers slechts met de 35ste jaargang - nummer 29/11/1925. Er werd toen heel wat af geadverteerd...
29/11/1925 Openbare Verkooping van schoone en laagstammige KANADA BOOMEN onder Wespelaer en Thildonck, door Not. Loos, Haecht, op Maandag 14 December 1925 ter herberg wed. Ed. Van de Venne, Statie, Wespelaer: 4. Namens den heer Frans De Wolf, eigenaar: onder Thildonck in het bosch genaamd "De Weezenmeutter", zwaar elzen en esschen schaarhout, 6 Kanada bomen. Namens Mejuffer de Behault du Carmois, eigenares: onder Thildonck ter plaatse "Het Stryssel", zwaar esschen en elzen schaarhout met sleun. Aan te wijzen door August De Coster, Lipsestraat, Thildonck.
29/11/1925 Uit ter hand te Koop, 2 HUIZEN met verdiep staande rechtover de Kerk te Thildonck, het eene goed gekalandeerde herberg met hof, stal en aanhorigheden, het andere ook met hof en dienstig voor alle handel. Te bevragen bij den eigenaar Jules DE NEF, schrijnwerker te Thildonck. Onmiddelijk vrij.
29/11/1925 Gemeente Thildonck, Met toelating der Gemeente overheid, JAARLIJKSCH TOONEELFEEST gevolgd van BAL, te geven door de Oud-Strijders met de welwillende medewerking der Fanfaren Maatschappij "Ste Cecilia", op Zondag 29 November 1925 in de ruime zaal Alpia, bij L. Van Krieken, Dorp.
29/11/1925 Bij uitscheiding bedrijf, Openbare Verkoping van Meubelen, Akkergerief, Melkkoei, Vaars, Ongedorschen Graan, Mutsaard, enz. Onder Thildonck. De Hussier Simon, Haacht, zal op Woensdag 9 December 1925 ten 1 uur stipt nanoen, ten huize en verzoeke van J.B. GOOVAERTS, Vijf-Eikenstraat, openbaar verkoopen: MEUBELEN, zooals: stoof, tafels, stoelen, 2 eetschapraaien, kleerkas, bed, beelden, printen, vazen, lampen, emmers, potten, pannen en al meer andere voorwerpen. AKKERGERIEF, als: 2 kruiwagens, wanmolen, hondenkar op ressort, egge, ladder, kuipen, beirvat, vleeschvat, hakken, schuppen, rieken, vlegels, enz. enz. Partij EIKEN BERD, MUTSAARD, EIKEN PIKETTEN. Groote partij ongedorschen GRAAN (tarwe en koorn), in koopen van 10 hoopen verdeeld en STROOI. Eene allerbeste MELKKOEI, een schoone VEERS. Met gereed geld en 15 % verhooging.
29/11/1925 Gemeente Thildonck, Met toelating der Gemeente overheid, TOON EN TOONEELKUNDIG AVONDFEEST gevolgd van BAL, te geven door de Fanfaren Maatschappij "De Vereenigde Vrienden" in de zaal Concordia bij Gust. Pardon, op Zondagen 27 December 1925 en 3 Januari 1926.
29/11/1925 Bericht aan de Huurders: Not. Maes, Wespelaer, zal volgende zitdagen houden: c) Woensdag 2 December van 1 tot 4 ure ter herberg van Petrus Van Horenbeeck, te Thildonck in het Dorp, voor de huurders van Mad. Stie en kinderen te Leuven.
29/11/1925 MEUBELEN, MATRASSEN en Engelsche BEDDEN. Bij J. ALBERT, nevens het Klooster, Thildonck, altijd te bekoomen: Meubelen in alle aard; Matrassen in wol, kapok, windhaar en floconwol; Engelsche ijzeren bedden met Ressorts, nieuw stelsel, vanaf 120 fr.
29/11/1925 Bericht aan de Bouwers en Aannemers. De ondergeteekende maakt bekend dat bij hem zijn aangekomen: 2000 m² ceramique vloer (vloerplaveien), de laatste nieuwe teekeningen met schoone kleuren, aan den prijs van 14 fr te beginnen; cement-plavei; marmerplavei; marmeren schouwen; pompbakken en faïence-steentjes om keukens en gemakken te bezetten. Men gelast zich ook met het leggen der plaveien, volgens keus van den klant. Men bestelt ten huize per auto-camion. August AERTS, Thildonck (dicht bij 't Sas).
