Inhoud blog
  • Oekraniërtie?
  • BovenAert(s)?
  • Asynchroniciteit?
  • Tweede kans?
  • Ras-Poetin?
  • Vaccidenten?
  • Uber-mensen?
  • Xander aus Tirol?
  • De krekels en Demir?
  • Spek voor wiens bek?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Pomerio's Pen

    03-12-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uber-mensen?

    Uber-mensen? 

    Gisteren weer absolute chaos in Brussel, gelukkig moest ik er niet zijn. De taxibedrijven leggen het verkeer plat. Is het u ook opgevallen dat een aantal diensten aan de consument of de burger regelmatig het slachtoffer zijn van mensen, organisaties of groepen die eigenlijk ten dienste staan van ons allen maar lak hebben aan ons: treinen, trams, taxi’s, zelfs politie. Ze willen hun wensen doordrukken en dat wij niet kunnen werken zal hun worst wezen. Uber ligt dus weer onder vuur.. maar in de ontwikkeling van onze mobiliteit lijkt het mij evenwel een goede en creatieve vondst om dit soort diensten aan te bieden. De volgende stap is immers de chauffeurloze auto, ook nog superveilig, die je brengt waar je moet zijn. Een soort treintje-op-maat of een logisch gevolg van de belbus. Krijg je geheid protest vanuit een hoek met verworven rechten en regelingetjes.  

    Dat komt er natuurlijk van omdat het steeds hetzelfde liedje is: wetten lopen achter (tenzij ze visionair zijn) De wet wordt gemaakt als er iets gebeurd is tegenwoordig.. Binnenkort dus wel eentje die verbiedt linksaf te slaan omdat anders een kind kan overhoop gefietst.  

    Kenmerk van managementsystemen (mijn activiteit..) is dat je regelmatig een review doet van wat er is uitgevaardigd of afgesproken, om te kijken of het nog wel geldt of geldig is, want de omstandigheden hebben de neiging te veranderen. Met 100.000 wetten en aanverwanten is dat wel een titaantjeswerk. Niet makkelijk, dat geef ik toe, maar het duidt toch op zand in het raderwerk van ons besturingssysteem. Let dus ook maar op, want een wet uit 1939 -vandaag nog steeds geldig- stelt dat os, paard en hond kunnen gevorderd worden om legerviertuigen voort te bewegen. En wat te denken van deze: als alle verkeer verbroken is als gevolg van pest of een andere ziekte, dan moet je naar de Vrederechter om je testament te maken. Die Vrederechter geeft echter niet thuis op de rechtbank want daar mag niemand binnen.. 

    Uber-mensen zijn dus vooruitziend. Dat kan niet gezegd worden van sommige anderen die ook schijnen te vinden dat ze Uber zijn, zoals Bart DP. Ze voelen zich boven anderen verheven of denken dat bepaalde (zaken) niet voor henzelf gelden. Jonas Geirnaerts tekst daarover is een mooie illustratie van wat een zinnig mens kan denken. Je doet iets wat eigenlijk niet kan, in een bepaalde tijdsgeest of samenleving. Daarna vliegt men een advocaat aan die zich een breuk gaat zoeken naar een of andere wet of wat je deed wel strafbaar is. En omdat de wet achterloopt, kan je zoiets wel vinden. Dat heet dan “procedurefouten”. Maar het is niet omdat iets niet strafbaar is, dat dit je dan alle mogelijkheden geeft om het te doen. Er bestaat m.i. geen wettekst die verbiedt dat je als baas een ondergeschikte of een medewerker mag uitkafferen. Toch gebeurt het en zelfs vaker dan men denkt. Maar dat hoor je eigenlijk niet te doen! Dus geen wet? Dan geen veroordeling. Maar je blijft wél schuldig, mijn gedacht. Er is dus wel iets mis met onze samenleving. En we mogen dan weer minder samen leven omdat het beestje de agenda’s van onze leiders dag op dag doorkruist. Defcon1. We gaan straks wederom horen wat zogenaamd weer wel en niet mag.  

    En vanavond komt onze kleinzoon, die ik niet mag identificeren omwille van de GDPR, weer logeren en dan kan ik terugplooien op het boerderijboek met loeiende koeien, een hinnikend paard, of het wilde-dieren-boek met de olifant en de giraffe. Varkens zitten er ook bij. Wat gaat die kleine binnen enkele jaren in de school leren over wat er gebeurd is. Als de school dan nog open is wel te verstaan.  

    © Pomerio                    03-12-2021

    03-12-2021 om 00:00 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-11-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Xander aus Tirol?

    Xander aus Tirol? 

    Voorzetten of assists, het maakt niet uit. De kanselier van Oostenrijk heet dan wel niet Anton, maar ik durf gelijkenissen bespeuren: eens voor de dag komen met een primeur! Die inslaat als een bom. Met verwijzing naar de IJsman. Een beetje zoals de superverspreider enige tijd geleden in datzelfde gebied, waar glijpartijen schering en inslag zijn, nu even niet dus. Boeltje op slot. Het gaat allemaal bergaf. (misschien de onafhankelijkheid uitroepen, daar scoor je ook mee, Freistaat Tirol, of terug naar het historische graafschap) Zonder een volksraadpleging te organiseren, voel ik aan mijn water dat velen -ook dichter bij huis- het met hem eens zijn.

    Ik ben dan wel geen politicus, noch viroloog, dan kan ik enkel mijn gedachten kwijt als burger. Als u het mij niet ten kwade duiden wil. 

    De discussie over verplichte inenting vs individuele vrijheid is vandaag alom een hot item, doch m.i. af en toe een hoax, omdat men blijft proberen die twee genoemde principes te verzoenen, loopt altijd faliekant af.  

    Dringende ingrepen bij mensen die het uiterst nodig hebben, worden keer op keer uitgesteld omdat er geen bedden zijn om hen na hun operatie met de nodige zorg te omringen. Omdat bepaalde zieken -wegens niet gevaccineerd- hun bed bezetten. Kwestie van leven of dood, zegt men, maar voor die slachtoffers die merendeel wél hun prikje hebben gehad, is het een calvarie. Leg het maar uit aan je kinderen. Voor polio, ook een virus, werd in 1966 de verplichting ingesteld, wat is er dus anders dan toen? Politici durven niet meer beslissingen te nemen. Uit angst om stemmen te verliezen of omdat achter de schermen iemand anders de plak zwaait. Werk je in de zorg, dan moet je toch ook ingeënt zijn tegen hepatitis en de tetanusprik is eveneens hier en daar een must. Trouwens, wat is er nu zo erg om een masker te dragen?  

    Terzijde vliegt Mevrouw Verlinden nog even naar de USA. Men vraagt zich af waarom deze dame mordicus naar de States moet gaan als er binnenlandse zaken zijn die méér aandacht behoeven omdat het land totaal overhoop ligt en wij dagelijks van hot naar haar gestuurd worden.  

    Intussen speelt zich aan de oostgrens van de Onverenigde Staten van Europa een aantal drama’s af, geregisseerd door ene Mr L, die heeft een snorretje. Ben ik de enige die dan moet denken aan eerdere historische figuren die ook voorzien waren van zulk attribuut en zich ontpopten tot  dictators? Ik bespeurde al wat ongemak bij mezelf telkens ik hem zag, en zie er is zelfs een top-10 op Internet te vinden. De anderen zijn allemaal geëlimineerd, op verschillende wijzen en tijdstippen. Komt daar dus nog wat van? Tot nader order gedraagt de internationale gemeenschap zich beschaafd en stuurt hem berichten dat hij zich moet gedragen. Of ze “veroordelen ten stelligste” via Twitter wat hij aan het doen is.  

    Dan even naar R’dam: een uit de hand gelopen activiteit die alle verbeelding tart! Gaan ze ook zo optreden als er nieuwe verkeersregels worden uitgevaardigd die niet leuk zijn? Het gidsland is de weg kwijt, nadat ze hun regering al hadden weggepoetst. Xander zou er misschien wel weg mee weten.  

    Ik ben van nature optimistisch, anders zou ik moeten gaan slapen met de vraag: wat gaat ons eerst de kop kosten: een virus of het klimaat om zeep?  

    © Pomerio                    21-11-2021

    21-11-2021 om 15:12 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-11-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De krekels en Demir?

    De Krekels en Demir

     Er was eens een krekel en ook een mier, ons allen bekend via een fabel. De politici-krekels zijn al de hele zomer naarstig aan het tsjirpen en vermaken ons met hun schone liedjes. Maar nu: Eindelijk eens een politica die durft beslissingen te nemen die niet overal op applaus worden onthaald. Leg stil die handel! De CEO van 3M stelt dat er “grote economische gevolgen” zullen zijn.. so what?! Enkele grote spelers op de automarkt gaan zonder grondstoffen vallen. Oei, dat is een streep door een aantal rekeningen, vooral van die van de grote multinationals die kicken op groeien en winsten. Consumenten kunnen de pot op. Het is trouwens vandaag de dag niet makkelijk om een nieuwe auto te kopen, hij moet vaak nog worden gemaakt en dan moet je maar wachten. Tussendoor -zie verder- is het nog de vraag of ze allemaal hun plannen zullen moeten herzien door de fabels van de krekels. Binnen afzienbare tijd is het mogelijk gedaan met de klassieke auto. Als we nu vaststellen dat de gezondheid van het volk eens een keer boven alles wordt gesteld en er ook naar wordt gehandeld, durf ik dat toejuichen. Zuhal doet eindelijk eens wat een aantal krekels voor haar niet dorsten te doen.  

    Intussen -en reeds veel langer- worden wij om de oren geslagen met afkortingen allerhande: 3M, G5, G7 en nu ook G20.. Wie er allemaal lid van is, interesseert de goegemeente niet bijster. Die zit in een of andere put door Corona of anders, knoopt eindjes aan elkaar als het nog kan en ziet met lede ogen hoe de krekels zich vermaken in verre oorden om te palaveren over van alles en nog wat. Ook nog even wachten op controles door moedertje fiscus want misschien gaat de ene of de andere die reis nog boeken als “onkosten”. Beter ware het te spreken over “kosten op het sterfhuis”?  

    Op de vorige meeting besloten ze dat ze 1,5° als limiet gingen hanteren. Nu, zes jaar later, zitten ze dan wat te epibreren “hoe” ze dat dan gaan doen. Mooi voorbeeld van procrastinatiegedrag? We zijn met ons allen én onze kinderen én onze kleinkinderen zes (6) jaar kwijt.

    China, India en andere landen die nu geïndustrialiseerd (beginnen te) zijn, argumenteren dat ze toch wel enkele decennia verder mogen uitstoten, want Europa is al véél langer bezig. Op dat punt hebben ze gelijk, maar de aardbol kan dat niet trekken, vrees ik. Allen naar Duin, dus.  

    In de marge van zo’n wereldvergadering -met veel ecologische voetstappen- bestaat het kleine keizertje van Frankrijk het dan nog om wat te gaan redetwisten over een mislukte onderzeeërsdeal. Zijn ze over het kanaal gevlogen om de wereld te redden of zichzelf? Was Napoleon niet dood?  

    Hoor ik ook dat Meryame K. zo’n 50 miljoen gaat overmaken richting Sahel. Zonder uitspraken te doen over onze mogelijkheden om solidair te zijn en iemand te helpen, doen zulke schenkingen toch vragen rijzen. Als ze dat geld eens zouden gebruiken om de hoogste nood te lenigen van onze medeburgers die het niet breed hebben en achter alle netten vissen? Dat is toch ook solidariteit en we zien het effect ervan dicht bij huis. Tenware dat dan weer een visserijoorlog ontketent.  

    En Arco duikt weer op, nog een hoop argeloze kleine spaarders die opgelicht zijn en naar hun spaarcenten kunnen fluiten. De krekels beslisten nu dat élk individu maar bewijzen moet voorleggen dat hij schade heeft geleden. Mogelijk formeel juist, maar conceptueel een schande.  

    Ik moet zeggen dat er in Genk wel wat beweegt en niet alleen dus in het voetbal. De twee genoemde dames hebben een mooie voorzet gegeven. Oei, of moet ik zeggen “assist”? Ze hebben het mogelijk geleerd van de Kev?  

    © Pomerio                    4-11-2021

    04-11-2021 om 16:39 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spek voor wiens bek?

    Of de berg een muis heeft gebaard of niet, zal de toekomst wel uitwijzen. Ik wil mij vandaag concentreren op twee aspecten: Voetbal en varkens.

    Even bij voorbaat toch benadrukken dat de afschaffing van de bijzondere heffing voor de Sociale Zekerheid gezegd wordt “binnen enkele jaren wel volledig verdwenen te zijn”. Ze viert haar 30-jarig bestaan zo u het vergeten was. Gebeurt wel meer met tijdelijke maatregelen, ze hopen waarschijnlijk dat we die dan vergeten in de nevelen van de tijd. Zonet nog een fiscale specialist bezig gehoord op Radio1: het is veel ingewikkelder dan het gecommuniceerd werd, want hoe je erop vooruit gaat zou afhangen van je gezinstoestand. Spek voor wiens bek? Dat gaat de discussie weer laten opflakkeren over het statuut van de te-belasten-burger. Dat is de hamvraag: is het rechtvaardig of gewoon billijk dat je, afhankelijk van de samenlevingsvorm die je als individu kiest, fiscaal de pineut bent of juist een geluksvogel? Moeilijk evenwicht. Maar in elk geval moeten m.i. alle bedragen die men gelijk waar in een wet hanteert, de indexatie volgen, als men aan indexatie houdt. De ene wel en de andere niet, leidt geheid tot discussie. Dat ze maar de geschikte formulering vinden om dat hard te maken, daarvoor zijn ze verkozen. Anders blijft het elke week bij wetsaanpassingen en allicht is iemand ergens iets vergeten en dan wordt de rechtszekerheid weer van stal gehaald.  

    Een schijntje van 43 miljoen halen bij vetbetaalde voetballers? Omdat de blauwe gebaarde niet méér wil. Nou vraag ik u! Men stelt dat deze arme jongens een korte loopbaan hebben en dus moeten verdienen als ze nog kunnen. Ook  vergeten dat ze dan zoveel bij elkaar hebben geschraapt dat ze ruimschoots zullen toekomen voor de rest van hun leven. De meesten zetten daarna een winkeltje op in een of ander, of worden binnengehaald door een bedrijf wegens hun reputatie. Ze vallen dus meestal niet zonder werk. Dit in tegenstelling tot andere ongelukkige werknemers die eruit worden gezet omwille van besparingen, die hebben meer last om weer iets te vinden. En dan ook denken aan de terechte stelling van o.m. “Mentally Fit”, die aantoont dat een normale werknemer elke dag topprestaties moet leveren, 5/5. Voor sommige renners kan deze redenering ook opgaan. Ik doe niets af van een aantal fantastische prestaties die sommigen leveren, maar de coherentie is zoek. Spek voor wiens bek?

    Varkens dan: Wij zijn bekend om onze export. Natuurlijk ga je in een klein land sneller exporteren dan in een groot. Dus die cijfers zijn allemaal met een korrel zout te nemen. Maar hebben ze dan geen varkens genoeg in China? Of het Midden-Oosten -dat is àls ze ervan mogen eten- ? Waarom eten wij boontjes uit Kenia en bosbessen uit Mexico? Al eens grondig nagedacht over de ecologische voetstap daarvan? De CO2 uitstoot van al die logistiek? Hoeveel varkens eten wij? Waarom dan teveel kweken? Om exportsubsidies te krijgen? Rendabiliteit ten koste van de aarde. Laat ons wat meer eten in de seizoenen dat er wat is bij ons misschien? Spek voor wiens bek?  

    Dat ze eens durven denken in hun nachtelijke praatsessies aan meer vrijheid in de zin van werken als het werk er is, 4 dagen per week of drie. Wie enkel in het weekend wil werken, zou dat moeten kunnen, zou niet meer moeten kosten.  

    Terzijde: iemand in mijn naaste kring, 60+, is al meer dan een jaar uiterst actief aan het solliciteren omdat ze wil werken, vangt telkens bot. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat zij “te oud” wordt geacht. En de redenen die men opgeeft -als ze al gegeven worden- zijn ook nog tegenstrijdig. Ik moet misschien een open brief schrijven aan een Minister van Werk om dit aan te kaarten? Of doet Dikke Freddy dat?  

    30 Euro elektriciteitskorting op jaarbasis?! Wat is me dat nu? Lijkt wel Monopoly-geld. Ons model van coalitie dat  beslissingen neemt in de trant van wij beslissen dat wij tussen vandaag en 2028 gaan beslissen is toch niet meer ernstig te nemen?

    Om in de geest van de tijd te blijven: wij worden belaagd. En hebben elektronische overlast omdat je geen postzegel meer kan kopen zonder dat je internet hebt. We worden belaagd door allerhande ongevraagde reclame via mail, probeer je maar eens te laten schrappen van zo’n lijst. En gokken bevorderen via reclame op een openbare omroep? Wordt eindelijk ook afgeschaft, dat is, tegen 2025..

    Ons systeem zit vol zand, niemand durft meer knopen door te hakken en vanaf zeer binnenkort zaken te laten verdwijnen of in te voeren. Trein der traagheid?  

    © Pomerio                           14-10-2021

    15-10-2021 om 13:21 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wiskundebobbels?

    Wiskundebobbels? 

    Het moet zijn dat de pandemie het geheugen dreigt aan te tasten. De kennis van wiskunde bij ons is immers sedert 2008 tot 2020 dramatisch gedaald, aldus de media. Mogelijk zijn er dus ook een aantal gebuisde jongeren nu oud genoeg om in de maatschappij en het arbeidscircuit mee te draaien, met name kunnen zij ook verkozen zijn. Men zou als eerste reactie bewondering opbrengen voor de bollebozen -of zijn het bolle bazen?- in het Parlement die zopas een oplossing hebben bedacht voor de ziekte van een eertijds wit konijn, dat mogelijk een subsidiehamster zal blijken te zijn. Dat is als er geen procedurefouten worden gemaakt. Geen zalfje, geen pillen. Maar wel zacht gezalfd en bitter als pil?

    Ik verklaar mij nader: de oplossing ligt in het verlagen van het “salaris” van verkozenen naar 60% zoals het geval bij de modale werknemer. Aldus de rekenkundigen. Dan blijkt dat dit zou gaan via het intrekken van de onkostenvergoeding. Waarom trouwens 0,53 per km, als ikzelf maar 0,34 krijg? De auto van een parlementslid kost toch zowat evenveel als de mijne? De onkostenvergoeding swingt de pan uit: 23k Euro/jaar terwijl u en ik in de privé 1,8k kunnen krijgen. En als ik geen uniform draag, moet ik maar zelf zorgen dat mijn kleren proper zijn, mijn kousen gewaasn en mijn schoenen gepoetst. Het moet zijn dat diegenen die nog juist kunnen rekenen bij de PvdA onderdak hebben gevonden.

     De discussie dat een verkozene eigenlijk geen werknemer is, lijkt mij gespeend van inhoud want niet holistisch. Hij heeft inderdaad geen contract, maar “neemt wel werk op zich”. Zijn werkgever is dus het Volk, u en ik, want wij geven hem opdracht om een aantal zaken te doen omdat we zelf geen tijd hebben omdat we werken. Wij kunnen dus dat salaris verminderen, via een gewone vraag aan allen. Met een App-je of zo. Als ze geen werknemer zijn, moet men ook niet praten over “salaris” en zouden ze énkel een kostenvergoeding moeten krijgen. 

    Modaal krijgt 3.300 bruto per maand. Ben je ziek, dan geen maaltijdcheques et al. Dus moeten ze terugvallen op 60% van hun basisvergoeding, zijnde pakweg 6.000, dus naar 3.600. Terugvalsalaris netto is dan nog steeds 9% méér dan de modale Belg bruto. En werken ze harder dan wij? Laat me niet lachen. Modaal gaat -bij ziekte- na enkele maanden ook nog wat minder krijgen en moeder fiscus loert op alles wat je binnen zou krijgen. Als ik onkosten maak zijn die maar voor een deel aftrekbaar. En zopas nog vernomen dat de Vis-cus intensiever gaat hengelen naar uitgaven die eigenlijk privé zijn en in de boekhouding zitten van een bedrijf. Moeten we ook nog wat boetes op gaan betalen.. Uw dienaar gaat van minder nog duizelen. Allicht kent een van mijn lezers een verkozene: vraag het even aub, in een of andere commissie, waarvoor ze toch ook weer extra betaald krijgen.

    Van hamsteren en rekenen naar het Rekenhof is een kleine stap: Pinxten! Hij dacht het Licht te hebben gezien en wilde ook pinxteren gaan vieren.. Hij rekende erop dat zijn eigen rekeningen de dans zouden ontspringen. Buiten de waard gerekend.  

    Zou het dan toeval zijn dat de eertijds verantwoordelijke Minister van Vervuiling tot dezelfde familie behoorde? Je zou haast gaan denken dat deze partij toch nog last heeft van gedragingen die in vroeger dagen kenmerkend waren voor de clerus: need to know basis..

    Maar dan stellen we vast dat Kareltje is overgestapt naar de blauwe kant en moeten we dus deze familie waarschuwen voor witte en andere konijnen. Vrijheid is een mooi goed, maar men mag niet overdrijven. Gelukkig ken ik er ook een paar die zuiver op de graat zijn. Maar opgekuist moet er wel worden, wij zijn het beu te moeten betalen voor allerhande kosten die de overheid op ons afwentelt. Laat b.v. de kosten van relschopperij in het voetbal betalen door de clubs, niet door ons, het is flauwe kul dat ze geen geld hebben want ze kunnen wél fortuinen spenderen aan spelers. Alles hangt met alles samen, zoals dinsdag zal blijken als de regering ons een lijstje gaat voorschotelen van wat we niet meer zullen krijgen. Ik ga mij toch een hoge hoed aanschaffen, misschien dat er een konijn uit komt.  

    © Pomerio                    10-10-2021

    11-10-2021 om 11:43 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Covidammit Slam

    Ah! Nietige wezens, zakken vol water, hoofden vol waan. Ik had jullie goed te pakken, vanuit mijn viswinkel. Met alle Chinezen en ook met den deze en die ook en die en die. Ik was beter dan de pest en de cholera tezamen, deed jullie daveren op grondvesten die stonken naar drijfzand. Dwazen!

    Ik kroop in al je holten, ongezien, ongevoeld, hoe meer hoe beter, en elke idioot die dacht mij te negeren, stak er twee anderen aan, pure wiskunde! Fibonacci, exponentiële reeksen. Ik adem in je nek, frutsel aan je vingers, niezen en snot, koelen en blazen, veel blazen, veel blagen. Grote paniek en politiek! Zonder kop, alom verboden en verbieden zonder samenspraak. Ik was de eenheid van de Unie en de Staten, ik ken geen grenzen en geen douaan zag mij voorbijkruipen. Koningen, presidenten, eerste ministers of tweede ministers of de n-de (und kein Ende!), dictators, stamhoofden, ze zijn mij allemaal te min geweest. Ik heb Waterloo en de IJzer, de Ardennen en Hastings, Verdun en Stalingrad, Guldensporen, verlaagd tot akkefietjes, vergeet-mij-nietjes, 9/11 was een fait-divers, 3.000 man ocharme. Ik heb nooit goed begrepen waarom jullie dachten boven alles verheven te zijn. Ik sloeg jullie dus met verstomming -Bam! Boem! en maakte jullie sprakeloos. Smakeloos, ik heb lekker onverdraagzaamheid gezaaid, onbegrip en onvermogen, kommer en kwel!

    Ah, pesterig, cholerisch mormel, geniepige kleine egelachtige! We hebben het moeten doen met beenknuffels, met virtuele handdrukken, met zitten kijken naar TV zonder vrienden en familie, met sport zonder volk en volk zonder sport. Met cafés zonder bier en bier zonder cafés. Met nadenken over nadenken en zwammen over zwammen, rieken aan statistieken en wie geen partner had of geen familie, was alleen thuis in de schoot van de eenzaamheid. Wij hebben onze vaders, moeders, broers of zusters, zelfs kinderen, afgegeven zonder de warmte van samen! Zelfs zij die niet bezweken aan jouw slijmerig gif, wier adem zacht vergleed in de nacht.

    Weg met jou, schurftig secreet. Failliet Covied subiet. Praat Priet. Alleen de taal was ons wapen, want die kent ook geen grenzen. Spraak als cement tussen mensen. Wij hebben de taal, daar krijg je nooit ofte nimmer vat op. Stomme bol. Stik in je eigen etter, zelfvoldane spetter. Wij bleven lezen: poëzie, Claus en Conscience, Montaigne en Machiavelli, Van Ostayen en De Coninck.

    Dus wij gaan nu terug! Naar het drukken van handen, het omhelzen van geliefden, het ongehinderd kijken in de ogen van een ander. - Weg met het korset, de bankschroef, de kantklauw en de wurglening, het keurslijf, zelfs de dwangbuis! Weg die maskers, wij gaan ontpoppen en weer vlinders zijn, ook in de buiken van de jeugd. Wij krijgen terug de smaak te pakken, wij gaan proeven van vrijheid en verdraagzaamheid, de warmte van samenzijn.

    Wij herstellen de Orde en zien elkaar elke maand in onze open beslotenheid en besloten openheid. Dit was slam! Wij gaan voor 4 op een rij, samenkomen tot Kerstmis.

    F** you.

    Pomerio 21/9/2021

    25-09-2021 om 11:41 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grenzen?

    Grenzen? 

    Vooreerst wil ik al mijn lezers een mooi en “ander” 2021 toewensen. Ik ben een aantal maanden stilzwijgend aan de kant blijven staan, waarvoor excuus aan diegenen die eventueel uitkeken naar een of andere bedenking. Veel is echter geconvergeerd in die drie maanden van columniaal stilzwijgen. Ik neem derhalve even de draad weer op.

    Het woord van het jaar had mogelijk “ grens” moeten zijn. Langs alle kanten van toepassing! Hoewel knuffelcontact ook wel te maken heeft met grenzen. En waar dat toe leidt. In september meldde ik nog de grenzen van de welvoeglijkheid naar aanleiding van de witte sokken, deze week dus weer Bart DP in het nieuws. Die nam knuffelcontact wat te nauw tot nader order. 

    Dat kunnen we dan weer linken aan de hernieuwde aandacht voor hoe vrouwen zich moeten kleden om ernstig te worden genomen.. onze samenleving moet nog veel herzien aleer we zijn waar we moeten zijn. Je hebt wel allerhande gebruiken, cultureel of niet, en die evolueren ook vaak. Behalve als godsdiensten blijven voorschrijven hoe je je dagelijkse leven moet leiden. Godsdienst blijft voor mij een puur persoonlijke beleving. Maar er zijn grenzen.  

    Vervolgens heeft “grensoverschrijdend gedrag” vandaag meerdere betekenissen! Het gaat ook over op reis gaan. Moeten we reizigers allemaal verketteren? Nee toch, als je naar je eigen stek gaat in je eigen of een ander land en aldaar alle maatregelen in acht neemt -zoals je thuis zou doen-, is er m.i. niets aan de hand. Zeker als je met je eigen wagen zou gaan. Vliegtuigen zijn mogelijk wat gevaarlijker, ik blijf daar nog wat vanaf. Het grote probleem was de gemiste kans van Europa om op eenduidige én uniforme wijze het probleem aan te pakken, in plaats van de territoriale bevoegdheid te blijven prediken. Het misplaatste schermen met die individuele vrijheid blijft parten spelen. Indien de hele maatschappij gevaar loopt, dan moet men drastisch kunnen optreden. 

    Met u durf ik vervolgens vinden dat bepaalde aberraties in het land dat recent is toegetreden tot de categorie “bananenrepublieken” ook “over de schreef” zijn. Er blijken mensen rond te lopen die een wel héél speciale invulling geven aan het woord democratie. Daar zijn zoveel verschillende vormen van, dat het bijna onbegonnen werk is om ze allemaal te vergelijken omdat ze soms zo verschillend zijn. Wat er echter in DC gebeurde, is voorbij élke grens van beschaving. Als we dat woord nog mogen gebruiken.  Daarmee verbonden stoten we dus ook weer op de grenzen van de macht en het gedrag van sociale media. De werkelijkheid die via die media onze leefwereld overspoelt, is regelmatig angstwekkend. Vermits er weinig of geen controle over is. Voorbeelden zijn er al in overvloed geweest van kinderen die het niet meer zien zitten of erger, eruit stappen omwille van wat er op die fora verschijnt. Zowel in het algemeen als over henzelf. Er zijn dus grenzen. 

    We zijn het tijdperk ingetreden van de grensgevallen. De wetgevers lopen hopeloos achterop, omdat ze alles willen vastleggen in specifieke regeltjes. We moeten allemaal weer op zoek naar het gezond verstand (boeren- of ander) om de wereld leefbaar te houden voor onze kinderen en kleinkinderen. 

    Terzijde: “Grenzen aan de groei” dateert al van 1972, dus volgend jaar 50 jaar “oud”, maar heftiger actueel kan bijna niet op alle vlakken die daarin ter sprake kwamen.  

    En nu, vragen de advocaten van Bart DP inzage in de vertrouwelijke dossiers van slachtoffers, dat is niet alleen over de grens, maar ook een brug te ver. Het ondergraaft de basisbeginselen van recht, rechtvaardigheid en rechtszekerheid voor slachtoffers. En in dit geval gaat onze permissiviteit toch niet zover dat we dat gaan tolereren? Ik mag hopen dat het goed loopt met de “wijsheid van de rechtbank”. 

    © Pomerio                    14-1-2021

    15-01-2021 om 10:48 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijf mij een brief!

    Schrijf mij een brief! 

    Schrijf mij een brief, mijn brievenbus hunkert naar een handgeschreven enveloppe, met een bericht hoe het met je gaat en hoe je het mist om ons te zien.

    De enigen die mij nog schrijven, zijn maatschappijen die geld willen zien, herinneringen en bedelbrieven, of nog, schreeuwlelijke braderijen van waardeloze niemendallen

    Schrijf mij een brief!

    Ik wil je handschrift zien, als je dat nog geoefend hebt in plaats van op toetsen te tokkelen.

    Ik wil zien hoe je hand over het papier schreed en krullen maakte in de f en de g, hoe je puntjes op de i’s zette en zachtjes de t’s kruiste, denkend aan het volgend woord. Want de zin van de zin laat mij je ziel zien. Vertel mij hoe je langs de velden en de beemden liep en de wind op je wangen voelde. Vertel me hoe het gaat met je kinderen en of je ze nog ziet. Zeg me hoe je de kleine handjes van je kleinkinderen mist op je schouders.

    En is je inspiratie opgedroogd, schrijf dan een gedicht over nadat je het goed en hardop hebt gelezen.

    Maar wél een dat verwoordt hoe het met je gaat en waarom je eenzaam bent omdat je binnen moet blijven, of waarom je blij bent dat je deze ogenblikken hebt voor jezelf en het lezen van een boek of het beluisteren van muziek.

    Pak je taal op en vertrouw je gedachten toe aan het witte vel, zodat ik jou kan zien want taal is het enige dat ons nog rest om bij elkaar te komen. Gebruik knuffeltaal, en geef me een taalknuffel.

    Schrijf mij een brief zoals die uit 1904 die mijn grootvader schreef toen hij mijn grootmoeder vroeg om haar nog eens te mogen zien met de belofte dat hij haar gelukkig wilde maken. Had hij die niet geschreven, dan was ik er wellicht niet geweest.

     POMERIO

    20 oktober 2020

     

     

    25-10-2020 om 13:20 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groepsbelediging?

    Groepsbelediging?

     

    Gezien zowat velen in hun blootje gaan, het zijn turbulente tijden, dacht ik nog wat na over wat ons overkomt. Nadat ik eerder reeds enkele nieuwe woorden had gelanceerd in columns in 2015 en 2013, zou ik nu zeggen dat de pornocratie opgang begint te maken! Zonder uitspraak te doen over de originele feiten -iedereen mag doen wat hij niet laten kan- moet je wel een moment van zwakte hebben om een dickpic en de hele rimram rond te sturen naar iemand die je van haar noch pluim kent. Je wordt koud gepakt. Of zijn we zover gevorderd in onze gedigitaliseerde samenleving dat je “vriend” kan zijn van iemand die je nooit aan den lijve hebt ondervonden? En enkel pikante (sic) indrukken van hebt? Een vriend is iemand die je de hand hebt gedrukt, die je hebt omhelsd, met wie je fysiek samen hebt gesproken, elkaar recht in de échte ogen kijkend, met wie je hebt gezworen de wereld te zullen verbeteren of laveloos de nacht bent ingegaan na een gezellige avond.. Het zij zo, ik zal mij moeten neerleggen bij het feit dat ik soms niet meer volgen kan.

     

    Bespeur ik nu echter ook enige analogie met wat recent in Nederland is gebeurd? Riep men op tot haat? Neen. Riep men op tot discriminatie? Neen. Doet men aan groepsbelediging? Jazeker! Veel inkt is al gevloeid om uit te leggen dat de wiskundige democratie toch wel enige zin heeft. Nochtans lijkt het een spreidstand die ergens niet klopt. Het idee dat je in een federale staat een regering gaat vormen waarin de vertegenwoordigers van een belangrijke groep, zoniet de belangrijkste, niet meer aan zet zijn, geeft een ongemakkelijk gevoel. Dit land is in meer dan één opzicht verdeeld: Noord versus Zuid, Vlaanderen versus Wallonië, links versus rechts, wat dat ook moge betekenen. Het blijft een feit dat een groot deel van de bevolking een aantal jaren misdeeld zal zijn. We zullen zien of regionaal besturen en federaal tegensturen haalbaar zal zijn en hoeveel brokken er in de pap zitten of hoeveel blikschade er ons te wachten staat.

     

    De treurige vertoning in de Kamer van enkele dagen geleden ontlokt de pers alweer superlatieven als “oorlog”, “drama” en “het einde van de democratie”. Waarom Madame niet deed wat ze beloofde te zullen doen na zes maanden, is onbegrijpelijk en illustreert de attitude van de hele politieke klasse. Veel klasse is er niet meer aan.

     

    “De strijd om de 16”, zoals die gemeenzaam wordt genoemd, stemt verder toch tot droefenis voor elk weldenkend mens?  Het plan over wat onze regering de komende jaren zal gaan doen (of moeten doen) is ondergeschikt aan het resultaat van een koehandel tussen groepjes belanghebbenden die afwegen of ze familie zijn, of niet, al naargelang het uitkomt of niet. Het achterkamertjesgedoe tussen partijvoorzitters die à la Cirque du Soleil evenwichten zoeken om alles te verdelen. Je zal maar een goede leider of manager zijn.. als je in de verkeerde provincie woont, val je uit de boot. Hoelang gaan we nog door met deze poespas in plaats van resoluut de juiste man/vrouw/X op de voor hen meest geschikte plaats te zetten? 

    Wacht tot er iemand begint te argumenteren dat er evenveel blonde als donkerharigen moeten zijn, evenveel hetero’s als homo’s, een fair aantal andersvaliden, vrije beroepen en werklozen.  

     

    De grootste belediging durf ik vinden dat men de naam van een van de grootste componisten aan dit misbaksel heeft durven geven. Antonio keert zich om in zijn graf. Gelukkig is het niet de Beethoven-coalitie geworden, ze zijn immers allemaal uiteindelijk doof. In dat geval zou ik echter écht op straat gekomen zijn omdat ik Ludwig nog iets liever hoor dan Antonio. Ik ga dus dit weekend wat muziek beluisteren om mijn ergernis wat te verzachten.

     

     © Pomerio                    19-9-2020


    19-09-2020 om 14:15 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lach(a)ertjes?

    Lach(a)ertjes? 

    Een column is maar zo actueel als hij kan zijn op het ogenblik dat je hem schrijft. Enkele minuten na het publiceren dreigt hij al achterhaald te zijn, al is het maar een beetje. Ver weg en verleden is de tijd dat nieuws en commentaren minstens voor 24 uren geldig waren, toen enkel nog de krant ons leven stroomlijnde. 

    Sommige van mijn voorspellingen komen uit: Antwerp en Beerschot spelen voor het eerst sedert lang weer tegen elkaar op het hoogste niveau omstreeks einde november. Moge de beste winnen! 

    En ja, wat ervan te denken? De vorming van een regering komt over als een lach(a)ertje. Probeer zoveel mogelijk kleine partijtjes bij elkaar te krijgen om de grote buitenspel te zetten. Formeel de democratie, feitelijk een ontkenning van wat de maatschappij wil. De pers maakte gewag van “de traditionele partijen die een akkoord zoeken”.. Hoezo de traditionele partijen? Waar komen dan de kiezers vandaan die op de nieuwere partijen stemmen? Die zijn overgekomen van die verzuillden omdat ze zich niet meer vinden konden in de oude structuren en bijhorende gedragingen. En hoe “traditioneel” de groenen zijn, is mij evenzeer een raadsel.  Ik hou mijn hart vast als ze postjes moeten gaan verdelen met 7 partijen, mogelijk moeten we dan rekening gaan houden met een 3/5 minister, eentje die enkel op dinsdag werkt  en meer van dat fraais. Ofwel verhogen ze gewoon het aantal en dan kost het ons weer meer geld.. 

    Intussen ook nog wat zwartmakerij en om de haverklap baggeren en modderen. Wat is er werkelijk aan de hand geweest in Charleroi? Ik kan me moeilijk van de indruk ontdoen dat het hoogste orgaan niet verantwoordelijk is indien het niet weet wat er werkelijk is gebeurd. Zoals Meester Rieder gisteren betoogde in “de afspraak”: do not bite the hand that feeds you”. Er is wat aan de hand in ons justitieel bestel en het kan niet lang meer zo doorgaan. Ik viel vervolgens van mijn stoel toen ik een buitenlandse dame beluisteren moest die waarschuwt dat reizigers naar ons landje allemaal het risico lopen om alhier te worden doodgeknuppeld. Vergelijkbaar met de waarschuwingen die wij krijgen om niet te gaan wandelen in de achterbuurten van Bangkok. Dat is werkelijk een Europese bezorgdheid die aandacht verdient op de volgende meeting van machtshebbers! Misschien moet iemand ook eens suggereren dat de burgemeester van de betreffende stad iets had moeten doen. En dat hij niet meer geloofwaardig is en dus moet aftreden..  

    En ja, wat ervan te denken? Je kan er vergif op innemen dat je, in de voormalige USSR en omstreken, beter niet te kritisch bent of schrijft, want ook despoten die al 28 jaar aan de macht zijn, doen teveel denken aan de historische stammentwisters en alleenheersers die lak hebben aan het lot van hun onderdanen. Enkel het verrijken van zichzelf is de norm. We hebben nu bijna alle erfelijke koningshuizen afgeschaft, maar in een aantal landen is het er niet beter op geworden.  

    En ja, wat ervan te denken? De reportage op Telefacts over de laatste uren van Sanda D was wel ontluisterend. Toen ik zelf student was, had ik het al niet zo op dopen. De exuberante, zeg maar aberrante, gedragingen van sommige schachtentemmers deden lang geleden al denken aan de duisterste praktijken uit de oude tijden. Wat is er nu “plezant” -laat staan- origineel of creatief- aan het platvloers vernederen van de medemens? Aan het urineren op een ander? Zoals een voormalig lid van de club getuigde in de reportage: ‘misdadig” om een jonge man een hele fles gin in de keel te kappen! In de jaren ’70 was het ook al af en toe van dat, maar toen kwam dat niet in de media omdat er -voor zover ik weet- geen doden zijn gevallen. Bij de scouts zijn er ook “totemrituelen”, maar als ik het me goed herinner, was dat ernstiger en vaak ook creatief. Heeft niemand van de 18 even gedacht “ik ben weg”? Mogelijk wél, maar de druk om dan zélf te worden versleten voor een doetje.. 

    En ja, wat ervan te denken? Een rechtszaak tegen Heer Van Ranst, dat is toch de schaamte voorbij? En politiebescherming voor vier experten. Hopelijk niet door de politie van Charleroi..

     © Pomerio                    2-9-2020


    03-09-2020 om 12:40 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warzone??

    Warzone? 

    Geen idee waar Rudy V heden ten dage uithangt. Hij staat er nochtans om bekend zich bij voorkeur in oorlogsgebied op te houden. Uw dienaar dus een sjaaltje aangetrokken (boven mijn masker) en zodoende kan hij dus verslag uitbrengen over de “warzone” waarin hij zich willens nillens bevindt! Vanmorgen ga ik naar mijn garage, om de hoek, en er staan zeker 50-60 individuen samengetroept aan een beenhouwerij. Van afstand weinig sprake. Hier en daar wel een maskertje. Als reporter moet ik natuurlijk objectief zijn, maar  de kennis van het grondgebied in de pers laat te wensen over. In één adem de Dam, de Seefhoek en Stuivenberg onder het district B vegen, is teveel van het goede. Deze drie “wijken” zijn, blijkens plannen, deel van Antwerpen-Noord! Ik ontken niet dat er een probleem is, doch de zoveelste sensatiezoekerij om B zwart te maken lijkt niet ernstig. De pers kan ook niet verdacht worden van wiskundige accuratesse: als je de stijging van het aantal besmettingen weergeeft als “+69%”, moet je niet zeggen dat het aantal overlijdens “licht gedaald” is. Van 3 naar 2 is immers ook -33%.  

    Is er anderzijds bij de nakende bevalling van een regering al opening? Men zou zeggen van wel, geen idee of het 2 dan wel 8 cm is. Bestaan de liberalen het ook nog om “groen licht” te geven, die maken de laatste dagen ook rare sprongen. Ze zwaaien nu wel de plak, inclusief een president van Europa én een premier, maar Cathy Berckx rukt op met haar klare taal en doortastendheid met het oog op de volksgezondheid. Daarnaast nog ene Lippens die de dresscode aan zee -althans in zijn territorium- oplegt en Bartje T die schril afsteekt met massahysterie in het station van de koningin der badsteden. Hallucinant! Wij gaan een andere tijd tegemoet met klaarblijkelijk plaatselijke landvoogden of hertogdommen. Nu maar hopen dat die niet allemaal voor onafhankelijkheid gaan. In elk geval: eventjes Crembo naar af.  

    Nog wat beschouwingen over de tijdelijke-technische werkloosheid dan. Ik kan nog begrijpen dat mensen even op non-actief gaan als er geen werk is. Men zoekt dan systemen die daarvoor kunnen gebruikt worden, in deze dus “de staat betaalt eventjes”. Daarbij is men geneigd te vergeten dat klanten, want business goes on, geen boodschap hebben aan dit soort inactiviteit. Het werkt namelijk contraproductief. Sommige bedrijven hebben waakfuncties of monitoring geïnstalleerd waardoor iemand die een klant wil helpen, op de vingers wordt getikt als hij/zij dus iets doet “buiten de uren”. Niettegenstaande de noodzaak dat er afspraken moeten zijn, is teveel formalisme dodelijk voor de economie. Ikzelf heb er minder last van, gezien zelfstandige, maar een aantal werknemers willen verder werken omdat en àls het werk er is. Laat ze dat dan doen, de organisatie vaart er wel bij.

    Dat lijkt ook aangetoond te worden door de perikelen met formulieren die dan enkel via internet worden aangeboden. Kom je weer naar huis na een vakantie, moet élk gezinslid zo'n ding invullen. Als je dan al verbinding hebt. Wijzelf moeten soms vier- vijfmaal inloggen om een dienstencheque in te ruilen. Zegt een overheidsman dan “er zijn er al 50.000 binnengekomen”, mogelijk zijn een andere 50.000 er niet in geslaagd. Men schat slecht in wat het effect is van dit soort maatregelen en dan crasht een site of zijn burgers gefrustreerd.  Lang leve de efficiënte overheid.  

    Laat ons nu tenslotte hopen dat Antwerp en Beerschot binnen afzienbare tijd weer in de hoogste klasse tegen elkaar kunnen voetballen, dan hebben we terug die goede oude tijd dat in de school de helft van de klas voor de ene supportert en de andere helft voor de andere. Met publiek of niet.

    En vervoegt u mij in een stille betoging tegen diegenen die het niet zo nauw nemen, niet tegen de maatregelen zelf. 

    © Pomerio                    1-8-2020

    01-08-2020 om 20:43 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mag, maar met masker

    Mag, maar met masker?

     

    Mijn woorden waren nog niet echt koud, of Koning Filip -de nieuwe Stoute- deed wat niemand nog echt verwachtte! Gedaan met het verkennen, het epibreren en het neuzelen. De twee generaals van de grootste partijen moeten het regelen en ons land een nieuwe regering bezorgen. Ik die dacht dat de kiezers het méér dan 400 dagen geleden al hadden gezegd.. Nu is die Filip de enige die het durft hard maken, want al de rest was zo doof als een pot en heeft màànden krant en televisie geteisterd met gekissebis en gewauwel. Nu dus de Drie Koningen gedegradeerd tot de Drie Musketiers -met mijn excuses aan Dumas-, maar d’Artagnan steelt alweer de show. Ik krijg wat sympathie voor de vorst. Niets lijkt immers meer logisch dan dit als men dit  land nog in stand wil houden. Het kàn, maar mogelijk moet ‘t met maskers.

    Zo gaat het ook met al de rest: het mag, maar met masker. Gaan stemmen voor de gemeenteraad. Het mag, maar met masker. Bubbels drinken? Mag, maar met masker. Sekswerken? Mag, maar met masker. Tactiele karakters krijgen het op de zenuwen. Zelfs het bemoedigende schouderklopje -op de werkvloer of elders- zal er moeten aan geloven. Door de covid-mep bijvoorbeeld. Je zal er wel een lange arm voor nodig hebben.

     

    Terzijde: een van mijn lezeressen is kort geleden helaas overleden, zij was een adept van kunst en cultuur en hield van wat de taal ons biedt. Daarom zweeg ik een week eerbiedig om haar te gedenken. Deze column dus aan haar opgedragen.  Zij zou mij gevolgd zijn in mijn bekommernis om hoe het nu verder met deze taal moet. Moet er een geheel nieuwe editie van ons woordenboek gelanceerd worden? Een aantal zaken zal immers in een heel nieuw licht moeten bekeken worden. Te beginnen met de theorieën in verband met onze persoonlijke ruimte, de zogenaamde “proxemics”. Uit onderzoek blijkt dat er nogal wat culturele verschillen bestaan en afwijkingen op die 1,2 meter. In Roemenië is dat al zeker 1,4 m, in Argentinië daarentegen amper 0,8 m, vandaar de hoge besmettingsgraad aldaar? De nieuwe standaard is dus 1,5 minstens. En dus lanceert men de “teleknuffel”. “Iemand op de huid zitten” zal men anders moeten bekijken. Mag maar mét masker. Alsook “U neemt mij de woorden uit de mond”. Niet dus, want veroorzaakt problemen. En hoe haal je die eruit van achter die lap stof? Een “handgift” moet juridisch bijgeschaafd worden of geherdefinieerd. Dat kan dus een echt vergiftigd geschenk worden. Een ruzie bijleggen door “elkaar de hand te reiken” is verder uit den boze. Twee handen op één buik wordt moeilijk, tenzij ze allebei van jezelf zijn.  

    Ikzelf ben altijd al een beetje “afstandelijk” geweest, ben ik dan een covidianist?  Ik weet trouwens niet wat er mis is met “sociale afstandelijkheid” als term. Waarom moet men dat dan social distancing” noemen? Toch niet omdat het een wereldwijd gebeuren is? In het Frans -ook bij ons- heet het gewoon “distanciation sociale”. Nee, de vertaling zou dan zijn “sociale onthouding”.. Maar onthouding heeft negatieve connotaties, zoals wij hebben geleerd.

    Terug naar de orde van de dag dan, want onthouding was wat de Waalse Roden predikten als het op Vlaanderen aankwam. De landvoogd van Charleroi vraagt nu 50 dagen om het op te lossen, precies de helft van wat indertijd Jean-Luc vroeg. Als hij daarin slaagt, is dat weer een mooie recordverbetering die mogelijk de voorbije 400+ dagen doet vergeten. Wij zullen het met argusogen volgen. Dat ze maar snel spijkers met koppen slaan, of de hele samenleving is naar de bom als je ziet wat een knoeiboel het intussen is. Ze moeten niet trouwen, maar samenleven is wel nodig. Of wordt het een LAT-verhouding?

    En laat de burgemeesters inderdaad -zoals ik vorige keer al zei- de maatregelen nemen die nodig zijn. Het nieuwste spreekwoord kan worden “Ieder zijn masker”.

     

    En ja, de oplossing van de file in de Leopold II tunnel is toch mogelijk snel op te lossen: geef dat ding een andere naam en je staat dus niet meer in die file. 

     

     

    © Pomerio                    22-7-2020


    22-07-2020 om 13:01 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crembo vs Kremlin?

    Crembo vs Kremlin?

     

    Terwijl iedereen zich bezighoudt met het exorceren van Covid-19, heeft een bepaalde categorie van mensen alles al overboord gegooid. Het virus worden wiskundige eigenschappen toegedicht: het moet even tellen hoeveel mensen er bij elkaar zitten of staan en kan dan de aanval openen wanneer (toegestane hoeveelheid+1) is bereikt. Dat is in Barcelona al het geval, maar terugkomen vanuit die stad naar hier is géén reden om in quarantaine te gaan! Een weldenkend mens staat aan de rand van de verbijstering over deze graad van onnadenkendheid.

     

    Maar heeft u gezien dat in de achtergrond ook een bloedige strijd is losgebarsten?

    De strijd, een soort eigentijdse Game of Thrones, is die tussen Crembo en ene Poetin, die zich beiden de volgende keizer van West-Europa wanen. Op het CV van Pieter staat “minister van oorlog”. Hij heeft een gebouw neergepoot in zijn thuisstad dat Moskou naar de kroon steekt. (ter herinnering: ik schreef mijn bedenkingen in 2010 al neer, toen een onverlaat het aandurfde om tegen de garagepoort te rijden!). Hij is slechts af en toe aan de macht, ging er zelfs mee stoppen, tot de ruzies in de regering de machtshebbers ertoe noopten om hem van zijn stal te halen. Sindsdien leeft hij zich terdege uit in afwachting van het opstrijken van zijn uittredingsvergoeding.

    Vorige week het toppunt: Deinze. Een echte burgervader die bezig is met de gezondheid van zijn burgers, hoort zich teruggefloten door een waarnemend gouverneur. Men vraagt zich af wat die dan waarneemt. Het verdient  mensonterend te heten! Ik zie toch gemeenten waar men plaatselijk veel minder snel mag rijden, burgemeesters zijn de verantwoordelijke voor hun gebied.

    Het gewauwel op de radio was hilarisch. Men màg en kàn niet afwijken van de Edicten van Pieter, niet minder streng, maar evenmin strenger. Volksgezondheid is minder belangrijk dan bevoegdheid. Zo doet Vladimir het ook: aan de macht, af de macht, haasje-over met Medvedev. Nu staat hij op het punt tot 2036 op zijn troon te kunnen blijven. Pieter heeft nachtmerries want dàt zal hem nooit lukken. Dus dan maar plaatselijk de baas.En Vlad zit vandaag met 680.000 besmettingen, Pieter doet véél beter!

    We zijn nog niet bekomen van het getwitter in Deinze, of die van Leuven, echt in de stijl van zijn voorgangers, beslist om maskers te verplichten op de markt! Dat zou dan wel mogen? Ja, op de markt is het dan “veilig”. In de Supermarkt zou het dus “superveilig” moeten kunnen zijn. Laat die burgemeesters toch doen wat ze goed achten. Terzijde weze opgemerkt dat in sommige gemeenten in Wallonië de verplichting om maskers te dragen wél gewoon doorgaat. Dus van een federale materie moet men niet teveel gewag maken. We zullen zien hoe het verder loopt.

     

    En dan: Leroy (what’s in a name?), koopt zich vrij van vervolging.. ik hoorde alweer het woord klassejustitie vallen. En meer dan 100.000 Euro voor een uitschuivertje is wel veel in vergelijking met de borgsom van “den Dikke van den Dam”, die middels het storten van 10.000 Euro even weer op vrije voeten is in Dubai. Men kan zich voorstellen dat van uitlevering naar ons land geen sprake meer zal zijn. Was Pieter ertussen kunnen komen, het zou anders geweest zijn.

     

    Van één koning naar drie is maar een kleine stap. Onze jeugd moet zich een breuk lachten met wat er gebeurt en met het kleuterachtig geklungel van onze verkozenen. Het is wel begrijpelijk dat “niemand verkiezingen wil”.. de uitslag zou eens kunnen tegenvallen.

     

    Maar de kat is weer van huis, en ze zal binnenkort naar ons land terugkeren. Zo heeft het recht zijn beloop, want wetten zijn wetten. Aldus PdC.

     

     

    © Pomerio                    5-7-2020


    05-07-2020 om 13:20 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coronation street: kattenkwaad?

    Coronation Street: kattenkwaad?

     

    Terwijl de virologen de laatste maanden de honden waren in het politieke kegelspel, kwam vorige week de aap uit de mouw. Of beter: de kat op de koord! Hier dus de bel aangebonden. In een tijd dat de wereld zoals we hem kennen geheel en al in de ban is van de moderne pest en velen de eindjes niet aan elkaar geknoopt krijgen, bestààn ze het om de gerechtelijke wereld per direct in hoge staat van paraatheid te brengen en velen op de been om het Bolivarplein op stelten te zetten. De meeste zittingen werden vanaf 13 maart al uitgesteld, behoudens hoogdringendheid, niemand mocht nog het Paleis der Gerechtigheid binnen, pleiten op papier.. En dan nu de kat, een reïncarnatie van “Catwoman”? Zou het FAVV terecht bezorgd zijn dat rabiës nu Covid-19 zou kunnen komen vervoegen? Hebben zij misschien “Cujo” van Stephen King slecht verteerd? Ik kan het me wel vaag voorstellen, we hoeven geen tweede beestje nu het eerste mogelijk wat is weggedeemsterd doch wel op de loer blijft liggen. Mijn gevoel zegt echter dat dit spektakel op dit eigenste ogenblik de perken van de welvoeglijkheid te buiten gaat.

    Had men voor de moord op Julie de dader even direct aangepakt en weggestopt.. Men wist dat hij wéér zou toeslaan.. Met al mijn sympathie voor dieren, slaat de wijzer nu wel door naar de verkeerde kant.

     

     

    Nu bijna alle beperkingen zijn afgezwakt, is het buiten wel Coronation Street: een mix van allerhande soorten maskers, mensen die elkaar uit de weg gaan als in de beste films over lepralijders en zombies. Tegelijk hier en daar kleine samenscholingen met onkwetsbaren,  haantjes en patsers. Cirkels en kruisen geschilderd op de stoep.  Vorige week alweer toeterende blitse karren op de Turnhoutsebaan met een trouwstoet.  Hoestschermen in de winkels, spuitbussen voor ontsmetting, oorstokjes aan betaalterminals, gel alom.

     

    Zullen we eens gaan wandelen: beetje berekenen hoeveel mij dat kan kosten?

    Te dichtbij geweest, effe gaan zitten op een bank zonder bewijs van een dokter dat ik niet te ver kan stappen, identiteitskaart vergeten zodat ik niet kon aantonen dat ik 65+ was, dat is al 750 Euro. Ik wil naar mijn kapper, maar die is aan de kust. Kan ik daarheen?

    De speurders die nu de contacten moeten nagaan hebben het niet onder de markt. Het is toch godgeklaagd dat mensen die een risico lopen niets willen zeggen? En hun contacten niet prijsgeven, zodat ze anderen in gevaar brengen.. De hele heisa over privacy is in deze natuurlijk niet van toepassing, mijn gedacht. Ik stel voor dat men eerst even gaat kijken wat de opgebelde allemaal op Facebook en Instagram heeft “gepubliceerd”. Als hij daar zijn privéleven in de openbaarheid heeft gesmeten, heeft hij geen recht van spreken meer.

     

    En de kinderen die getuigen op het scherm dat hun ouders geen geld meer hebben om eten te kopen? Er is hier iets mis. Natuurlijk kunnen wij in ons land niet de kinderen van de hele wereld uit de armoede halen, maar even nadenken is toch nodig. Evenmin moeten wij hoog van de toren blazen over fundamentele rechten van die kinderen, het verdrag is er wel, doch in vele landen dode letter. Vooral daar waar potentaten en andere zooi zichzelf verrijken en hun volk (waaronder vele kleintjes) laten verkommeren. Het geld van de hoger genoemde kat en de poespas errond kan aan minderbedeelden gezonden.. Ik lanceer de gedachte dat de “rechtvaardigheidsstaat” soms voorgaat op de rechtsstaat”.

     

    Tenslotte: waarom ambtenaren niet technisch werkloos kunnen worden of worden gezet -en dus 100% doorbetaald-  is niet meer van deze tijd. Het zou de staat teveel geld kosten, beweert men. Hoezo, het is dan toch gewoon een andere FOD die betaalt? Met ons geld. Ik lees dat er nog geen meldingen zijn gebeurd over “ambtenaren die thuis met de vingers draaien”.. want ze blijven “ter beschikking”. Ter beschikking van wat en wie?

     

     

    Als ik ooit voor de politierechter moet komen omdat ik weiger een GAS-boete te betalen, stuur ik geheid mijn kat.

     

     

    © Pomerio                    21-5-2020


    21-05-2020 om 15:20 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aprilgrappen?

    Aprilgrappen?  

    Herinnert u zich de toen “misplaatste” aprilgrap van enkele jaren geleden, waarin werd aangekondigd dat bij Colruyt richtingaanwijzers zouden worden geplaatst om de bezoekers in goede banen te leiden? De grap heeft profetische allures gekregen, zo blijkt! Voor mijzelf geen probleem, want ik doe mijn boodschappen altijd volgens een vaste ronde.  

    In de chaotische aanloop naar communicaties door de Veiligheidsraad -vorige en ook deze week- krijg ik kriebels als ik de journalisten bezig hoor. Nog voor Sofie W wat dan ook kan komen verklaren, weten ze alles al. En beginnen ze vragen te stellen en de boel te ondergraven. Is de minister verantwoordelijk dat de mensen veilig zullen kunnen werken? Wa is da? Het is de werkgever die wordt geadviseerd door de Preventieadviseur. Dat is al jàren zo. Kan iemand iets “garanderen”? Nee.

    Draag een masker, maar ga liever niet met het Openbaar vervoer, neem auto of fiets! Pleegouders ja, maar als ze zelfstandigen zijn dan weer niet. Oude moeder gaan bezoeken aan zee dat kan nu wel, maar dan niet naar je eigen appartementje. Alexander maakt een opmerking in een interview dat de pers het moeilijk maakt en Xavier argumenteert dat die pers de zaken duidelijk moet maken. En hoe moet de politie dat dan allemaal controleren en afdwingen? Als ze voor alle regelgeving zo zouden doen, dan waren er wellicht minder doden in het verkeer, was er minder seksueel geweld.

    De regel van 4 is mogelijk een typisch voorbeeld van onze compromissencultuur. Wij doen daar niet aan mee, ook niet vanuit een overweging dat we dan ruzie in de familie zouden kunnen veroorzaken. Wij oefenen nog wat geduld. Je zal maar weer in de grensstreek wonen: bij ons met 4, in Nederland met 3. Dan beter wat geld storten om een kaars te branden aan de Meerseldreef. Als ik de grens kan oversteken via een smokkelpaadje, kan ik meteen ook naar de kapper daar. Vandaag gaan de winkels weer open, ik bekijk het vanop een afstand. De horeca moet nog wachten, lijkt een beetje logisch, maar het zal voor een aantal onder hen geen makkelijke tijd worden eens ze weer volk mogen bedienen. Zeg maar zeker 50% inkomensverlies omdat ze zowat slechts de helft eters en/of drinkers mogen laten plaatsnemen.  

    En wat nog? Proximus stopt het sponsoren van Anderlecht. Was te verwachten. Is het niet omdat ze verworden zijn tot een middelmatig ploegje, dan omdat er veel te veel “getelefoneerd” wordt op De Plein, dus ook de terminologie is achterhaald. De webshops doen goede zaken. Tegelijkertijd wel het afval omhoog, dozen teveel, vervoer van lucht in dozen die veel te groot zijn voor wat je moest hebben. Gaan vissen ja, maar géén vistornooi. Waarom niet, als ze ver genoeg uit elkaar zitten is er toch geen probleem?  

    Faillissementen op komst? Een mogelijke maatregel zou toch kunnen zijn dat huur wordt opgeschort/ de grootgrondbezitters hebben dan mogelijk een ietwat lager rendement, maar als iedereen op de fles gaat valt er niet veel meer te verhuren en krijgen we weer een sterke groei in de leegstaande panden. 

    Bouwsector binnen en buiten? ik was in de waan dat de Christelijke Vakbond behoorde tot de dito zuil. Ergo, zij zouden solidariteit hoog in het vaandel dragen. Wat hoor ik dan op de radio? Een voorzitter vindt het geen goed idee om flexibel om te gaan met het bouwverlof en hij  overweegt zelfs om een staking te organiseren. Ofwel leeft die mens in een andere wereld, ofwel heeft hij last van oprispingen van de “oude soort”.  

    En tenslotte het anachronisme van “betogingen” tegen Corona. Daar heeft dat beestje geen oren naar. Integendeel, dat zegt altijd “hoe meer zielen, hoe meer vreugd”.  

    © Pomerio                    11-5-2020

    11-05-2020 om 11:07 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Who is who?

    WHO is WHO?

     

    We moeten pek en veren weer invoeren!

    De onverlaat, het schorremorrie, ja zelfs de kloothommel die het voorlopige Plan gelekt heeft, is eigenlijk een misdadiger die moet gestraft worden. Van Ranst hoopt dat ie gewoon diep beschaamd is, maar die moet beleefd zijn op televisie.

    Gisteravond dus weer enkele uren over de mogelijke effecten van het plan, de vragen, het zagen.. de interviews met God en Klein Peerke over wat ze ermee gaan doen. Het gevolg is dus dat men wederom op iedereen begint te schieten. Zoals het oude gewoontedieren in dit land betaamt. Verdachtmakingen alom: Iemand zou een geheime agenda hebben, eigenlijk was het al afgesproken, de farma-industrie zit erachter, de wetenschappers kennen niets van politiek, politici denken alleen aan zichzelf.. ik hoop dat de Veiligheidsraad morgen toch nog iets vindt dat ànders is, al was het maar om te tonen dat zij geen marionet zijn.

    Was het argument om te lekken de “Persvrijheid”? Ammehoela.

    Er is maar één belang vandaag, niet dat van Limburg, maar dat van onze maatschappij. Ik hoop dat de identiteit van die mislukte loodgieter snel zal bekend zijn. In naam van de democratie dus maar, zodat we die even een gepaste sanctie kunnen opleggen. Ik mag, gezien mijn  leeftijd, mogelijkerwijze op een bankje in het park even uitrusten (afhankelijk van in wélke gemeente of stad), maar mijn jongste zus loopt het risico daarvoor een boete te krijgen, zeg nu zélf waar we heen gaan met deze knoeiboel.

     

    Er zijn natuurlijk vragen te stellen  bij de keuzes welke winkels open mogen. Of dat nu een drama zal zijn en/of concurrentievervalsing is wellicht te opgeblazen. Ze hebben echter wél een punt als de plantenwinkel ook tuinstoelen verkoopt. Maar ja, ik kan ook een potje verf kopen in een Mega-Carrefour bv. Ik mag hopen dat de communicatie vrijdag iets beter gaat dan vorige week.

     

    Smartschool maandag: de site plat natuurlijk, dat had men kunnen verwachten. Onze samenleving is niet georganiseerd op het vlak van “Business Continuity”, dit is de beste test ooit die op dat vlak kon worden bedacht!

     

    Afstand lijkt het sleutelwoord, ergo de winkel of de KMO die dit kan organiseren, kan verder doen en de zaken weer oppakken. Men wil maar dat àlles in een MB of een regeltje of een voorschrift staat, dat kàn gewoon niet. Doet men dat toch, dan kan je er vergif op innemen dat verongelijkten naar de rechter stappen en dan hebben we later dit jaar weer achterstand in de rechtsbedeling.

     

    Over rechters gesproken: ik dacht vernomen te hebben dat faillissementen niet zomaar konden uitgesproken en dat iedereen eventjes beschermd was. Dus het lot van Lokeren leek me eigenaardig. Natuurlijk zaten die wel al langer in slechte papieren en het was ook snel opgelost doordat Temse over de brug kwam (die was toch pas hersteld.)

     

    Rusthuizen! Bezoek “mag”, dus het “moet” niet. Het is niet omdat men iets mag, dat het dan ook moèt. En zelfs mijn moeder van 93 heeft nu FaceTime en kan communiceren met haar kleinkinderen en achterkleinkinderen. Mijn kleinzoon van 4 -die zich terloops afvroeg hoe een vleermuis “corona kan krijgen”, heeft er echt wel last van dat hij zijn Bomma en Oma niet mag knuffelen, dus komt hij af en toe aan de voordeur langs om ons te kunnen zien. Hij heeft een stuk karton gemaakt van 1 meter lang dat hij aan één zijde vasthoudt en dan moeten wij de andere kant vastpakken om hem dag te zeggen. Creatief! Bij deze dus nogmaals dank aan de zorgverleners die zich uit de naad werken om onze ouderen te begeleiden en te verzorgen, ze leggen hun eigen gezondheid in de weegschaal en krijgen inderdaad niet genoeg ondersteuning van hogerhand.

     

    Tenslotte is het te verhopen dat Donald T zich bewust is van het feit dat de WHO -die voorlopig geen geld meer krijgen-, niet het groepje is van Pete Townsend.

     

    © Pomerio                    23-4-2020


    23-04-2020 om 12:22 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maskerade?

    Maskerade?

     

    De maskers -die we zouden kunnen opzetten- beginnen nu ook af te vallen. Hier en daar stel ik vast dat woordvoerders allerhande elkaar beginnen tegen te spreken, onder het mom van de democratie die moet worden bewaakt. Eidoch: bepaalde bestaande regelingen van gisteren kan men moeilijk toepassen op extreem nieuwe situaties. Af en toe doet men dat dan toch en kan ik voorzien dat in rustiger tijden de rechtbanken overstelpt zullen worden met beroep tegen deze beslissingen. Om nog te zwijgen over het aantal faillissementen dat er toch gaat komen, spijts de inspanningen.

     

    Ik laat mij even gaan, want toevallig was en ben ik actief in de sector van audit en controles. Als bestelde producten beantwoorden aan de specificaties, is alles in orde. Vraag is hoe je wéét dat het zo is. Uitgangs- en ingangscontrole zijn dus mogelijke mechanismen om dat vast te stellen. Terzijde vraag ik me dus af -daar rept niemand over- op welke wijze die bestellingen zijn geplaatst. Openbare aanbesteding met als criterium “laagste prijs”? In dat laatste geval kan je je vragen stellen over de kwaliteit. Maar maskers die niet FFP2 blijken te zijn, kunnen ook gebruikt worden voor andere doelgroepen die ze kunnen gebruiken.  De beste methode zou geweest zijn om de controle uit te voeren aan de fabriek en/of bij het vertrek.

    En dan vraag ik mij ook terloops af hoe bepaalde mensen die op de straat wandelen, zo’n masker op de kop hebben kunnen tikken. Het zijn lang niet allemaal in elkaar geflanste stukjes textiel..

     

     

    Cijfers? Bij ons hebben we de zaak relatief onder controle, zich blindstaren op de dagelijkse cijfers is gevaarlijk. Meten is weten zegt men daarbij. Ja, tegenover de Spaanse griep hebben we nu dagelijks cijfers, ze moeten gerelateerd worden aan andere cijfers en omgezet worden in ratio’s. Op zich betekenen ze weinig. 1.000 doden is natuurlijk niet leuk, zeker niet voor de nabestaanden. Maar grote steden dragen een hoger risico in zich dan het platteland. Het is echter voldoende dat één onverlaat naar het carnaval is geweest.. getuige daarvan de paniek die nu in Brazilië opgang maakt. Ik heb er geen goed oog in en durf inschatten dat er in de USA tussen de 100.000 en 200.000 mensen zullen te betreuren zijn. Vraag is of Donald dat zal moeten bekopen bij de verkiezingen, als die er komen..  De maskers vallen af. Zuid-Amerika kan ook een ramp worden, vermits de toestand van economie en gezondheidszorg aldaar ondermaats is. Heeft het dus veel zin om dagelijks te proberen uit te vissen wanneer de maatregelen versoepeld kunnen worden? Nee toch. Het is enkel geduld en creativiteit voor de toekomst die het leed een tikje zullen verzachten. Niet dus “wanneer kan ik weer een feestje geven?”, maar “hoe organiseren we onze samenleving morgen?”.

     

    Kosten? Ieder zijn eigen geldbeugel natuurlijk, maar de bevolking kan moeilijk begrijpen dat voetballers van Anderlecht geen inlevering willen doen. Ik meen te weten dat een aantal onder hen een salaris opstrijkt dat een veelvoud is van dat van Jan Modaal. Gelukkig ook dat men besliste die 1,9 miljard winst van BNP niet naar Frankrijk te laten versassen.

    En wat te denken over de stelling van de UEFA dat onze ploegen geen Europees voetbal zouden mogen spelen als de competitie niet wordt uitgespeeld? Onbehoorlijk is het minste dat men daarvan moet zeggen. Waar houden die zich mee bezig?

    Het lijkt af en toe een zoo-tje: men verkoopt het vel van de beer, terwijl het kalf al verdronken is. Een ander kijkt de kat uit de boom of wacht tot de aap uit de mouw komt. Er kan tijd worden besteed aan het ontwerpen van de robotkapper en de pedicure. Digitaliseer uw oude papieren klassementen, volg een cursus vreemde talen on-line, Gisteren ook met plezier gekeken naar de virtuele Ronde, was fantastisch gedaan! De renners waren wel gemaskerd, maar dank zij het truitje wisten we wie wie was.

     

     

    De laatste “drager” moet natuurlijk bekend zijn aleer wij allen veilig zijn, tot zolang is er steeds een risico en kan je dus eigenlijk niet op reis… het zal nog even duren.

     

     

     

     

    © Pomerio                    6-4-2020


    06-04-2020 om 10:20 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coronadien?

    Je zal dezer dagen maar met diarree zitten en het papier is op. Dankzij een stel onverantwoorde hamsteraars die alle redelijke argumenten naast zich neerleggen en het schijt (sic) hebben aan onze zorgverleners die ’s avonds -na hun werk- nog even langs de supermarkt moeten gaan. Wij worden gered door de inzet van onze eerstelijn! Dank aan hen.

     

    Zes maanden na mijn vorige bedenking -dat we nog steeds geen regering hadden- is de wereld nu geheel verwikkeld in een toestand die zijn gelijke niet kent. Dus even weer in de pen gekropen. We dachten dat de dagen van de “zwarte dood” een akkefietje waren in geschiedenisboekjes en waanden ons heersers van het heelal.  Nee dus, ik durf zeggen dat het WOIII zou kunnen zijn. Of La Peste van Camus in real time? “Cordon” ooit gezien? “Outbreak” ooit gezien? Het valt me op dat soms een boek of een film profetische allures aannemen.. Deze week ook nog even Bill Gates’ lezing uit 2015 bekeken: hallucinant kan ik zeggen.

     

    Langs de ene kant zijn “wij” net op tijd met de maatregelen begonnen. Vroeger ware nog beter geweest, maar kom. Het ergste moet nog komen, als al die landen met hun minder gestructureerde systemen aan de beurt zijn. Ik kan hier even scherper zijn dan Marc VR, want die moet nog wat schipperen in de media. Hij en zijn collega’s hebben gelijk en we kunnen dat niet onderschatten. Laat staan wegwuiven. Het enige spijtige is voor mij dat binnen Europa de machtshebbers terugvallen op de oude landsgrenzen uit vervlogen tijden. Enkel één Europese aanpak zal en kan doeltreffend zijn. Tot nader order.

     

     

    De kosten? De pamfletten, studies en bedenkingen cq berekeningen hoeveel dit zaakje ons gaat kosten, zullen toiletpapier zijn als de totale schade bekend is. Zoals ik eerder al eens durfde stellen: hou op met die groei-obsessies. Het wordt tijd dat er eens een krimp van zeg 10% komt. Het is tijd dat we ons fundamenteel beraden over waar we heen moeten en hoe we onze samenleving moeten reorganiseren met thuiswerk als basisalternatief. Er zitten er velen op kantoren waar ze niet doeltreffend zijn. Dus nu de gelegenheid om onze werkorganisatie te herdenken.

     

    De digitale universiteit: hoera! Creativiteit troef. Het kan anders maar je moet het durven. En aanpakken.

    Technische werkloosheid? Wordt teveel en te gemakkelijk op overgeschakeld. Dat heb je natuurlijk als men “oude” systemen gaat gebruiken om een nieuw opgedoken probleem te counteren. Dus ook daarover is het herdenken geblazen.

    Hoed af voor Unigate Solutions en de vele anderen die nu ter hulp komen. Maar traditionele bedrijven kunnen toch ook omschakelen? Onze chemische cluster moet toch preparaten kunnen maken, grondstoffen bezorgen enz.?

     

    Overwegingen om de voetbalcompetitie toch nog te laten doorgaan? Bulls*. Als ik het mag zeggen: alles ligt eigenlijk stil tot aan de zomer. En massale bijeenkomsten  nog langer. Tour de France? Forget it. Festivals: forget them.

     

    Fietsen moet natuurlijk kunnen, het principe is niet dat je niet ver mag rijden, maar dat je afstand houdt. Daarin ligt het risico, niet in de kilometer.

     

    Tijd om onszelf te bezinnen over morgen. Als we niet verantwoord en logisch doen, is er geen morgen. Nu even ontknuffelen om daarna de waarde van contact en menselijke warmte te herontdekken.

     

     

    Woord van het jaar “social distancing”, tenzij het “toiletpapierhamsteraar” wordt.

    Hot in uw kot?

     

    © Pomerio                    27-03-2020


    27-03-2020 om 11:37 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apen in een tutterfles?

    Apen in een tutterfles?

     

    Toen ik nog klein was, kende ik dat kinderliedje.. Maar ik ben niet origineel om deze zinsnede nu te gebruiken: minstens twee mensen hebben al eens iets gepost met een verwijzing hiernaar.

    De veelgebruikte tegenstelling links-rechts is voor ons land eerder noord-zuid, maar geen nood, het is intrinsiek hetzelfde. Als je ziet wat er vandaag in de UK gebeurt, is dat eveneens een spelletje van links tegen rechts. Van een impasse gesproken.

     

    Hoelang zaten we nu al zonder regering? Nog ver van ons record, maar het werd wél treurig. Brussel is al langer rond, Wallonië ook. Nu de rest nog. Er zijn teveel tutterflessen en er is teveel gepamper. Enkele zaken hebben ze al wél geregeld, lees “afgesproken”.

    Kort geleden werd de Europese Commissie voorgesteld, en daar heeft de katapult gezorgd dat Didier verzorgd is. Hopelijk slaagt hij straks voor zijn examen.

    Dat Charles dan ook nog “president” zal zijn, is meer een kwestie van een compromis omdat ons landje niet veel kwaad kan. Het steekt natuurlijk hier en daar de ogen uit dat er twee top jobs naar Franstalige liberalen gaan..

     

    Terug naar de impasse. In de sport hadden ze intussen oplossingen gevonden als het te lang dreigt te gaan duren: de tie-break in het tennis, de strafschoppen in het voetbal, de shoot-out in het hockey!

    Soms heb ik medelijden met onze koning, die al die nietszeggende verslagen moet lezen. Zou hij dat wel doen?

     

    Ik zie met stijgende verbazing dat vele partijen tot het besluit gekomen zijn dat ze “beter naar de basis moeten luisteren”.. groen, rood en oranje.. Ik dacht dat de verkiezingen laten zien wat de basis denkt. Maar er spelen teveel factoren zodat ze door de bomen het bos niet meer zien, of omgekeerd. En passant lees ik in de kranten dat de afrekening voor de vertrekkers zo’n 30 miljoen bedraagt, asjemenou! Zelfs zetelaars die al hel hun leven riant vergoed worden, nemen toch ook het zekere voor het onzekere en incasseren hun vertrekpremie -die ze zélf hebben gestemd en geregeld-. Dat is in totaal méér dan 8.500 maandlonen van de gemiddelde Belg. Ik denk niet dat dit nog uit te leggen valt, laat staan te verantwoorden.

     

    Wil u de baas zijn van een telefoonwinkel? Dominique geeft er de brui aan. Na de baas van de Post. Met mijn laatste pakje hadden ze te hard gegooid, dus moest ik dat retour sturen wegens boeken beschadigd. Toevallig twee bedrijven waar de overheid een vinger in de pap heeft? Of de postman nu zijn vergoeding zal krijgen van 500k, is onzeker. Volgens sommigen zal hij ze wel krijgen. In dit geval ben ik dus een fan van Raoul en volg ik zijn redenering dat de concurrentie niet zit te springen om een leider die slechte resultaten achterlaat, een miskleun van een overname deed en continu overhoop ligt met het personeel. Mooi voorbeeld van onze machtshebbers zou zijn om te zeggen “doe maar!” en die 500k te gebruiken om andere noden te lenigen.

     

    Dame in kwestie nu ook onder vuur omdat ze rap-rap nog wat aandelen had verkocht. Heb mijn twijfels over onze samenleving. En vanochtend blaast KPN de overstap af! Opbrengst was zowat 6.000 Euro, maar Nederlanders zijn soms puriteins of calvinistisch genoeg om vreemde beslissingen te nemen, in onze ogen dan.

     

    We zouden Paul Jambers of Luc Alloo eens kunnen uitsturen voor een interview van de oprichters van onze staat in 1830, in een soort “wat een jaar”. Ik denk niet dat die oprichters in de verste verte hadden voorzien dat het allemaal zo zou lopen als het vandaag loopt.

     

    Ik ben met u benieuwd om later deze week te vernemen in hoeverre mijn spaarvarken wederom gekraakt zal worden.

     

     

     

     

     

    © Pomerio                    30-09-2019


    30-09-2019 om 17:59 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte Piet?

    Zwarte Piet?

     

    De kaarten zijn geschud. Ontbreekt er één: Zwarte Piet, alias schuppen zot.

    Het spel kan door onze politici nooit worden uitgespeeld, want een kaart tekort. Het begint meer te lijken op Tarot-lezerij voor beginners.

     

    Wat heeft de kiezer gezegd?

    Antwoord: “We moeten dit grondig analyseren want we weten het niet”.. etc het is toch godgeklaagd dat ze zo doof zijn, of ziende blind. Oei, ik moet zeggen “andersvalide”.

     

    De kiezer is het beu.

     

    Was Groen dé oplossing, dan hadden ze daarvoor gekozen. Ik had een mogelijke opgang overschat.. maar dacht dat de jeugd -zeg dus al de jongeren die in 2014 nog 13 à 17,99 jaar waren, bij ons vandaag de groene toer zouden opgaan. Nee dus, ik vrees dat ze ook hebben gekeken naar wat ze later zullen krijgen..

     

    De discussie over werken tot 67 of niet is larie en kiezersbedrog. We evolueren duidelijk naar loopbaan, of aantal jaren werk (omgerekend in uren of niet). Ikzelf ben laat begonnen, dus ik ga door.

     

    Vroeger partijstemmen, nu stemt men ook meer op individuen. Indien gewestelijke of federale kieskringen zouden bestaan, dan zou je nog eens wat zien. Ik stemde dan wellicht (of zeker mogelijk) wel eens op een Waals politicus.

    Het is duidelijk wie het volk wil. Het is duidelijk wat het volk wil: elke partij heeft wel een aantal zaken of argumenten die hout snijden en waarschijnlijk wil het volk dat ze opgepikt worden. Wil niet zeggen dat je dus de hele partij mee moet nemen. Vroeger waren de programma’s veel meer gelinkt aan een zuil, je werd erin geboren en je stierf erin, nu hebben ze allemaal wat van alles: economie, sociaal, milieu en zijn we allen mondig genoeg geworden om een eigen beslissing te nemen. Mogelijk soms een andere na 5 jaar. Dat speelt de partijen parten omdat ze dan hun plannetjes niet kunnen uitvoeren. Ze blijven halsstarrig proberen hun wil door te drukken en lappen een aantal bezorgdheden van kiezers aan hun laars.

     

    Ze moeten (leren) luisteren naar wat we gezegd (soms zelfs geroepen) hebben in plaats van te doen alsof wij onnozel zijn. “Watte?” “Onnozel!”

     

    Ik vertaal dus: 

    Vlaanderen wil zekerheid over pensioen en duidelijke berekeningen, vooral niet verder meer belastingen, au contraire.

    Vlaanderen wil dat gezorgd wordt voor onze eigen mensen, die het nodig hebben en hun hele leven lang hebben bijgedragen. Anderen mogen ook, daar waar van toepassing, maar niet ten koste van onszelf. Men wil niet alle ellende van de wereld oplossen (lees betalen) maar wel een deel bijdragen. Men wil géén halfbakken compromissen en gezwets in het midden, wie “vaag” is geweest, is (af)gestraft. Men wil niet dat er op voorhand wordt afgekondigd “niet met die en niet van dat”. Men wil dat ze elkaar de hand schudden, aan tafel gaan zitten en naar elkaar luisteren, fatsoenlijke afspraken maken en kijken hoe ze met zijn allen efficiënter kunnen worden zodat het iedereen beter gaat. En ik vrees ook dat ze eens een doorlichting willen van wat Europese mandaten in het laatje brengen. Het is mogelijk onfatsoenlijk, in het licht van wat hierboven is gezegd. Onkosten zonder bewijsstukken?! Moet je zélf eens proberen. Kale reis. Wil Wallonië de zaken anders aanpakken, dan zouden ze dat moeten doen. Zwitserland is ook nog steeds één land en als ze willen spelen ze mooi voetbal.

     

    En 22 miljoen uittredingsvergoeding?! U zal het mij niet euvel duiden dat ik daar moeite mee heb.

     

    Als u nu kan raden op wie ik heb gestemd, bent u een goede tarot-lezer.

     

    Tenslotte:

    Al goed dat de VRT nu inzet op en iets doet aan de stress van de studenten, die ze opkloppen tot ongekende hoogten. Anders dreigt een nieuwe groep burn-outers te verschijnen, aleer ze één dag hebben gewerkt.

     

     

    © Pomerio                    06-06-2019


    10-09-2019 om 11:12 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 06/03-12/03 2023
  • 01/08-07/08 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 19/10-25/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 30/09-06/10 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 25/09-01/10 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 02/01-08/01 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs