Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011, NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS SPORADISCH MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN. VAN BINNEN, MAAR OOK WEL EENS VAN BUITEN HET DORP...
Op 28 maart 1907 meerde de oceaanstomer S.S. Zeeland aan in Ellis Island (New-York), de toegangspoort tot de Verenigde Staten voor miljoenen immigranten tussen 1892 en 1954.
Eén van de 1162 passagiers was de 39-jarige M.Antoinette Neuville wiens vorige permanente verblijfplaats zich situeerde te Thildonck (Belgium). Zo staat er tenminste zwart op wit in het logboek.
Verder lezen we dat ze gehuwd was, de Amerikaanse nationaliteit bezat en in Brussel geboren was. Zelfs haar gestalte werd vermeld: 5 feet 1½ inch (= 1m56), alsook dat ze bruin haar en blauwe ogen had.
Haar bestemmingsadres in Amerika luidde: Watkin(ster) (?) street 321, Phoenix, Arizona.
Zij reisde blijkbaar alleen, de personen die voor en na haar voorkwamen op de lijst waren in elk geval niet verwant met haar.
De resolutie van de afdruk vanhet logboek dat we onder ogen kregen bleek echter te klein om alle details te kunnen ontcijferen. Zo konden we uit het document niet opmaken in welke klasse ze reisde.
De S.S. Zeeland was één van de vier grote stoomschepen van de fameuze Red Star Line tussen Antwerpen en New-York en bood ruimte aan 342 passagiers in eerste klasse, 194 in tweede klasse en 626 in derde klasse. Er was een verschil in behandeling tussen de passagiers: zij die aankwamen met een eerste of tweede klasse ticket werden aan een vluchtig onderzoek op het schip onderworpen en werden al snel het land binnen gelaten, de reizigers van de derde klasse moesten echter eerst hun bagage laten desinfecteren waarna een strenge controle van de dokter volgde. Gemiddeld twee procent doorstond die controle niet en werd teruggestuurd naar hun land van herkomst. In totaal reisden er in de periode 1873-1934 zowat 2,7 miljoen landverhuizers met de Red Star Line naar Amerika. Wie was deze M. Antoinette Neuville? We hebben er momenteel het raden naar. In Tildonk hebben we van haar tot nu toe geen spoor teruggevonden. Was ze één van de vele arme drommels die hun geluk beproefden in de Nieuwe Wereld of behoorde ze daarentegen tot het meer welstellende gedeelte van de bevolking dat zich evenwel aangetrokken voelde tot het avontuur? Geen van beiden, ten minste niet op deze reis. Zij was immers al Amerikaanse en verbleef reeds in 1906 in de Verenigde Staten, zoals te lezen staat in kolom 15. Haar eindbestemming was de toen jonge stad Phoenix in de ruige "Far West". En dat intrigeert ons ietwat. Bovenaan kolom 14 staat de vraag: "Whether in possession of $50, and if less how much?". Achter haar naam werd geen bedrag ingevuld, in tegenstelling tot bij de meeste anderen op het blad, maar wel de vermelding "none" (de vraag bleek dus niet van toepassing voor haar). Schijnbaar werd nogal belang gehecht aan een zekere solvabiliteit van de nieuwkomers-immigranten.
Vele vragen betreffende de mysterieuze M. Antoinette Neuville blijven momenteel onbeantwoord, niet op zijn minst rond wat haar verblijf in Tildonk betreft. Kortom, dit noopt ons tot verder onderzoek!
Uittreksel uit het logboek van de SS. Zeeland van 28 maart 1907. Op lijn nr. 25 vinden we M. Antoinette Neuville, in kolom nr. 10 vernemen we haar vorige vaste verblijfplaats: "Belgium, Thildonck".
De S.S. Zeeland, één van de vier oceaanstomers die op de Red Star Line voeren tussen Antwerpen en New-York.
Een mooie afbeelding in vogelperspectief van de piepjonge stad Phoenix (Arizona) in 1885. Een twintigtal jaren later bleek deze stad de eindbestemming te zijn van M. Antoinette Neuville.
21 november 1830: drenkeling in de vaart, Franciscus Ronsmans uit Haacht
21 november 1830 - De burgemeester van
Tildonk, Guilielmus De Coninck, stelt de autoriteiten op de hoogte dat in de
omgeving van de brug van Tildonk een drenkeling is bovengehaald. Het
slachtoffer was de 27-jarige blokmaker Franciscus Ronsmans, geboren en wonende
te Haacht.
Op dat ogenblik waren de Hollanders al verdreven uit onze streek. Wellicht daarom
werd de brief door de Tildonkse overheid voorzichtigheidshalve gericht aan de ‘Provisoiren
Gouverneurder provincie Zuyd Braband’… Het is pas nadien dat er sprake is van de
provincie Brabant in de nieuwe staat België.
17de eeuwse tegel met een "zot" of nar die de rommelpot bespeelt. Carnaval
was van oorsprong het feest van Vastenavond dat vanaf de Middeleeuwen
tot ver in de 18de eeuw in de Nederlanden werd gevierd. Voordat de
vastenperiode begon werden eerst de bloemetjes nog eens flink buiten
gezet. Daarbij bespeelden ze de rommelpot: een pot met daarover een
varkensblaas. Een rietje dat door de blaas heen en weer werd bewogen,
zorgde voor een mysterieus, oud aandoend brommend geluid. De
zottenfeesten verdwenen in de loop der tijd, wat bleef op sommige
plaatsen was de rommelpotterij waarbij kinderen langs de deuren gingen
en daarbij bedelliedjes zongen.
Jan Miense Molenaer, Two boys and a girl making music, 1629 (London, National Gallery). De jongen met het rode hemd bespeelt de rommelpot.
Een rommelpot of foekepot is een oud volksmuziekinstrument dat gebruikt werd in de Nederlanden. Het
bestaat uit een aardewerken pot met een vlies erover gespannen (een
rommelpot is dus een membranofoon). Door het midden van het vlies wordt
een stokje gestoken en vast bevestigd. Dit stokje is bestreken met hars.
Het stokje wordt in de hand genomen en met een wrijvende beweging in
trilling gebracht. In zekere zin is een rommelpot dus ook een
strijkinstrument. De trilling wordt overgedragen op het vlies. De pot
dient als klankkast en versterkt het geluid. Het resultaat is niet erg
welluidend: een soort frroep geluid, dat als een astmatische hijg
beschreven kan worden. Dit geluid wordt gebruikt als ritmische
begeleiding bij solozang. Het 'foek' in de naam 'foekepot' is
waarschijnlijk ontstaan als onomatopee (= klanknabootsing) op basis van
deze klank. 'Rommel' is waarschijnlijk door volksetymologie ontstaan uit
het Brabantse 'romme' (melk). In de 'rommepot' werd melk tot boter
gekarnd. In sommige streken van Nederland (onder andere op het eiland
IJsselmonde tot eind jaren 1950) was het gebruikelijk op Oudjaarsavond
met de rommelpot van deur tot deur te gaan met een liedje zoals:
Rommelpotterij frroep, rommelpotterij frroep geef me een centje en ik ga voorbij geef me een appel of een peer en je ziet me het jaar niet weer. frroep
Parochies Herent en Tildonk in 12de eeuw aan bisdom Kamerijk geschonken
Tussen 1134 en 1157 schonk gravin Sybilla, tweede vrouw van Dirk van de Elzas, graaf van Vlaanderen, de parochie Herent met de afhankelijkheid Tildonk, aan het kathedraal kapittel van Onze-Lieve-Vrouw van Kamerijk.(1)
In 1173 bevestigde Petrus van de Elzas, bisschop van Kamerijk en zoon van Dirk en Sybilla, deze overdracht. Pikant detail: bisschop Petrus van de Elzas is nooit priester gewijd geweest. In 1174 legde hij trouwens zijn ambt neer en hij trouwde het jaar daarop met Mathilde van Bourgondië.(2)
Zo ging dat in die tijd in die kringen...
Bovenvermelde schenkingsakte uit 1173 was een van de blikvangers op de tentoonstelling 'Une renaissance. L'Art entre Flandre et Champagne, 1150-1250' die tussen half april en half juli 2013 georganiseerd werd in het Musée de Cluny te Parijs.
We hebben onderaan ook even ingezoomd op de vermelding van beide parochies in de getoonde akte: ...altare de Herent cu(m) appendicio suo Tieldunc...
(1) Kamerijk = Cambrai (FR). (2) Piot M., Geschiedenis van Herent, Genootschap voor Heemkunde Herent, 2003, 438-442.
Tildonk, meerbepaald Tildonk-Sas, was rond 1900 een populaire bestemming onder de Leuvenaars en zeer zeker onder de Leuvense studenten, zoals we in onderstaand epistel kunnen lezen. De diepe vaart werd sommigen echter fataal. Zo vermeldden de toenmalige kranten het overlijden van de Leuvense student Bastin tijdens een zwempartijtje te Tildonk. We raadpleegden even de overlijdens in de Tildonkse parochieregisters van toen doch vonden zijn overlijden er eigenaardig genoeg niet in terug...
"... Rond de jaren 1900 was het reeds de gewoonte van het stadsvolk 's zondags naar de buiten te gaan, terwijl die van de buiten naar 't stad gingen om iets te zien. Dat bestaat trouwens nu nog. Het "goed" volk nam die gelegenheid elke zondag van de zomer waar, terwijl de buitenmensen zich tevreden stelden met een of tweemaal per jaar de stad te bezoeken, zo bijvoorbeeld met Leuven-kermis, waar over 50 jaar eenieder die benen had naar toe ging. De Leuvenaars kwamen in de zomer echter geregeld met de plezierboten langs de vaart, en ook met een speciale trein naar Tildonk-Hambos. Hun einddoel was het café van het Sas, te Tildonk, bij Jules van 't Sas, zoals men toen zegde. Die Jules had daar in die tijd een schoon "affaire". We zouden het hedendaags kunnen vergelijken met een grote baancafé. Want niet alleen de plezierboten legden er aan. Ook met de speciale trein ging men er naar toe. En dan waren er nog de talrijke Leuvense studenten die er met hun roeibootjes heen kwamen. En ook de velo's, en die hadden toen alleen de welstellende burgers, hadden er rendez-vous aan de vaartkant..."
* Over Jan de la Salle, ook genaamd 'Ab Aula', Tildonks eerste pastoor (1626)
.
Piron C.F.A., Algemeene levensbeschryving der mannen en vrouwen van België, welke zich door hunne dapperheid, vernuft, geest, wetenschappen, kunst, deugden, dwalingen of misdaden eenen naem verworven hebben, sedert de eerste tyden tot den dag van heden, Mechelen, 1860. (Zie ook blogpost nr. 894 van 18/9/2010 'Confutatio Joannae Papissae', boek van Tildonkse pastoor uit 1633 gedigitaliseerd)
Advertentie (verkoop van 't Kasteeltje in 1760)... Seggeth voorts!
Een mooi leesbare advertentie uit 1760...
(Familiearchief de Lalaing, n° 1676, Algemeen Rijksarchief Brussel)
"Men sal publieckelijck vercoopen... een
schoon ende wel geleghen hoff van plaisantie, bestaende in eene schoone
huijsinghe met opper ende neder camers, keukene, solders, ende kelders
rontsom in sijne hoff grachten ende schoone waeteringhen. Item daer toe
eene groote schuere, stallinghen wagen huijs ende voordere edifitien
insgelijck in sijne hoff grachten, met den hof, boomgaert, landen,
weijden, dreven van schoone eijcke boomen, houtwasschen &a in
verscheijde parcheelen gelegen tot Thildonck teghens de vaert de
voorschreve landen ende weijden in huere gebruijckt wordende bij
Henderick Gordts ten preijse van 350 guldens s'jaers vrije geldt..."
Charles LENOVER, +Tildonk 12 August 1942. Pilot Officer R.C.A.F. Wireless operator, killed in action, age 26.
Hij maakte deel uit van de 5-koppige bemanning van de Wellington bommenwerper die op de terugweg van Duitsland naar Engeland boven Tildonk neergeschoten werd. Samen met hem sneuvelde Fred Harker, de piloot van het vliegtuig en nauwelijks 20 jaar oud. Het was reeds zijn 29ste missie!
Beiden liggen zij aan zij begraven op het oude kerkhof van Tildonk.
Op zaterdag 12 augustus 2017, exact 75 jaar na datum, zal door de gemeente Haacht een nieuwe herinneringsplaat aangebracht worden op de plaats van de crash (Bertrodestraat).
U hoort daar nog van!
Hiernaast een krantenbericht waarin Charles Lenover nog als vermist opgegeven werd...
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, varkens en beren, de vaart, ... Typ je zoekterm in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN!
DE FOTO'S IN DEZE BLOG
Miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken. De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je al wel eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 29 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring.
Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor ca. 340 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie, alsook wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven- Mechelen.
Over Tildonk verschenen reeds heel wat uitgebreide bijdragen!
Artikels over Tildonk sedert 2005:
Jan Gordts,
'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door
Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts,
Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis
(1837)
Jan Gordts,
Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te
Tildonk
Jan Gordts,
Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem
van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad
'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat
mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal
van onder meer ‘varkens’ en ‘beren’
François van der Jeught, Een nieuwe Van den
Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster,
litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de
verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een
oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van
de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof
Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale
kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse
pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008.
Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik
Philippus Van ’t Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit
1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice
Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van
Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste
wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de
Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren:
Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van
Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van
schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster
en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de
'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met
Tildonkse connectie