29/11/1925 Den ondergetekende maakt het geacht publiek bekend dat hij van heden af zich bezig houdt met alle ondernemingen van ZINK en LOODWERKEN voor gebouwen; hij maakt en plaatst alle soorten van water- en bierpompen, alle water-closets, Engelsche gemakken en badtoestellen; plaatsing van lavabo's, robinets en verder al wat den artikel betreft. Ook alle blikwerk. Alles gewaarborgd en voordeelige prijzen. Jozef STERCKX, Thildonck-Sas 101.
29/11/1925 Antwerpen's Bouw en Hypotheek Bank - Antwerpen. Agenten...Hambosch: M. Henri VAN MALCOT, landbouwer, Donkerstraat.
29/11/1925 Er is altijd te bekomen bij Ch. DE RUYTER, maalder, nabij het Dorp te Thildonck: Bloem, Kortmeel, Zemelen en Kaf, Gebroken Tarwe der molens "Drie Fonteinen", Koornmeel, extra Lijnmeel, Sucrema voor paarden, ezels en hoornvee, Maïs, Dari, Duivenboonen - KOLEN
29/11/1925 Centrale Middenstandsbank van België - Leuven. M. August MAGITS, agent onzer spaarkas, te Thildonck-Hambosch.
29/11/1925 Houthandel. Te koop: Een groote partij Timmerhout, kunnende dienen voor duivenkoten, karkoten, enz. bij Jozef BISSCHOP, houthandelaar, Thildonck-Sas. Ook te bekomen: alle soorten beste Kanada-hout, Planken, Kepers, Latten, enz. dienstig voor alle gerief en verder al wat den houthandel betreft. Alsook alle soorten van Olmen Hout in alle dikten. Op aanvraag bestelt men ten huize. Matige prijzen.
29/11/1925 MEUBELEN te bekomen bij Jos. De Wever te Wackerzeel Bijhuis Thildonck: G. DE WEVER-ENGELBORGHS, Krooneikestraat, 19 nabij de Brug
29/11/1925 Laatst nieuw gebrevetteerde WANMOLEN Ed. MASSANT, Fabriekant, Thildonck (Brabant). Ik houd mij ook bezig met het maken van schoone eiken en olmen MEUBELS.
29/11/1925 Aan de Bouwers, Schrijnwerkers en Meubelmakers. Aangezien de verkoop van dag tot dag nog aangroeit, ben ik verplicht mijne aankoopen ook in 't groot te doen, en daardoor ben ik in staat mijne prijzen nog merkelijk te verlagen, voor al hetgeen den artikel van glas, spiegels, portretten en inlijstingen betreft. Het is dus voor ieders profijt, vooraleer iets te koopen, prijzen te vragen en te vergelijken met de mijne. Bijzondere prijzen voor voortverkoopers. Glashandel Jos. WINNEPENNINCKX-DE COSTER, Thildonck-Dorp.
6/12/1925 Opgepast ! Opgepast ! De beroemde schoenwinkel J.B. Stroobants, Thildonck-Brug is heropend door Arthur WAUTERS, meester-schoenmaker, gekend als een der beste schoenmakers van den omtrek. Zooals vroeger zult gij daar eene groote en schoone keus vinden van Heeren-, Dames- en Kinderschoenen, gewaarborgd gansch leder, met dubbele zolen en waterdicht. Door de groote verkoop die het huis sinds lang heeft, zijn de prijzen veel goedkooper dan elders. Alle soorten van schoenen op maat, zelfs voor misvormde voeten. Groote hoeveelheid schoenen van eigen handwerk. De reparatiën zijn wel afgemaakt. Huis van vertrouwen. Vaste prijzen. Bijhuis te Vilvoorde.
6/12/1925 Altijd te koop: Beste VEULENS, Brabantsch ras, PAARDEN en PONEYS, bij François RINGOOT, Dorp, Thildonck. Telefoon, Haecht n° 61.
13/12/1925 Te koop: Volle GEIT, tweede lammer, bij Frans PARDON, Mortelstraat 193, Thildonck.
13/12/1925 Bericht: Emile LENS, Dorp, Thildonck, maakt kenbaar dat maatschappijen die geen voldoende gerief bezitten voor teer- of andere feesten, bij hem kunnen huren alle benoodigdheden, zooals: kommen, schotels, tellooren, enz. Matige prijzen.
Om de twee weken tref je hier een paar portretten van onze Tildonkse voorzaten.Met een klein beetje commentaar op zijn Tilloenks. Soms zijn we zelfs niet zeker wie er op voorkomt en verwachten we enige feedback van de lezer. Zie je ook graag een van je voorouders of verwanten verschijnen in Den Tilloenksen almanak? Bezorg ons dan een foto en we bedienen je op uw wenken!
Paulina Lens, Plien Lens, Frans van Miene Broek, Frans Hanssens, Victorine Pleet, Victorine Pletinckx, Fik Van Rillaer, Victor Van Rillaer, Maria Thijs, Vaartdijk, pachthof Ter Elst, Bertrodestraat, Bèddelestroât
PS Foutje in de almanak: gelieve te lezen 'Frans van Miene' tout court en niet 'van Miene Broek'. Die laatste betrof een andere Dominicus ofte Miene, nl. Dominicus Vanden Broeck...
Als Sint Elooi met ijs begint, wil hij drie maanden dat tot vriend!
Elooi (Eligius) is geboren rond 590 in Chaptelat (FR) en overleed op 1 december 660 (of 654?). Reeds jong wordt hij door zijn vader naar Lyon gezonden als leerling bij de koninklijke Munt. Hij brengt het tot edelsmid. Bovendien verwerft hij een reputatie van eerlijkheid wanneer hij de opdracht krijgt om voor de Merovingische koning Clotarius II een troon te vervaardigen. Hij maakt twee exemplaren uit de ter beschikking gestelde hoeveelheid goud en sjoemelt niet volgens de gebruiken van de toenmalige smeden die goudverlies toeschreven aan bijvijlen en smelten. Zo wordt hij raadgever, muntmeester en schatbewaarder van de koning, later zelfs minister van diens opvolger Dagobert I. Na de dood van koning Dagobert I verkiest Elooi priester te worden. Hij is vaak onderweg en sticht kloosters o.a. de abdij van Solignac. Op 52-jarige leeftijd wordt hij in 641 tot bisschop van Noyon-Doornik gekozen. In die hoedanigheid onderneemt hij missiereizen naar Vlaanderen. Zo komt hij ook eenmalig te Antwerpen, omstreeks 645. Volgens een 16de-eeuws kronijkje kwam hij vanuit Burcht en Zwijndrecht aan het ongelovig volk daar over het water slechts drie dagen prediken, omdat het zijn bisdom niet was. De enige historische bron, de Vita Eligii (begin 8ste eeuw) luidt: 'Hij werkte veel in Vlaanderen, met grote ijver streed hij te Antwerpen en hij bekeerde de Zeeuwen die in vele dwalingen waren vervallen'.
Sint Elooi is de patroonheilige van de metaalbewerkers.
Op zaterdag 11 december neemt Landelijke gilde een kijkje achter de schermen van 'Brussels Airport', door de meesten onder ons nog altijd beter gekend als de luchthaven van Zaventem. Met een gids bezoeken ze de o.m. pier A, Brucargo, de militaire luchthaven van Melsbroek en het luchtverkeerscentrum Canac.
931) Tildonk recruteert voor 2de 'Mars op Brussel' (14 oktober 1962)
Een jonge Wilfried Martens spreekt de deelnemers aan de tweede 'Mars op Brussel' toe.
Vanaf 1960 werd de Belgische binnenlandse politieke agenda nagenoeg volledig beheerst door de Vlaams-Waalse tegenstellingen. Bij de parlementsverkiezingen van 1961 boekte de Volksunie een belangrijke winst: ze behaalde 182.407 stemmen, goed voor vijf zetels in de Kamer en twee in de Senaat. De Vlaamse Beweging begon te radicaliseren. De regering Lefèvre-Spaak diende tijdens deze periode wetsontwerpen in om de taalgrens vast te leggen en het taalgebruik te regelen in bestuurszaken en in het onderwijs. Deze voorstellen waren voor Vlaanderen echter onaanvaardbaar. Er werd een Vlaams Aktiekomitee Brussel en Taalgrens opgericht, dat op 22 oktober 1961 een eerste Mars op Brussel organiseerde. Met zon 100.000 deelnemers was de opkomst massaal te noemen. De officiële eisen van de betoging hadden betrekking op de afschaffing van de beruchte tienjaarlijkse talentellingen, de beperking van Brussel tot negentien gemeenten, de vernederlandsing van het bedrijfsleven, het verzet tegen de invoering van de faciliteiten voor Franstaligen in Vlaanderen, enz. Op 14 oktober 1962 werd een tweede Mars op Brussel gehouden, die met een opkomst van zon 200.000 betogers het succes van de eerste mars nog overtrof. Het kwam tot zware incidenten met Franstalige tegenbetogers die bordjes droegen met de tekst 'Keer terug naar uw dorpen'.
Ook in Tildonk kwam er een afdeling van het Vlaams Aktiekomitee en werd druk gemobiliseerd om deel te nemen aan de tweede 'Mars op Brussel'. De toenmalige spreker, de jonge leraar Willy Kuijpers, werd later parlementslid en één van de kopstukken van de Volksunie.
Vergadering van het Vlaams Aktiekomitee
Over de aanstaande Mars op Brussel (14 oktober) werd op 13 september een voorlichtingsvergadering gehouden in de parochiezaal te Tildonk. Buiten een schare getrouwen uit Tildonk zelf, woonden ook afgevaardigden van Wespelaar, Haacht en Boortmeerbeek de samenkomst bij. De heer W. Kuypers, leraar aan de Leuvense S.P.A.S., schetste een ontstellend beeld van onze Vlaamse achterstand, vooral in ons arrondissement. Een recent onderzoek deed uitschijnen dat het Hageland lijdt onder een verouderde nijverheid, de ondergang van de boerenbedrijven en een ontoereikende infrastruktuur. Deze achteruitstelling en de voortschrijdende verfransing rond Brussel en taalgrens, aldus spreker, vloeit voort uit een ongelijke strijd tussen Franstalige kapitaalkrachtigen en Vlaamse arbeiders, welke laatsten in eigen streek geen werk vinden. Aldus is de Vlaamse kwestie van sociale aard. Ze moet ten spoedigste worden opgelost, willen we onverdeeld en gesterkt een verenigd Europa binnentreden! (De Haechtenaar, 29/9/1962)
Film over eerste mars op Brussel
Om het onpartijdig karakter van het Vlaams Aktiekomitee aan te tonen werd op 27 september ook in het liberaal lokaal Concordia te Tildonk, een vergadering opgericht. Twee films werden afgedraaid om de Vlaamse strijdvaardigheid aan te moedigen. Het Vlaams Aktiekomitee te Tildonk bestaat uit volgende leden: Leopold en Ludo Verbelen, Dorremaalhof 6; Philemon Bidée, Woeringstraat 93; André Vanden Houdt, Woeringstraat 3; Willy Van Langendonck, Nieuwe laan 15; Victor Nys, Woeringstraat 92; Armand Bisschop (Zagerij), Voetemstraat 40; Maurice Vanden Heuvel, Kouterstraat 76. Bij hen kunnen alle inlichtingen bekomen worden betreffende deelname en inschrijving voor de Mars op Brussel. (De Haechtenaar, 6/10/1962)
De Oude Graanmarkt en het Sint-Katelijneplein, in de benedenstad van Brussel.
KWB TILDONK trekt op zondag 19 december richting Brussel voor een KERSTTOCHT in de benedenstad. Deelnameprijs: 2 euro (leden), 4 euro (niet-leden). Inschrijven vóór 10 december.
Het begin van een nieuwe maand betekent doorgaans ook enkele wijzigingen voor ons dagelijks leven. In december 2010 is dat niet anders. Een overzicht.
Geen bouwvergunning meer voor kleine werken
Voor sommige werken is niet langer een bouwvergunning nodig. Het volstaat om ze te melden aan de gemeente. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanbouw van een garage of een veranda van hoogstens 40 m². Na de aanmelding moet men twintig dagen wachten. Daarna mag men automatisch starten. Voor andere werken is dan weer helemaal niets meer nodig. Dat geldt onder meer voor een niet-overdekt terras of een zwembad van hoogstens 80 m². Een lijst met de werken waarvoor geen vergunning nodig is en een lijst met de werken die alleen maar moeten worden gemeld is hier terug te vinden.
Minder vlot in het rood
Nu kunnen Belgen nog voor drie maanden en voor maximaal 1.250 euro in het rood gaan op hun rekening zonder dat ze hiervoor een kredietovereenkomst hebben. Vanaf 1 december wordt dit ingekort tot 1 maand. Wil men langer in het rood gaan of voor een groter bedrag, dan moet men eerst een kredietovereenkomst afsluiten.
Strengere regels om te lenen
De consument moet voortaan beter worden geïnformeerd over zijn lening. Daartoe moet hij onder meer een standaardfiche krijgen met basisinformatie. Elke reclame over leningen moet voortaan de boodschap 'Let op! Lenen kost ook geld' dragen. Tevens moet de informatie over het jaarlijkse kostenpercentage en het af te lossen bedrag groter worden vermeld in de advertenties. Verder moet het totaal terug te betalen bedrag worden vermeld. De consument krijgt ook meer tijd om zich te bedenken: namelijk veertien werkdagen in plaats van zeven kalenderdagen. En de lening mag nog alleen via overschrijving of met een cheque ter beschikking worden gesteld, niet meer in cash.
Financiële instellingen die ongeoorloofde reclames verspreiden, kunnen worden beboet.
Minimumlevering aardgas
Aardgas kan niet meer zomaar worden afgesloten. Wie zijn rekening niet kan betalen, zal toch een minimale hoeveelheid gas geleverd krijgen door de beheerder van het distributienet. Worden ook diens rekeningen niet betaald, dan wordt een budgetmeter geplaatst.
Chemische stoffen
De gevaarsaanduidingen op etiketten worden aangepast. Ze moeten voldoen aan nieuwe normen. De huidige aanduidingen met een oranje achtergrond worden vervangen door symbolen in een rode ruit. De aanduidingen moeten een minimale grootte hebben. De huidige gevaarsaanduidingen met oranje achtergrond maken plaats voor afbeeldingen in een rode ruit. Al zijn er diepgaandere wijzigingen. Zo wordt het huidige pictogram voor schadelijk (St-Andreaskruis) vervangen door een uitroepteken. De nieuwe wet vereist bovendien minimale etiketafmetingen van de pictogrammen ten opzichte van de verpakkingsinhoud.
De wijzigingen op 1 december zijn klein bier in vergelijking met wat er op 1 januari 2011 allemaal verandert. Een korte greep: - Voortaan zijn ook de tegoeden op spaarverzekeringen met een gewaarborgde minimumrente - de zogenaamde tak21 - verzekerd door de overheid tot 100.000 euro per persoon.
- Wie met een firmawagen rijdt, moet een hogere persoonlijke bijdrage betalen. De vergoeding is gekoppeld aan een coëfficiënt volgens de CO2-uitstoot en die wordt geïndexeerd.
- Intrestcouponnetjes innen in Luxemburg en Nederland wordt nog minder interessanter. Voortaan moet er 35% voorheffing worden afgehouden, tegenover 20% nu.
- Elke betaling met een kredietkaart moet bevestigd worden met een pincode. Handelaars die nog een betaalterminal hebben voor het lezen van magneetstrips moeten hun toestel vervangen.
- De postmarkt wordt vrijgemaakt. Voortaan mogen ook concurrenten van bpost geadresseerde post ronddragen in ons land.
- De verlaging van de BTW in de bouw tot 6% bij afbraak en heropbouw is nu nog voor heel het land van toepassing. Straks wordt hij opnieuw beperkt tot 32 steden en gemeenten.
- Koopt u bouwgrond en woning in één pakket, dan moet u 21% op het geheel betalen. Tot Nieuwjaar moet op het grondaandeel maar 10% aan registratierechten worden neergeteld.
- Elk personeelslid in een apotheek moet een naambadge dragen. Daarop moet ook de functie staan.
- Er moet niet langer worden gevaccineerd tegen het blauwtongvirus.
- Binnenschippers moeten voortaan een vast tarief van 7,50 euro betalen per 1.000 liter accijnsvrije gasolie die ze bunkeren. De bijdrage wordt opgelegd in het afvalstoffenplan. Ze dient voor de financiering van de ontvangstinstallatie van oude olie.
- De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) is aangeduid als 'bibliotheek' voor alle informatie over beursgenoteerde bedrijven. Ze zal op de website van de organisatie worden gepubliceerd.
- Op privégebruik van bedrijfsgoederen moet geen BTW meer worden aangerekend.
- DHL België verhoogt zijn tarieven voor internationale expresdiensten met 1,9%.
- Zware dieselmotoren voor havenmateriaal moet voldoen aan strengere emissienormen. De verplichting geldt voor nieuwe dieselaangedreven toestellen. Johan VAN GEYTE
betrekking stond. Een burger der gemeente met name Philippe Vandenhoudt is in Duitschland overleden. Alhoewel hij lijdend was aan long- tering, hadden de duitsche soldaten die in den beginne het mannevolk in Ballingschap naar Duitschland voerden hem ook niet gespaard en mee genomen, en ter oorzake der ontberin- gen van allerlei aard is zijn ziekte verergerd en had zij na korte dagen den dood voor gevolg. 10) 82 soldaten hebben dienst genomen in t Belgisch leger. Onder hen telt men 5 vrijwilligers. Tot hiertoe is het gekende getal der gesneuvelden 13, een soldaat heeft het oog verloren een is er in Duitschland als krijgsgevangene gestorven ten gevolge van een longonsteking. Getal geboorten en overlijdens jaren 1913 a 1918. 1913 geboortens 54 sterfgevallen 20 19144438 19153617 19162718 19172121 19182634
11) Eenmaal zijn de duitsche soldaten op den toren geklommen tot nazicht der klokken. Toelating hebben zij niet aangevraagd. 12) 13) Tijdens den terugtocht der duitschers is er niets gebeurd wat belang zoo kunnen opleveren. 14) Bij het eindigen van den oorlog hebben geen uiterlijke be- toogingen plaats gehad. De feestviering bepaalde zich bij het bevlaggen der huizen. De zegevierenden troepen zijn langs onze gemeente niet terug gekeerd. Gedenkmonument is er nog ongericht. Voorlopig heeft men zich bepaald met een inkadreerde lijst waarop enkel de na- men der gesneuvelde soldaten vermeld zijn. Thildonck 25 April 1919 V.Praets pastoor Thildonck.
Het manuscript 'De Graal van Rochefoucauld' is versierd met 107 illustraties en wordt beschouwd als een van de mooiste middeleeuwse werken ooit.
AMSTERDAM Een manuscript dat nu nog in handen is van verzamelaar J.R. Ritman, de oprichter van de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam, wordt op 7 december geveild door veilinghuis Sotheby's in Londen. Het manuscript 'De Graal van Rochefoucauld' vertelt over koning Arthur, Merlijn, de Ridders van de Ronde Tafel en de Heilige Graal en zal naar verwachting tussen de 1,5 en 2 miljoen euro opbrengen. De opbrengst is bestemd voor de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Deze bibliotheek bezit ruim 20.000 boeken en manuscripten, waaronder bijzondere exemplaren uit de middeleeuwen. Het document bevat ruim honderd bijzondere illustraties. Het manuscript is een grootse ridderroman en ligt aan de basis van talrijke hedendaagse bestsellers.
Doch er hangen donkere wolken boven de verkoop, zo lezen we vandaag in De Morgen...
Sotheby's Londen, de Ridders van de Ronde Tafel, Lancelot, de Heilige Graal, Guy VII baron van Rochefoucauld, Philips de Vijfde, De Ster, Friesland Bank, Timothy Bolton, graalmanuscript
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk